Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026

# 06.11.2025, 16:28

Aidamkoo
Ti mají tak na co si stěžovat. Sněhové bouře, arktický masy několikrát za zimu
Přál bych jim nejteplejší zimu století. Vzkaz jim to. Že jim to vzkazuje zimník ne z Bohnic, ale z Bohunic :D

# 06.11.2025, 19:23

Aidamkoo
Tak to je brutal. PV bude na konci listopadu slabší, než normál. To se mi líbí. Vypadá to, že tvoje předpovědi a rozbory vychází do puntíku, jako kdybys věděl o kus dál než ostatní a měl know-how.

Už asi pár dní se objevuje náznak výrazního teplotního rozhraní nad Evropou ve výhledech, potenciální zajímavá situace a určitě to bude souviset s oslabením PV. Studený vzduch se bude tlačit k jihu a možná se střetne s teplým.

zde to je - poměrně zimní synoptika, výše nad Grónskem a studený vzduch může proudit k jihu, ještě by to chtělo tu Atlantickou níži trochu jižněji, zdroj: wetter3.de
102
# 06.11.2025, 19:31

AuraPočasí
je to super, výhledy bezva, ale taky se může stát, že můžou nastat i holomrazy..potřebujeme vlhčí vzduch a nějaké hezké TN s pořádnou nadílkou :snih:
nechci moc..

# 06.11.2025, 19:33

Aidamkoo
Ta anomálie tlaku vzduchu na prosinec vypadá pro zimu hodně příznivě. Přesně tak, jedná se o NAO-, už to člověk hned pozná, když viděl těch map už stovky... :D

Jak je ta TN takhle u Španěl, tedy více orientovaná na jih a JZ Evropy a naopak je vyšší tlak na severu Evropy, tohle znamená pro nás zimu, přesně tato konstelace přináší většinou podprůměrné teploty i časté sněžení, jako třeba prosinec 2010.

JUGOCV
Vypadá to, že s blížící se zimou se začínají parametry upřesňovat a naklánějí se směrem k lepší zimě. Asi před měsícem jsem zde dával výstupy modelů a bylo tam hodně vysoký tlak a suchá teplá zima. Teď už to nevypadá.

# 06.11.2025, 19:41

AuraPočasí
Letos hodně uspěl ECMWF s tím průběhem dění s vortexem. Byly tam jisté známky ohledně chování vortexu, že by měl být s počátkem zimy rekordně slabý, takže naštěstí se modely trefily více než vloni. Prosinec vypadá fajn, to výrazné oslabení započne kolem 20.11., takže nějaké dva, tři týdny než se projeví odezva ze stratosféry a troposféry v atmosféře. Prosinec by tak nemusel být špatný. Samozřejmě s tím, že leden se bude hodně lámat a únor vypadá už tragicky. Jednak skončí La Nina, začne QBO west a ještě k tomu se vortex má během ledna pesunout nad Arktidu ke Kanadě.

# 06.11.2025, 19:49

Aidamkoo
Kouknul jsem na CFS a CanSIPS a ty jedou pořád to staré :D. Už jsem myslel, že se nějak změnily. Ty klimatické modely to podle mě předpovídají podle toho, na který se člověk dívá. Ale věřil bych spíše tomu ECMWF, přeci jenom to bude možná kvalitnější. A když bude PV slabší, dává to smysl.

Ten leden a únor se nakonec třeba ještě překope, kdo ví. Možná budeme pak překvapený.

# 06.11.2025, 19:50

zimník2
Zajímavé je , že jak jsem zmiňoval asi 2 týdny zpátky že bylo v televizi že jsou letos podobné podmínky u nás jako 2005 - tedy doposud zima století pro nás Evropany, tak ta zima byla zároveň nejteplejší v historii v USA. Takže krásný rozdíl Evropa/USA:D. Kéž by letos opakování znovu.

Ale ten prosinec vypadá fakt hodně dobře, poté do půlky ledna.... A pak velká nejistota mezi modely a celkově.
Večerní GFS už 3. Výstup pěkná situace a krásný zimní výhled od 18.11.

# 06.11.2025, 19:52

Tak jsem to možná popletl. Změnily se. CFS má v podstatě situaci, kdy by bylo časté SZ proudění - hodně sněhu na horách (něco na ten způsob cca, podle té anomálie tlakových útvarů - nebrat doslovně) a CanSIPS má také NAO- jako ECMWF.

Omlouvám se za zmatky :D člověk nejdřív píše a pak až sleduje modely... :D

Ten CanSIPS má ukázkové NAO-, možná ještě ukázkovější, než ECMWF. Upřímně mě už nebaví sledovat ty teplotní anomálie, protože důležitější je synoptika a teploty to ukazuje pořád +, jenže pokud je zimní synoptika, spíše bude nakonec větší zima a podprůměrné teploty.

Prosinec může klidně skončit jako mrazivý.

CFS prosinec, zdroj: tropicaltidbits.com
CanSIPS prosinec, zdroj: tropicaltidbits.com
# 06.11.2025, 19:54

AuraPočasí
CFS hlavně dlouhou dobu počítal a i nadále počítá se silným vortexem listopad, prosinec. Je tedy trochu zajímavé sledovat, že CFS stále čeká silný vortex, ačkoliv oslabení je jisté. Buď je to tím, že skutečně NCEP, potažmo NOAA jsou díky shutdownu v omezeném režimu, či prostě letos to prozměnu nevyšlo CFS (naopak vloni velmi dobře odhadl dění s vortexem).

