Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přechodně inverzní ráz počasí, zítra hrozí mrznoucí déšť

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025

# 18.01.2025, 12:48

zimník1
No viděl sem, v březnu, dubnu a i v květnu, tam jsou nějaké propady ze severu, ale snad se to změní, a nebo nebudou nějak silné, a ovlivní max hory

334
# 18.01.2025, 12:57

Aidamko.
Lerak2

K tomuto příspěvku:
https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-11-7403-Jaka_bud...

Tak jde samozřejmě u dlouhodobé normály, rok od roku je to jiné. Vrchol zimy může nastat v konkrétním roce klidně i zařátkem března, nebo koncem února. Pro měsíční normály 30-leté období stačí, ale u denních normálů je ta variabilita prostě velká i 200+ let je málo. Uvidíme, jak to bude vycházet u 250-leté Klementinské řady (která ovšem není homogenní a za tak dlouhou dobu se stejně mění klima).

334
# 18.01.2025, 14:07

brezen31
Žádný jaropodzim není, když už se mění klima, nebo je různé klima v různých oblastech, tak tu máme např. Koppenovu klasifikaci. Ve značné části ČR tady máme Cfb, tedy všechny měsíce normál nad 0 °C (podle starých dat je dolní limit nejchladnějšího měsíce -3 °C) a v nejteplejším měsíci do +22 °C, srážky po celý rok. Taové klima docela velkým městům i větším oblastem v ČR oblastem v ČR odpovídá a vyznačuje se mj. i mírnými zimami.

V centru Prahy ovšem už máme Cfa, což bylo ještě podle normálu 1991-2020 nemyslitelné (nejvyšší červnový průměr v Klementinu +21.5 °C). Postupně se Cfa bude objevovat na Jižní Moravě i jinde. Cfa ma limity nejchladnějšího měsíce nad 0 °C a nejteplejšího měsíce nad +22 °C, srážky po celý rok.

# 18.01.2025, 14:20

Peter Sedlák 1
Nechápu.

16
# 18.01.2025, 14:20

brezen31
Co to je za výraz, že dříve to nebylo? Samozřejmě, že to bylo. Pochopitelně, celkově bylo chladněji, bylo víc sněhu... Ale byly oblevy, bývaly slabší zimy. Nejde přece říct, že nebylo teplo. Nelze slepě věřit Ladovým obrázkům a dělat z nich realitu minulého století.
Proč jsou teď častější teplé periody a proč je méně častá kontinentální zimní situace, to je na obsáhlejší povídání. Ale Aidamko to přece popsal - studený vzduch nad teplým Atlantikem.
A shodli jsme se na tom i dříve.

# 18.01.2025, 14:25

Je snad logické, že zima v USA je často záminkou že v atlantiku to bude divoké a odskáče to Evropa, protože TN se vyžívá z teplotních rozdílů mezi dvěma oblastmi. A když se z USA setká arktický vzduch s tím velmi teplým tak co vznikne? To je úplnej základ. Nechápu proč pořád děláš blbého a živíš se přesvědčováním lidí co mají pravdu o opaku.
,,Protože se to stalo před 20 lety.." to nikoho absolutně nezajímá, protože 20 let je sakra dlouho a těchto podobných scénářů kdy USA zima my atlantik bylo HODNĚ za tu dobu....

# 18.01.2025, 14:25

Dejvas
Je to úplně jiné. Řeknu to takhle. Dřív byly zimy buď studené nebo méně studené. Teď jsou teplé nebo méně teplé. Byly teplejší zimy, které střídaly velmi dlouhé a studené zimy. Taky se sem tam objevila hodně teplá zima, ale byla to spíš výjímka. Nyní už 12 let jsou nezimy, které jsou buď velmi teplé a krátké nebo méně teplé, ale stejně ne dlouhé. Úplně se to otočilo. 12 teplejších zim po sobě snad nikdy v historii nebylo. Uvědomte si, že poslední pořádná zima bylo v roce 2012-2013. Dnes máme jaropodzim 2024-2025. To je let. Úplně zmizely arktické dny.

# 18.01.2025, 14:29

Aidamko.
20 stupňů nad nulou bylo v Českých Budějovicích na Nový rok v roce 2023. V roce 2022 to bylo asi 16 nad nulou.

# 18.01.2025, 14:30

Peter Sedlák 1
Když se to stalo, a stávalo, tak to nemůže být hlavní příčinou.

# 18.01.2025, 14:46

2 metry je hodně. Tady napadlo 20cm v únoru 2021 a když jsem šel ven měřit tak starší paní se mě ptala na výšku a řekla že to tu dlouho nebylo. A my jsme nížina s nejsušším klimatem v ČR.
Zimní situace neskončí, jen pravděpodobně nebudou časté.

433
# 18.01.2025, 14:48

Dejvas
Ještě bych doplnil, že pokud se chce březen31, dopátrat příčin toho, že klima se mění, počasí je furt v pohybu.. tak to snad není až tak těžké, a pokud chce jít hlouběji po tom, co za tím i regionálně je, tak na strejdovi Googlovi je k nalezení mnoho a mnoho podnětů k přemýšlení apod., takže, když by něco zjistil, tak by se pak o to mohl i podělit, určitě by to bylo pro toto fórum přínosem..já bych i zatleskal.. třeba..

