Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hodně oblačnosti, v severní polovině území postupně slunečno

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025

414
# 20.10.2024, 00:53

Aidamko.
Tak prozatím se i ECMWF přidal k GFS a posunul až do začátku prosince PV do nadprůměrů ohledně síly větru, ohledně prochlazení se má pohybovat ve vzorném průměru... se nám to zase zamotává.. MJO dává do Evropy chlad pokud se nachází v Indickém oceánu a to v nadprůměru, za dvacet dní tam má být, ale zatím to ukazuje pouze pohyb ve středovém kruhu, tedy nic. 42 denní předpověď pak dává 28 říjen až 4. listopad průměr, do 11. listopadu opět průměr, do 18 listopadu nadprůměr až +3, do 25 listopadu nadprůměr do +1, do 2 prosince průměr až lehký nadprůměr.. budeme sledovat aktualizace... těm, co je jim vše jasné a vše je v háji, vzkazuji slovy klasika...že veškerá lidská moudrost je obsažena ve dvou slovech, čekat a doufat..;-)

# 20.10.2024, 11:54

Tady je moje úvaha, jak jsem se včera zmiňoval. Nicméně ale nejde o nějakou podobu zimy, ale spíše o mojí aktuální úvahu o zimě.

Letošní vyhlídky na zimu vypadají poměrně zajímavě už v tom, že opětovně je prezentace na modelech ve prospěch větších šancí na sněžení a chladnější počasí na listopad a prosinec a spíše teplejší proudění v lednu a únoru.

Polární vortex letos bude pravděpodobně v první polovině zimy typu Grónsko - Barentsovo moře, takže víceméně obdobná situace s loňskou zimou. Výraznější množství sněhové pokrývky aktuálně nad Sibiří dává pro následující měsíce nespočet vhodných parametrů. Zejména pak podporuje mohutnění tlakové výše nad Sibiří a kontinuálně v takovém případě dává prostor i k uralské blokaci.

Už na konci léta jsem diskutoval nad vlivem QBO v západní fázi a nad neutrálním ENSO, případně nad vlivem QBO west a maximem sluneční aktivity. Druhý výše zmiňovaný případ díky vyššímu množství stratosférického ozonu přispívá k slabšímu polárnímu vortexu, který pak poměrně často přichází do styku s událostmi stratosférického oteplení a zejména v prosinci je zde vyšší riziko i náhlých události stratosférického oteplení. Zajímavé pak bude jak se tato hypotetická domněnka bude letos v zimě chovat.

Polární vortex je aktuálně slabší než je obvyklé pro toto období. Díky aktuální předpovědi AO indexu se navíc zdá, že s listopadem bude postupně slábnout a toto slábnutí se pak v závislosti na výše zmíněné parametry může propsat až do začátku ledna, takže i toto je poměrně dost možná teoretická možnost pro větší zimní eventy v listopadu a prosinci než ve zbytku zimy. Uvidíme co praktická varianta.

Moje oblíbené ENSO totiž aktuálně vykazuje poměrně zajímavý jev, kdy se z EAST La Nina stala před nedávnou dobou spíše Central/Central East La Nina což poměrně dost narušuje případnou vazbu na příznivý vliv MJO. MJO totiž ve fázích 7/8 přispívá k propsání vyššího tlaku vzduchu do vyšších zeměpisných šířek. Obvykle to vede k negativnímu, tedy zápornému indexu AO a NAO. Nicméně v případě, kdy je La Nina ve fázi Central/Central East zde nastává poměrně dost velká nejistota takového vlivu. Aktuálně o tom pročítám zajímavou studii.

Letošní zima se zdá, že bude teplotně nadprůměrná a srážkově v mírném podprůměru. Víceméně největší šance na chladnější projevy jsou od poloviny listopadu do konce prosince. V zásadě je zde letos poměrně velkým otazníkem co vliv PV udělá v případě, kdy bude spíše ve slabší variantě než v jiných letech.

Síla větrů v 10hPa dle výhledu Německého DWD, viditelný pokles v listopadu a v prosinci
Modelový výhled na NAO na konec října. Vykazuje známky postupně delší fáze záporného indexu NAO.
Vliv nadprůměrného a podprůměrného rozsahu sněhové pokrývky nad Sibiří. Letos nás zajímá pravá polovina.
414
# 20.10.2024, 18:05

Tak začnu být oponentem ohledně PV, koukám teď docela často sem...https://fluid.nccs.nasa.gov/wxmaps//?stream=G5FPFC...
protože mi to vyhovuje a jsou tam prakticky všechny hladiny hpa vortexu, plus je tam i možnost animace, což je pak pěkně vidět předpověď pohybu plus vytlačování apod.. No a ještě tedy taky GFS ukazuje setrvale v prvním týdnu listopadu 33m/s plus i prochlazení.(ECMWF taky ukazuje nadprůměr v celém listopadu). díval jsem se i na stratobserve na strukturu, nahoře dost dobrý, ale, pravda, dole zatím ani za 14 dní nic moc...:cool:, takže z toho mě plyne, že se budu na to koukat i nadále, neb nejistota určitá je, a jak píšete, střetává se nám tu mnoho teorií, spolupůsobení, že to bude opravdu poučné sledovat, co se prosadí a s čím to bude korelovat..

p.s. jinak mne docela jímá smutek, že pomalu ale jistě se stává jediným činitelem ohledně zimního počasí, případný kolaps PV.. tajně doufám i na nějaký ten vpád chladu bez jeho přičinění..;-), ohledně příštího roku se už začíná někde občas spekulovat s možným návratem el Nino.. což by bylo asi naprd, i když jsem teplomil, ale osobní zájem bych klidně oželel...

