Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo a místy slabé sněžení nebo déšť, zprvu i mrznoucí

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025

VHK
32
# 04.01.2025, 10:22

Určitě se přimlouvám lidi typu aidamko palma François aldy...vaše příspěvky jsou super,rád si tu počtu tak jen tak dále,jednou to s tou zimou přece vyjít musi;-) PS:Nenechte se odradit negativníma nazorama,jde vidět že tomu rozumíte a baví vás to,fandím vám!

# 04.01.2025, 10:47

Zítra pro moji oblast nejštědrejší model GFS, který mi dává 8 cm. Potom meteoblue 5 cm, Aladin 3cm, Icon 1cm a ECMWF v podstatě nic. Takže suma sumárum zítra čekám sníh cca od 1 do 6 cm. Potom mrznoucí déšť. V pondělí odpoledne břečku.:cool:

# 04.01.2025, 10:53

zimník1
No ty přepočty na cm jsou trochu zajímavé. ICON De má má do zítřejší 19 hodiny v kuse sněžení a 6mm srážek, ale přitom jen 1cm sněhu. Půda je prochlazené, sníh se bude držet, takže ty přepočty na sníh bych bral trochu s rezervou. Spíše bych čekal těch 5-8cm. :snih:

Jinak děkuji všem za názor. Fakt mě to moc potěšilo, takže jedeme dál maňanaa. :)

# 04.01.2025, 12:16

Aidamko.
Jinak byla by škoda přestat psát sem, to bych už vlastně ani neměl důvod tady chodit . Já spíše čtu tady než přispívám. Tak si myslím, že by bylo škoda přestat dávat příspěvky. Počasí mne odjakživa fascinuje, ale nevyznám se v předpovědích tak jako vy a někteří co jsou zde.
Jinak mám rád zimu pravou..aktivně jsem zažil zimy roky 1985 a 87.

# 04.01.2025, 13:16

palma
Pěkné, kvalitně a názorně popsané, i zdůvodněné , jak už to u Severe Weather bývá obvyklé..
Škoda té vytrvalé, silné blokace TV nad Středomořím . Ta TN velice dlouho setrvávala svým středem SZ od Azor, než se jí uvolnila někudy cesta.. Teď už letí k SV směr VB..
Kdyby nebyla ta jižní Evropa tak zablokovaná, TN by pravděpodobně šla o dost jižnější drahou a k SV by se začala zvedat až později.. někde ve Středomoří a nám mohla přinést pohádkovou zimní epizodu i s následným dalším ochlazováním od S..
Tak snad příště :D

# 04.01.2025, 13:21

Jistou míru naděje dává GFS, který si hraje s další vlnou kanadského oteplení. Uvidíme jak se ta fáze vyvine. Vypadá na modelu celkem hezky.

174
# 04.01.2025, 13:36

takovouhle černou díru se nevidí často

# 04.01.2025, 13:38

Velké prochlazení, velmi výrazné. Samozřejmě rekordně prochlazený PV bere za své. Jsem zvědav jak to bude letos s ním vyhodnoceno. Jak moc je rekordní jeho síla a prochlazení.

palma
Jojo, pánové ze SW udělali pěkný rozbor, moc pěkný a hezky graficky doplněný.

# 04.01.2025, 14:20

Ty rozbory jsou velmi kvalitní a mají hlavu a patu. Bohužel mi ale přijde, že když je tam nějaká nejistota, zvítězí obvykle ta teplá varianta. Já se o to až tak detailně nezajímám, ale můj laický pohled je takový. Když jsem byl ještě dítě, velmi jsem zimy prožíval. Kolem roku 2010 jsme i tady v Brně měli spoustu kvalitních zim, kdy jsme měli mnohdy třeba i 20-30 cm sněhu. Po roce 2013 to ale začalo jít "do kopru". Přes 20 cm sněhu jsme tu pak měli už jen na přelomu ledna a února 2017 (až 23 cm) a pak ještě myslím v prosinci 2021, ale tehdy jsem ležel v horečkách a moc si z toho nepamatuji.

Tak jako tak mi ale přijde, že je ten trend jasný. V této zimě jsme tu měli zatím maximálně kolem 8 cm sněhu na začátku prosince, ale to roztálo během 2-3 dnů. Jinak jen poprašek nebo 1-2 cm. Prostě zimy v Česku jsou čím dál horší, speciálně v nížinách. Ale chápu, že lidé, co bydlí zejména od středních poloh výše, se na ně pořád ještě můžou těšit. Já mám sníh pořád rád, ale ubývá ho. Léto (a hlavně druhá polovina jara), to je zkrátka jiná liga, zejména díky bouřkám. V zimě se z hlediska počasí už posledních dejme tomu 10 let většinu času nudím, je to už jen takový o trošku zajímavější podzim.

# 04.01.2025, 17:25

Tato rychlá globální změna klimatu, která nyní probíhá, působí modelům problém se správnou předpovědí na delší časové období.

Ale trend je jasný.

0
# 04.01.2025, 17:57

Tak ahoj všichni!
Situace mne donutila se zaregistrovat, a ne jen příspěvky číst! Aidamko tvoje příspěvky jsou super a vydrž!!! Už jak nás tenkrát nekteří diskutéři donutili opustit diskuzi na jiném fóru, tak se snaží i tady,víme o koho jde😉 Plně tě podporuji, jako tenkrát na meteoforu,takže hlavu vzhůru! Víme o tom své 👍, změnou nicku si povahu a charakter nikdo nezmění !!!

