kapr84
Ano, -14 není taková pecka, ale spíše pro zajímavost, že v sobotu ráno nad 0(v Praze např.) a v neděli o 15 stupňů chladněji.
Jinak ČHMÚ ubralo v rychlosti a intenzitě oteplení, ale jejich předpověď se bude měnit stejně jako modely. Oteplení nás příští týden asi nemine, ale může být jen přechodné a více zasáhnout západ než východ ČR. Navíc o víkendu dorazí srážky. Pro zajímavost v Praze na Libuši v termínu od 8.12.2025 do 8.1.2026(tedy do příchodu fronty) spadlo neskutečných 0,9 mm tedy v podstatě nic.
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026
Týdenní předpověď ČHMÚ je jak od posledního ožraly. Odpověď na moji otázku na vás taky tak. Čili jste si tu založili VIP klub, kde nemá co kdo dělat, pokud nepřijde s tím, jak je vše fajn a vše fajn bude. Nevím v čem jedete, ale pranyrujete tu lidi, kteří dávají výstupy modelů, které se vám nelíbí. Jeďte si tu párty, brzo skončí.
vALSORAJ
Spíš zde nemáte co dělat vy! Asi to bude furt ten sami člověk s jiným Nickem.
Aidamkoo
Nemyslím to zle, ale opravdu jsi napsal, že to na Silvestra dopadlo luxusně? To bychom totiž s našimi požadavky na zimu klesli už dost hluboko, pokud bychom zhruba 4 cm jako případné maximum v zimě brali jako luxus. V zimách kolem roku 2010 bylo pravidelně 20-30 cm, 1. února 2017 jsem tu naměřil přibližně 23 cm a myslím i v prosinci 2021 tu bylo okolo 20 cm. Takže pokud nebude v jeden moment alespoň 10 cm, tak to pro mě dobrá zima nebude, možná maximálně průměrná díky tomu, že teď je slušná vlna mrazů, ovšem jsou to z větší části holomrazy, což zkrátka nestačí. V létě taky nehodnotím primárně teploty, ale bouřky, takže pokud bude třeba měsíc v kuse 30-35 °C a slunečno, tak to sice většinu lidí uspokojí, ale pro mě jako milovníka bouřek je to málo, jelikož bych sice asi hodně jezdil na kole, ale počasí by bylo až příliš stereotypní.
Marek_98
Jenže to bylo v kontextu modelů vůči realitě. Polovina modelů měla od 0-1cm, takhle jsem to myslel. Chce si to dočíst celé, protože tam mluvím o zimních situacích kdy má cenu nekoukat kvůli srážkám jen na oper. A ano ten silvestr v kontextu letošní zimy dopadl luxusně, protože 4cm tu letos nebyly, takže tak.
icon už to láme.. totální zonál.. to už není tak daleko.. Co si budem ten ECMWF to by byla velká náhoda... jak už jsem psal, přinese to akorát blbou ledovku, kterou nikdo nechce a pak průplach a oceán do kdy.. kdoví.. atlantik ještě nezklamal.
jak už tady zaznělo, ta níže půjde k jv, na sv ji nepustí vysoký tlak..
a hned v závěsu je tam naše oblíbená "mulda" vyššího tlaku od jz.. tyto situace končí prostě vždycky stejně..
už jsem to tady psal, ale zažíváme vrchol zimy...teplotní, sněhový byl v listopadu..
ICON z 06 UTC měl něco podobného jako ECMWF, přetočení výrazně studeného vzduchu kolem TN. Ten nejnovější z 12 UTC má ovšem již teplejší variantu.
Upřímně, jestli někdo čeká nějaké větší mrazy, nejspíš z toho nic nebude. Modely čarují, zkouší všemožné senzace, ale v reálu se většinou vše vyvine do nějaké mírnější a méně extrémnější podoby.
AuraPočasí
Tak já jsem rád, že těch -28°C v Brně neklapne. Neumím si představit, jak by fungovala infrastruktura, když už při současných teplotách se kde co pokazí.
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-mraz-na-slova...
Maďarsko zasáhne několik vln vydatného sněžení, napříč zemí. Přitom je to rozsáhlá nízko položená nížina s o dost jižnější polohou než ČR.
Kolem 20 cm sněhu napadne napříč zemí, včetně velkých měst. Budapešť, Debrecín, Pécs, Szeged.
