Aidamko.
Vím, kde je jádro problému. Moc to prožíváte a moc si berete ty reakce, co si kdo myslí. Když napíšeš rozbor, vždycky někdo bude mít kecy, ale tobě by to mělo být jedno.
Pokud tě naštve každá lehčí kritika, každý názor nebo připomínka atd. tak je problém spíše na tvé straně, že si to prostě moc bereš.
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025
palma
Nevím, když to ovlivní počasí na dlouhou dobu, tak proč nikdo neví jak? Když to má ovlivnit počasí nějakým směrem, proč je to počasí nakonec úplně jiné?
Já si spíš myslím, že to počasí nelze předpovídat dlouhodobě nikdy. Vždy je to náhoda, co se v atmosféře stane.Zásadní roli tam hraje efekt motýlích křídel. Těch faktorů, které ovlivńují počasí je tolik, že vůbec nemá smysl se snažit o dlouhodobé předpovědi, leda pro zábavu. To znamená berme všechny předpoědi a odhady s obrovským nadhledem. Dneska nikdo nevím, jak bude za 14 dní.
Aura_
Ty jsi o mých rozborech už dva roky zpět říkal, že jsou to tuny balastu na 50 řádku. Taky na meteoforu se mě kolegové zastali a teď chápu proč. Mě menší kritika nerozhodí, ale v současném stavu se nesmím vystavovat jakýkoliv typům stresu a hádkám. Nesmím, takže prostě ustoupím a rezignuji, což ty nepochopíš. Já chci žít v pohodě.
Ale jen pro zajímavost. Jsem na jednom webu, kde je anglická diskuse, tam jsem sdílel to samé a kupodivu i když mi to nevyšlo, tak reakce byly jiné. Teď si říkám, že proč jsou ty reakce tak rozdílné.
Pokud někteří budou někteří i nadále rozvíjet diskuse o zimě, tak se mi ozvěte do SZ. Nějak to vymyslíme.
brezen31
Přesně tak, když nikdo neví jak bude přesně za 10-14 dní, nepomůže tomu žádný rozbor PV a všeho možného
Troufám si dokonce říct, že ti uživatelé, co se tím podrobně zabývají tady na diskuzi propadli jisté iluzi, že drží v ruce něco s čím mají přesnější odhad budoucí situace, ve skutečnosti vlastně nemají. Samotná předpověď je stále nejistá, pokud je nad horizont 10-14 dní a to prakticky vždy. Chápu tu snahu získat co nejpřesnější předpověď na základě znalostí, ale nelze prostě překonat celkovou předpovědní nejistotu, která s časem prudce roste.
Janca21
Adaimko zde píše hodnotné rozbory a předpovědi, nevím, když vás jeho rozbory dráždí či je nepovažujete za hodnotné tak si je prostě nečtěte, myslím že mě i hodně dalším uživatelům tady se adaimkovi rozbory líbí a jsou pro ně přínosné, i když prostě někdy nevyjdou. O tom přesně Meteorologie je zajímat se o to i dopředu a i když to třeba nevyjde tak přesně to dělá meteorologii tak zábavnou, ta nejistota...
brezen31 03.01.2025, 20:27
S Tvým tvrzením já nesouhlasím a mám jiný názor. Střednědobé a dlouhodobé předpovědi jsou určitě zajímavé a stojí zato o nich debatovat. Nedávno jsem četl zajímavý článek od ECMWF a nebo NOAA, že právě tyto předpovědi a jejich výpočty, zpřesňování atd. budou jednou z hlavních výzev do budoucna. A člověk by se divil, ony tyto předpovědi stále mají dobrou, zajímavou úspěšnost resp. spolehlivost.
Jinak k té předpovědi. Ano, pro Evropu je to nyní s otazníky. Ale třeba pro Sev. Ameriku to vyjde do puntíku a ano, jsou to předpovědi 14 dní dopředu. Byť přiznávám, tyto (zimní) situace pro Sev. Ameriku mají vyšší úspěšnost.
A ještě ty střednědobé a dlouhodobé předpovědi - různé modely tyto prognózy dělají. Kdokoliv se může podívat na ECMWF, resp. si přečíst povídání na Severe-weather apod. Prostě je to otevřená a konstruktivní diskuze a vůbec by mě nenapadlo číst některé příspěvky, které se tu nyní objevily. Já pořád razím výhled - realita a srovnání - vyhodnocení. A to, že to někdy nevyjde vůbec nevadí. Člověka to naopak nutí k tomu, aby se podíval, proč tomu tak bylo.
zimník - "Moralizuj si svoje děti kolego." co dalšího vyplodíš, resp. vytrollíš?
Aidamko. - v té záplavě příspěvků se jen připomínám - jak jsi diskutoval akt. situaci na jiných místech, jaké poznatky, názory atd. někteří měli? Co říkají na možnou, výraznou změnu v modelech? A pls určo nekonči apod., rozhodně nás nerozhází některé ty příspěvky ...
