Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Počasí pod vlivem tlakové výše, slunce častěji jen horách

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025

90
# 02.01.2025, 20:47

Předpokládám že bude kalamita a bude nám pomáhat armáda :pozor:

37
# 02.01.2025, 20:48

Ještě jsem zapomněl na variantu zmrzlého deště. Je klidně možné, že budou padat ledové kousky a třeba ve větším množství.

37
# 02.01.2025, 20:52

JUGOCV
:D:D:D

Začal nový rok, tak možná další rekordy v počasí jako loni? Hned takhle v úvodu, rekordně tlustá ledovka. :D Snad ne.

Podle mě základní parametr bude, kolik spadne srážek po dobu, co bude teplota pod 0°C.

Kdyby to bylo například 10-15 mm a mix sněhu/zmrzlého deště a mrznoucího deště, už by to byl slušný brutus.

# 02.01.2025, 20:53

Aura_
Jo, ten zmrzlý déšť by taky klidně mohl být. Tady teda většinou je to vždy velmi rychlé, že sněží a za 5 minut už leje, ale vím, že vloni při nějaké situaci, kdy hrozila silná ledovka byl ten zmrzlý déšť záchranou.

# 02.01.2025, 21:12

Aura_
Nejhorší by byl mrznoucí déšť na holou zem,ale teď nejdřív napadne sníh,zmrzlý déšť mi tolik nevadí,ten vytváří hrubý povrch a moc neklouže,mrznoucí déšť a na to sníh je taky o hubu,ale to teď nehrozí.Zmrzlý déšť moc často nepadá,většinou nestihne před dopadem na zem zmrznout nebo padá krátce a častější je u nás déšť mrznoucí,který může mít i dlouhého trvání.

16
# 02.01.2025, 21:16

Já jsem v klidu, jak začne funět od JZ, půjde u nás nad nulu ještě před tím, než přijdou srážky. Ale východní část Vysočiny včetně Brna, Haná a třeba Bruntál s Rýmařovem, tam by to mohlo bejt zajímavý. A ještě z neděle na pondělí, kdy se republika po 2 týdnech nihilismu rozjede k nějaký aktivitě...

37
# 02.01.2025, 21:22

Udělal jsem takovou menší předpovědní analýzu. Předpověď je pro souřadnice na Mělnicku - inverzní lokalita, kde bude tendence k udržení mrazu a zobrazil jsem ansámblové možnosti a pravděpodobnosti ICON-EU, což je aktuálně nejpřesnější a nejnovější možné zobrazení ansámblů k této situaci. Zkusím to nějak shrnout:

Oteplování ve výšce (hladina 850 hPa) bude zkrátka velmi rychlé a prudké během nedělního dne.

Oteplování ve 2 m bude oproti tomu relativně pomalé a pozvolné.

Srážky budou poměrně náhlé a výrazné (přechod souvislého pásma).

Klíčové je teď načasování všech 3 parametrů.

To je právě nejisté, ale budu vycházet z průměru všech variant a jakéhosi středu možností.

V hladině 850 hPa by mohlo od půlnoci (hodnota cca -8°C vydržet pod 0°C až do zhruba 15 h odpolední a poté se vydá nad 0°C, do té doby by mohlo sněžit. Načasování hlavního pásma srážek vychází zhruba od 12 h, tedy poledne a končí zhruba o půlnoci.

Teplota ve 2 m by se ovšem mohla držet pod 0°C klidně až do půlnoci.

Tedy mohlo by zhruba 3 hodiny sněžit mezi 12-15 hodinou poměrně i hodně, pak by mohlo dojít k přepnutí na zmrzlý/mrznoucí déšť, který by jel až zhruba do půlnoci a kopíroval by defakto dobu trvání mrazu. Nejhorší situace tak bude zřejmě v noci na pondělí a samozřejmě ještě může být i v pondělí ráno.

850 hPa, zdroj: meteociel.fr
2 m, zdroj: meteociel.fr
srážky, zdroj: meteociel.fr
# 02.01.2025, 21:33

Aura_
Pěkné shrnutí:), zmrzlý déšť by byla asi nejlepší možnost, doufám že ke konci příštího týdne přijdou mrazy, aby se dalo jít na rybník

# 02.01.2025, 21:48

Aura_
Pěkně shrnuto auro, pěkný pěkný. ;-)👍

37
# 02.01.2025, 21:50

lukáš friedrich
Aidamko.
Díky. Ještě malá oprava, ty srážky by mohly zeslábnout zhruba už večer v 19:00 SEČ a do půlnoci pokračovat ve slabší podobě, i tak by to bylo výrazné. Stejně tak celkové množství srážek je tam v podstatě ve dvou možnostech. Mírnější cca 5 mm, výraznější cca 10 mm. (trochu se to tam bije ještě se srážkami, co byly dnes, ale dá se to vyčíst)

Když si každý zadá svoje souřadnice a lokalitu, samozřejmě mu vyjde poměrně odlišný průběh a načasování.

