Aidamko.
No, když se na to zpětně kouknu, je to o tom, že když se tu dohadujeme o tom, co a jak a proč se stane a pak, když se to nestane, tak o tom, proč to tak dopadlo, a když to dopadne, jak jsme predikovali, je to taky o poznání proč.. já to tak aspoň po těch létech tady, tak chápu..
Takže si vzájemně doplňujeme predikce, občas totiž zapomeneme prostě na něco, a druhý to připomene.. no, a pak jsou tu lidé, kterým jde pouze o jakési potvrzení jejich prohlášení "já to říkal".. ( já to měl občas v začátcích taky, a pár lidí mne tu vyškolilo, že tak moc zas nevím, a díky za to)... čili to tu chápu jako předpovídání, doplňování, oponenturu, občas s rýpnutím i uděláním si srandy, když jeden něco opravdu "propálí".. no a pak se tu jak jinde vyskytnou trollové, plus jedinci co chtějí mít vždy pravdu, a když to nedopadne, tak jsme to špatně pochopili..no taky se omlouvám za OT.. ( jo a ono to počasí si pak stejně udělá uplně něco nečekaného a vo vo votom to je..)
p.s. 19:45.. se nám s tím PV ta situace opakuje, to je povzbudivé...
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025
KubysQ
No, to by znamenalo změnu, ovšem vzhledem k tomu, že to tam začíná malovat k 21.1. tak kdyby se to rozdělilo do cca dalšího týdne, jsme na konci ledna a propsalo by se to do poloviny února, čili pokud by pak správně úřadovaly rossbyho vlny na základě postavení tlakových níží a výší, mohl by se sem dostat studený vzduch od severu v podobě pořádného vpádu.. a nebo taky vpád teplého vzduchu od jihu.. o tom to je, každopádně by se něco dělo.. šlo by o rozdělení polárního víru, ne o rozpad, nebo-li kolaps.. při rozpadu by to bylo na delší dobu chladu s možným prodloužením dopadu až do jara..( a opět, s určitou možností i naopak, tedy teplá varianta, ale většinou to pouští chlad)
palma
Počasí už mě zkrátka nebaví tak jako dříve a mám nové jiné zájmy.
No, tohle jsme tu četli asi už 50x.. plus smazání účtu..a návrat..A tak pořád dokola..
Tak uvidíme...
To, že se tam ta anomálie ve výstupech opakuje, dává jistou naději..
Třeba v tom únoru přijde něco pořádně zimního, bylo by to fajn..
Ještě doplním palmu k jeho povídání. Další možný scénář? Třeba takový - PV se pouze relokuje plus mínus na oblast, na kterou se nyní malují teplotní odchylky v 10 hPa (tzn. přesune se více k nám nad Skandinávii, Rusko, možná Euroasii). Zůstane stále silný a tyto "útoky" se na něj moc nepropíší. Pokud by nastalo ideální propojení PV stratosféra - troposféra, pak by tato relokace se mohla propsat do nižších hladin 50, 100, 500 hPa. Právě hladina 500 hPa je pak tou, ze které se často čerpá jako první.
Když bychom si tedy propsali možné dění v oné hladině 500 hPa, byly by to nejspíše ze severu (Skandinávie) trvalé TN. Západně, tedy Island - Atlantik - Britské ostrovy, by se pak vytvořila a usadila TV. A toto je praticky dokonalý scénář, pokud by si někdo přál zimní počasí. Pro zajímavost přikládám prakticky přesně danou situaci (moc daleko, nevěřím tomu ...).
A to hlavní - jaká je šance, pravděpodobnost tohoto? Dle mne asi malá. Musela by nastat ideální, doslova perfektní kombinace všech faktorů. A ani si nevybavuji, kdy naposledy se PV takto relokoval na danou oblast.
Jinak MJO - škoda, velká škoda, že v dalším průběhu ledna bude ve fázi 1, 2 a 3 hodně mimo kružnici
PS. každopádně jakékoliv teplotní útoky na PV jsou jen a jen dobře uvidíme, jak dopadne zeslabení (návrat k průměru) kolem 18.01. Pořád dostatečná doba, aby se událo něco většího
PS2. přesně dle plánu, aktuálně v USA první snowstorm letošního roku (max. cca 6-12 palců sněhu + také mrznoucí srážky), další frony se sněhem pak asi taky budou
No teda kamarádi, jste moc rychlí na mě.
Je teďka 22:07 a já teprve začínám sepisovat a vy už tu jedete takhle ve velkém. No když tu budeme mít klidnější prostředí, tak se taky rád připojím s trochu delší úvahou hlavně o tom polárním vortexu.
Jak palma, tak andy206 zde skvěle popsaly aktuální možnosti s oteplením ve stratosféře. Já trochu osvětlím více. Proč je to oteplení do stratosféry tak důležité a ve finále proč se nad ním tady vždy tak rozplýváme. To stratosférické oteplení, pravděpodobně kanadského typu přinese poměrně výrazný tlak na PV. Ačkoliv je PV silný tak zde existuje několik mechanismů, které v tomhle ohledu umí být velice spolehlivé. Určitou naději by to oteplení mohou být už jen tím, že se v 10hPa v jádře PV oteplí poměrně výrazně, což bude samozřejmě znamenat tlak na jádro, což taky spustí reakci do nižších zeměpisných šířek, takže je zde hrozba několika arctic breaks do mírných zeměpisných šířek.