16
# 18.01.2025, 14:50

Peter Sedlák 1
Bylo to tenkrát v několika vlnách. Možná vzpomínáš, že silný mrazy střídaly velký tepla. V lednu napadlo 60 čísel, pak za necelý týden roztálo. V únoru 40 cm a šlo to opět dolů rychle. V březnu 30 cm a ještě kolem 15. dubna posledních 20 cm. I před Vánoci sněžilo, v listopadu a prosinci, jen na Vánoce bylo klasicky bláto.

433
# 18.01.2025, 15:07

Dejvas
No, když jsem byl v dětských letech, míval jsem škodolibou radost, když někomu něco nevyšlo, nějaká předpověď něčeho a tak, pak jsem zjistil, že je daleko zajímavější pátrat po příčině toho, proč to nevyšlo..třeba na to taky přijde..
Teď se jdu pomalu kouknout na různé podklady a modely, co to dává tak do měsíc dopředu, eventuálně do konce zimy, přece jen, už se to zhouplo do druhé poloviny, pak to sem dám, přestávám řešit, jestli je někdo nespokojen s tím nebo oním grafem, odkazem a pod, to bych se asi fakt "uřešil".. a jestli to podle toho bude ukazovat teplejší či chladnější variantu.. to se uvidí.. nebo spíš ty varianty pořeším už rovnou..do zejtra to snad sem šoupnu..:cool:, hejtum se fakt nemá cenu věnovat..a už vůbec ne se jima nechat znechutit, to máte pravdu.

0
# 18.01.2025, 15:10

Palma
Přesně, dnes jsou neomezené možnosti cokoliv sledovat👍
Já byl v počátcích svého pozorování a zapisování do sešitů odkázán na lihový teploměr, pohled z okna a na meteorology s ukazovátky a synoptickými mapami v České televizi🤣 Jsem totiž ročník 1961🤣

433
# 18.01.2025, 15:13

Kombi
Nápodobně... pan Seifert z ukazovátkem u "zubatých" map...:).. já ročník 1964..

# 18.01.2025, 15:14

Na Ameriku útočme. Potkal jsem tam přes internet tolik dětí co chtějí alespoň 20cm sněhu a velmi mrazivé teploty. V létě chtějí být zasaženi alespoň 5cm kroupami nebo hurikánem. Jejich standarty jsou astronomické a nám říkají ať si nestěžujem na ně.

Dejvas
Už prvního prosince napadlo 5cm což mě zaskočilo protože jsem ani nevěděl že něco má být. Vydržel 4 dny. Pak dlouho nic a až v půlce ledna napadlo 4cm a zase to drželo 4 dny, den předtím následovaly velmi hezké přeháňky. Konec ledna přineslo 15cm který pak rychle slezl. A pak ten únor kdy to postupně napadlo. Ta zima ještě pokračovala v březnu kdy každý den přecházely přeháňky a jednou napadlo 3cm během noci.
Ohledně teplot tak teplej byl prosinec a konec února, jinak se to spíše drželo u 2°C průměrně.

Ta zima byla extrém na nížinu. Když to vidím tak se takové zimy budou opakovat jednou za několik let. 2021, 2024....2027?

0
# 18.01.2025, 15:15

Bohužel je mi dnes dost smutno že se zápisky od dob co jsem se naučil psát až do vojny nedochovaly,to by byl skvost🥲
Můj děda to asi považoval za zbytečnou věc a vyhodil je při úklidu půdy když jsem sloužil vlasti🫣škoda!!!

# 18.01.2025, 15:21

Připomíná mi to tady atmosféru po prohraném zápasu,většina fanoušků si je vědoma možnostmi svého mužstva,ale i tak chodí fandit celou sezónu a věří,že se občas zadaří.Pak jsou tu Ti druzí,kteří je už na začátku sezóny odepíší,ale stejně na ně budou chodit,aby mohli nadávat a pískat,protože před 12 a více lety přeci vyhrávali častěji.To,že v poslední době Ti jejich hráči hrají s koulí na noze,neberou vůbec v potaz.Chápu frustraci některých zimomilů,ale chce to víc přemýšlet než pískat,jinak přijde stopka a zákaz vstupu na stadion (forum)

ČHMÚ
ČHMÚ
0
# 18.01.2025, 15:27

TomasMost
Máš naprostou pravdu,chodím klukům taky fandit ať se daří nebo ne,a vedle kousek jsou fandové kteří nikdy nepochválí a jen jim nadávají. Přitom když hráli oni,tak se kopali za uši 🤣🤣
Sorry za článek který není k tématu

# 18.01.2025, 15:29

Tak do budoucna se hlavně očekává, že sice se sníží částečně počet dní se SSP, ale zároveň naroste množství těch extrémních situací s výrazným krátkodobým spádem sněhu. Letošní zima je sice na sníh bídná, na množství LD taky nejbídnější z nejbídnějších, ale celkově to není taková katastrofa. Dny nad 10°C tu víceméně nebyly. Často teplota byla jen těsně nad 0°C. Byla horší zimy. 2013/14 budiž příkladem.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.