Aidamko.
Čtu zdejší diskuzi už nějaký ten měsíc a kvůli Vám jsem se teď registroval, abych mohl napsat, že si vážím jakéhokoliv rozboru, který zde prakticky na profi úrovni prezentujete, ať už vyjde nebo nikoliv a to platí i pro kohokoliv dalšího, který zde do diskuze přispěje s něčím hodnotným.
Díky za to, že se zde s ostatními podělíte o své zdroje a váš pohled na meteo situaci. Rád si to zde pročítám
Aidamko.
andy206
a další...
Vlastně se Vám chci trochu omluvit, asi už jsem to trochu přehnal. Já kritizovat nechtěl, to ne, spíše poukázat na nedostatky, což je možná taky kritika, tak se omlouvám.
Jenže pokud ty Vaše rozbory nejsou nejlepší, měl by to někdo asi napsat, abyste je příště mohli udělat lepší.
Nejtěžší výzva ze všeho je nezapojovat do toho ty emoce a přání, ale jde to. Jinak ty Vaše znalosti, to je opravdu něco co já nikdy mít nebudu a prostě to není můj směr. Mám radši klasičtější formát, jednodušší a výstižnější, pokud jde o předpovědi.
Podle mě například Vaše rozbory, které píšete nyní, můžou být stavební kámen pro něco víc. Například psaní článků někam do časopisů apod. protože ty znalosti na to už asi máte
Takže dorazil jsem domů. Jak říkám. Nesmím se stresovat, hádat ani jinak se rozrušovat. Moje rozbory jsou komentáře k výstupům modelům, kdy já komentuji na základě výstupů z modelů nějakou možnost vývoje a většinou dodávám co a jak je možné. 4 roky zpátky jsem semka přinesl velké poznatky o polárním vortexu, QBO, AO/NAO a dalších faktorech o kterých většina tady nevěděla a začala s nimi pracovat. Pak jsem začal dva roky zpětně psát delší rozbory, kdy jsem popsal možný vývoj na základě toho co já si osobně myslím. Popsal jsem také hodně zajímavých modelových úkazů a náhod.
Logicky pak jde o zaujatost a celý rozbor je ovlivněn emocemi a přáními autora, jaké on chce počasí. Výsledkem rozboru je pak to, že většinou se předpovídá zima - autor v předpovědi vidí totiž to, co on sám chce, nikoliv to, co tam skutečně je. A pokud to je opravdu vše nastavené hodně do tepla, autor se automaticky stébla chytá a hledá v tom možnost zimy, kde se dá a taky že jí tam vždycky najde. Tyto předpovědi potom téměř nikdy nevyjdou, protože jsou to vlastně jen přání.
Naučte se psát ty rozbory s maximálním nadhledem a nezapojovat do toho přání zimy a potom to bude dobré. Znalosti máte excelentní, ale jak to už bývá, častokrát tomu ještě něco chybí.
Výstupy z 20-22.12. dávaly na tuto dobu do střední Evropy dlouhodobou vlnu teplejší počasí a teplot kolem +10°C, ale já jsem vycítil možnost blokace, takže spíše chladnějšího počasí. Sám jsem k tomu dodal možnost mrazů, kdy jsem si za tím stále na polovinu prosince. Uznávám, že ty mrazy nevyšly, ale jaké chytání stébla. Co to píšeš?
Ne tohle nemá smysl, já se nechci nějak zatěžovat a dostat se do větších sraček než jsem byl nějaký měsíc zpátky. Ty rozbory jsem psal v rámci psychologické terapie, protože prostě nemám zrovna psychickou pohodu díky zdravotnímu stavu a dalším okolnostem. Nicméně nepotřebuji se dostat do většího stresu a rozrušovat se, fakt nepotřebuji. Od aury vidím, že vlastně nic neumíme pořádně psát, že se chytám stébla apod. Jen tedy faktem je, že modely v té době měly dlouhodobou vlnu mrazů jen v USA a do Evropy většinově teploty daleko vyšší, řádově o 10°C vyšší jak teď. Nicméně na to nikdo hledět nebude. Bohužel nevím co se stalo, mě to neskutečně mrzí, doopravdy jsem smutný a zklamný z reakce některých.
Vlastně se Vám chci trochu omluvit, asi už jsem to trochu přehnal. Já kritizovat nechtěl, to ne, spíše poukázat na nedostatky, což je možná taky kritika, tak se omlouvám.
Auro pozdě, já jsem doopravdy z tohoto fakt naprosto zničen. Fakt jsem naprosto odrovnán, tohle mi nikdy nikdo neudělal. Nikdy. A zrovna od aury mě to mrzí.
Dejte mi čas, nechci reagovat pod nátlakem. Potřebuju si dát nádech a výdech. Jdu se ven vyběhat. Kdyžtak i já se omlouvám pokud ty rozbory píši tak, jak je píšu. Nicméně vyřešme to pak v klidu. Souhlasím s nějakou věcnou debatou, kdy se pak můžeme pobavit jak to psát lépe a srozumitelněji.
