Já už bych to vícero nehrotil, je to zbytečný.
Já svým způsobem chápu obě strany. Zimník naráží na to, že ty analytický výhledy tady mají někdy až moc akademický háv, ve smyslu (teď mě neberte za slovo, toto zřejmě je nesmysl, je to jen pro příklad): "NAO nám zůstává v plusu, což není dobré, ale MJO se vrací k neutrálu, výhled je dokonce sektor 3.1. Zajímavé je, že PV má tendenci posunout střed směrem k Aleutům, což by podpořilo vznik Rossbyho vln v SV Pacifiku, což moc nenahrává jetstreamu nad Evropou. Zatím to nevypadá dobře, ale budeme to ještě sledovat."
Zatímco uživatel dididi by nejspíš napsal: "S ohledem na aktuální nastavení tlakových útvarů a přenos vzdušných mas v příštích dvou týdnech čekat zimní projevy moc nemůžeme. Nad středomořím mohutní oblast vysokého tlaku a lze tedy očekávat stálé jihozápadní proudění s teplotami xy."
Prosím, toto jsou jen příklady a prvně zmíněné rozhodně nemá korelovat s tím, jak se prezentujou palma, Aidamko a další. Opravdu prosím s rezervou.
No a teď zase obhajoba druhé strany. Pokud by palma nebo Aidamko byli profesoři a my jejich studenti a jejich stati by pro nás byly nepochopitelné, ano jsou vinni. Protože jsou odpovědni za to, že jejich studenti výklad pochopí. A pokud ne, vysvětlí a doplní informace. Jenže palma, Aidamko a my všichni ostatní jsem pouhopouze uživatelé fóra. Každý by si to měl psát tak, jak to cítí a jak je to podle něho nejlepší. Každý zboží si najde svého kupce a každý text si najde svého čtenáře. Pokud mi něčí texty přijdou nezajímavé, tak je nečtu a nesnažím se jejich pisatele točit na jinou stranu, protože někdo jiný si je zase s chutí přečte. Přijde-li mi, že predikční texty jsou nesrozumitelné, můžu se pokusit svůj výhled popsat svými slovy. Pokud to nebudou vysloveně bláboly, nikdo na tomto fóru se mi za to nevysměje.
Takže takhle nějak bych to, soudruzi, viděl.
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025
Dejvas
Jo, dobře napsáno, asi pouvažuju, až budu psát dlouhodobější výhled, s výše popsanými, či podobnými výrazy, že to na závěr doplním shrnutím za použití termínů, tak jak jste naznačil na konci svého příspěvku.. dobrá kombinace.. opět vykám, neb jsem takový, proti tykání nic nemám, to je stejné, jako ta volba předpovědi..
Přesně jak píše Dejvas.
Pokud to pro někoho je nesrozumitelné, tak nejlepší je to nečíst a nereagovat na to. Člověk si nevybere. Buď se mu líbí to nebo to. Já taky nemám v lásce příspěvky typu "zima skončila" apod. a přesto na ně nijak nereaguji, či dokonce nesrovnávám s uživatelem na jiném fóru. Mimochodem k těm obrázkům. Ty mají kolikrát jepičí život, vzhledem k aktualizacím modelů. Nicméně když ten snímek k tomu nevložím, tak si nedovedu představit jak si to daní uživatelé představí. A mimochodem. Dididi na meteoforu má text bez obrázku hlavně díky tomu, že meteoforum je nepodporuje tudiž tam ani nejdou vložit.
Nicméně klidně se může stát, že my stálý rozboráři jednoho dne budeme tak znechuceni, že přestaneme přispívat, tak pak by mě zajímalo, jak budou někteří prosazovat svoji jednoduchost a kvalitu v maličkosti. Diskuse by přešla do módu zimy 10,15 let zpátky, což by se nedalo ani číst. Nicméně pokoru mám, takže jsem ochoten nějak zjednodušit tyhle rozbory.
palma
Jenže ony jsou to trochu hrušky a jabka..
Řešit synoptiku a predikci na týden, je jedna věc, ale PV, MJO, QBO, atd ..to je prostě na delší loket a odborným termínům se člověk nevyhne..
Za mě pořád stejná rada..
Pokud odbornějším výrazům, příspěvkům nehovim, nerozumím, nebaví mě, nečtu to a netrollím tady zbytečně diskuzi ostatním.
Je tu spoustu lidí, kteří si to přečtou rádi a i se smysluplně zapojí do takové diskuze, chtějí vědět víc, ptají se..
