Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo a místy slabé sněžení nebo déšť, zprvu i mrznoucí

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025

# 10.01.2025, 22:47

brezen31
My tady přece řešíme mráz a sníh, který k zimě patří... řešíme, jak je to venku reálně se sněhem a mrazem.

Takže dle tvé definice mohu potvrdit, že tady zimní počasí vydrželo týden. Super a díky. :cool:

ota
2457
# 10.01.2025, 22:50

brezen31
Jenže my nežijeme někde v severní Kanadě nebo na Sibiři, tady opravdu není normální, aby celý měsíc mrzlo. Popravdě, ta druhá polovina února 2012 byla blíže normálnímu zimnímu počasí za posledních 30 let než ta první, to byl tenkrát opravdu extrém. Normální zimní počasí v Českých nížinách za posledních 30 let prostě jsou noční teploty slabě pod nulou a denní slabě nad nulou. Někdy je tepleji, někdy chladněji, ale v nížinách je průměrná měsíční teplota pod nulou už jen v lednu, a to navíc jen těsně, takže chtít měsíc ledových dnů je prostě mimo realitu. Nežijeme v minulosti ani někde u polárního kruhu. Podívejte se na tu Skandinávii ani tam podle vás vlastně nemají zimní počasí.

# 10.01.2025, 22:51

palma
Nedám definici, myslím si, že je to jasné.
Prostě k zimě patří sníh a mráz. Je snad zásadní kolik dní se sněhovou pokrývkou a mrazem za celou zimu je. Teď mě nachytáte, že mluvím teda o průměru za zimu, ale těch faktorů je víc. Rozhodně nelze řešit pouze průměrnou teplotu. To opravdu o zimě jako celku nic neřekne a je třeba řešit konkrétní dny a týdny, v souvislosti se srážkami a teplotou. Může být první půlka zimy extrémně teplé a druhá extrémně studená. Pak z toho vyjde nějaký průměr. Jde tady o tendence ke vpádům studených proudění a tak dále.

# 10.01.2025, 22:53

ota
Celý měsíc nemusí mrznout. Ale jde o to, že většinu zimy převládá každý rok Z proudění. Zima by mohla být pestřejší s častěšími vpády studeného vzduchu.

# 10.01.2025, 22:56

ota
To není úplně pravda. Dříve bývalo velmi časté, že ve druhé půlce února a na začátku března mrzlo a sněžilo. Někdy bylo teplo, ale střídalo se to. bylo mnoho únorů a březnů s častějším sněžením a mrazem.

To až po roce 2013 a řešíme tedy, co se děje...

# 10.01.2025, 22:58

Jen malý technický dotaz. Nechcete ty reakce psát do jedné zprávy, protože takhle když odpovídáte jednomu uživatele ve dvou, třech zprávách, tak to zbytečně zabírá diskusi a bylo by to i přehlednější.

# 10.01.2025, 22:58

Aidamko.
Já žádnou definici nenapsal:)

ota
2457
# 10.01.2025, 22:59

brezen31
No zrovna letos klasické západní proudění se srážkami ani moc není, spíše jsem pod vlivem rozsáhlých tlakových výší. Ono prostě není kde brát, jak jsem psal, teplo bude i ve Skandinávii, stačí se podívat na teplotní mapu Evropy v hladině 850hPa. Téměř nikde teď není chladnější vzduch než tady. Když jak tu psal palma máte na severu teploty cca 8°C nad normálem, logicky to musíme pocítit i u nás.

# 10.01.2025, 23:09

Ještě k zamyšlení.
Průměrná měsíční teplota: -3.82°C v lednu 2010
Průměrná měsíční teplota: -4.12° v únoru 2012

Podle průměru by člověk řekl, že víc dní s teplotou pod 0 bylo v únoru 2012.

Průměr:)

433
# 10.01.2025, 23:17

brezen31
To je v pořádku, a kdy tedy byla větší zima?

jinak tady přikládám globální odchylky teplot od normálu v prosinci 2024.. ale stejně je zima..

odchylka od normálu rok 2024, prosinec
# 10.01.2025, 23:20

palma
To už je na vás zda pokládáte za větší zimu 2 týdny se sněhem a větším mrazem. Nebo 4 týdny se sněhem a menším mrazem, pak samozřejmě to pokračovalo v únoru:) To si můžete vybrat.

To je zajímavé proč ty odchylky jsou.

304
# 10.01.2025, 23:24

Já asi uživatele brezen31 docela chápu. Z čistě subjektivního hlediska mi také nepřipadá úplně v pohodě, že jsou v lednu aktivní komáři, vosy a další hmyz, docela mě to překvapilo, když jsem to viděl na vlastní oči. Nebýt té série mrznoucích mlh, tak by tady do dneška nebyl jediný ledový den za tuto zimu. Ten vliv GO je prostě obrovský a jediné, co můžeme udělat je smířit se s tím, že to tak je a do budoucna to bude jenom horší.
Měsíc může být klidně teplotně průměrný, ale třeba díky absenci sněhové pokrývky to někomu nepřipadá jako zima, jinému zase naopak ano apod. Je zbytečné se hádat, holt každý z nás má to vnímání trochu jinak nastavené.:)

# 10.01.2025, 23:26

Je pravda,že i tady bylo těch zimních projevů zatím relativně dost,včetně pěkné námrazy a 8 LD (prosinec),ale vše to bylo díky inverzi.Jenže nebýt té inverze,tak by tady dole bylo 10+. Jásalo se tu nad prvním sněžením v nížinách,ale nebylo to náhodou to průmyslové v Šumperku? Takže na oko v rámci možností dobrý,ale nesmím se nad tím moc zamýšlet :)

ota
2457
# 10.01.2025, 23:32

TomasMost
Ano samozřejmě to je druhá věc, u nás byly kromě jednoho dne taky všechny ledové dny způsobeny inverzí. Ta kdyby nebyla, tak to klima tady vypadá úplně jinak.

# 10.01.2025, 23:34

přihazuju do diskuze pár fotek z dnešní německé šumavy, výška sněhové pokrývky pro představu, s to po tom včerejšim dešti a teple, rano na to napadlo pár čísel novýho..

870 mnm
Finsterau
900 mnm
433
# 10.01.2025, 23:42

charlie1
Tak to je parádička, tam bych do toho s sebou hned fláknul..:).. No pro ty co říkají, že zima není.. ona je.. akorát se nám poněkud mění, ale je, a pak můžeme definovat, že je nadprůměrná, průměrná, podprůměrná.. jinak to prostě nejde.. má někdo lepší definici?

# 11.01.2025, 10:09

palma
Zima v ČR už je pouze na horách.

433
# 11.01.2025, 10:14

Doporučuji přečíst, (shodou okolností jde o dnešní článek) aby tu pak zase někdo neargumentoval naprostými extrémy, plus dám hádanku.. proč v roce 1830 byla patrně ta nejsilnější zima zde v ČR ale i jinde..https://www.idnes.cz/hobby/domov/nejkrutejsi-zima-...

# 11.01.2025, 10:31

Spíše to vidím že tohle je poslední nádech zimy letos
Protože co tam dává model CFS je jen teplo
Leden oteplil
Únor a březen hodně teplý
A srážky leden ještě by šel tak nějak průměr
Ale únor a březen suchý
A jižní Evropa úplně suchá

# 11.01.2025, 10:34

palma
Tohle byly studené zimy. Kdyby se teď posuzovala zima podle tehdejšího průměru, máme tady subtropické pásmo.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.