Dále co stojí určitě za diskusi, tak je fakt těch možností splitu ve stratosféře. Zatím nevíme úplně jak moc bude propojena troposféra se stratosférou, ale narovinu si dovolím jednoduchý náhled na splitnutí. Když nastane takhle výrazné stratosférické oteplení (nemyslím úplně teplotou, ale spíše tou spádovou rychlostí), propojí se troposféra se stratosférou, tak tady budeme mít podmínky více než vhodné. Co bude velmi důležité je poloha stratosférického oteplení. Koukneme se společně na výhled GFS.
Vidíte to Grónsko. Tak to je bod, který bude nesmírně důležitý. Kanadské oteplení takhle protažené podél Arktidy může v některých případech způsobit, že začne tento tlak být propagován i do nižších hladin, což pak výrazně může ulehčit split vortexu. Dokonce byly i případy, kdy se polární vortex rozdělil během necelých deseti dní, což je poměrně slušné, co?
Koukneme se dál. No co trochu andy206 nastínil. Podívejme se na ten ECMWF podrobně. Hodně zajímavý scénář nastínil na půlku ledna dál. Velmi výrazná anomálie vysokého tlaku nad Grónskem, což je varianta, která určitě není ze hry. Když se na to tak podíváme, tak je to právě jeden z možných klíčů k rychlejšímu splitu polárního vortexu. Čím více je mohutná tlaková výše nad Grónskem, tak tím snáze se může propsat i do výšky a podpořit tlaky na PV. Pokud bych se měl bavit o nějaké pravděpodobnosti, tak je to sice zatím malá šance, ale možnost tu je. Směrem k poslední dekádě ledna bude stoupat možnost arktického vpádu od severu důsledkem oslabení vortexu a "výraznějším" oteplením v jeho jádře v rámci krátkého časového úseku.
No co dále vidím jako zajímavé jsou ty zonální větry jako samotné a to zeslábnutí o kterém mluvil andy206. Sice pro modely je teď velmi náročné sledovat co a jak může nastat (doopravdy v tom bude velký guláš, velmi náročné období), ale minimálně shoda na zeslabení PV v rámci krátkodobého horizontu do průměru zde panuje, což taky bude mít právě směrem ke konci ledna vliv na oteplení jádra PV a vyprdnutí studené hmoty směrem na jih do našich zeměpisných šířek.
No a to přesunutí PV je určitě velkým plusem. Čím blíže bude pevnině Ruska nebo Skandinávie, tak tím lépe. Nad pevninou velmi rychle slábne a chladně ztrácí chlad, takže tak jak to maluje GFS je to naprosto ideální. S tímhle navíc nastal rychlý propis do troposféry, což by pak vytvořilo velmi vhodné pole na chladnější počasí v únoru. Koneckonců takový únor 2018 by tím nebyly daleko. Zejména tedy ten únor. Jinak koukněte na to protažené kanadské oteplení, hezky podél arktidy a PV nejchladnější částí až nad Černým moře. Velice dobré.
Jinak k tomu MJO. Tak fáze 1-3 dobré moc nejsou. Sice fáze 1 je spojena s vyšším tlakem nad Grónskem až po Skandinávii, ale tam je problém v tom, že tím, že je tak východně je Atlantik hodně otevřen. Navíc daleko od středu. No bomba.
Jinak vypadá to velmi zajímavě a jak píše andy206, tak každý tlak a oteplení je lepší než nic. Přeci kdo z Vás by chtěl silný vortex do jara a následně nejaro až do května.
Aidamko.
Ještě malý poznatek, predikoval jste, že od cca 10.1. přijde ochlazení, no nevypadá to na uplnou bombu, ale nakonec to asi vyjde, už je to za pět dní a furt to tam je, takže ty omluvy předem za omyl. co jsem tu někde četl, byly ne až tak nutné....
p.s. k PV se snad ani nebudu vyjadřovat.. včera je to na rozdělení, dneska na rekordu v průměru síly větru (narušení prakticky nikde).. ukazuje to tam k 21.1. 60m/s.(GFS).jakési dva středy to má pouze v 500hpa..
Prosinec byl u nás spíš podzimní měsíc, kdy se dalo pracovat s půdou skoro pořád, jednodenní bobování kolem Mikuláše ale taky bylo, kdy jindy než v lednu už by měla být zima, zatím je to opravdu parodie na zimu, zahradní čerpadlo jsem vyndával předevčírem a některé sudy s vodou mám stále v provozu, i když po mrazivých dnech kolem Silvestra trocha ledu a námrazy byla, to mluví za vše, moje predikce platí, srážek máme minimum, tady teplejší a sušší zima, neměním nic, 14 dní mrazivějšího počasí na tom nic nezmění.
brezen31
Beru to za uzavřené, protože jsou jiné globální podmínky (zejména teplota oceánu nebo teplota za polárním kruhem).
Už v tom roce 2021 byla možnost na pěkně arktický týden a ve finále absolutní minimum -12°C (stejně jako v nejteplejší zimě 2007).
Pokud bych vzal Gausse a jeho normální rozdělení, dříve byla občas odchylka 3 sigma od normálu (tj. pro představu arktický den v Brně). Dnes jsme rádi za minimum -12°C, což je na úrovni 2 sigma. Statistika to prostě do větších mrazů nepustí. Respektive klesá pravděpodobnost, že se tak stane.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.