No asi takhle. Rozbory tu dělat budu i nadále, pokud to někomu bude vadit, tak napište do OSN, protože jinak vám asi nikde nepomůžou. Dnešek mě hodně zklamal reakcí od některých uživatelů, ale budiž. Jsem otevřený debatě, kdy by se probralo co a jak udělat lépe. Nicméně já teda nevím, protože jednou se vám to líbí a pak vlastně ne, takže co si z toho mám vzít. Nutíte mě dělat kulatý čtverec v takovéhle situaci.
A asi takhle. Začínal jsem s tím v 15, teď je mi 19, vidím ten pokrok a nestydím se za něj. Víceméně si troufám tvrdit, že v tomhle ohledu mám dost dobré kapacity. Jo uznávám, že občas jsem hodně zaujatý, ale poslední měsíc je mi jedno jestli bude +20°C, inverze nebo 20cm sněhu. Tady jde o něco jiné, očividně někteří nechápou ten princip proč to píšu ale uznávám, že to tak bývá.
Je smutné, že tady vznikla další hádka, které jsem já hlavním aktérem a fakt mě to vůbec netěší. Osobně by mě zajímal názor co nejvíce lidí zde na diskusi jaký mají názor na moje příspěvky. Osobně píšu takhle dlouhé příspěvky, protože lidé s aspergem mají prostě tendence psát dlouhé texty a komentáře k tématu, který je tak moc zajímá. Těch věcí je samozřejmě víc, ale vysvětluje to proč mě dané téma tak pohltilo již v době brzkého dospívání. Proto mám takhle dlouhé příspěvky, protože je to můj ústřední zájem a neovládám úplně délku rozboru. Proto je to tak dlouhé.
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025
Aura_
Je veselé vidět, že nechápete co je rozpad PV, co je narušení PV a co je rozdělení PV a jaké dopady to má.. opravdu nemá cenu plýtvat časem vám to osvětlit, zadejte si to do vyhledávače a hledejte, a až to najdete poznáte jak neznale jste tu něco napsal, ono je to o pár letech získávání informací a o pročtení a pochopení asi tak dvaceti studií na toto téma. a prozradím vám, ani rozpad ani rozdělení a dokonce pěkné narušení PV letos (tuto zimu) ještě nenastalo. Ani se nedivím Aidamkovi, že s tím radši praští, než aby pracně vyhledával sumarizoval a hodnotil x podkladů pro nadcházející předpovědní dobu, s tím, že mu někdo řekne, hele, ono ti to nedopadlo, je to jinak a heč, já vím, jak bude pozítří..Zajímavý diskusní přístup-- klidně si dám taky pauzu, počtu knížky a budu se bavit, jak tu dáte předpověď na 14 dní dopředu s tím, že za deset dní bude sněžit..a až nebude, tak vám to dám sežrat, ale na takovou předpověď nemáte koule ani hlavu.
Aidamko.
Po celém večerku přijdu a vidím tady internetovou hospodskou rvačku.
Já tu osobně moc nepřispívám a obvykle si raději pročtu diskuzi. Od 2021, co tu jsem, vidím tvé pokroky v tom dělat kvalitnější rozbory.. a určitě mluvím za dost lidí, včetně mého bratra @Bontysz. Bohužel modely jsou modely, jsou nevyzpytatelné... máš ale ode mě též podporu a palec nahoru za ty příspěvky pěkně to zde obohacuješ
Aidamko
Dřív jsem býval na fóru i poměrně aktivní, avšak poslední roky už diskusi pouze pročítám.
Vaše rozbory mám ale velmi rád, jelikož v nich vidím opravdu velký pokrok a mají i vysokou informační hodnotu. Jejich délka mi vůbec nevadí, naopak. Sám se z mnohých delších příspěvků mnohdy dozvídám nové věci, které se mi pak při mém amatérském sledování počasí hodí. Proto tedy moc děkuji za váš přínos tomuto fóru a pokud v sobě najdete další odhodlání na tomto fóru přispívat, tak myslím, že mnoho uživatelů, včetně mě, bude velmi rádo.
