Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo a místy slabé sněžení nebo déšť, zprvu i mrznoucí

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025

433
# 03.01.2025, 14:14

zimník1
Jasně, když vyjdete ven a za 15 minut vám špička nosu omrzne.. tak mrzne docela slušně, když vám po cvrnknutí upadne, jste na Sibiři..

# 03.01.2025, 14:17

Tak nový výhled opět otočka. Místo mrazu a zásypu příští víkend z výstupu před osmi hodinami tu máme 6 nad nulou a vodu. Ty modely to je opravdu neskutecnej bizar. Spíš blivajz

# 03.01.2025, 14:21

Hlavně klid a pokoru k modelům. Nevím proč se tu neustále pohoršujete nad každým výstupem. Mějte trpělivost, ono se to po víkendu nějak vyvrbí. :)

433
# 03.01.2025, 14:25

Aidamko.
Tohle je přesný... ECMWF ukáže ve výstupu zimní trendy, teploty mínus dejme tomu -10.. hned je okolo toho jásot apod, GFS ukáže na tu samou dobu teplý trend, je zatracen a zapomenut, za dva dny je to obráceně a zatracen jest ECMWF..:D..ale ten který model to nedělá naschvál... jak jsme tu psali letos snad už 20x.. těch hraničních hráčů je tam letos strašně moc, vlastně každý z nich...

# 03.01.2025, 15:11

zimník1
na príští víkend se vykašlat tady neni jasna ta niže ve stredu..

# 03.01.2025, 15:22

palma
Jo přesně o tom to je. :D

# 03.01.2025, 19:11

palma
Ale já bych právě řekla že uživatel aidamko dělal z celé situace kdoví co a ono mu to prostě nevyšlo a koho to je chyba když ne modelů,no jo vaše ale ono se nesmí těm co se v tom více vyznají vůbec nic říct, protože ta většina co se na modely dívá ani ne týden do předu jen jako na pohádku jsou vlastně blbci.
K čemu mi bude vědět kde co o tlakových útvarech,o blokacich,a jet streamu ,polárním vortexu (který by mimochodem stejne přinesl zimu tak maximálně na krátké obdobi )když to je stejně pak celé úplně jinak.
No tak já se mrknu na ty modely na den dva do předu a mám jasno,jak bude za 14 dní je teď stejně úplně jedno a nikdo to neví a už vůbec ne tvrdit co bude v únoru :)
Ale tak chápu,vás to prostě baví a jsou tu i takoví které to zajímá a hlavně tomu taky rozumí mi ostatní co víme houby nemáme plevelit.
Ale většinou to tady vyjde právě těm co plevelí;-)

90
# 03.01.2025, 19:21

tohle je k naštvání..vždy když napadne sníh, tak vydrží jen pár hodin a hned oteplení..tahle situace se opakuje už po 3x a v neděli to bude zase..

mrkněte na teploty - jen co to napadne tak hned do tepla..
433
# 03.01.2025, 19:27

Janca21
Vidíte, a teď Vám ukážu, jakou třeba chybu v náhledu máte na ty "hráče s počasím" , ..píšete že.. "K čemu mi bude vědět kde co o tlakových útvarech,o blokacich,a jet streamu ,polárním vortexu (který by mimochodem stejne přinesl zimu tak maximálně na krátké obdobi ).. konec citace..
Mohu Vás ujistit, že takový rozpad Vortexu ovlivní počasí cca od desátého až čtrnáctého dne po rozpadu, až do konce zimy případně až do jara, tedy v řádu ne dní, ale celých měsíců, tak to je..je to tak 20x prokázáno za těch cca 30 let co se to sleduje..a nikdo Vám tu nevyčítá, že se koukáte na cca pět dní dopředu, kdybych já tomu nehověl, nerozuměl tomu, tak se taky koukám pět dní dopředu a stačí mi to, ale z druhé strany, když někdo nerozumí, neumí vyčíst, jak bude asi za delší období.. co na čem závisí ( jsou děje, které se v počasí opakují jako tep srdce, a prostě nastanou na 100%) tak ať pak kriticky nehodnotí, že ta dlouhodobá predikce nevyšla,.. je pak dobré si zhodnotit, proč se tak stalo, a o tom to je.. asi tak.. Jak tu stále opakujeme, letos se za pochodu mění, či je na hranici spousta činitelů způsobujících protichůdné tlaky, změny apod... takže se předpovídá opravdu těžce..

541
# 03.01.2025, 19:43

Janca21
Ten příspěvek z 19:11 je hodně nefér nejen vůči Aidamkovi., ale vůči všem, kteří se v tomto tématu snaží diskutovat, analyzovat apod.

Jaký je nadpis tohoto tématu? Prosím, podívej se. Málokdy je to o předpovědi na dva dny (na to jsou vždy samostatná témata), my se snažíme dívat na delší období (a ano, nejčastěji je to období 7-14 dní dopředu). Ten výhled před pár dny prostě ukazoval (skoro) ideální scénář pro zimu do střední Evropy. To, že to nyní (2, 3 výstupy ?) malují modely jinak je pro nás hodně zajímavá a nová situace. Vyčkejme ještě pár dní a zároveň se pojďme podívat na to, proč se to tak (z)mění. A to mne možná baví ještě víc - zanalyzovat, proč se ten scénář změní, co za tím bylo atd.

