Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od západu sněžení, později kromě severovýchodu přecházející v déšť s až velmi silnou ledovkou

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026

# 11.01.2026, 09:56

palma
:D
Ty menší mrazy dneska v noci, ona byla i oblačnost nějaká , ale hlavně, neuklidnil se vítr...
Ty predikce a výhledy..
Tady se na pár dní dostaneme při lehkém profuku (v nárazech max do 50km) od JZ nad nulu, ale ona opět zapracuje nějakým způsobem vychlazená a zasněžená stř. Evropa, s čímž té modele až tolik nepočítají a nebude to zřejmě nijak,, horké,, ani dlouhé:)
Jinak, aspoň zde, je letošní zima zatím parádní..
V úterý to tu bude už měsíc zimního počasí v kuse, plus ještě předtím studená třetí dekáda v listopadu, 3 týdny v tahu se sněhovou pokrývkou..
11x Tmin pod -10°C
5x Tmin pod -15°C..
Popravdě, pár dní s pár stupňů nad nulou by mi teď fakt vůbec nevadilo...

# 11.01.2026, 10:33

palma
Moje prognózy vyšly dobře a na jedničku. Předpovídal jsem nástup oteplení a to se čeká. Zatímco jiní předpokládali, že se Arktická vzduchová hmota „nenechá vytlačit" a údajně tomu nerozumím atd. :D

Nyní je evidentní, že nechá a odpluje kamsi daleko na sever. Zimní epizoda se protáhla pouze o defakto jeden den - pondělí.

To ovšem nemění nic na tom, že se vyvedla, sněžení bylo silnější a tak si to užívám - stejně tak celá zima bude povedená. Následná obleva bude pomalejší, ale to je věc druhá, nesouvisí to s tím, co se tu odhadovalo, jaké budou vyhlídky.

Troufám si říct, že jsem ve svých prognózách byl úspěšnější, než ostatní a viděl tu více pravděpodobnou možnost a scénář, což bylo v ansámblech vidět.

485
# 11.01.2026, 10:42

AuraPočasí
Jakej je průměr teplot pro toto období ? čili to "oteplení" bude do nadprůměru, průměru, či zůstane v podprůměru ( a ještě kde, v jakých nadmořských výškách, že?) To je to oč tu běží, zda je zimní počasí, nebo je ze zimou amen..hmmm? Takže, jak toje? Jo akde je ten predikovaný Atlantik.. to by mne taky zajímalo..:cool: Jo a původní predikce od Vás, měla to oteplení od kdy? Od příštího týdne? Asi ne, že jo? Takhle si to pošupovat, to umí každej, až je něco pět dní dopředu jasný, tak to napsat jako velký objev.. tleskám! Jste jednička!

# 11.01.2026, 10:47

palma
Byly v podstatě 3 scénáře. První, že se sem bude tlačit Arktický vzduch nadále a bude výrazná zima. Druhá že se vytvoří inverze a mrazy se udrží po skoro celý týden. Třetí, že nastane oteplení bez většího vlivu inverze.

Nakonec vyhrává třetí varianta, přitom předpovědi před několika dny preferovaly tu druhou, bylo to i v předpovědích ČHMÚ nebo na počasí ČT.

Konečná varianta by mohla být tak trochu mix druhé a třetí. Teploty budou defakto průměrné, ale s přílivem teplejšího vzduchu bez větší inverze zkrátka obleva, jen nebude tak rychlá.

Myslím, že tady ovšem většina lidí počítala s první variantou a dávali Arktickému vzduchu téměř nadpřirozené vlastnosti a sílu a učinili jej nepřemožitelným a nepřetlačitelným. :D (nadsázka)

# 11.01.2026, 10:54

AuraPočasí
Nech si ty dezinformace..a manipulace , kterýma tu nikoho nepřesvědčíš.
Všichni víme, cos tu vyváděl, jaký schyzo otočky si tu házel , jak si tu urážel tu část fóra, která měla jinej názor , která připouštěla i jinej vývoj, než tvoje psycho vize..
V tomto týdnu si tu letošní zimu úplně zatratil, teď čumíš a vychvaluješ jí do nebes..
Absolutně zmatený, nevyrovnaný psí kusy tu vyvádíš.. Posouváš si svoje tvrzení v čase sem a tam.. tohle není normální..
Nikdo tady o to nestojí, jsi tu opravdu všem už dlouho, roky, jen pro smích....
Pořád to stejné dokola..

22
# 11.01.2026, 15:40

Od noci připadlo 25 cm, celkem je 36 čísel. Tenhle pozdrav z Ruska si dám líbit :)

Jinak zajímavé, že selhali jinak na krátkou předpověď spolehlivý Ecák s Aladinem. Naopak obvyklí pohádkáři GFS a GEM silné srážky trefili.