[b]Aidamko[/Určitě pokračuj, rozbory máš super. Já takto sepisoval na e-pocasi před 10 lety a také jsem dostal několik negativních reakcí, ale motivovali mě ty pozitivní či přínosné.:-)
Jinak nás čeká meteorologicky velmi zajímavé počasí. Aktuálně v Praze bílá tma.
Ano, na stabilní zimu to nevypadá, ale zřejmě nás čeká do poloviny ledna střídání teplotních výkyvů, ale právě díky tomu, že budeme často blízko rozhraní je velká šance na sněhové srážky i když občas do toho bude nekde i pršet.
Ondra77
meteomraz
Tak Vás dva bych tu hoši nečekal. Jeden, kterého jsem hltal jako školák na základce na In-Počasí, protože mi dával naději na zimu a druhý, kterého jsem pak dohledal v archivech na meteoforu, když jsem tam v roce 2022 nastoupil a moc se mi líbil jeho styl prezentování. Ve snu bych tohle nečekal, je to pro mě čest a o to větší, že zrovna od Vás dvou. Moc mě to potěšilo.
andy206
Jo na tebe bych zapomněl.
Hele řešili jsme právě jednak polohu a pak nevhodně navrženou kombinaci NAO+/BLO+, kdy existuje sice malá šance na pěknou zimní a sněhovou situaci ve střední Evropě, ale ve finále na 90% hrozí teplejší jihozápadní inverzní proudění. Shoda padla, že pokud by vortex zůstal u Evropy, nad Grónskem by zůstala TV, a nad Uralem by se rozjela už tak slabá blokace, tak by to pak mohlo nabrat zajímavých otáček, ale přesto těžko říct co z toho bude. On sám prý vidí pro svoji Anglii zimu a sníh, načež jsem mu odpověděl, že by to v Brně taky bylo fajn. No prý nám v Chorvatsku zima úplně nehrozí (chudák si to spletl).
Aidamko.
Nenech se rozhodit nikým, protože melou pitominy. Dělej to co máš rád, to co chceš dělat. Většina tě podporuje, velmi moc si vážíme toho úsilí které do toho vkládáš. Za nás bychom byli velmi šťastní, kdybys nadále pokračoval!
Jde vidět že tu Aidamko má skutečně zaslouženou podporu, každopádně vrátil bych se k tomu od čeho tu jsme. Jsou tu doslova 2 stránky úplně mimo téma, ačkoliv chápu.
Ono v jiných letech by dost možná i letošní nastavení synoptiky pro alespoň průměrnou zimu možná stačilo, každopádně ve chvíli, kdy jsou průměrné teploty moří a oceánů v blízkosti Evropy místy i o více jak 2 stupně teplejší, tak nám to bohužel stejně chladnou zimu přinést nemůže, jak v letech kdy ta teplota oceánů byla alespoň průměrná. A je to logické, studený vzduch, který když už k nám má svátečně namířeno, tak příjme mnohem více energie než dříve musel, tedy pak se k nám ten opravdu studený vzduch dostává složitěji než tomu tak bylo dříve.
O tom že různé teploty oceánů a pevniny mění uspořádání TÚ snad nemusí být ani sporu. To je ovšem pak trošku jiná část problému.
Ten trend je zřetelný, a bohužel se obavám, že ty krásné zimní omalovánky v modelech budou vycházet z mého pohledu bohužel vzácněji a vzácněji. Takže bude-li člověk očekávat že bude spíš tepleji, jak modely ukazují mnohdy ty zimní mokré sny, tak bude mít statisticky větší šanci na to mít pravdu.
Ovšem taky mě to občas nenechá, a jak to vidím ty modré barvičky, tak hned začnu fantazírovat o Ladovské zimě.
Leden bude dle mého názoru srážkově i teplotně lehce nadprůměrný.
Tož tak.
Zatím
palma
👍
zimník1
aura
Nic se nestalo
Nevěřím svým očím.. To jako vážně? Nestalo?
Ale stalo se a nejen včera, je to dlouhodobé..
