U Ecáka z ochlazení v posledním výstupy zbyly jen trosky, GFS se stále drží přechodného ochlazení na cca 3-4 dny. No nevím, ale opět se děje to co celou zimu, studené výhledy v dálce jak fata morgána na poušti. Čím více se k ní přibližujeme, tím více se fata morgána zmenšuje až nakonec zmizí úplně.
Ochlazení nejspíš příjde, ledové dny však nejspíš nikoliv.
To už dřív nejspíš uvidím na silnici zmíněný jev.
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025
Doizer
No, koukal jsem tedy na Yrno (nory).. dle ECMWF.. minima pro moji oblast do -5.. jinak stále to samé, přes den k nule či nad, a na konci pozvolné zvedání teplot, tak jak píšete.. Pak jsem ještě narazil na predikci pro USA a Kanadu.. no po půlce února tam mají mít druhý ledový profuk, holt se ten chlad, co ještě na severu zbývá, vyleje asi tam, je tam i o vlivi PV....https://www.severe-weather.eu/long-range-2/februar...
Letošní zimu hodnotim jako uplně nejkatastrofálnější co pamatuji. Prosim ať už je duben a je aspoň déle světlo. Polární vortex nic nezachrání a holomrazy bez sněhu jsou na dvě věci.
Ohledně PV bych byl zatím opatrný. Ano, řada modelů resp. výstupů maluje zajímavou situaci kolem 10.-15.2., co by mohla nastat, ale zatím je to daleko, resp. brzo. Vyčkejme na další dny a výstupy. Např. ECMWF ve vývoji v hladině 10 hPa nicmoc nevidí ohledně zeslabení.
Za další, nastane výrazné zeslabení a nebo přímo SSW?
Navíc tyto výstupy pro nás v Evropě to malují "nejistě". Studený vzduch by se rozlil do Sev. Ameriky a Rusko-Asie a je otázkou, co by nastalo pro Evropu.
Dále je důležité, jaké by nastalo propojení strato-troposféry resp. propsání dolů - rychlé / pomalé, krátké / dlouhé ... ?
Uvidíme co další dny.
PS. a pokud neco nastane, nebude to už pozdě ... ?
andy206
Jo, je to vše s velkým otazníkem, výše jsem psal, že se to tam u GFS opakovaně objevuje asi už pět dní za sebou, uvidím dneska, co to během dalších výstupů udělá, teď to tam dává rozdělení a pak zase ukončení rozdělení.. přičemž ECMWF s tím jen houpe z hlediska rychlosti a prochlazení, a GEOS vidí do +240 hodin.. ten zatím dává jen pomalé oteplování, plus jak jste psal, zatím to vypadá na případné účinky v USA a Asii.. ( v USA už o tom píší jako o dalším polarexpress..) uvidíme. alespoň se něco děje.. Mám nejasný dojem.. kdyby se to propsalo do března, že to bude pouze prodloužení toho, co je teď..
Tak se na nás chystá další výše. To zas bude loterie s mlhou a NO. Modely to sem na SZ, nevidí úplně dobře. V neděli už asi ledový den, maxima i pod nulou. Na dnešek vidí max 5°C, Doksany už měly i přes 7°C. Zítra maxima okolo 3°C. A solidní noční mrazy Na jižní Moravě dnes má být až 9°C, zítra 6°C, neděle taky 6°C, v noci okolo nuly na neděli, to vidí Aladin. Tak uvidíme na konci víkendu, jak to dopadlo
Já už asi ani tak o tu zimu a o ten sníh nestojím.
Zimní sezóna tady v praglu zatím stála stejně za starou belu. Všehovšudy tady napadlo více sněhu tak jednou a to jen pár cenťáků.
Spíš bych vítal jarní počasí ale to bude asi jen tím že jsem si zvykl z minulého roku na nadprůměrný únor.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.