Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hlavně v Čechách slunečno, na Moravě a ve Slezsku více oblačnosti

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025

# 03.02.2025, 10:53

Tady předběžné vyhodnocení ledna 2025 za ČR

Zdroj ČHMÚ
# 03.02.2025, 11:49

Na.Guru
No nedá se to srovnat,ale něco málo tehdy napadlo i v nížinách ÚK pod KH.

7.4.2021
7.4.2021
# 03.02.2025, 12:27

No nic split smazán. SSW způsobí jen oslabení.

184
# 03.02.2025, 12:36

Peter Sedlák 1
Jojo,taky na to koukám už tam nic není jen nějaké oslabení a na konci opět posílení až na 41 m/s.

# 03.02.2025, 13:06

TomasMost
Jo, ale bylo to výjimečně, a většinou se jednalo maximálně o poprašek. Z 8 stanic v ÚK, měla v období 6.-8.4., jen úplně nahoře nad Ústím, stanice Kočkov, nějakou sněhovou pokrývku. Třeba Ústí Vaňov jen jeden ranní termín s popraškem. A některý stanice čistá nula, třeba Bílina nebo Žatec. Tušimice jeden termín poprašek, stejně třeba Teplice, Doksany, Děčín

174
# 03.02.2025, 13:34

no samozřejmě to sem nějaký chladnější jazyk hodí, ale nebude to nic extra.. je už únor a i -10C v 850hPa vykouzlí vysokou amplitudu.
sněhy čekat nelze

# 03.02.2025, 13:59

Dejvas
Jj, ten nedávný duben 2021, přinesl do té oblasti SV, solidní sněžení. I polohy okolo 400mnm, měly až 20 cm. Na Lysé H., přibylo od 3.4. do 15.4. cca 110 cm, celkem přes 160cm v půlce dubna. Tomu říkám zásyp v dubnu. A sníh ležel docela dlouho i v těch nižších polohách až do cca 18.4.

18
# 03.02.2025, 14:34

Lerak2
Ještě jsem k tomu našel screen Aladina z té doby. 🙂

Jak je takhle v únoru zeleno, mám strach, že se to na nás bude valit na jaře. A já se ptám - kdy konečně sklidim meruňky? 🤷‍♂️

# 03.02.2025, 17:37

Lerak2
Ale ten dubnový sníh nemusí čekat na ranní termín,napadne,vyleze slunce a je pryč.Každopádně foto není z Kočkova,to druhé je z dolní části města a není to poprašek.Psal jsem,že to nelze s tím SV srovnávat,bylo tam i celkově chladněji.A pokud tehdy napadl sníh i v Mostě,tak byl určitě i na jiných místech ÚK,jestli je to poprašek,o tom už diskutovat nechci.Duben 2021 byl tehdy nejchladnější od roku 1997.Přitom hned 1.4. byly teploty 7 stupňů nad normálem,nejvíce Strážnice (26,5),Ostrava Poruba měla taky letní den,jediný za celý duben.Na Lysé hoře napadlo za celý duben 183cm nového sněhu,z toho 12.-16.4. to bylo 125cm.Dubnový rekord je 187cm z roku 1955.Jinak na Lysé hoře je za leden 2025 odchylka +3,4 stupně,Churáňov +3,1,Pec pod Sněžkou +2,3,Klínovec +2,2.

Most 6.4. 2021
Most 6.4. 2021
Porovnání současné zimy s loňskou
5649
# 03.02.2025, 19:02

TomasMost
Přidám pár fotek z 5.4. a 6.4.2021. Toho 5.4. se vyskytovalo pár slabých přeháněk. Maximální teplota nad 10°C. Později večer přišla silnější přeháňka a do rána 6.4.21, vydržel místy slabý poprašek, minimum pod 0°C. Během dopoledne 6.4. přišla velmi silná přeháňka, a na chvilku se udržel na některých plochách, sníh až okolo 2cm. Během chvilky ale sníh roztál, teplota šla nad 6°C. Takže většina stanic v okolí mohla mít termínově buď poprašek, nebo nic. Ta krátkodobá vrstvička sněhu, co hned roztála, proto není většinou v datech ČHMÚ

Velmi slabé sněžení večer 5.4.21
6.4. odpoledne, žádný sníh, vše rychle roztálo
# 03.02.2025, 19:31

Tak fajn už jsme v dubnu. Však zima ještě ani nezačala, že?

