Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přechodně inverzní ráz počasí, zítra hrozí mrznoucí déšť

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025

# 17.01.2025, 19:52

Aidamko.
Brno zatím 4LD, všechny 3 stanice ;-) Ty nížinné do 250 m.n.m.

# 17.01.2025, 19:56

Lerak2
Ok.

No uvidíme jaký rozdíl bude pak na konci zimy. Za mě Doksany budou favoritem na tu desítku. Troubsko má taky 4LD? Vždyť 2.1. mělo večer nějak +0,6°C ne? Já nevím přesně, proto se raději ptám. Mám tušení že jo, ale přesně to nevím, tak se ptám.

# 17.01.2025, 20:05

Aidamko.
Já si myslím, že do konce února už nebude ani jeden ledový den v nížinách.

# 17.01.2025, 20:06

Aidamko.
Jj, Doksany mají už o dost víc LD v této zimě, než okolní stanice na SZ. Tam je to ale celkem běžné. Některé stanice na SZ, mají ještě méně, než třeba ty Brněnské. Od zítra to ale začíná smrdět :D a nížiny v Čechách, si opět můžou začít připisovat další LD při inverzi

# 17.01.2025, 20:09

Lerak2
No od zítřka začne to pravé inverzní proudění, takže Čechy si pár dní s LD připíšou.

# 17.01.2025, 20:10

zimník1
To je zajímavá informace :D Jestli ti to vyjde, pošlu ti první cenu :D

# 17.01.2025, 20:12

Aidamko.
To Troubsko 2.1. LD /denní maximum ČHMÚ 21-21h/:led::cool:

# 17.01.2025, 20:13

Lerak2
Mu v paneláku mrznout nebude, to má recht.
No zítra se dozvíme o jódování z letadel, že ty mrazy nejsou vlastně mrazy. :D

A díky za ten Troubalov. ;-)

# 17.01.2025, 20:16

Aidamko.
Jj. Max bylo -0,8°C ;-)

# 17.01.2025, 20:55

Zdravím, rad bych taky přispěl trochou do mlýna. Každej se ptá, proč je to od roku xxxx pořad stejné, respektive, proč je stále teplo.
Je mi už 47 jsem ze severomoravskeho kraje, konkrétně Opava, a počasy si sice nazaznamenávám, ale prvních změn jsem si všiml již po roce 1990. Do te doby byly zimy bez sněhu teměř neznáme a poslední sníh z prosince většinou tál v breznu i v dubnu. Po roce 1990 znatelně ubývalo sněhu i a přibývalo teplých dní v tradični zimních měsících. Ale vždy byl led na rybnice a vždy byla nějaka delší zimní situace a bylo i pár krasnych zim. Ale po roce 2013 to dostalo teda pořádný spád. Nemusíte se se nou shodovat, ale kromně dalších změn si myslím, že hlavní je teplota Atlantiku. Přiložil jsem pár obrázku. Duležity je vznik tlakových níží.Myslím si že před tím vlivem chladného oceanu vznikali mnohem jižněji a ani nebyly tak mohutné a vetšinou šli jižní trasou. Nasávali studeny vzduch ze severu a generovali krasne vyše na severu Evropy, Rusku. V posledních 10 letech je tu změna, bohužel nejde dát více map, ale vysledek je stale stejny jak v roce 2022 Cyklony vznikajicí na východě USA jdou mnohem severněji nejlépe nad Britanii nebo ještě výše a vymetou veškerý ledový vzduch ze severní Evropy, až k pólu. Pak i když něco dorazí tak už je to jen slabý odvar. Talkové níže pak putujou na východ a kdysi tak kouzelné anticiklony nad Ruském (ano leningradský expres) jsou zatlačenyaž na Sibiř a na počasy nemaji vliv. Bohužel ten trend je jasny, a ja nevím co by se muselo stát aby se tohleto otočilo....Zajímalo by mně, jestli neexistuje graf teploty Atlantiku od třeba 1970. Díky

# 17.01.2025, 21:15

čmelda78
Hezká prezentace a normální popsání možných důvodů proč zimy stojí za prd. Asi nejlepší příspěvek za poslední měsíc.

548
# 17.01.2025, 21:26

Po delší době přináším pár informací (pokud zde již byly, omlouvám se).