# 20.10.2024, 18:43

palma
Tak pokud by teoreticky byl polární vortex dostatečně prochlazení v té poloze, kde by měl být, tak by to vadit nemělo, horší by bylo kdyby strašil někde nad Kanadou a oblastmi kolem.

# 21.10.2024, 09:03

Začínají být náznaky že by se mohlo za týden výrazně změnit počasí. Na horách by mohl napadnout sníh který už bude držet. Sněžení by se mohlo objevit i ve středních polohách. Je to bráno z rezervou. Jen je to týden daleko.

414
# 21.10.2024, 09:20

Aidamko.
Kouknul jsem na poslední výstup PV na GFS.. a už asi třetí den to tam propisuje anomálii, která začne na začátku listopadu tlačit na PV.. takže v zájmu objektivity.. uvidíme, co to udělá s predikcí ohledně síly větru.. prochlazení je tam taky pěkně viditelné...Ještě přikládám další print s predikcí ECMWF, kde jsem jednak zakroužkoval oblast s možným velkým zvýšením rychlosti větrů, ale abych nebyl jednostranný, je to pěkně rozkolísané, a tak jsem zakroužkoval i oblast z možnými propady někdy v druhé polovině listopadu, ta možnost tam objektivně je, není to ode mne moc obsáhlé, ale dokládá to určitě, že letošní zima může být zajímavá, pokud se nic nestane do konce prosince, přestanu být optimista..:cool:

posílení PV a vznikající anomálie
predikce ECMWF s posílením i možným propadem..
180
# 21.10.2024, 12:27

Gfs tam měl v ranním výstupu na konci října a začátkem listopadu propad studeného vzduchu od severu a sněžení od středních poloh, uvidíme co tam bude dál.

# 21.10.2024, 12:37

kuba
konečně se začíná dít něco zajímavého co se týče zimy, jen tak dál

# 21.10.2024, 12:39

Někdo snídal vtipnou kaši dnes:D

Zdroj: ventusky.com
123
# 21.10.2024, 12:40

Pavell88
Každý rok přijede dříve či později ten bílý kůň s Martinem na hřbetě (pamatujete 2009?), ale že by od začátku listopadu vydržel sníh na horách trvale, to prostě neodpovídá současnému stavu v Evropě vzhledem k teplotám moří a oceánů.

# 21.10.2024, 12:58

ludvicek
I nedávno bylo že v Krkonoších od října držel nějaký sníh. Jinak ano půlku října 2009 si pamatuji. I u mně bylo 30 cm sněhu. Pak teplý listopad a arktický prosinec. Také pamatuji 3 května 2011. Také u mně za den 30 cm a druhý den -12 a stromy v plném květu.

414
# 21.10.2024, 14:36

Jinak tady ještě něco k současnému vrcholícímu slunečnímu cyklu, což, jak se tu už chvíli bavíme, může mít vliv na oslabení PV, dobrá zpráva je, že to má asi progradovat i do příští zimy za rok..
https://science.nasa.gov/science-research/heliophy...

# 21.10.2024, 22:03

Marty78
Už tam je 14 stupňů a 0cm:D

# 22.10.2024, 10:10

dodosek
Nenechte se tady vysmát..

33
# 22.10.2024, 10:45

Marty78
Koukám, že letos začíná GFS pohádkařit o třeskutých mrazech a závějích za 10 až 14 dní trochu dříve :D

# 22.10.2024, 11:04

dodosek
Na TN.cz předpovídají, že poslední týden v listopadu bude v noci kolem nuly a přes den kolem +6. To je nám ale zjištění :D

# 22.10.2024, 11:28

zimník1
dávám to sem jen pro zajímavost ;-)

414
# 22.10.2024, 18:59

Tak dle současné situace to vypadá, že tak do půlky listopadu je na nějaké zajímavější zimní projevy (neřku v nížinách) brzo.. PV zrychluje a prochlazuje, jet stream je vytlačován hodně k severu, navíc docela silný, a pro zajímavost dávám i print AO.. takhle v plusu jsem ji snad nikdy neviděl..:cool:

PV velmi posílí
Jet stream vytlačován k severu
AO stoupá ke hvězdám :-)
# 22.10.2024, 20:58

palma
Jet stream v Grónsku. Už se těším na zimu

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.