# 04.01.2025, 18:24

Kombi
Děkuju moc, pamatuji na zprávu, co jsem mi tenkrát posílal na meteoforu, když se do mě aura obul poprvé. Dodalo mi to sílu ho ignorovat a od té doby se mi píše mnohem snáz. Fakt díky moc všem :)
Maňana. :slunce:

Jo a abych šel do tématu, tak brzy se objeví zase nějaký rozbor, něco pomalu rozpracovávám, ale čekám na další materiály a podklady. :)

# 04.01.2025, 18:50

Aidamko.
Ahoj, jak to vidíš se sněžením u nás ten další víkend. Je ještě nějaká šance, že se to vrátí ?

90
# 04.01.2025, 19:22

Aidamko.
kašli na osotatní, tvoje rozbory se mi líbí a už se těším na další :)
další sněžení možná už 9. 1..:snih: ale předbíhám :D

541
# 04.01.2025, 20:44

Kamarádi, bude tento "kopanec" resp. (možná) pořádně silnější kanadská teplotní anomálie v hladině 10 hPa konečně tou, která bude spouštěčem pro změny v PV? Já vím, že jsme těch malůvek dosavadní zimu viděli už několik ... a nebo alespoň vhodná relokace PV nad Evropu a pak bychom i při silnějším PV mohli mít štěstí, že budeme na správném místě?

Jinak pro nás v Evropě to vypadá, že po 10.01. a dále nejspíš budeme hodně pod vlivem TV, které budou nejčastěji "zaparkovány" u / nad Skandinávií (za předpokladu, že se nijak výrazně nezmění PV či jiná, neznámá proměnná). Hladina 500 hPa to maluje (a kolem 14.01. jsou tam dokonce rudé barvičky - výraznější odchylky) a hladina 850 hPa to kopíruje velmi podobně. Je zajímavé, jak modely tuto / tyto TV malují mohutné a tento stav drží již řadu posledních dnů. Úplně zavřou Atlantik, roztáhnou se přes Skandinávii dále nad Rusko a po nějakou dobu zaberou prakticky celou Evropu ... takže pro nás nejpravděpodobnější scénář inverze, někde slunce, v noci lehký mráz, pod mlhou možná i celodenní. Takže cca to, co bylo po Vánocích?

Na druhou stranu, postačí malá změna u těchto TV a mohlo by to situaci zajímavě změnit. Např. její přesun více k Britským ostrovům a uvolnění části Skandinávie pro nějakou tu TN.

Jinak modely se pro Sev. Ameriku trefily opravdu dost přesně a v předstihu - zimní počasí tam pravděpodobně pro větší část USA vydrží od začátku roku min. do cca 18.01.

Jinak Aidamko., mrkni na NAM index - po hoóódně dlouhé době tam aktuálně maluje možné narušení zeshora po 15.01. ... (nechci psát tu větu, ať to zase nezakřiknu, ale objektivně musím - víme, co nám poslední týdny NAM maluje, tak to berme zatím hodně s rezervou).

teplotní anomálie v hladině 10 hPa k datu 18.01.
# 04.01.2025, 21:23

andy206
Koukám na to.
Velmi se mi to líbí, zítra se rozepíšu, tohle vypadá velmi zajímavě. Je to jen náhled, takže to může dopadnout jakkoliv, ale vypadá to minimálně velmi zajímavě.

Jinak co je ještě zajímavé, tak v následujících 10 dnech je předpoklad, že teplota polárního vortexu se dostane na magické minimum -100°C.

Jo a mimochodem. Všimněte si té polohy a velikosti anomálie kanadského oteplení. Tohle bude na PV velmi, ale velmi silný tlak.

Jinak ano, následující týden, dva bude určitě pod vlivem silných a výrazných anomálií TV. Tohle je ukázka velmi nevhodného rozestavění anomálií dle vzorců BLO+ (výrazná blokace TV nad Skandinávií) a NAO+ (uzamknutí teplého vzduchu na severu a naopak svižné proudění od západu, které budou ale blokovat TV, takže ve finále velmi výrazná synopse ve smyslu inverze). Kdybychom měli raději místo toho NAO+ to NAO-.

15
# 04.01.2025, 21:42

Dotaz - když se PV šoupne takhle k jihu, už na něho začíná svítit slunko. Má to nějaký vliv?

90
# 04.01.2025, 21:43

Aidamko.
Znamenalo by to teda mrazy a nějaké sněžení zase ??🤩
Nebo teda zase inverzí v nížinách ? 😴

# 04.01.2025, 21:52

Dejvas
Když je PV se svým středem nad pevninou Evropy nebo Sibiře, tak se to obvykle propíše do nižších hladin (viz. prosinec 2022 či prosinec 2023). Teďka se zdá, že ho ta výše v 10hPa spolu s tím predikovaným (takže neříkáme, že to tak bude, ale nýbrž spekulujeme) kanadským oteplením zažene hodně na jih až nad centrální pevninu Sibiře, takže pak samozřejmě bude rychleji slábnout. Samozřejmě se bavíme o nějakém současném trendu modelů, takže uvidíme co dál. Zítra k tomu budu dělat povídaní, je tam hodně možností zajímavého vývoje. :)

JUGOCV
Co myslíš teďka?

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.