Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hodně oblačnosti a k večeru místy slabý déšť, v Čechách zpočátku možnost náledí

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026

# 03.11.2025, 12:18

AuraPočasí
tady záběry od nás z Poohří z 28.12.2024.

# 03.11.2025, 13:34

kapr84
Spíš by byla reálnější kolonka na nadprůměrné teploty nez na sníh. Já zadne ochlazení ve vyhledech nevidím. Vidím jen teplý hnus vsude

# 03.11.2025, 13:51

Tak aktuální Ecák i GFS jedou od 14.11. chladné S proudění a sněhové přeháňky, GFS tam má SV proudění a 17.11. plošně v ČR -7-10°C, v Rumunsku zásyp, kéž by tu ;-).

# 03.11.2025, 13:56

Tobiáš10
Sice jen hlavní běh je studený takto. Poslední roky se ochlazuje okolo svátků v listopadu tak je to reálné. Nějakou tu špagetu do zimy má snad každý model. Včera tam ještě nebylo. Uvidíme další aktualizace.

12
# 03.11.2025, 14:04

Tobiáš10
ten gfs se úplně zbláznil :D ale bylo by to bohužel nasucho no a ecak se ještě nenacetl asi

# 03.11.2025, 14:06

kapr84
Vem si prášek ;-)

# 03.11.2025, 14:18

Ty výstupy vypadají dobře. Shoda na blokaci Atlantiku a tlakové výši nad Grónskem je velká. Ostatně dva ze čtyř analogů mají kolem poloviny listopadu pro střední Evropu severní proudění a celkem chladno. Nicméně je to ještě daleko. Samozřejmě i kdyby to nevyšlo, tak s blížícím se výrazným oslabením vortexu je ta trvalá přítomnost výše nad Grónskem naprosto luxusní. Samozřejmě to je otázka spíše konec měsíce.

478
# 03.11.2025, 14:24

zimník2
Já si teda vzal prášek... a ta tlaková výše nad Grónskem je tam v predikci furt.. asi blbej prášek..:!!:

14
# 03.11.2025, 14:31

Zatím to asi vypadá na holomrazy..?

# 03.11.2025, 14:49

kozacik
Podle mě to vypadá že se to zruší jako vždy a překlopí do tepla.

148
# 03.11.2025, 15:35

Kolegové, byl bych opatrný s úlety GFS do chladu. V minulých zimách mu to vyšlo kolikrát? Jednou z deseti případů (záměrně přeháním:D)?

Což nutně neznamená, že teď to dopadne stejně.

# 03.11.2025, 15:38

Aidamkoo
Ale je zajímavé, že to studené období by přišlo právě když bude PV nejsilnější, ale to je samozřejmě jenom dobře. Podle mě by aspoň ty sněhové přeháňky by se mohli objevit, případně nějaké slabší TN od SZ se sněžením, v nejlepším případě zásyp od jihu;-). Ale ještě je otázka, jak dlouho by to vydrželo. Nejlepší by bylo, kdyby se to tu nějak drželo a hlavně aby vydržela ta TV nad VB, to už by poté na to mohly navázat arktické vpády se S na konci měsíce a začátkem prosince díky výraznému zeslabení PV.;-)
ludvicek
Tak je pravda, že ze všech modelů má v tom hlavním běhu nejchladněji, ale ostatní modely to mají celkem podobně, akorát spíš více ze SZ/S - tedy vlhké S proudění :).

# 03.11.2025, 15:52

Tobiáš10
A od SZ se sněžením :D
Já bych zatím vychladl. Podívej se ven. Zatím má být teplo do nevidím.

# 03.11.2025, 15:55

zimník2
Tak náhodou od zítřka budou spíše průměrné teploty s nízkými Tmin, aspoň do 10.11. to vypadá.

# 03.11.2025, 15:57

Tobiáš10
Ono tyhle situační poměry např. v Atlantiku nemusí být vázané jenom na vortex, to bych nehledal za vším vždy vortex. Prostě v modelech se dlouhodobě ukazovala šance na tohle dlouhodobější blokování nad Grónskem a Uralem a zdá se, že by to mohlo vyjít, ale tam jde spíše o cykly než nějaké chování na základě vortexu (spíše stav vortexu je důsledek toho dění).

ludvicek
Na druhou stranu s tím vývojem vortexu je taková synoptika v rámci měsíce velmi jistá, určitě se ale nedříve projeví zejména Kanada a USA. Letos zatím máme výhodu v poloze vortexu. Je blíže k Evropě a Sibiři a to dělá hodně, takže pak to foukne i semka. Nicméně souhlasím, že je nutné si držet zdravý odstup, to jak na té straně za vším hledej teplo, tak za vším hledej zimu. Proto u všeho zdůrazňuji, že komentuji na základě aktuální situace, nejde tedy o konstatování nutného průběhu a dění. :)

zimník2
Ale notak. Zase začínáš s tím, že si mají lidé brát prášky, aby vychladli apod? Výhled koukám do konce týdne max 11°C, později pokles na 7-8°C a k půlce měsíce výraznější pokles pod 5°C, takže to je to teplo ve výhledu? ;-)

478
# 03.11.2025, 18:48

zimník2
No, je fakt, že na potvrzení, či nepotvrzení propadu teplot si je dobré trošku počkat, mají to tam hlavní modely oba, samozřejmě třeba mě osobně se moc nezdá ta minimálka na Balkáně, i ČR tam má docela vychlazeno u GFS.. ECMWF jw zatím mírnější, nicméně nový výstup bude někdy okolo 21:00 nebo tak nějak.. tak uvidíme..Ale je to půlka listopadu, takže teploty logicky klesat budou, jak moc je ovšem otázné..:cool:

poněkud studený GFS (asi moc)
# 03.11.2025, 18:51

Nový Ecák se načítá, jeho odchylka na 13.11. od průměru v hladině 850hPa.

ECMWF a teplotní anomálie v 850hPa příští čtvrtek, zdroj:meteologix.com
6
# 03.11.2025, 18:51

První letošní sněžení v hlavním běhu gfs... tak to můžeme odšpuntovat. Za mě není co slavit.. ale budiž, líp už bylo :-) Když vidím tu prochlazenou ruskou federaci, tož mi do smíchu moc není... Ale aspoň vy ostatní si užijete zimních radovánek... :cool: jako jestli strávím Vánoce v práci budu vrčet....

# 03.11.2025, 18:56

Aidamkoo
kapr84
Tak nový GFS svůj výstup potvrdil a i přitvrdil, Ecák se k němu přidal ale ještě nevidím srážky. GFS tam má zásyp v Rumunsku, Bulharsku a Ukrajině, protože trajektorie té TN by byla SV/V, protože to SV proudění by bylo opravdu silné. Ale zase že kdyby ta TN přišla o den dřív z Atlantiku, mířila by přímo na nás. Takže šance na zásyp tam je. Minimálně na sněhové přeháňky. Takže se nám začíná rýsovat pěkná situace, na to že je půlka listopadu;-):D.
Edit: tak třeba ta Aidamkova predikce z první poloviny října vyjde, že nížiny dostanou zásyp už v 1/2 listopadu.

478
# 03.11.2025, 18:58

Aidamkoo
No, zase, když koukám na ten vyhřátej, přehřátej Alžír... ochraňuj nás pane od jižního proudění...:D.. sever budiž pochválen..:D

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.