Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo a místy slabé sněžení nebo déšť, zprvu i mrznoucí

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025

90
# 06.01.2025, 14:57

ledovka polevuje, v následujícíh dnech máme další šance na sněžení :snih:
aneb ledovku již nikdy více

433
# 06.01.2025, 15:01

ludvicek
Ono je špatně to, že když si vezmeme, že je v průměru jaksi tepleji až o +2.. a tím se v průměru zimních měsíců dostaneme nad mínusové průměry, tak prostě ta zima to má těžké, ostatně to je to, o čem píšete.. Ještě přiložím graf teplot okolo sev.pólu, je to už celé, za celý rok, a obdobně to je i nad zbytkem sev.polokoule.. odkud brát tu zimu, vidíte rozdíl +5 a více..

odchylka od průměru teplot 80N za rok 2024
9
# 06.01.2025, 15:03

palma
Chápu tvoje obavy jako pěstitele.
Já to beru z pohledu vlivu na průběh zimy, což mne zajímá.
Ale mrazíky mimochodem přišly i bez SSW, takže záruka to není ničeho.

130
# 06.01.2025, 15:53

palma
Někdy si musím tu směrodatnou odchylku spočítat:D.
Jinak já věřím tomu, že zdejší diskusní analýzy jsou správné, akorát v procesu klimatické změny to "správné" znamená třeba těch 5°C do plusu od očekávaného výsledku.

433
# 06.01.2025, 15:57

ludvicek
Jo, přesně to plyne i z toho grafu, co jsem sem dal, prakticky to samé je tam i dva roky dozadu, pěkně za sebou, takže lze předpokládat, že desetiletí skončí na tom severu pětistupňovou odchylkou... třeba, a to už by byla "darda"

130
# 07.01.2025, 07:10

daz_4
Na druhou stranu, všechno chladné je sice extrémně teplé (jestli se to tak dá vyjádřit), ale už jsme měli v Brně 2 větší sněhové epizody a zima rozhodně není nějak výrazně teplá.
Přijde mně, že ty teplé vody Atlantiku mají vliv hlavně na minimální teploty, které jsou jen mírně pod nulou.

9
# 07.01.2025, 09:36

ludvicek
Teplotně to sice brzdí inverze, ale jinak mi přijde, že je to jedna z nejhorší zim na zimní projevy, aspoň tady v Ostravě. Prosinec úplně bez sněhu a půlka ledna za dveřmi a mám dva ledové dny. To je dost bída na zdejší poměry.

Ve výhledech dnes ráno těžko hledat něco pozitivního. Moc horších synoptik uprostřed ledna než výše převalující se nad Evropou není. Oteplení ve stratosféře asi taky jen tak prošumí a vortex si z něho moc dělat nebude.

0
# 07.01.2025, 09:38

ludvicek
S tím, že zima zatím není výrazně teplá souhlasím, ale říkat dvou dnům s 5 cm sněhu a dalším dvěma dnům s 2 cm sněhu, 2 větší sněhové epizody, mi přijde přece jen trochu moc. :)

130
# 07.01.2025, 09:58

chatar
Větší v kontextu února 2024:D.

Prostě nelze si donekonečna navozovat představu ladovských zim, jsem spíš realista.;-)

433
# 07.01.2025, 10:15

ludvicek
No, já jsem na ty grafy, tak jsem si jeden vyjel, aby tam byla vidět ta reálná odchylka teplot na severu.. jo je docela průser, obzvláště, když porovnáte, co to udělalo od roku 2000.. a počítejte i s tím, že obdobně se oteplili i o něco níže položené severní oblasti, když to takhle pujde ještě dalších deset let, asi budeme fakt bez zimy, nebude kde brát, plus, když dole nebude v zimě zalednění a sníh, pak naopak nahoře bude silný PV a asi s malou možností rozpadů, a dole menší možnost nočních prochlazení.. no, může se samozřejmě i výrazně změnit některý z jiných parametrů pro počasí v zimním období,..ale to už bych spekuloval a mohli by jsme tu rozvinout nekonečnou debatu okolo možných scénářů, což asi nikdo nechce..
zdroj: https://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n_anomaly.php

odchylka teplot v severních oblastech od normálu
0
# 07.01.2025, 10:19

ludvicek
Napsal bych, že únor 2024 byl extrém, který se nebude dlouho opakovat, ale moc tomu nevěřím.
Samozřejmě chápu, že pocit "jaká je zima" je strašně subjektivní. Někdo to hodnotí podle teploty v místě bydliště, někdo podle sněhových epizod v nížinách, někdo podle množství sněhu na hřebenech hor atd. atp.
Pro mě je to množství sněhu na Vysočině a to je letos velká bída. :(

