Dejvas
No, v ČR to bude asi docela pěkně mrznout.. ale na Němce nemáme (naštěstí( už mají na pátek výstrahu na extrémní nebezpečí..https://www.wetter.com/news/unwetteralarm-am-freit...
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026
Koralovec
už to trošku stáhli, ale průměry se častěji drží kolem nuly, hlavně u gfs, zbytek je zatím chladnější o něco
Teplo vyhrálo, jsem nejlepší prognostik všech dob.
sranda musí být...
Moc jsem to nesledoval, ale původně byla debata o oteplení po TF od pátku ne? To, že se jednou oteplí, by zřejmě odhadl každý.
Pavell88
No potěš koště!
Aura
To není nic osobního vůči tobě, ale ještě bych s tím teplem počkal. Má to jít nahoru, to je celkem jistý - otázka je ovšem jak moc - ale když se člověk nekouká jen na hlavní běh, jak sám doporučuješ, tak hodně špaget tam je ještě dole. Navíc si myslim, že hlavní i bude, jak se hýbnou ty dvě jádra PV a s tím modely ještě těžko můžou pracovat.
Takže za mě je oteplení více pravděpodobné, ale jisté ještě není. Věřit mu budu tak o víkendu.
Edit: A ať si vyjasníme pojmy - bavím se o situaci, že půjde o oblevu s plusovýma teplotama
Ahoj všem,
modely se nám hezky prohodili, noční běh ICONu oteplení posunul až ke čtvrtku a pro změnu GFS i ECMWF zase naopak hlásí oteplení už na úterý. Je jasné, že se to bude opět měnit, je pravděpodobné, že oteplení nad 0 v příštím týdnu nakonec nastane, ale už není jasné na jak dlouho a jak moc a to nejhlavnější - stále se bavíme o situaci, která bude až po víkendovém divokém počasí, tam to pořád ještě může dopadnout všelijak.
Za mě osobně to zatím vidím nyní takto:
Pá: Zataženo, sněžení, na JZ místy mrholení či déšť se sněhem, odpoledne místy silnější sněhové přeháňky i bouřky..zejména na západě, teploty od +1 na JZ po -7 na SV.
So: Oblačno až zataženo, občas sněžení či sněhové přeháňky, teploty od +1 na JZ po -9 na SV, během dne od severu ochlazování, místy silnější sněhové přeháňky i bouřky.
Ne: Polojasno až oblačno, na horách občas sněžení. Ráno: -6(J) až -14(SV), přes den -8 až -4
Po: Zpočátku skoro jasno, postupně k večeru na JZ sněžení. Ráno -12 až -16, ojediněle až -20, přes den -11 až -6.
Út: Oblačno, v Čechách až zataženo a místy slabé sněžení. Ráno -6 až -10, na východě -12 až -16
St - Pá: Na horách jasno, v nížinách na mnoha místech zataženo s nízkou inverzní oblačností, ojediněle mrznoucí déšť či mrholení. Ráno: -2 až -8, přes den -3 až +1, postupně při vyjasnění a na horách v Čechách až +4.
So - Ne: Zataženo, s nízkou inverzní oblačností. Ráno: -4 až 0, přes den -2 až +2, na horách i tepleji.
Vyhrála suverénně zima. Příští týden začne velmi mrazivě a otázka, jesli se to udrží do půlky týdne nebo do konce celého týdne závisí jen na tom, jak moc bude inverze vs. fronty a nějaký profuk. Dle modelů mi to přijde tak 50:50.
Tak mě ČHMÚ obšleh předpověď:-) Ne, úplně stejně to nemají, ale vidí v podstatě to co bylo pravděpodobné už pár dní a to inverzní ráz počasí. Vzhledem k tomu, že na většině míst v ČR bude sněhová pokrývka, tak ty teploty budou při inverzi nízké a na mnoha místech zůstanou celodenní mrazy možná i celý týden. Klasickou oblevu "zatím" nelze čekat.
Máme před sebou zhruba 5 pravých zimních dní, tak užívejte.:-)
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.