Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Ráno často nízká oblačnost, od východu se bude protrhávat

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025

123
# 23.09.2024, 06:50

palma
"Historically, a La Niña winter has a 60-75% chance of producing a Stratospheric Warming Event (SSW)."

Takže to máme nějakých 7 zim z deseti v La Niňa fázi se "to" stane. Jenže ještě se musí vylít "chladno" správným směrem ve správnou dobu. Nejvíc to bude tradičně otravovat začátkem jara, to bych se klidně vsadil.

123
# 23.09.2024, 06:53

Rarach
Jó Semily, to je poslední oáza zimy.:D
Tady už jsou běžně k vidění motoristé, co nepřezouvají a když ten týden nebo dva za celou zimu mrzne a sněží, tak prostě jedou MHD.

1
# 24.09.2024, 12:51

Moje realistické já říká že: želízko v ohni je podle mě konec listopadu, začátek prosince, kdy ještě PV není tak silný a hodně meandruje. Pak od půlky prosince jen čekání na SSW, které by opravdu muselo přijít do konce ledna, protože v únoru se s lagem to ochlazení projeví až v březnu a to je mocný solar. Moje optimistické já by si hodně přálo vydařenou zimu.:vitr:

413
# 24.09.2024, 14:02

Tady navnadění na zimu z dneška z Afriky...;-)
https://tv.idnes.cz/zahranicni/snih-afrika-jihoafr...

A tady srozumitelné povídání o této zimě v Evropě, včetně jednotlivých států, i s vloženým textem, kdo vládne angličtině tak ať kouká...https://www.bing.com/videos/riverview/relatedvideo...

čili pravá zima má prozatím končit u hranic Polska, Skandinávie, a Ruska.. ostatní se uvidí, co bude časem, prostě prý mírná zima, hrozí deště..a obligátně pak zmínka o PV...

413
# 25.09.2024, 11:49

No a tady tak pěkně polopatě od Italů...

QBO a otevřený sluneční tok

QBO představuje stratosférický jev, kterým je oscilace rovníkových proudů mezi 50 a 30 hPa. Klíčovým aspektem tohoto indexu je jeho schopnost interagovat se slunečními cykly, ovlivňujícími zimní stratosférické oteplování, které je úzce spojeno s propadem studeného vzduchu do středních zeměpisných šířek. Záporná hodnota QBO označuje východní větry, zatímco kladná hodnota signalizuje západní větry. Konkrétně pravděpodobnost velkého oteplení ve stratosférě a negativní arktické oscilace významně roste s QBO- během slunečního minima a s QBO+ během slunečního maxima.

Jiné kombinace mají tendenci upřednostňovat více zónové konfigurace. Otevřený sluneční tok, na druhé straně, měří sluneční aktivitu prostřednictvím toku nabitých částic emitovaných Sluncem, což může změnit globální teplotu a vzorce počasí.
Zvýšení sluneční aktivity může způsobit stratosférické oteplování, což ovlivňuje vzorce atmosférické cirkulace a následně pozemské počasí.
zdroj: https://www.meteogiornale.it/eng/weather-news/2024...


( Nutno podotknout, že jsme patrně první měsíc za vrcholem slunečního cyklu, plus další tři měsíce jsou předpokládány velmi vysoké hodnoty, na to, že tento cyklus měl být hoooodně slabý, je tento cyklus (25) hooodně silný, holt minimum se nekoná) plus tedy západní (QBO+) v plném proudu a zesiluje k vrcholu někdy okolo nového roku a po něm, čili síla letošní zimy bude závislá, hodně závislá, na tom, zda se výše uvedená konfigurace uplatní...Jinak vliv slunce na PV je v slunečním maximu takový, že pokud dojde k výskytu slunečních skvrn v počtu okolo 50+, dochází k rozpadu PV během několika dní..

No, a nakonec jsem zaznamenal ještě poznatek v dalším článku, že pokud bude tak slabý PV, jak je teď, delší dobu, bude v daleko menší míře držen studený vzduch na jednom místě, bude se stále rozlévat a nebude tedy tak prochlazený a v takovém množství, aby se při případném rozpadu PV nějak extrémě projevil, plus se zřejmě sníží i právě ta možnost rozpadu....nu taky názor k posouzení..

413
# 28.09.2024, 14:57

Tak malá zajímavost, dnes je PV vzhledem k datu a měření ERA5, nejslabší v historii tohoto měření..což může mít dopad v podobě současného rozlévání chladného vzduchu do nižších zeměpisných poloh... uvidíme, co bude dál, kreslí to tam za cca tři týdny počátek prudkého posilování PV, plus v dohledné době zásyp sněhem na severu Ruska a v okolí Aljašky... což by možná mohlo vír naopak posílit, pokud tedy ta předpověď s tím již dopředu nepočítá, je zajímavé to sledovat..

413
# 30.09.2024, 12:24

Tak poctivě sem zase nacpu další aktualizaci předpovědi sněžení na listopad až únor (do konce února) od SW.. no když jsem se na to podíval, když to tak dopadne sníh asi možná někde na horách, jinak kaput.. nicméně je to predikce na až 7. měsíců dopředu, takže to tak beru..https://www.severe-weather.eu/long-range-2/winter-...

# 30.09.2024, 12:43

palma
No docela to koresponduje s těmi odhady, že letošní zima bude hodně o JZ proudění, takže četné inverze. To myslím je to nejhorší, co by nás mohlo potkat a bohužel šance tam jsou co jsem četl i předpověď od DWD.