130
# 07.01.2025, 10:22

chatar
Tak to snad víc sněhu bylo i v tom Brně než na Vysočině, to je fakt bída na tamější poměry. Já to beru tak, že mám doma standardní pytel posypové soli a ten už je skoro prázdnej.

palma
+8°C v extrému (jestli ten graf čtu dobře) je podle mě "mimo stupnici". Nemáme pojmenování pro takovou odchylku.

# 07.01.2025, 10:45

chatar
Pamatuju na Vysočině u Nového Města pravidelně dvoumetrové bariéry sněhu kolem silnic. Rok co rok. Zima stojí za nic.

433
# 07.01.2025, 11:39

ludvicek
Ano, čtete, znamená to, že třeba letos je v oblastech, kde je jinak průměr -30 tak je -22 cca... tak to je, no a v oblasti kde je je průměr -20 je třeba rozdíl +6.. takže je tam teď jen -14.. atd..až třeba někam k nám, kde je rozdíl okolo těch +2.. třeba.. prostě to pak na zimu moc nevychází a zbývá pak ta naděje na mimořádné události tipu kolapsu PV, či nějakého mimořádného poklesu NAO a AO ..apod..

15
# 07.01.2025, 11:42

Zvláštní je, že letní teploty jsou tam na průměru. Že ty extrémy přichází od podzima do jara s tím, že v zimě jsou největší.

15
# 07.01.2025, 11:50

Jinak i já, coby jinak optimista, už taky pomalu začínám bejt skeptik. Letos doposud 14 dní s pokrývkou s tím, že ty spady nebyly velké (celkem dohromady tak 20 cm), to je pro mojí polohu velká bída. Za to by se před 30 lety stydělo i Brno (hoši, nic ve zlým 🙂).

No a teď ty výhledy, kdy od Vánoc se furt rýsuje něco zajímavýho a pak se to proteplí nebo odsune. Ty zásypy půlmetrový střídá +10... Ještě někdy předevčírem to vypadalo, že by aspoň od čtvrtka do soboty mohlo něco napadnout a pár dní mrznout a už i to je v p..i.

A pak nás bude čekat trapnáTV, kdy v noci -5 a přes den +5. Tohle se mi nelíbí.
Aspoň že teď prší, nějaká vláha pro zem 😒

# 07.01.2025, 12:09

Na meteoforu je dlouholetý diskutér "dididi", je to profík, v minulosti dával údajně nějaký data i ČHMÚ, takže odborník, noc hezky tam vždy popisuje situaci a následný vývoj, že pro laiky je to hezky prezentováno a k pochopení. Žádný grafy ani tabulky a hezky popíše vývoj bez zbytečných odborných názvů. To mně tady trochu od těch kteří tomu rozumí chybí.

# 07.01.2025, 12:25

zimník1
Už ti to tu psalo více uživatelů, prostě ty příspěvky v dlouhodobém tématu s odbornými termíny a grafy nečti, nekomentuj..
Vyhneš se své frustraci a my ostatní tvému občasnému pruzení.
Soustřeď se na týdenní témata , tam se tady, stejně tak na meteoforu, řeší hlavně aktuální synoptika, tlakové útvary, předpokládaný vývoj počasí na nejbližší dny bez jakýchkoli záhadných, odborných termínů..

9
# 07.01.2025, 14:03

Dejvas
Ten graf je fakt z úplného severu a teploty ve dvou metrech tam budou v létě díky ledu pořád poměrně stabilní. Úplně neukážou, kolik teplého vzduchu do Arktidy proudí. Tady třeba odchylka za květen až červenec v 850hPa v celé Arktidě až do roku 2024 - https://forum.arctic-sea-ice.net/index.php?action=...

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.