Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Závěr pracovního týdne i víkend bude ve znamení babího léta

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025

407
# 08.09.2024, 14:43

Aidamko_
Tady zase něco do sbírky.. trochu by to odpovídalo tomu, že listopad a začátek prosince by mohl být chladnější, poté mi to už moc nepřipadá, vzhledem k tomu, co tam píší o usazení PV nad Kanadou,.. je to daleko, ale můžeme sledovat, zda se tato předpověď bude v čase plnit..https://climateimpactcompany.com/north-america-win...

8
# 08.09.2024, 15:29

palma
Mi to přijde celé blbé :D Ta tmavě fialová barva u Grónska, kterou tam na prosinec mají smrdí výběžky vysokého tlaku nad Evropou a jihozápadem, v lednu místo toho výše, ale pro nás příliš západně, takže opět otevřený Atlantik? No nic moc výhledy zatím.

407
# 08.09.2024, 16:29

daz_4
Jo, jsou to výhledy, ale je dobrý, že jsou, máme co sledovat, o čem se bavit, a uvidíme, jak se to bude vyvíjet, ono i vzhledem k tomu, že sever se otepluje více jak jih, a střed Evropy též mírně nad průměr, tak to prostě blbou zimou zavání už z tohoto důvodu, ale co fouknout by třeba dvakrát třikrát mohlo..
p.s. Nastal podzim, tak si ho od zítra užívejme..:)

# 08.09.2024, 16:40

Že by tolik let po sobě měl být i v letošní zimě PV v typu Grónsko - Baffinův záliv - Kanada zavání tím, že to letos klidně může (podobně jako v minulých letech) aspoň na listopad a prosinec s polohou spíše nad Sibiří přinést trochu chladu i do Evropy. Nicméně tohle je tak sofistikovaná mechanika, že to moc nic neznamená. Já si i dokonce myslím, že letos bude ten PV slabší už vzhledem k nižšímu zalednění a trochu propojené mechanice ENSO neutrál, QBO west (tedy jestli tomu tak bude, nemusí být a popravdě to klidně letos může být úplně převrácené, vzhledem k tomu, že velmi často vše ovlivní dění v říjnu a listopadu).

Jinak koukám předpověď ENSO je spíše slabá la nina a na začátku dalšího roku už spíše do neutrálního módu. Na předchozí stránce rozsáhlé studie měly v takových případech ve výsledku spíše chladnější projevy nad Evropou (CanSIPS v to věří, vloni trefil dobře začátek zimy). Ono statisticky by letos měla být šance na trochu chladnější zimu, ale chladnější může být v T2m i zima inverzního rázu, kdy v nížinách může mrznout pod deklem inverze a na horách může být jasno a velmi teplo. I taková varianta se občas na modelech ukazuje.

Btw co jsem koukal na současné zalednění, tak letošek je aktuálně 4. v podprůměrném zalednění. Co je dost symfonicky znějící je fakt, že to je v nějakých 4. letých periodách (spíše náhoda), protože zbylé 3 větší podprůměry vychází na roky 2020,2016 a 2012. :D

Výhled CanSIPS na letošní zimu
407
# 08.09.2024, 23:01

Aidamko_
Pěkná mapka. kdyby jsme byli v tom teplotním normálu, co to tam ukazuje, tak dobrý... koukal jsem teď na ECMWF na rychlost větru v PV.. pořád vlastně stejná, nestoupá, odchylka od průměru do mínusu se zvětšuje, jako by nemohl nabrat "dech", což při těch nadprůměrech teplot, není nic divného...jsem zvědavej, jak se to bude projevovat dál, zatím teda jetstream jede pěkný vlny...a je hezky rozcupovanej, ani se těm nastávajícím propadům nedivím, vypadá to na začátku podzimu na pěknou divočinu...