413
# 30.09.2024, 13:18

Aidamko_
Právě, právě...jsem z toho zatím rozladěn...:D, mít tu NO.. plus tím pádem tma skoro celý den, prd sníh.. nehezká představa. kdyby alespoň mrzlo, aby se příroda trochu vzpamatovala.. no, třeba bude aspoň chvíli trocha sněhu.. co jsem tak koukal a hledal, trošku chladněji to vypadá konec října, listopad a asi přepad do prosince (myslím tím normál teplot) pak teda od ledna je to docela hnus.. a pak už stejně pomalu k jaru ( po březnu).. jo hezky se ten rok točí dokola..:cool:
p.s. jdu kouknout na DWD, když tu o tom píšete, tam jsem ještě nekoukal..:!!:

# 30.09.2024, 21:55

palma
Já už zimu 2024-2025 odepisuji teď :D

# 01.10.2024, 06:41

Tak snad aspoň v Alpách na jarní prázdniny ten sníh bude, nejsou na to někde nějaké výhledy?

123
# 01.10.2024, 09:05

Janbester
Kolego, sníh může být klidně 20. listopadu a nemusí být 31. ledna. Už byste si mohl na nevypočitatelnost klimatické změny zvyknout! Potvrzuje 9 z 10 meruňkářů.:D

413
# 01.10.2024, 09:30

ludvicek
Koukal jsem včera na DWD, jak inzeroval Aidamko, a ukazuje to prakticky to, co jste napsal ve svém příspěvku, něco ochlazení v listopadu, pak vlnka teplejší, a poté před Vánoci s přesahem do Vánoc, mínusové teploty (do -8 cca) a pak, světe div se, k Novému roku šup..+4 a možná výše..:D, máte správné uvažování!;-)
p.s. a co meruňky? Budou nějaké tekuté?:D

413
# 01.10.2024, 10:01

dodosek
Accuweather pracuje s průměry, což ovšem při předpovědi na prosinec není moc relevantní, plus do toho promítá predikce z CFSv2 od NOAA, který predikuje na 6 měsíců dopředu, tedy k dnešku tam má už i březen 2025,, relevance je samozřejmě malá, předpověď vychází hlavně z předpokladů ohledně typu tryskového proudění, postavení TÚ, spolupůsobení La Nina, El Nino,,, apod. tedy obecná předpověď pro celou zeměkouli a tím pak i regiony..s místními podmínkami ala ČR, Morava, apod, to má pramálo společného, natož s jednotlivými městy apod...to nedokáže s nějakou přesností dnes předpovědět žádný model..Čili to o čem se bavíme, je predikce, typu tepleji než průměr, průměr, podprůměr.. asi tak.. zatím tedy to ukazuje nadprůměr, a pak je tedy nutno čekat na děje, které není možno předem přesně předpovědět (rozpad PV, změna predikce proudění vzduchu.. přestavba TÚ... apod..no a někdy stačí i pěkná, dlouho trvající inverze) Hezky je to vidět právě na tom NOAA, která to občas mění jak ponožky...:)

za týden to bude jinak
123
# 01.10.2024, 10:04

palma
Takhle to bylo naposledy v roce 2021 (foto), od té doby čekáme.:(

Jinak ty dlouhodobé předpovědi a 6 obrázků Evropy - zjednodušeně řečeno čím víc zima (období), tím víc oranžové. To prostě koreluje s tím, že se vytvoří prakticky jen 2 roční období - období veder a období podzimojara.

Moje meruňka v roce 2021 už z půlky sklizená
413
# 01.10.2024, 10:45

ludvicek
Meruně parádní, ono to zas přijde, jednou nepomrzne..;-) Já příští rok, jakožto optimista budu vysazovat do volného záhonu Agáve ovatifolia, mrchu velkou až dva metry průměr , metr sedmdesát výška a výška v květu do sedmi metrů.. mám už sedm let staré kusy, za dalších 13 let mohou vykvést, známému se to na zahradě už i samo množí odnožema..:D, škoda že tequilla z toho nejde dělat..:D, jo a vydrží až -20.. Holt u možná ty subtropy budeme mít.. jinak letos opuncie dala asi pět kilo plodů, to by se taky dalo v budoucnu zkvasit..🤔

123
# 01.10.2024, 10:56

palma
Já jsem přesvědčenej, že ovocnářství v ČR brzdí jen nízká odvaha pěstitelů. Poslední zimy tady možná někde krátkodobě -14°C nebo -15°C, ale jinak pohoda jazz.

Například taková palma Jubea chilensis by měla zvládat USDA zone 8 (s nějakou lehčí ochranou i 7b) a dají se z ní získat oříšky ze semen nebo víno a sirup z plodů. V Londýně jsem ji viděl normálně venku v parku. Ale co Vám budu povídat, znáte jistě sám.

413
# 01.10.2024, 11:19

ludvicek
V pohodě, nebudeme t ze zimního tématu dělat subtropické:), nicméně ohledně těch palem apod. je největší problém podzimní či brzojarní vlhko, zima až tak ne, hniloba se toho hrozně ráda chytá, chce to chudé a kamenité půdy s dobrou drenáží.. jinak jde zkoušet leccos, to jo, obzvláště jižní zeleninu, plodovou zeleninu...je to pak pestré na chutě..

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.