In-počasí | In-počasí
Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na většině území déšť, hlavně na horách i sníh, nadále chladno

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025

441
# 01.02.2025, 21:32

Peter Sedlák 1
Jo, poprvé to propisuje něco v procentech..zatím málo, ale přece..viz:
SPV je v současné době silnější než všechny ostatní roky v záznamu ERA5 pro dnešní datum!! Pravděpodobnost SSW v GEFS je: 6%
Ale propad chladu do Evropy se až k 16.1. zatím konat nemá..takže čekat.. ale zase.. něco se děje, je co sledovat..
ECMWF už to začíná taky propisovat..

akorát ta zima sem nechce..
ECMWF už taky oslabuje
# 01.02.2025, 23:27

palma
Vortex to bude mít těžký samozřejmě. Přímo to souvisí s extrémním návalem horka do Arktidy, kde bude i 25°C nad normálem a to docela dlouho. Takhle masivní heat fluxy vortex nebude ignorovat. Ale jestli se rozpadne, splitne nebo jen protáhne.. Na to se ještě musí shodnout i ty GEFSy.
Už od 6.2. se má začít ve stratosféře oteplovat nad východem Asie, velká otázka je jestli pak najedou větší oteplení.

18
# 02.02.2025, 09:29

Když se na to tak dívám, přijde mi, že by únor mohl být relativně chladný. Zdůrazňuju slovíčko relativně :) A nakonec ani tak suchý, i když nějaké zásadně intenzivní srážky se tam zatím nerýsujou.

441
# 02.02.2025, 09:32

Dejvas
No, zatím to ukazuje prvních cca 14 dní až dvacet takových jak je to teď, a pak příklon k více teplu, no, stejně to záleží na vícero okolnostech, že? :cool:, Teď jsem koukal na PV, zase ho to zceluje a posiluje, tak se můžeme bavit tou situací i nadále. Ale furt lepší, jak +10 v únoru minule..
p.s. pro milovníky pranostik... dnes máme Hromnice..:)
„Na Hromnice jasná noc, bude mrazů ještě moc“, „Zelené Hromnice – bílé Velikonoce“ nebo „Leze-li jezevec o Hromnicích z díry, za čtyři neděle zpátky zas pílí“. K opatrnosti nabádalo rčení „Na Hromnice půl krajíce a půl píce“, a samozřejmě, na hromnice o hodinu více ( tedy správně by mělo být "o hodinu a dvacet minut více..")

18
# 02.02.2025, 13:45

palma
Mně od včerejška GFS (zobratení na Ventusky) ukazuje sníh na čtvrtek. Včera dokonce 19 cm, teď ještě pořád aspoň 10 cm. Nechápu, kde to bere. Protože když se podívám na GFS na Windy, tam nic zásadního není. Tak jsem zvědavý, s čím přijde zítra 3-denní Aladin, tomu už jde jakžtakž věřit. Jinak celkově modely lehce pro první půlku února ochladily, u nás je to dneska po víc jak týdnu na hraně ledového dne.

Hlavně ať se neudělá ten 1.060 hPa megapytel nad západem Říše zla, z toho by byla několikatýdenní nuda.

Jinak hezké pranostické okénko, já ale coby vyhlášený jezevec zdaleka ještě nevylézám :)

1
# 02.02.2025, 17:12

Kozacik
Kdepak každoročně, takové šílenosti tam jsou pořád 🫣 Chudáci lidi co vše rozkliknou(o to jim jde)a pak tomu ještě věří 🤣🤣

441
# 02.02.2025, 18:39

kozacik
Jo a pak se tam, koukám dočteme že: "stát se to může, ale nemusí..", jo, hlavně že titulek.. že...:D

# 02.02.2025, 19:57

No posledních pár dní mám takový nával lenosti, že ačkoliv chci, tak se přesto nemůžu dokopat k napsání rozboru. Nicméně zítra tím, že nikam se nemusím odpoledne hnát, tak bych nějaký rozborek sepsal. Pro Evropu to vypadá tentokrát velmi dobře. Hodně nám bude kamarádit TPV, ale samozřejmě zatím je ještě čas. ;)
Tak zítra.