# 08.09.2024, 23:28

palma
Ve střední troposféře je pěkně slabý, navíc blokační mechanika tam je, takže se nedivím, proč najíždí tak slabě. Velmi teplo za polárním kruhem tomu taky moc nesvědčí. DWD očekává, že zůstane do konce roku slabší než je průměr, dokonce rekordně slabší (ale data jsou ještě z léta, takže nic co by bylo spolehlivé). Uvidíme jak se letos rozjede. Podzim začal, tak jsem celý natěšený na moje nejmilejší období roku. Čas slohovek, spekulací, neúspěchů a úžasu je zde. :D


Jinak ohledně La Nina aktuálně dost podstatné zjištění. Letošní období NDJ (Listopad - Leden) bude ve fázi východo-pacifické La Nina. Tato fáze má dle několika studií vliv na sílu atlantického jet streamu, který výrazně oslabuje, zároveň posiluje Aleutskou TV a posiluje blokační mechaniky nad Atlantikem (záporné NAO a AO).

Rád připomenu dva roky starý post ohledně vlivu jednotlivých fází La Nina na Evropské zimní počasí.

Abychom stanovili nějakou pravděpodobnost vlivu La Niña na Evropu, tak se musíme zaměřit na tzv. ENSO regiony. Dle teploty, která se v nich měří lze velice dobře zmapovat a určit ovlivnění tryskového proudění a dalších útvarů, které již umí i v Evropě poměrně znatelně úřadovat co se počasí týče.

Podstatné je, že hlavní ENSO regiony udávají zda se La Niña vyskytuje ve formě tzv. EP La Niña (tedy východo-pacifická) a CP La Niña (tedy centrální-pacifická). Daná forma již velice znatelně ovlivňuje i počasí v Evropě.

EP La Niña dle několika studií Evropu ovlivňuje zejména tím, že tryskové proudění propadá směrem k jihu. Ovlivňuje nás tak TV nad Grónskem a zároveň je Evropa v záporné fázi indexu NAO. Taková situace tedy přináší chladné počasí se sněžením do většiny částí Evropy.

CP La Niña naopak zvyšuje frekvenci TV z Atlantiku a poměrně slušně blokuje příliv jakékoliv chladnější vzduchové hmoty více k jihu. Její nejsilnější hráč je velice uzamknuté tryskové proudění daleko na severu, takže většina Evropy naopak má teplé a deštivé počasí.


Zdá se, že pak v průběhu ledna najedeme na ENSO neutrál, což v případě západních větrů QBO nemusí být špatné, ale věřím, že v následujících týdnech zjistíme, že vlastně ta problematika bude mnohem složitější než si myslíme.

Mimochodem v příloze přikládám odchylku tlaku v prosincích, kdy byla jednak La Nina a QBO west.

24
# 09.09.2024, 23:05

Myslím, že příští zima může být klidně nejteplejší v historii měření nebo tuhá a bohatá na sníh.

Nejteplejší 2006/07 nebyla ještě překonaná, přitom ta 2. nejteplejší byla již několikrát, nevím ani kolikrát, ale 100% tam byly zimy 2015/16, 2019/20 a 2023/24, které si vyměnily pořadí v 2. místě. Proto si myslím, že je velká šance, že brzy si vymění pořadí i ta první.

Na druhou stranu statistika se nemýlí a jednou za čas by měla nastat tuhá zima, prostě anomálie směrem do výrazné zimy. Může to být zrovna ta příští, ale jednou taková zima přijde. Stačí jenom vhodná synoptika a nastavení.

Čím delší je čekání na pořádnou tuhou zimu, tím nebezpečně roste pravděpodobnost, že přijde. Tvrdit, že už nepřijde nikdy je blbost. Stačí se podívat na ty teploty, které běžně panují na severu Evropy, v Rusku, na Sibiři nebo v Arktidě, stále jsou to šlehy kolem -40°C nebo -50°C.

# 10.09.2024, 16:34

Situace, která nás čeká od pátku do neděle v tomto tydnu tak kdyby nastala v zimě, máme na Moravě snad 50 cm snehu. Škoda, že v zimě se tohle určitě nepoštěstí. A jestli jo, na poslední chvíli to uhne nebo se to zruší úplně.

# 10.09.2024, 19:03

palma
Jsem rád, že po letech někdo ze severe weather napsal o projevech EP La Niña a CP La Niña. Po těch letech jsem rád, že o tom píše i někdo jiný a poměrně dost rozsáhle a pěkně.