Aidamko.
ad:
"asi pouvažuju, až budu psát dlouhodobější výhled, s výše popsanými, či podobnými výrazy, že to na závěr doplním shrnutím za použití termínů, tak jak jste naznačil na konci svého příspěvku.. "
Piš, jak Ti to vyhovuje a jak Ti to dělá radost, kluku psavá
Koho to zajímá a něčemu neporozumí, tak se zeptá, od toho to je diskuzní fórum, bo se tu diskutuje
Francois
No, to je taky problém docela značný, protože si někteří pletou to co jsem tu napsal už několikrát, že jsou, a je to meteorologické rozlišení, krátkodobé (do 10 dnů), střednědobé (do 42 dnů) a dlouhodobé předpovědi v řádu měsíců.. a i ČHMÚ tam má psáno jak je to procentuálně v jednotlivých případech a s čím ta předpovědi pracují.. čili, když sem něco dávám, je to dlouhodobá předpověď, a pokud někdo nechápe, o čem je dlohodobá předpověď, tak ať potom nepožaduje od této předpovědi atributy krátkodobé předpovědi..a nesrovnává to s onou krátkodobou předpovědí na meteofóru, přesně jak jste řekl, mohu porovnávat pouze porovnatelné.
Dejvas
Vy jste mně připomněl ten seminář od Cimrmanů (zachyceno i ve filmu Nejistá sezóna), kdy vyjeli z Prahy do Liptákova:
A druhá skupina, tedy skupina A, ve složení dr. Svěrák, doc. Weigel a prof. Čepelka jela ve voze Fiat 600 D.
Z Prahy jsme vyjeli 22. září v 9 hodin ráno. Povětrnostní podmínky byly velice příznivé. Posuďte sami:
okluzní fronta: 356-42, 359-44, 360-30
teplá fronta: 350-38, 345-34, 341-33
výška, tlak, teplota, rosný bod:
570-954-7, 6-3, 6 2.760-725-9, 9-14
Lepší počasí jsme si nemohli přát.
Lidi se tomu docela i smáli.
ludvicek
Tak tohle byla v minulém století realita..
To se normálně hlásilo v rozhlase široké veřejnosti v rámci krátkodobé předpovědi, v těch číslech byla zakódována synoptická situace , stav atmosféry.
Ovšem tohle téma, v této době , tedy v době internetu, na tomhle fóru a příspěvky Aidamka, palmy, Andyho 206 atd.. zde, bych k tomu asi nepřirovnával..
ludvicek
To určitě chce, základní znalost, ale tady na fóru nejsme většinou úplně meteorologií nepolíbená široká veřejnost, základní znalosti se tu trochu předpokládají, to za prvé, za druhé jak už jsem psal, žijeme v době internetu a každý kdo chce , se aspoň s těmi základy má možnost v pohodě seznámit..
Kdo nechce a nebaví ho to, chápu, ale tak ať to prostě nečte nebo tu aspoň soustavně neprudí...
Jak se zde rozebíral výhled počasí v půlce ledna, že by mohla nastoupit spíše zima, Ecák začíná přitápět (a GFS jde taky pozvolna nahoru). Navíc se u Ecáku na oteplení docela shodují základní ansámbly, byť několik ansámblů jede i podprůměr.
ludvicek
A ještě po počasí byla zásadní hláška: "Odběr plynu podle základního odběrového stupně"
Jojo, v Nejisté sezóně i tuším byla pasáž, kdy tuhle meteo pasáž do scénky vymýšlí a váhají, jestli jí tam dát, jestli lidi pochopíten podtext a zasmějou se tomu. A přes jejich velký napětí se tomu mrtvoly zasmály 🙂
ota
Souhlasím, že jak to Ecák přepisuje i do 2 metrů, není úplně obvyklé. Ale když vezmu v potaz, že teplotu nad bodem mrazu (těsně +1°C) tam maluje i totální střevo GEM... No, uvidíme.
Já si ještě osobně myslím, že jsme skoro 2 měsíce bez výrazného výkyvu do tepla, což je samo o sobě už na hraně pravděpodobnosti, takže nějaká ta teplá vlnka prostě přijít musí.
ludvicek
No, podíval jsem se teď ještě jak to má být s oblačností.. do 20.1. to ukazuje takovou trošku směs celkové oblačnosti, s tím, že dole, při zemi jí moc nemá být, a po tom 20.1. to ukazuje na ty zbývající čtyři dny dokonce jasno.. plus tedy vítr to ukazuje docela minimální..takže inverze by neměla až tak být v akci..Nicméně jsou to jednotlivé výstupy..Ohledně stavu a predikce PV to tam okolo toho 20.1. už dává nízké narušení, a tím posílení rychlosti, neb dole je teplo, očekávat se pak dá to, že jak se prodlouží den, někdy v tom konci března, tak se vír jako celek, ohřeje rychleji nahoře, a patrně to bude mít tendenci rychlejšího konce.. můj dojem..ohledně toho, zda pak na jaře budou i nějaké mrazíky... to fakt asi nikdo nepředpoví, neb když přičtu celkové oteplení, pořád to tam bude dělat ty +2 asi..nad průměr.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.