# 11.01.2026, 16:22

Dejvas
No jo v údolí pod Lysou to je jiné kafe. Užívej do středy, pak jz profuk :(

Adi
1
# 11.01.2026, 16:58

Ahoj,

Tak tady od rána takových 15 cm, čekal jsem 5. Čili sněžení překonalo mé odhady a to su rád. V Beskydech sype dle předpokladů a sněhu ve výsledku taky napadne dost. Krásná to zima :)
Ano, v úterý poslední palba a pak se ukáže, jak dlouho přechlazený mrazák vydrží profuky.
Blbé je, že ve středu se tu bude motat oblačnost rozpadající se SF, čili teploty v noci to dole držet nebude a přes den naopak pomůže vyhnat výš.
Hádám, pokud vyjde ono jižní proudění, tak to půjde v Podbeskydí rychle důle, bohužel. Ecák už o víkendu straší s 10 stupni.
Naopak GFS - helemese ....
Tak nevím. Pravděpodobnější je teplejší vývoj, ale kdo ví

27
# 11.01.2026, 17:51

Adi
ještě v úterý bude sněžit i v nížinách ,déšť skoro žádný celý týden,tady to vidím kritické se sněhem v sobotu kdy prý má být +6 a vítr

# 11.01.2026, 17:57

V Nekori máme cca 30cm sněhu , všude závěje a jazyky na silnicích , další 10cm by mohlo v úterý připadnout. U nás začne obleva až koncem týdne , podle Ecaku by to mělo být v pohodě , GFS je trochu teplejší , ale na V a SV to nebude tak hrozné. Myslím si že sníh nám ještě vydrží celkem dlouho , u nás už 11 dní se sněhem , silné mrazy , prostě zimní nádhera.

# 11.01.2026, 18:05

Pokud bude inverze a teplota kolem 0 během tejdne tak by ten sníh vydržet mohl nebo by odtaval velmi pomalu, což by bylo fajne vzhledem k tomu kolik ho tady mame.
Některý modely davaj už 5+ stupňů na víkend tak to by bez inverze ten sníh asi určitě nedal.

27
# 11.01.2026, 18:16

gfs je chladnější no

# 11.01.2026, 18:44

Vyhlídky ukazují po oteplení, ochlazení na konci výhledu. Závěr ledna by mohl opět patřit zimě.

výhled - teplota 850 hPa, zdroj: meteociel.fr
22
# 11.01.2026, 18:46

Tak GFS za poslední dva měsíce připsal pár kladných bodů, tak třeba/snad bude mít pravdu i teď.

Pokud teď místo tepla přišly mrazy -10, to by byla zima jak z obrázků páně Lady :)

37
# 11.01.2026, 19:12

DejvasSnehu tu zas tolik nemame,do 10 cm, ale i tak dneska paradni zimni den s maximem kolem -7. Takhle si predstavuju zimu, a bral bych to aspon mesic v roce :snih::led:

485
# 11.01.2026, 20:32

Dejvas
S tím GFS... to měl být sarkasmus? Protože poslední výstup z 12:00 ukazuje teploty pomalu +10:!!:, AIFS leze okolo nuly celou dobu a ECMWF ještě nevylezl s aktualizací... čili to co tam dal AURA je zcela překopáno. Jak už jsem psal, nemá cenu sem mrskat jednotlivé výstupy, já si porovnávám ty půlnoční a pak ty z 12:00 ( a několik dní za sebou) a až se začnou synchronizovat, tak to může mít nějakou relevanci, ale stejně to chce propojit si to s postavením TÚ, v zimě s propojením PV s povrchem země, sněhovou pokrývkou, oblačností.. sice s něčím z toho pracují i modely, ale jeden si to může propojovat tak nějak soukromě...:D

ota
2951
# 11.01.2026, 20:56

palma
ECÁK už novou aktualizaci má. Teď tam je mírná obleva do víkendu a pak návrat slabších mrazů od východu a inverze. Počítám, že na GFS bylo myšleno to krátké, ale výraznější ochlazení o víkendu. Bude to ještě hodně zajímavé, ten studený vzduch zatím zůstane velmi blízko a může se sem zase vrátit.

22
# 11.01.2026, 21:00

Já reagoval na Adiho, myslel jsem, že GFS ochlazuje. Naopak Ecák 12Z ukazuje příznivější hodnoty. Zdá se, že 4-5 dní tepla ( pod NO zima), pak by se zase mohlo ochlazovat.

Ai-kun
Je jedno kolik toho je, hlavně že to křupe pod nohama a groček po procházce chutná :)

75
# 11.01.2026, 21:17

Ve Skleném už konečně sněžení ustává a sněží jen drobně. Nového sněhu nakonec připadlo 31 cm, což nejvíce za den od roku 2010. Celkem zde leží 53 cm. Srážkoměr ukázal jen 5,4 mm - i přes vyhřívání je měření spadu prachového sněhu při větru hodně nepřesné. Zítra snad trochu slunce, tak udělám pár fotek. V úterý další nadílka :snih: a pak se uvidi jak to tady bude s tou oblevou.

27
# 11.01.2026, 21:20

jooo tady furt valí

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.