Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025
Je zajímavé jak se nám pěkně rychle stahuje zvěř z hor k vesnicím. V takovém počtu a takto brzy to vidím snad poprvé. Většinou se říkalo že do dvou týdnů přijde zima. K zimě to žádný model tuto chvíli neukazuje. Proto buď ví zvěř něco více než počítače, nebo už v tom má bordel a nebo za to můžou vlci co se tu pár let rychle množí.
Minulý rok se vlci pohybovali hlavně v západních a středních Krkonoších ( 1 až 2 smečky),a to i po hřebenech (přes léto).Letos jich tam bude zřejmě zase víc,ale to asi nebude ten důvod,proč se letos zvěř z hor stahuje dolů do obor o cca 2 - 3 týdny dříve.Jestli v tom nemá prsty Dáša,tak mě napadá třeba dřívější opadávání listů,pokud na to zvěř reaguje.Listy opadávají postupně podle teploty a hlavně vláhy v půdě,ale jak přijde první silnější mráz,tak opadají mnohem rychleji.
Dejvas
Místní jen já. Zbytek je bych řekl líný a nechají si ho dovést. A i tak letos nechodím s pilou ale mám to už připravené na hromadě a jen vozím domů. A na takový provoz tam je zvěř zvyklá. Jinak jsem psal jen pozorování. Dříve to věštilo příchod zimy. Poslední roky už bohužel ne.
Pavell88
Je těžké určit,kolik vlčích smeček se po Krkonoších pohybuje,já jen čerpal z odborných článků.Letos měli vlci ve východních Krkonoších odchovat tři mláďata.Psal jsem o Krkonoších,protože Trutnov leží v Krkonošském podhůří,ale vy asi už spíš na úpatí Vraních hor,kde jsou vlci také.
TomasMost
Jak píšeš bydlím na úpatí Vraních hor. Mě jako rybáře spíše štve jak se čísla predátorů dokreslují. Fotky z fotopasti neberou jako důkaz atd. Kdyby se napsalo popravdě kolik máme vyder nebo vlků hodně lidí by přišlo o peníze. Třeba v loňském roce na Trutnovsku mělo být 2,6 vyder. Snížily papírově počty, aby se nemuseli proplácet velké škody rybářům. Přitom tu bylo na tom sektoru 13 vyder přejetých. To samé je z vlky. Chlapy co dělají v lese mají jen letos na Vraních horách vyfocených 10 vlčat.
Pavell88
Jj,příští víkend mě to maluje mráz i na pondělí do mínus dvou,třeba se to ještě otočí.
No fakt je ten, že na začátku listopadu to vypadá, že v noci může trošku přimrznout a od cca druhého týdne má jít NAO docela do plusu.. predikce tam dává průměr do konce listopadu a pak, v prosinci plusové hodnoty, na prvních cca 14 dnů, co bude pak jest otázkou, vortex má být okolo průměru po počátečním zvlnění a v prosinci má jít už do plusu... což by bylo nic moc..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.