Marek_98
Naprosto souhlasím, já pamatuji před dvaceti lety běžné 10 cm i 20 cm v Brně většinu ledna, února a někdy v březnu např. březen 2004, 2005, 2006, 2013 takže psát, že je to povedená zima, když na silvestra napadne pár cm, které stejně hned tály, např. na Lesné bylo večer na silvestra už 2 nad nulou. Nevím, od roku 2013 je každá zima na sníh dost bídná ve srovnání s tím, co bylo před rokem 2013. Rozhodně nesouhlasím, že letošní zima je dobrá, ale 5. 1. nemá smysl hodnotit zimu jako celek. Lze říct, že do konce března je možnost aby se zima ukázala a dlouhodobé předpovědi jsou opravdu pouze nesmysl, který ten model vidí na základě současné situace. Žádný model není schopen předpovědět jaké počasí bude za 2 týdny.
Já bych tu variantu Ecmwf úplně nevylučoval..
Už od včerejška se k ní spíše přikláním..
Když se podíváte na tu aktuální dálnici studeného vzduchu a sněžení z polární oblasti přes VB , Benelux, Francii až do Španělska, je v tom slušná dynamika..
Teplejší Atlantik do toho bourá od Z, nicméně dojde k promíchání teplejšího s tím studeným vzduchem a Atlantik tím dost asi ztratí ten svůj teplý, dynamický drajv..
Srážky čtvrtek až sobota budou většinou sněhové a to i na TF a to hovoří samo za sebe.
Pokud se uhnízdí pak TV nad Skandinávií, tak kolem ní by zadní strana té TN opravdu mohla pomoct nasát ten arktický luft od SV..
Uvidí se..
Koralovec
Ne, jsi klasický zatrpklý teploprudič. Před Vánocema jsi psal, že se po svátcích oteplí. Neoteplilo. Tak jsi zmizel. Teď přilezeš a začneš zase rejt s teplem jak ten krtek. Jestli přijde, tak se zjevíš a budeš se kasat, jak jsi to všechno dobře věděl. Jestli bude zima, zavře se za tebou voda a přivandruješ při první oblevě.
Možná teplo přijde, možná ne. Ale rozumně uvažující člověk umí diskutovat, ne plivat kolem sebe žluč z nějaký osobní frustrace. Nechápu a lituju.
Aidamkoo
Já to chápu. Na Silvestra se nečekalo bůhvíjaké sněžení, prostě jen na návětří hor. A pak došlo k Brnu poměrně slušně pásmo srážek sněžení, které přitom nikdo moc nečekal.
V tomto kontextu hodně dobré. To je stejný, jako když nikdo nečekal sněžení v pásu od SZ až k Praze v sobotu ráno.
Dobrá hoši,.nejsem troll typu Dave z Českého Těšína, či další jeho nicky různých jmen a různých měst..
Ale myslím, že smysluplná zima končí tímto týdnem. Což mě mrzí, páč jsem od toho čekal víc. A jsem dost starý a zažil jsem leccos. Můžete mě poslat někam a já to uvítám. Dejte mi ban, aspoň sem nebudu psát.. jsem dlouholetý sledovatel vedlejšího fóra, které bůhví proč upadlo.. tam byli svého času machři, tam jsem ani neměl odvahu něco dát. Tady se rád podívám na názory určitých přispěvatelů, ale jinak se tu pletou hrušky s jabkama . Zklamal mě tu absolutně Kapr, který byl na vedlejším fóru pečený, vařený, když ještě fungovalo dobře. Ano měl svoje výlevy, jako je má i nyní, ale bylo to fajn. Zimu asi přestal mít rád v době, co začal dělat u technických služeb. To je ok. Chybět Vám tu nebudu, takže čau.
Francois
Upřímně čistě intuitivně mám pocit, že vyhraje teplo a Atlantik a zima postupně přestane. Nechci mít předsudky a být zaujatý, ale prostě nemůže být celý leden mrazivý. Tohle studené počasí trvá už od Vánoc a ještě několik dní potrvá. Minimálně do neděle ještě nějaké zimní projevy, ale pak se zřejmě protlačí Atlantik a teplo.
Je hezké vidět v modelech nějaké zimní dálnice a silnice, jenže je to jen hezké a není to jistá předpověď na pár dní dopředu.
A za celé studené období od Vánoc jsme beztak nezažili žádné vyloženě výrazné zimní projevy, celkově spíše mírnější. A není se čemu divit. Prostě standard jako skoro každou zimu. Něco jiného byl třeba leden 2017 velmi mrazivý nebo třeba leden 2019 sněhově bohatý, aspoň někde, ale letos žádné výraznější projevy nebyly, ani teplotně, ani sněhově.
To ovšem neznamená, že si člověk té trošky zimy nemohl užít a nemohl být spokojený. To je čistě relativní a úhlu pohledu.
A pokud jde obecně o přetlačovanou teplý Atlantik vs. studený kontinent, obvykle vyhrává ta teplejší varianta.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.