Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Občas sněžení, odpoledne začnou teploty citelně klesat a v noci na zítřek místy silný mráz

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026

22
# 07.01.2026, 21:31

palma
Jj, to jsem četl. Jak se bude ta atlantická níže zakousávat do toho studeného vzduchu (nebo to bude naopak?), tak to má vytvářet prudký poryvy větru. Zajímavé, jak ta fyzika funguje.

# 08.01.2026, 06:26

Sice venku nečekaně až mírně sněží z NO, ta předpověd počasí od út.je skutečně velmi teplá.

# 08.01.2026, 07:20

Koralovec
už to trošku stáhli, ale průměry se častěji drží kolem nuly, hlavně u gfs, zbytek je zatím chladnější o něco

# 08.01.2026, 07:22

Od uterka asi nad nulou...ale i tak to trvalo solidně dlouho ty mrazy...

# 08.01.2026, 07:30

Navíc to vypadá na shodu u všech modelů...

# 08.01.2026, 07:46

Opět škoda že nemáme ofiko stanici zde v údolí. Mám -28. V Královci -26 Žacléř je na kopci tam je profi stanice a je o hodně teplejší. Trutnov byl celou noc v dece a vyjasnilo se až ráno.

Teploměr starý ale funkční. Budu muset vyměnit za nový.
# 08.01.2026, 08:19

Dnes v Brně nejchladnější ráno -11,6 mám v Černých Polích.
No a musím valit pro vnuka jelikož ve škole na Antonínské ,havárie vodovodu a odpadla mu škola.Už to praská )).

# 08.01.2026, 09:10

Teplo vyhrálo, jsem nejlepší prognostik všech dob. :D

sranda musí být...

teplotní odchylka příští týden, zdroj: meteociel.fr
# 08.01.2026, 09:34

Na jihozápadním až jižním proudění se od úterý příštího týdne shodují již všechny globální modely. Bazén mrazivého vzduchu se odsune za Ural a vrátí se klasická eurozima. Škoda, byla to hezká epizoda.

# 08.01.2026, 09:35

Moc jsem to nesledoval, ale původně byla debata o oteplení po TF od pátku ne? To, že se jednou oteplí, by zřejmě odhadl každý.

22
# 08.01.2026, 09:46

Pavell88
No potěš koště!

Aura
To není nic osobního vůči tobě, ale ještě bych s tím teplem počkal. Má to jít nahoru, to je celkem jistý - otázka je ovšem jak moc - ale když se člověk nekouká jen na hlavní běh, jak sám doporučuješ, tak hodně špaget tam je ještě dole. Navíc si myslim, že hlavní i bude, jak se hýbnou ty dvě jádra PV a s tím modely ještě těžko můžou pracovat.

Takže za mě je oteplení více pravděpodobné, ale jisté ještě není. Věřit mu budu tak o víkendu.

Edit: A ať si vyjasníme pojmy - bavím se o situaci, že půjde o oblevu s plusovýma teplotama :)

485
# 08.01.2026, 10:04

AuraPočasí
Nejlepší prognostik sliboval Atlantik.. už se na něj těším, plus teda se netěším na tu inverzi co jí to ukazuje až nevím do kdy, teploty ráno pod nulou, přes den u nuly..
p.s. Ten původní tip byl tuším, že od tohoto pátku mělo být to teplo, že jo!

# 08.01.2026, 10:39

Ahoj všem,
modely se nám hezky prohodili, noční běh ICONu oteplení posunul až ke čtvrtku a pro změnu GFS i ECMWF zase naopak hlásí oteplení už na úterý. Je jasné, že se to bude opět měnit, je pravděpodobné, že oteplení nad 0 v příštím týdnu nakonec nastane, ale už není jasné na jak dlouho a jak moc a to nejhlavnější - stále se bavíme o situaci, která bude až po víkendovém divokém počasí, tam to pořád ještě může dopadnout všelijak.

Za mě osobně to zatím vidím nyní takto:
Pá: Zataženo, sněžení, na JZ místy mrholení či déšť se sněhem, odpoledne místy silnější sněhové přeháňky i bouřky..zejména na západě, teploty od +1 na JZ po -7 na SV.
So: Oblačno až zataženo, občas sněžení či sněhové přeháňky, teploty od +1 na JZ po -9 na SV, během dne od severu ochlazování, místy silnější sněhové přeháňky i bouřky.
Ne: Polojasno až oblačno, na horách občas sněžení. Ráno: -6(J) až -14(SV), přes den -8 až -4
Po: Zpočátku skoro jasno, postupně k večeru na JZ sněžení. Ráno -12 až -16, ojediněle až -20, přes den -11 až -6.
Út: Oblačno, v Čechách až zataženo a místy slabé sněžení. Ráno -6 až -10, na východě -12 až -16
St - Pá: Na horách jasno, v nížinách na mnoha místech zataženo s nízkou inverzní oblačností, ojediněle mrznoucí déšť či mrholení. Ráno: -2 až -8, přes den -3 až +1, postupně při vyjasnění a na horách v Čechách až +4.
So - Ne: Zataženo, s nízkou inverzní oblačností. Ráno: -4 až 0, přes den -2 až +2, na horách i tepleji.

22
# 08.01.2026, 11:20

meteomraz
Pod tohle bych se i podepsal. Jen s tím, že ten příští víkend už bych si netroufnul tipovat. Je dost možný, že ten studený východ nadme hruď a zase se u nás ochladí. Uvidíme.

# 08.01.2026, 11:27

Vyhrála suverénně zima. Příští týden začne velmi mrazivě a otázka, jesli se to udrží do půlky týdne nebo do konce celého týdne závisí jen na tom, jak moc bude inverze vs. fronty a nějaký profuk. Dle modelů mi to přijde tak 50:50.

# 08.01.2026, 11:29

Koukám na rozchod modelů na př.týden.

Jeden jede do tepla od středy a Noři drží suchou zimu.

Západní půlka teda střídavě do tepla už o víkendu.

Co bude ?

# 08.01.2026, 12:38

Tak mě ČHMÚ obšleh předpověď:-) Ne, úplně stejně to nemají, ale vidí v podstatě to co bylo pravděpodobné už pár dní a to inverzní ráz počasí. Vzhledem k tomu, že na většině míst v ČR bude sněhová pokrývka, tak ty teploty budou při inverzi nízké a na mnoha místech zůstanou celodenní mrazy možná i celý týden. Klasickou oblevu "zatím" nelze čekat.

Máme před sebou zhruba 5 pravých zimních dní, tak užívejte.:-)

ČHMÚ
26
# 08.01.2026, 12:51

na příští sobotu Noři ukazují že budeme nad inverzí a +6 stupňů :) ....pořád to je ale víc než týden takže bych to bral že to vyjde 50 na 50

388
# 08.01.2026, 13:38

Neuro
Norové resp. yr.no není meteorologický model. Oni pouze zobrazují předpověď. Je to součást Norského zpravodajství NRK. Používají model ECMWF.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.