A mimochodem, ten zimní scénář maloval i CHMU a od různých, zahraničních meteorologů to bylo prakticky stejné.

zimníku - žádal jsem Tě několikrát, stále to nedodržuješ. Zkusím to znovu - šlo by příspěvky psát normálně? A ne typu modely blivajz, bizár ... ČHMÚ profíci opisují ECMWF apod. Kazíš tím tuto diskuzi a nebo lépe řečeno - trollíš ...

Aura_ - cílem mého přiloženého obrázku včera cca 22:30 nebylo ukázat, že takto to za XYZ hodin bude, ale ukázat pozoruhodnou situaci, jak se zamkne chladný vzduch v teplé kapse.

Aidamko. - pls, jaké (nové) informace z onoho povídání s angl. uživatelem sis odnesl? :)

# 03.01.2025, 19:49

palma
Víte, kde je ta pravda? V těch modelech? Sotva. Meteorolog vydává předpověď na každý den, na více dnů, a koneckonců i nějaký dohad (odhad)na čtyři týdny dopředu. Patrně za svoji činnost dostane zaplaceno. Ok.
My tady na diskuzi sledujeme možné, co se dá. Jste tu Vy, kteří skutečně umí vyčíst ve všech těch modelech, to co tam je a co malují, predikují (slibují) . No a upiname se na Vás. Proč? No protože tady prezentujete jednotlivé rozbory všeho dostupného, co je k dispozici, dáte to sem na fórum i s těmi zkratkami (BLO, NO, NAO, PV) a další, kterému ne každý kdo tu je může rozumět. A přesto to nejste Vy, kdo řekne zítra bude takto, pozítří takto. Ale máte to nejvíc nastudované. Fórum je i trošku o srozumitelnosti pro všechny. Ne jen o těch, co leží s hlavou v modelech a kopírují jejich "aktuální" stav. Ale nechci degradovat, jen ať vydají svojí předpověď ti, kteří jsou mistři v rozboru dostupných modelů...

37
# 03.01.2025, 19:56

Já už jsem tady na diskuzi vypozoroval jednu věc. Pokud člověk předpovídá nějakou situaci a dělá rozbor, často se v tom silně promítá přání autora, aby byla pěkná zima, sněžilo, mrzlo atd.

Logicky pak jde o zaujatost a celý rozbor je ovlivněn emocemi a přáními autora, jaké on chce počasí. Výsledkem rozboru je pak to, že většinou se předpovídá zima - autor v předpovědi vidí totiž to, co on sám chce, nikoliv to, co tam skutečně je. A pokud to je opravdu vše nastavené hodně do tepla, autor se automaticky stébla chytá a hledá v tom možnost zimy, kde se dá a taky že jí tam vždycky najde. Tyto předpovědi potom téměř nikdy nevyjdou, protože jsou to vlastně jen přání.

Naučte se psát ty rozbory s maximálním nadhledem a nezapojovat do toho přání zimy a potom to bude dobré. Znalosti máte excelentní, ale jak to už bývá, častokrát tomu ještě něco chybí.

130
# 03.01.2025, 19:58

Všechny analýzy mají nějaký reálný vstupní předpoklad, ale za sebe bych řekl, že je potřeba chladné aspekty brát více s rezervou. Klimatická data za poslední roky jsou prostě neúprosná.

Nicméně díky (nejen) Aidamkovi to tady není bohapustá plkárna.

Aura
Je fakt, že vždycky aspoň jeden ansámbl může jít opačným směrem než hlavní proud a tím tvoří ono pověstné stéblo pro tonoucí.;-)

37
# 03.01.2025, 20:00

„cílem mého přiloženého obrázku včera cca 22:30 nebylo ukázat, že takto to za XYZ hodin bude, ale ukázat pozoruhodnou situaci, jak se zamkne chladný vzduch v teplé kapse."

andy_206
Právě že se žádný chladný vzduch v teplé kapse nezamkne, protože jde pouze o předpověď, která je na více jak 10 dní (velmi nejistá/nepravděpodobná), nikoliv jistou budoucí realitu, což jsem se snažil říct.

# 03.01.2025, 20:03

andy206
Moralizuj si svoje děti kolego.

37
# 03.01.2025, 20:03

ludvicek
Přesně o tom to je. Jsou desítky variant, ale pokud si někdo přeje fakt zimu, ihned kouká na zimní varianty a ty teplé naopak přehlíží. To je vlastně nesmysl.

Je to jako kdyby ty chladné varianty měly 10 x větší váhu, pozornost než teplé.

130
# 03.01.2025, 20:13

Aidamko.
To by byla škoda, fakt.

1345
# 03.01.2025, 20:15

Furt dokolečka.. :(:zz:

37
# 03.01.2025, 20:19

Aidamko.
Teďka jsem tady trochu kritizovat Vaše rozbory (i když jsem to myslel vlastně dobře a jen napsal svůj názor) a mezitím jsem zapomněl, že se blíží na radaru silnější sněžení, zelené odrazy a zameškal to. :D karma. Venku je pěkně bílo a asi byla pěkná chumelenice, ale všimnul jsem si toho už při doznívání.

Asi silnější poprašek nebo 0,5 cm a teplota klesla zřejmě blízko k nule, paradoxně zatím největší sněžení sezóny, v neděli to bude ještě lepší. Nejsem zvyklý na sněžení vůbec, protože tady téměř žádné nebylo až na těch pár vloček.

# 03.01.2025, 20:19

Jsem na lekci jógy, nechápu moc co se tady děje. Pak si to přečtu, ale narovinu říkám, že pokud některým vadí mé rozbory, tak pro klid diskuse ustoupím. Mně to vadit nebude, život je lambáda i bez toho. Užívejte páteční večer. :)

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.