Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Ráno často nízká oblačnost, od východu se bude protrhávat

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025

Adi
Avatar
1
# 07.10.2024, 00:35

Ahoj,
Zajímavá předpověď na zimu je zde:
https://www.youtube.com/watch?v=w4ULZmNnApE
Ve zkratce chladnější prosinec, teplejší leden a únor tak nějak na střídačku.
Zde určitá spojitost se zde zmíňovaným obrobím 81-82 by byla, resp.spíše 98-99.
Další link, kde je předpokládaná spíše normální až mírně chladnější zima je zde:
https://www.youtube.com/watch?v=n4RTAySlneA&t=...
Těžko říci. La Ninia je či bude spíše slabá, blízká neutrální fázi, což obvykle značí spíše lepší zimu, než naopak.
Uvidíme
A.

413
# 08.10.2024, 10:13

No, další nedobrá zpráva je, že Atlantik i okolo Azor a výše na sever je teplejší až o +4 stupně oproti dlouhodobému normálu, plus teplé středozemní moře obdobně, to může, dle mého, ovlivňovat docela dost počasí i u nás až někam do prosince...s tím by se mělo taky počítat..Může s toho být sníh... ale taky klidně jen déšť, nebo to ovlivní proudění obecně..a vlastně ani nevíme, jak to proudění bude, díky tomu, vypadat..:!!:

# 09.10.2024, 17:36

Ptám se zkušených odborníků, třeba Aidamka, může mít hurikán Milton nějaký pozitivní dopad na zimu ve střední Evropě?

# 09.10.2024, 20:10

V případě Sandy tam vliv byl, ale otázkou jak moc silný. Nicméně odhadovat dopředu to nemá zatím smysl, protože ani nevíme jak bude ten hurikán postupovat. Nicméně třeba se letos zaštěstí.

Jinak koukám na výhledy a od půlky října velmi inverzní synoptika, tak uvidíme jak moc budeme pod vlivem NO.

413
# 11.10.2024, 21:59

Tak se nám situace zaačíná v předpovědích trochu měnit, PV má začít docela strmě posilovat a prochlazovat se ( už se to tam propisuje pátý den zasebou) a přesunovat se zvolna směr Grónsko, plus posílí dle všeho i QBO západní, ENSO v neutrálu, sluneční cyklus má začít v listopadu zvolna oslabovat.. takže zatím lze asi potvrdit možný chladnější listopad a asi tak polovinu prosince.. a pak..???:!!: Proč se ta zima většinou začne s možným příchodem chladnějších dní podělávat??

předpověď pro PV :

SPV je v současné době slabší než průměr
ERA5, ale předpokládá se, že bude silnější než průměr (podle průměru GEFS).
24 z 31 členů má silnější vír, než je průměr na poslední krok předpovědi (2024-10-26 06:00:00) Pravděpodobnost SSW v GEFS je: 0%

A ještě na závěr... jestli tohle přijde..https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/other/el-ni%C3%B1...

tak tu už žádné zimy asi nezažijeme, a není to až tak daleko...

PV značně posílí GFS
PV značně posílí ECMWF
# 12.10.2024, 14:31

Opět nás čeká úchvatná zima leden, únor 10+

# 12.10.2024, 15:56

v pěknou zimu může doufat jenom blázen, není kde brát, zima bude stát za vyliž, na to nepotřebuju bejt meteorolog bohužel..

# 15.10.2024, 10:40

zatím to vypadá na krásný podzim s postupným poklesem teplot což je za mě ideál, žádné výkyvy a možná průměrný měsíc?

413
# 15.10.2024, 11:40

Takže tady další aktualita, větší zásoba sněhu vznikající na Sibiři ( upozorňoval jsem na to výše) plus předpovídaný nárůst tamtéž a i v Kanadských oblastech by v kombinaci s podprůměrným, či průměrným PV mohl vést ke kolapsu PV někdy okolo přelomu roku, což je asi tak jediná možnost na nějakou zimu, uvidíme zda se to bude dít, či se zase něco "nepovede"..Rozbor je to opět pěkný..

https://www.severe-weather.eu/global-weather/polar...

# 15.10.2024, 12:21

Co jsem měl možnost prohlížet, tak se zdá, že listopad a prosinec by měl být poměrně příznivý jako v minulých letech tím, že by polární vortex měl kroužit někde mezi Grónskem a Barentsovym mořem. Samozřejmě je to jen spekulace, ale vychází to podobně i v korelaci s nějakou předpovědi. Uvidíme co po novém roce. Každopádně ten listopad a prosinec se nějak kolem normálu točit bude.

Pak bude zajímavé co materiály, které jsme zde posílali. Např. pro korelaci QBO West a ENSO neutrál (teoreticky větší šance na chladnější proudění se startem zimy). Tak uvidíme.

Každopádně nadbytek sněhu na Sibiři a v Kanadě a nižší zalednění (sice už zase plocha roste s podzimem) by mohly něco udělat.

413
# 17.10.2024, 09:05

Aidamko.
S listopadem, prosincem to vidím podobně, poté to shodně předpovídá docela "teplo", samozřejmě bez případného vlivu nějakého rozpadu PV.. Osobně mám pořád problém s prohřátými vodami oceánů a středozemního moře, nepředpokládám, že do konce zimy se to vrátí alespoň do dlouhodobého průměru, ten minimálně +1 až +1,5 stupně tam asi zůstane.. což je potom otázka, jak to ovlivní proudění, mělo by ho to ( v pozici západních větrů) posunovat vzhůru k severu, což by zase bylo proti zimě.. Ty predikce jsou často vedeny (mimo těch vyloženě odborných) spíše přáním dobré zimy a vyhledáváním plusů pro ni, mínusy jsem moc neviděl, což je asi špatně, protože jinak, dle predikcí a let minulých, bychom tu měli stále krásné zimy, plné sněhu a mrazu...:D.

Jinak tak trošku jsem v rozpacích z toho "slabého" PV, dle už asi týden zpět předpovědi, až k dnešku, to během následujících 14 ti dní ukazuje posilování do nadprůměru, přičemž pak se to poněkud liší, ECMWF ukazuje nějaký propad a pak zase vzestup, GFS ukazuje táhlý vzestup.. no stejně je to jen nějaký ten měsíc a půl dopředu.. nicméně do konce listopadu tam zatím nic není...

123
# 18.10.2024, 07:44

palma
Tohle "hledání pozitivních drobků" je úplně jak vystřižené z jedné známé filmové komedie, jestli poznáte?

"Já myslím, že si musíme přiznat, že ten prospěch nemáme takový, jak jsme si slibovali, ale já bych to neviděl tak černě. Ten celkový obraz, jak jsi nám ho tady nastínil, není samozřejmě nijak růžový. Ovšem, a to bychom neměli přehlížet, a tady bych s tebou nesouhlasil, že už jsou tu zárodky toho pozitivního. Mám na mysli tu pěknou čtyřku z dusíku.":D

Prostě první vlašťovky.

# 18.10.2024, 07:51

palma
Cohen a spol se k tomu vyjadřovali na Twitteru podobně. Ono i když nic, tak tyhle podmínky aspoň do konce roku Evropě částečně napomohou k něčemu, co tady bylo poslední roky zvykem. Navíc hodně teď Ecmwf tlačí na MJO 7/8, což se projevuje na záporném AO, takže právě díky tomu je tam vidět ten hezký propad síly PV u Ecmwf.

Horší je to, že cokoliv co modely malují u teplo je podmíněno TV nad Uherskem, což je základní poloha na inverzní charakter počasí. Proto to snad klapne aspoň se zimou listopad a prosinec.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.