407
# 10.09.2024, 23:18

Aidamko_
Taky jsem si hned na Vás vzpomněl a zkopíroval ten odkaz,..:cool:, Je zajímavý, jak se změní jeden parametr a na základě toho se to celé překlopí, jako domino, nebo jako lego, prostě to do sebe zapadne, teď jsem ještě zvědav, jak to v reálu dopadne a co se tím pádem potvrdí jako správná varianta... se docela těším...ať už je tu zima! :D

# 11.09.2024, 10:56

Nemá z vás někdo možnost zjistit v lese jaky jsou přírodní indicie na průběh zimy? Třeba ten zkušený uživatel z Pošumaví co tu píše. Ten by se v tom mohl vyznat :snih:;-)

407
# 16.09.2024, 08:23

Takže tady další upřesňování podmínek zimy 2024 - 2025.. článek o vznikajícím PV, jeho předpokládané síle a dalších faktorech které ho budou ovlivňovat, v četně možného SW v období nejspíše někdy po Novém roce apod... jako vždy dobrý rozbor, možnosti jsou otevřené, ale kde by to pak mělo dopady, samozřejmě jisté není, tak jako vždy..:)
https://www.severe-weather.eu/long-range-2/new-pol...

407
# 18.09.2024, 22:29

Tak podle nových prognóz by se po půlce října měl PV vydat do mírného nadprůměru.. NAO by mělo za cca pět dní jít do plusu na docela dlouho.. dlouhodobé předpovědi jsou vesměs do tepla, Zima je ještě daleko, takže se, přes výše uvedené, o ni zatím neobávám... Ale je zábava to sledovat..

122
# 19.09.2024, 07:58

palma
"Zima je ještě daleko, takže se, přes výše uvedené, o ni zatím neobávám..."

V podstatě jde o to, aby těch 10 ledových dní, co za celou zimu budou, se trefilo děckám do lyžařského kurzu.:D

Mimochodem, od posledního echt ledna 2017 už to bude 8 let... Čímž roste pravděpodobnost, že se to zase jednou může trochu urvat víc do zimy.

407
# 19.09.2024, 08:16

ludvicek
Jo, může a nemusí, mezitím se nám zimy oteplily asi tak o +0,5℃, takže šance na druhou stranu klesají... vytrvale..ale jo, škrábat námrazu ze skla auta určitě budeme..:)

122
# 19.09.2024, 08:34

palma
Jo, škrábat budeme a tma taky bude jako v pytli. Svařák a čaj s rumem do ruky, prostě zima.;-)

# 19.09.2024, 10:01

ludvicek
Škrábat určitě budeme. Ten 1 nad nulou po ranu při jasné obloze párkrát za zimu bude.

122
# 19.09.2024, 10:32

zimník1
Loni bylo takových těch ledovějších dní (realita taková, že technicky vzato mrzne celý den) celkem asi 14 (včetně toho konce listopadu), takže letos možná když dobře, 3 týdny maximálně. Cokoliv navíc bude překvapení.

70
# 19.09.2024, 16:10

Bude to stejné jako to bylo vloni a nebo i o něco horší. Nebude to lepší. Užili jsme si sněhových kalamit které přišly z ničeho nic z teplého počasí kdy odpoledne to vypadalo jako na podzim aby večer spadla kvanta sněhu, užili jsme si ledovky které byly způsobeny těmi deštovými srážkami kterých bylo víc než dost, někteří z nás po více než 10 letech museli nasazovat sněhové řetězy i na osobní auto aby s ním vůbec hnuli....Prostě zima bude zase hezká. Pokud minulý rok začala na podzim chodit srnčí k lidem tak letos tomu není jinak. Bohužel je dost překvapená, protože spadaných jablek je minimum a tak okusuje co se dá.Takže silničáři by se měli pořádně připravit aby je zase něco nezaskočilo a stejně tak řidiči. Zimní pneu jsou samozřejmost, ideálně nějaké pořádné hrabavky, do auta bych přihodil jeden pár sněhových řetězů a je to. Hlavně nespoléhat, že silničáři budou fungovat a stíhat. Letos jdou na auto hrabavky HPL4 Green Diamond. Jen je musím dát na auto o něco dříve aby se stačily trochu sjet a vylezla z nich zrnka křemíku dřív než budou potřeba.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.