Na tyhle podrobnější analýzy jsou pak dobré ansámbly ICON-D2, je jich méně 20 a je to přehlednější, ale jsou jen na 48 hodin dopředu, zatím tam nevidí.

# 02.01.2025, 22:16

začínáj se přidávat teplý níže atlantiku, tohle vypadá na hodně vody spíš a to i na horách…ale zatim je čas to ještě vzdávat ale dobře to nevypadá…

541
# 02.01.2025, 22:36

Ten vývoj někdy od 10.01. dále bude ještě hodně zajímavý. Nejdříve to vypadá na otevření chladného vzduchu ze S, SZ. Ten by se poté měl nad střední Evropou na několik dní uzavřít a doslova se obklopit teplem kolem, viz přiložený obrázek. Takovouto synoptiku jsem už nějaký čas neviděl ... (a třeba tam zítra už ani nebude).

Zároveň by se naplno měla / mohla rozjet blokace TV od Britských ostrovů přes Skandinávii a možná ještě kousek dále vč. nemalé části Evropy. Opravdu zajímavé to uspořádání tlak. útvarů. Velmi podobně, ne-li stejně to vidí i hladina 500 hPa. Co z toho opravdu vznikne jsem sám zvědavý. Ale jestli cca 2-4 dny nazpět to viděly modely (jakožto i já) více zimně po 10.01., pak tento scénář je trošku méně příznivý resp. ještě více nejistoty jak jindy.

Jinak střednědobé výhledy od EMCWF vidí převažující TV až někdy do půlky února a z převažující BLO situace pak spíše NAO+. S tím ruku v ruce MJO putující do fáze 1 a posléze 2 někdy v půlce měsíce a spirála je celkem dost "mimo kruh". A fáze 1, 2 a 3 jsou statisticky hodně spojeny s převažujícími TV nad Evropou ve dnech 0-16.

Výhled GFS na 13.01. odchylka teploty v hladině 850 hPa
# 03.01.2025, 00:29

GFS tam dal bestii ze severu. Arktická hmota šup ze severu sem se sněžením a úplnej blok atlantiku. Šílené výstupy, škoda že nevyjde nic z toho.

# 03.01.2025, 00:52

Dneska bude rozbor k PV, s nějakým Angličanem jsem vedl hodinovou diskusi, kde jsme spolu probrali nějaké naše poznatky, takže si dovolím udělat svůj pohled na situaci. Vypadá to celkem nepříznivě pro leden, lépe únor. Maňana.

16
# 03.01.2025, 04:41

Sudden Tropospheric Warming v Ottawě 🙂

# 03.01.2025, 07:47

Aidamko.
Aha takže to jak jste tu dlouhosahle vypisoval že od 6-10 ledna nastane dlouhodobější zimní epizoda už neplatí a zase se to odkládá na únor?
Nebo jak tedy.....;-)

# 03.01.2025, 08:31

Aidamko.
Me to ukazuje na příští víkend toto, už to tam bylo okolo těch 30 Cm i včera přes den, tak Ze by to jednou fakt třeba vyšlo?

37
# 03.01.2025, 08:32

andy206
Forecast Hour: [258]

Škoda jen, že je to opravdu až moc vzdálené. Za mě na takovou dobu dopředu jsou to omalovánky bez větší relevance.

Ansámbly jsou pořád hodně rozhozené, může být spíše teplo nebo překvapí něco víc, ale víme jak to často dopadne.

Peter Sedlák 1
Valid: Fri 17 Jan :D

GFS má zajímavou situaci na +174 h dopředu, furt daleko, ale už ne zase tak moc. Převalení studeného vzduchu od SZ přes ČR (pozvolné) a následně vznik retrográdní TN, proto to tady pořád všem ukazuje za týden ty přívaly sněhu. :D

Tyhle brázdy, teplotní rozhraní a TN na týden dopředu jsou často složité pro modely a většinou se pak předpověď překope na něco jiného a většinou mírnějšího.

# 03.01.2025, 08:36

Janbester
Jo ukazuje to už několikátý výstup. Pořád se to množství ale mění. Beru to zatím jenom tak, že existuje nějaká šance na sněhovou pokrývku příští víkend. To je asi tak vše.

22
# 03.01.2025, 08:42

Tak ochlazení příští týden samozřejmě pro nás zmírněno. Aktuálně to ukazuje mrazy v podstatě jen příští víkend s tím sněžením, čemuž ale stejně nevěřím. Aspoň že pozítří uvidím ten sníh zcela jistě.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.