Že to váš k nule snížený, empatický práh nezaznamenal, je věc druhá, tak to holt je..
Je opravdu vtipné, jak tu zrovna aura poučuje o tom, jak se má dělat rozbor a výhled počasí..A jakým způsobem.
Prostě tím svým, léty typickým.. Žádná změna, žádná pokora, nic ..
Zimníku, když nechápeš, že v počasí je spousta proměnných, které dělají predikci na více jak pár dní dopředu velmi obtížnou, s velikou škálou možností ve výsledku, kup si panáčka a selku, (janča 21 by to měla udělat též) , tato sestava na pár hodin, někdy i dní, ukáže jak na 100% bude a raději zde opravdu nic nepřispívej (te)..
Že jsou modely na zblití, pochc.né, zkurv.né a atd, atd.., nech si to do té hospody..
Tady na to nikdo zvědavý není.
Jsem rád, že se na posledních dvou stránkách v tomto tématu ukázalo, jakou podporu tu mají Aidamko, Andy206, palma, ale i další , kteří mají meteorologii opravdu rádi a obohacují tohle fórum..
Rozhodně tyto dvě stránky nebyly zbytečné..
Jinak k situaci.
Bohužel v prostoru Atlantiku a Evropy stále nevzniká taková synoptika, která by zároveň zablokovala Atlantik, zajistila přísun opravdu chladného vzduchu z polárních oblastí s průnikem až někam do Středomoří, kde by se roztočila TN , která by pak zasypala střední Evropu sněhem, i by na své zadní straně podpořila přísun studeného vzduchu ze severu.. následně ideálně nástup TV ze SV a prostě delší, opravdu zimní epizoda..
A tak pokračuje střídavě teplé a mírně chladnější počasí Rosbyho vln, prostě Z přenos s výkyvy do JZ a SZ proudění..
Až skoro do půlky ledna to zřejmě bude zatím pokračovat v tomto duchu..pak se uvidí..
Uvidíme také, co přinese další vývoj PV..
Trošku jsem nepochopil kritiku některých, na adresu přispěvatelů, co se snaží o rozbory, na delší období, v tématu Zima 24/25. Je to logický, že se tomu někdo věnuje a jde hlavně o rozbory, a vlastní názor uživatelů. Na fóru o počasí. Přeci tady neprobíráme vaření. Ještě jednou, tohle téma je hlavně o delších výhledech. Zároveň ale je třeba napsat, že když bude mít někdo jiný pohled, není třeba tady rozjet příšerný hon na čarodějnice, ale spíš vysvětlit A i B Prakticky každý se tu setkává s tím, že někdo nesouhlasí s jeho příspěvkem. A od toho je přeci diskuze, aby se co nejvíc věcí vysvětlilo. Díky všem, kteří přispívají kvalitní informace
Lerak2
Věcný nesouhlas, protinázor, argument..to jsou věci, ke kterým slouží diskuze, samozřejmě..
Ovšem úplné shazování, zesměšňování úsilí, ať už provozovatelů předpovědních modelů nebo lidí kteří se poctivě snaží problematice porozumět a přenášet poznatky sem na web, věnují tomu hodně času i energie, to spadá spíše do kategorie trollení, nežli do věcné diskuze...
Francois
Mě to vlastně vůbec nepřekvapuje, ten člověk prostě jiný nebude a je to tady neustále dokola už xx let.
Takže Aidamko, pohodinda, 99% čtenářů tu tvé rozbory hltá a nemůže se dočkat dalších, bez ohledu na to, jestli vyjdou nebo ne, to snad ani soudný člověk nemůže očekávat. Díky za to a pokračuj v tom pls.
Aidamko.
Tak Chorvatsko jo, hm, ach jo
Jinak, s tou Anglií bude mít asi pravdu..
Pouze jižní část by se měla dostat nakrátko do teplého sektoru.. Přes ostrovy projde střed TN.
Severní část Anglie, Irsko, Skotsko by měly nadále zůstat v chladnějším severním proudění..
Tedy scénář, který bysme si přáli pro střední Evropu..
Ale bohužel..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.