1.) Prosinec 2024 v ČR skončil s tepl. odchylkou +1,3 °C vyšší než normál 1991–2020. Dle mých dat to u mne bylo o trochu více, až +1,7 C, ale data si ještě prověřím s místní pobočkou CHMU. Kompletní zpráva zde - https://www.chmi.cz/files/portal/docs/aktuality/20... Pokud se nepletu, podobnou odchylku pro prosinec malovaly modely i před zimou.

2.) K té arktické zimě, co zasáhne nyní Sev. Ameriku, je pak i hezké povídání i zde - https://www.climate.gov/news-features/blogs/polar-... Hlavně je zde popsána spojitost s PV nyní a s prvními studenými vlnami po Novém roce.

3.) Jinak výhled pro střední Evropu špatný, opravdu špatný. Prakticky nic, co by ve výhledu 10-20 dnů malovalo nějakou zimu. Naopak, to rozložení tlak. útvarů má být pro zimu prakticky to nejhorší a ty červené barvičky se k nám prakticky neustále obnovují a vrací od JZ (typické pro NAO+). Do toho extrémně silný PV, tvarem elipsovitý výrazně mimo Evropu v dolní své vrstvě. Žádný náznak nějaké zimy i v první dekádě února. Jedině, že by BLOCK synopt. situace (která možná v první dekádě února by mohla postupně začít převažovat místo NAO+) byla vhodně uspořádána tak, aby něco zimního přinesla. Aidamko., palma, případně další, jak to vidíte Vy?

https://x.com/Superchri90/status/18801973173804361... k 26.1. to velká většina běhů vidí do tepla (resp. uspořádání tlak. útvarů výše popsané).

čmelda78 - bylo by fajn, kdyby někdo z meteorologů, studentů apod. připravil na toto téma nějakou práci, která by toto více zanalyzovala, popsala, hledala souvislosti a ty vyjádřila v %, podívala se dále, co nás asi čeká apod. A nebo možná už toto je a jen na to člověk musí narazit :)

334
# 17.01.2025, 21:33

čmelda78
Teploty Atlantiku by mely byt dohledatelné někde například na Climate Reanalyzer nebo na Copernicus, ale nejsem si jistý, jak daleko do minulosti. K roku 1979 by to mělo jít.

# 17.01.2025, 21:41

Byly by fajn nějaký data jak se třeba posledních 50 let oteploval Atlantik a souvislosti proč jsou zimy teplejší a teplejší. Jen ne prosím analýzy o polárním vortexu. Tohle téma tady v posledním měsíci totálně zaplevelilo diskusi a bylo toho zbytečně moc. Žádám zdejší odborníky o tuhle analýzu.

ota
2467
# 18.01.2025, 11:31

No a k tématu, se zimou to opravdu už moc nevypadá, vlastně nejchladněji bude v dalších dnech díky inverzi. Potom NAO+ a nejspíš dlouho trvající jihozápadní expres a pro mě taky trochu překvapivě stále i minimum srážek. Dalo se to ovšem čekat, vlastně pro mě bylo spíš překvapení, že silný jihozápad se nám zatím vyhýbal.

16
# 18.01.2025, 12:35

Když kouknu z okna, vidím sluníčko a vymetenou oblohu. Ale v počasí na ČT teď říkali, že je u nás mlha a nízká oblačnost. Tak čemu mám věřit :)

# 18.01.2025, 12:35

JZ express za dveřmi a jen tak se ho nezbavíme. Jak se rozjede, je k nezastavení. Ve výhledu mi to háže dvouciferné hodnoty. Jediná šance je koncem února, ale moc tomu už nevěřím...

# 18.01.2025, 12:43

zimník1
No, co, tak nám budou růst sedmikrásky v unoru :D jako minule, stejně tahle zima byla spíše o ničem, dost chudá na sníh ze tuhle zimu jsme byly rádi aspoň za max 3 cm v nížině, které stejně druhý den zas rostály, ani vánoce bílé nebyly, minulé zimy byly lepší, bílé vánoce, a sníh který měl dvoucifernou hodnotu :), ale tak nevadí, už sem natěšený na jaro, takže mě nějak JZ express netankuje :D

# 18.01.2025, 12:46

MrDoge CZ
Já už jsem taky smířený, že je po zimě. JZ express dostal zelenou a hezky si vynahradí to, co zameškal. :( ale lituji lidi, kteří mají zahrady a ovoce, že jim vše pomrzne. Dubnové a květnové mrazy jsou tutovka. Ten vortex se rozlítne v brzkém počátku jara podle mě..

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.