18
# 02.02.2025, 20:29

Aidamko.
Taky si myslím, že zima ještě neřekla poslední slovo. Modely na příštích 14 dnů postupně prochlazujou. Na to, uznávám, můžou skeptici (oprávněně) opáčit, že to už tu letos několikrát bylo.
Do druhý půlky února promluví PV, bude zajímavý to sledovat.

# 02.02.2025, 20:56

Aidamko.
Před týdnem by to asi nikdo nepředpovídal. Únor se rýsoval teplotně nadprůměrný.
Vzhledem k minulým letem tomu stejně nevěřím.

1
# 02.02.2025, 21:02

Brezen31
Věř nebo nevěř, ale našlápnuto na zimu v druhé půlce února je velice slibně 🥶
Já věřím, jsem optimista 😉👍

441
# 02.02.2025, 21:13

Kombi
Osobně jsem zvědav, co vlastně po polovině února bude, díval jsem se teď na tabulku povětrnostních režimů.. a po polovině února, přesně je tam sice změna, ale že by byla ve prospěch zimy, mi moc nepřipadá... počkám si tak týden a budu koukat, co to bude dělat..

9
# 02.02.2025, 21:33

palma
Za mě to smrdí zimou hodně. Modely ty následky SSW v tak dalekém výhledu neumí. Ty výše nad Aljaškou a Ruskem vortex zmáčknou pořádně a ten následný rozpad by pak vypadal jako v 2018. Aspoň podle posledního GFS. Já budu jenom rád, pokud to vortex ustojí, moc letos nemám náladu na severáky do pozdního března.

36
# 03.02.2025, 08:46

Kombi
To by bylo dá se říct neobvyklé. Poslední "zimní" druhá půlka února byla v roce 2018. Jinak většinou už se tmaxy pohybují mezi 5-10 °C a pocitově se jedná již o předjaří v posledních letech.

134
# 03.02.2025, 09:40

Na.Guru
To je fakt. I v tom roce 2021, kdy byl opravdu zimní únor, bylo chladno jen do cca 17. 2., pak už jaro. V roce 2012 mrzlo taky pořádně, ale "jen" do 14.2..... Docela chladná 2. půlka února byla ještě v roce 2011. A samozřejmě 2006, ale to byla zima trvale 3 měsíce v kuse.

Takže 2006 - 2011 - 2018 - 2025? Asi by to do té řady docela sedělo.

18
# 03.02.2025, 10:01

ludvicek
Což o to, únory...
Ale co březny a dubny? Zrovna v těch posledních 10 letech, který pocitově řadíme stran zim mezi teplý, jsem hned několikrát šmigrustoval v bílým nebo alespoň sněžilo na zelenou zem.
Z posledního února někteří nabyli dojmu, že zima od teďka končí koncem ledna, ale já to tak jasně nevidim :)

8.4.2021
13.4.2021
134
# 03.02.2025, 10:09

Dejvas
Někdy loni se to tady myslím krátce řešilo, že se nejedná o zimu, ale pouze zimní projevy na jaře. A těch je požehnaně až do "zmrzlejch".;-)

18
# 03.02.2025, 10:12

ludvicek
Souhlasím, jde o několikadenní epizody, zřídkakdy pak týden, pohříchu to ale je třeba lepší a intenzivnější událost než to, co přinese prosinec nebo leden.

36
# 03.02.2025, 10:48

Dejvas
Tyhle zimní projevy na jaře už se pak hodně liší dle regionu a nadmořské výšky. Tady toho 8.4.2021 bylo cca 6°C přes den a 0°C v noci, srážky žádné. Takže těžko bych to mohl vnímat jako zimní projev, pouze klasické dubnové ochlazení. Ono vůbec, že by zde někdy ležel sníh v dubnu nepamatuji. Možná někdy nějakej poprašek, ale takové množství určitě ne. Já tak nějak vnímám konec zimy mezi 15 -20. únorem, neboť to je již slunce a den jak na konci října a právě většinu let se zde po tomto období už jen výjimečně objevují ony plnohodnotné zimní projevy, viz vaše fotky. Ale striktní dělení ročních období na tři měsíce také uznávám, ono dává smysl.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.