Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025
kuba
Jop tyhle modely jsou úplně k ničemu. Největší výsměch je jak se dle toho "řídí" větší společnosti.. Mno jinak "Ladovská" zima v nížinách v nejbližších 10 dnech nehrozí, avšak budou dny kdy bude mrznout i v nížinách (přes den). Bohužel maximální sněhová pokrývka s ebude vždy pohybovat maximálně do 5ti centimetrů sněhu. (pod 400m) Někde vyjimečně napadne více, ale časem opět roztaje, sníh by měl vydržet zhruba nad 600-800m dlouhodoběji.
Francois, palma
Tak ono je jednodužší dělat chytrýho a kopírovat grafy a tabulky, než zkušeně a jednoduše napsat jaký bude vývoj počasí. On pak člověk aspoň u toho nevypadá blbě a může se za to schovat že?
Nicméně ty slohovky o vortexu si myslím že jsou zde úplně zbytečný a pro mnoho uživatelů hodně nezáživný a nicneříkající
Aidamko.
A? Však na tom nic neměním. Na to, že ti je 19 tomu rozumíš. Nic špatnýho jsem na tebe nepsal. Jen jsem poukázal, že mne tady chybí aji trochu jednoduchosti a ne každý těm výkladům odborným rozumí.
Reagoval jsem hlavně na Francoise(swana)že se povyšoval a palma se tomu tlemí
GFS dává, asi jako jediný, srážky ve sněhu z pátku na sobotu. Jestli jo či ne je vlastně jedno, protože pak to vyjde na vysoký tlak patrně v teplejším módu - mlhy, šeď, mrholení atd. Zima zůstane daleko od našich šířek. A na tu inverzí to z nějakých 99% po víkendu padne a nastane. Jak dlouho? Dlouho. Uživatel ,Zimník, má recht. Na jiném fóru uživatel "dididi" celkem přesně předvídá vývoj budoucího počasí bez zbytečných grafů, obrázků. Aidamko by mohl být dobrý predikator budoucího vývoje, nebýt věcných spekulativních vývojů PV - patrně to numerické modely tak i tak dělají místo něj. Pojďme se bavit o počasí srozumitelně pro lidi. Ne o tom, jaký kde vítr bude ve stratosféře nebo těsně nad zeměkoulí... Mimo jiné ten váš vortex nyní se připsal do USA a sakra dost
zimník1
Zbytečné příspěvky zde pravidelně píšete hlavně vy, bylo by fajn, pokud byste místo toho taky někdy napsal něco zajímavého, tak jako palma, Francois nebo Aidamko.
Každopádně zima se zdá, že bude pokračovat stále v podobném stylu, tedy hodně inverzní počasí, které v nížinách přináší relativně nízké teploty, ake zároveň prakticky nehrozí nějaká vyšší sněhová pokrývka ani silné mrazy.
U nás teď venku velmi nepříjemné náledí, přitom je nad 0 a zataženo, zmrzlá půda dělá své.
zimník1
Hmm, to je slovo do pranice.. ukažte nám, kde jsou jen zkopírované grafy, a tabulky, bez toho aby k tomu byl vysvětlující text, případně predikce budoucího vývoje, plus tedy odkazy na články které již samy o sobě ty předpovědi obsahují, což tím pádem, to činí srozumitelné.. mám dojem, že to je právě základ pro dobrou úroveň příspěvku, pak jsou ovšem i příspěvky informační, o tom, jak kde aktuálně je, jaký jev tam probíhá, plus, co se čeká na tři dny dopředu, pokud vám vyhovuje takový typ informace, nikdo vám zajisté nebrání v tom, si ho vybrat, pokud někdo jiný hoví jinému typu informací a předpovědí, má zajisté právo, si zvolit jinak, či obé kombinovat podle libosti. Já osobně vítám věcnou kritiku, či rozporování argumentů, pokud je to podloženo relevantními sděleními..aspoň co pozoruju, tak to tady tak ti solidní diskutéři dělají a je to prima.
speciální informace pro vás.. dva dni bude ještě trošku tepleji, pak to bude cca tři dny klesat pod nulu, a asi ve čtvrtek budou nějaké srážky, a též ve čtvrtek zafouká silněji vítr.
zimník1
Právě jsem ji poskytl formou srozumitelnou vašemu intelektu..a ani to jste nepochopil.. o pochopení ironie si mohu, u vás, nechat jen zdát, no nic, snaha marná, tak nám třeba časem ukážete jak se ta srozumitelná předpověď správně dělá...a jen tak naokraj, naučte se číst, napsal jsem informaci, ne předpověď.. ta je pro vás evidentně moc složitá,..
Kamarádi, jak je to dlouho, co jsem se opět a znovu snažil vysvětlit zimníkovi1, že tady skoro doslova trolluje? No, asi tak pár dní, že? a už jede zase to samé. A opět na mne a i na Vás začne prskat ty své pitomosti. Ach jo ...
K počasí a výhledu - pomalu se začne naplňovat scénář převládání TV od Britských ostrovů přes Skandinávii a dále s rozsahem hodně do (střední) Evropy. K naší smůle to vypadá to, že bude mít delšího trvání, bude rozsáhlá a mohutná (resp. TV v množném čísle). Zatím malé náznaky toho, že by se později mohla posunout tak, že by se Skandinávie trošku otevřela a od S přišlo něco studeného. Takže asi ano, někde inverze, někde sluníčko, rána -4 C, přes den + 4 C ...
a PV? No nevím, nevím. Letos je to opravdu snad bláznivé. NAM index s posledním výstupem maluje prakticky dokonalé propojení hladiny 10 - 1000 hPa, zónální vítr resp. jeho odchylka stále silně do plusu. Malůvky ohledně teplotních ataků na PV pořád nějaké jsou, ale ...
NAO i AO ve výhledu spíše pomalu neutrálu či lehce do plusu.
Jinak Judah včera vydal další povídání a po rychlém pročtení bohužel nic moc nového (rozuměj nic moc ve výhledu 7-14 dnů, že by mohla dorazit zimní, delší epizoda). A ostatní meteorologové jsou na tom podobně - nikdo zatím nemluví o nabourání či něčem silnějším v PV, naopak spíše převládá názor, že další 2-3 týdny nic moc nenastane ...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.