5649
# 03.02.2025, 19:41

vALSORAJ
Stačí počkat, největší mráz přijde v dubnu :D

# 03.02.2025, 20:58

Lerak2
dovolím si nesouhlasit. tento duben zde ráno skutečně z přeháněk ležel přechodně centimetr sněhu

# 03.02.2025, 23:54

Než se to nahoře celý rozpadne, a možná nás ještě čeká nějaká zima, tak jen pár dovysvětlení. Dejvas nám připomněl, že i v dubnu může zimní projev ještě zazlobit. V tom roce 21, na SV solidně zasypalo. V polohách do 600mnm, klidně 30cm za den, a to skoro v půlce dubna. Jak jsem psal už dřív, tomu říkám sněžení v dubnu. Kolega Na.Guru, že na Lounsku už většinou v tomto období, jede předjaří a výjimečně se ale někdy může vyskytnout krátce poprašek. S tím vším souhlas, u obou. Kolega TomasMost nám představil pár fotek z Ústí a reakce na kolegu Na.Guru, že i na SZ něco bylo, co se týče sněhu. Poslal jsem pár dat ČHMÚ, z těch dní. Většinou ve výsledku to bylo jedno ranní měření s popraškem. Pak tu máme další fotky od TomasMost, že během rána 6.4., byla v Mostě přeháňka, kdy krátkodobě napadl sníh, který během chvíle roztál. Naprosto běžná situace, která se může stát během dubna, tyhle poprašky a podobné krátkodobé výšky sněhu. Za mně je prostě zajímavý, že na V a SV, byl v tu dobu místy velký spad sněhu, v desítkách cm. A sníh ležel delší dobu, v těch polohách, co už jsem zmínil předtím. Vážně nechci řešit jako něco výjimečného, jednonoční poprašek začátkem dubna v Mostě, nebo jestli v Bílině bylo ráno až 1 cm, když ofiko měření stanice ČHMÚ, má 0cm, a u nového sněhu ten den Rko. A jako doplněk, můžu dát, že na konci března měla stanice Kopisty nebo Žatec na SZ, hodnoty na hraně letního dne. Taková aprílová klasika. Ale to nás třeba ještě všechno letos čeká :cool: A teď bych požádal někoho, o pěkný rozbor, co nás v následujících dnech, čeká :snih::led:

18
# 04.02.2025, 08:45

Lerak2
Modely sice semtam daly naději na nějakou mokřejší vsuvku, ale čím dál víc to vypadá na suchou nudu. Díky suchému vzduchu bude v noci poměrně citelně mrznout, přes den díky větší síle slunka bude nad nulou. Radovat se budou hlavně na Lipně, kde bruslařská magistrála pojede bomby. Tam může v příštích týdnech být každý ráno mínus 10 nebo 15, jen to hvízdne.

Paradoxně se takhle nenápadně můžeme pronudit po delší době k teplotně podprůměrnému zimnímu měsíci. Tahle synoptika by mohla vydržet většinu měsíce a pokud ráno bude -8, odpoledne +6 a večer na 0, je to denní průměrka někde kolem 0. A aktuální dlouhodobej únorovej průměr bude podle mě někde kolem +2.

Bylo by to takový vítězství Pyrrhy, zažít chlad a jediná bílá by přitom byla ranní jinovatka. Samozřejmě, pokud do toho nehodí vidle nějaká letní vsuvka na konci měsíce.

436
# 04.02.2025, 08:57

Dejvas
No, někdy okolo 18.1. je tam ukončení blokace, to je ovšem hoooodně daleko, a tudíž hooooodně nejisté, nicméně s PV to nevypadá až tak aktuálně, dle nových výstupů během posledních třech dní.. má se dělit, ale zase pak spojit, přičemž stále trvá, že pokud propadne chlad, tak do USA a Asie.. sem tak maximálně nějaké šmrncnutí na tři dny, no a pak už nastoupí březen, první "jarní" měsíc..
p.s. kouknul jsem na novou střednědobou předpověď od ČHMÚ, ten se drží striktně dlouhodobého průměru, což i to by nebylo špatné...

# 04.02.2025, 09:11

Dejvas
palma
Už jsem to tu psal v jiném tématu, tady zatím únorová průměrná teplota -5,5°C.
Ráno -10, večer -5 a odpo při sluníčku kolem +3°C, a je to..
Mrazovka horní Vltavy, potažmo Lipensko, můj rodný kraj :), jj, tam to na žádné únorové nadprůměry zatím moc nevypadá..
Ale i v jiných lokalitách...

436
# 04.02.2025, 10:35

Francois
Ona je hlavně škoda, že teď neleží plošně alespoň nějaký sníh, to by to v noci pěkně ochladilo, a přes den by to nad nulu nevlezlo, holt smolíček, sníh nikde..Ohledně toho, že tu stále je slyšet od některých jedinců. že zima nedorazila... prostě i hloupost se dá psát opakovaně...;-)

18
# 04.02.2025, 10:37

Škoda, že před tou mohutnou TV nepřišel pořádnej zásyp od jihu. Napadnout 30-40 čísel, byla by větší zima, díky silnějším nočním mrazum by to ani přes den nešlo tak nahoru a mohla bejt zimní idyla, jakou jsme už nějakej ten čas nezažili...
Edit: palmo, zrovna jsme měli stejný myšlenky 😎

# 04.02.2025, 11:41

palma
Dejvas
Naprostý souhlas..
Těch blokací Atlantiku, TV a inverzí bylo tuto zimu opravdu dost ..
Se sněhem by byl ten průběh samozřejmě chladnější a po průměrném prosinci to klidně mohlo hodit i teplotně průměrný leden..
Bohužel, ta sněhová bída je letos v nižších i středních polohách zatím abnormální...

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.