# 06.11.2025, 19:56

AuraPočasí
Musí vyjít CanSips a Ecák, to je lepší. Jak víme, tak CFS pořád dokola mění a každý výstup je odlišný, viz. ,,monthly anomalies,,

# 06.11.2025, 19:57

Aidamkoo
V tom případě bude dobré zkouknout CFS za týden-dva týdny a podívat se na to, jak to koriguje. Tyhle obrázky od CFS jsou Average of last 12 forecast - tedy trochu pozadu a dobíhá to.

# 06.11.2025, 20:01

Aidamkoo
Jestli vyjdou ty aktuální výstupy modelů, tedy že od 18.11. začne pravá zima, uděláte zase nějaký ten delší článek, jako minulé zimy? Jakože to myslím k té situaci, která nastane v ČR a Evropě;-).

# 06.11.2025, 20:01

Aidamkoo
Takže se asi shodneme, že výrazné oslabení PV je jisté a že prosinec zřejmě bude NAO-. Vypadá to tedy velmi slibně pro start zimy. Co bude leden a únor, ještě je čas. :D

Ono bude zajímavé sledovat kam až oslabí ten PV a jak se to bude vyvíjet dál, protože to ve výsledku ovlivní další předpovědi a možnosti.

# 06.11.2025, 21:30

Dnešní aktualizace, stále podprůměry. Jak je u Ecáku zvykem, tak jeden den nahoru, další den dolů, ale nutno uznat, že si drží podprůměr až někam do nového roku.

Výhled ECMWF k zonálním větrům
478
# 07.11.2025, 06:53

Aidamkoo
Hmm, ještě jsem neprubnul tohle, v předpovídání počasí...https://www.techzpravy.cz/ai-od-google-predpovida-...

No a v článku je i tohle: to je to, na co jsem upozorňoval, že se mi zdá, že od určitého data to začalo s GFS jít z kopce...

Tradiční model GFS, klíčový nástroj USA pro předpověď hurikánů, čelí ostré kritice. Umělá inteligence od Google DeepMind jej překonala nejen v přesnosti, ale i v rychlosti a efektivitě. Začíná se tak psát nová kapitola v monitorování extrémních jevů.

Ve Spojených státech rostou obavy o výkonnost jejich hlavního systému předpovídání hurikánů. Vlajkový nástroj americké vlády, známý jako Global Forecast System (GFS), vykazuje výrazné nedostatky, které zpochybňují spolehlivost jeho předpovědních nástrojů. Mnozí odborníci označují za možnou příčinu nepovedenou aktualizaci provedenou v roce 2019, která ve světle výsledků pouze zhoršila jeho přesnost.

14
# 07.11.2025, 07:42

Já se omlouvám, ale u GFS nevidím žádnou zimu od 18.11.

478
# 07.11.2025, 08:00

kozacik
To je o tom, co už tu kolikátou zimní sezonu říkám, od cca listopadu tam GFS už několik let za sebou na konci výhledu háže studený vpády, a furt dokola každých cca 3 až 5 dní no.. minulý rok mu vyšel jeden po cca 20 ti pokusech, to je naprosto o ničem..v zimě model na dvě věci..:cool: Jo a CFS.. tak to už ani nestojí komentovat...

# 07.11.2025, 08:17

palma
GFS se nám ráno rozhodil, má nepochopitelnou hlubokou TN nad VB, když má být blokace. Ale o to lepší to má Ecák, sice ten pravý vpád má se zpožděním, ale je tam.

Na obrázku je teplota v 850hPa 21.11.

Zdroj: meteologic
148
# 07.11.2025, 08:40

palma
Na genrování článků o bestiích z východu je GFS super, to je asi jeho poslání.:D

Jinak teda podle aktuálních analýz, vrchol zimy asi má největší šanci zhruba v první půli prosince, pak už se vortex odráží ode dna (ačkoliv bude dlouho pod průměrem, tipuji, že se později nějak projeví trend jeho posilování - například ve formě vánoční oblevy;-)).

# 07.11.2025, 09:49

ludvicek
To kolem Vánoc bude vrcholit zhruba ta reakce na to oslabení, spíše bych tu reakci viděl až po novém roce, ostatně v lednu se to očekává. Ono prvně než se to projeví i tak +/- začátek prosince, to potrvá tak měsíc, samozřejmě ještě s tím, kde bude mít polohu. No a po novém roce, kolem Tří králů by měl jít nad průměr a pomalu se přesunout nad Grónsko a Kanadu. Až tohle nějakým způsobem přinese samo o sobě reakci na výraznější oteplení. Dokud vortex bude podprůměrně slabý a jádro poblíž Evropy, tak se to bude pořád a pořád propisovat. Pokud to bereme na aktuálním výstupu ECMWF, tak by to mělo být+/- do Tří králů. Samozřejmě zdůrazňuji aktuální výstupy, protože by mi pak zase mohla Janča21 přijít sdělit, že jsme vlastně k hov..

Nicméně tím neříkám, že na Vánoce musí být zaručeně zima. Taky to ale neznamená, že od Vánoc dál bude zaručeně jen teplo. ;-) Aktuálně je shoda, i na základě nových sezónních běhu ECMWF, že největší šance jsou od začátku prosince k těm Třem králům.

Jinak týdenní výhledy ECMWF čekají tu pravou zimní synoptiku až od 25.11. dál, což je ve shodě s těmi sezónními modely.

palma
Ostatně i GFS a GEFS pohořel letos s předpovědi vortexu. Kolem 20.10. dávali narozdíl od ECMWF výrazné posilování hluboko do listopadu bez následného oslabování. To je samozřejmě pak klíčový problém. GEFS sám o sobě je velmi kriticky nespolehlivý, jelikož jsou to jen ansámbly bez hlavního, relativně spolehlivého běhu. GFS se ale sekl pořádně. I v tom hlavním běhu.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.