Skisos
Děkuju moc, toho si vážím. Díky.
charlie1
Ano, to je přesné..
Ještě by se hodilo známé ,, házet perly sviním,, je prostě zbytečné, protože se nedají sníst ani vypít..
Plus mánie některých za každou cenu do všeho kecat, i když k věci nemá co říct..
Ale i to je vlastně, jako v té hospodě..
Většinou je tam slyšet nejvíc ty, co nic neříkají...
Aidamko
andy206
palma
Proto prosím Aidamka, Andyho, palmu a další, aby se nenechali rozhodit, odradit a pokračovali v obohacování tohoto fóra..
Lidé jsou tu holt různé a vždy budou..
Díky
Aidamko
Ty ,,tuny balastu,, vůči tvé osobě si připomněl správně..
To je aura, a nikdy jiný nebude..
Jejda, vidím, že to tady trošku vře - a podle mě úplně zbytečně. Je přece rozdíl mezi odbornou konferencí, kde by se fakta rozhodně měla zhodnocovat co nejobjektivněji a bez osobních preferencí, a mezi přátelskou diskuzí nadšenců (klidně mezi nimi můžou být i odborníci, ale prostě to nemá tu oficiální úroveň - a je to tak úplně v pořádku).
Trošku k PV - potvora bude stále silný. Říkám si, mohly by přiložené první dva obrázky indikovat to, že by se PV částečně přesunul blíže k Evropě ve druhé polovině ledna? Dále si říkám, kdy PV dostane konečně pořádný "kopanec". Ono při silnějším PV pak stačí i menších vlivů, aby to nastalo. Zatím nic, nic moc.
Jinak NAM model to pořád střídá nahoru dolů
A třetí obrázek je možný výhled na 10.-12.01. resp. tři nejpravděpodobnější scénáře. Zjednodušeně řečeno, dá se říci, že bude důležité, jak mohutné TV budou a jakou polohu budou mít od Britských ostrovů ke Skandinávii a případně dále ...
Jo nic se nestalo. Jen nechápu Andyho že sem napiše odstavec jak kr..a a v podstatě o ničem..
Ale nezapomene usměrňovat kdo co má jak o čem psát. Pro něho jsou třeba moje příspěvky trolení, ale já nemá vůbec zajem tady nějak vysirat nebo neco. Já asi nejsu takovej profesionál jako kolega Andy.
Moc si to berete hoši.
Je to jenom plkání o počasí.
Chce to hlavně udržet slušnost a respekt vůči jiným názorům.
Předpověď by sice měla být exaktní věda, ale protože se pracuje s nejistotou, tak se tam vždy zavleče i nějaký názor či bias.
Chce se to pokoušet o držení se více faktů než z toho dělat věštírnu nebo výklad z karet.
Aura_
Víš auro, omluvit se je hezká věc. Ale už nezmění to, co bylo řečeno resp. napsáno. A hlavně vůči Aidamkovi je to strašně nefér od některých uživatelů. A já za sebe třeba zareaguji na toto od Tebe:
Já už jsem tady na diskuzi vypozoroval jednu věc. Pokud člověk předpovídá nějakou situaci a dělá rozbor, často se v tom silně promítá přání autora, aby byla pěkná zima, sněžilo, mrzlo atd.
Logicky pak jde o zaujatost a celý rozbor je ovlivněn emocemi a přáními autora, jaké on chce počasí .....
Mám rád zimu, ale stejně mám rád i jaro, léto a podzim. Nikdy by mne nenapadlo něco upřednostňovat resp. promítat svá přání do rozborů, příspěvků, výhledů (a myslím si, že ani nic podobného nebylo v rozborech od Aidamka). Nepinkám tady záplavů předpovědí či tweetů co 6 hodin jak někteří uživatelé resp. co nové výstupy (některé doslova "fascinuje", pokud je co výstup to větší změna - o to více pak nadávek a plků).
A znovu se zopakuji, ta situace ohledně zimy, kterou tu rozebíráme, měla opravdu jednu z největších šancí za poslední dlouhé období. A rozebíralo se to tady hodně důkladně. Ale říkám, ještě nedělejme závěry.
zimníku1 - proboha, já nejsem žádný profesionál. Jsem stejná lama meteorolog úplný amatér jako Ty. Celkem je smutné, že nemáš ani trochu sebereflexe. Já citoval pár Tvých non-sence vět jako důkaz, řadu dalších tu najdeme také. A Tvoje reakce? Prskání kolem a chytnutí se do vlastní smyčky. No vlastně, typické vlastnosti - pravidla pro (polo)trolla.
Aidamko. - kamaráde, máš mou plnou podporu. Rozbory a pokračování dále rozhodně ano. Díky za ně a díky za vše ostatní.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.