Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025
Francois
Problém je s tou TV , že má rychle slábnout, no a dole, pod ní, u hladiny moře, je prostě tepleji, než by mělo být, tak se jí to asi moc líbit nebude..má se tam pak nasáčkovat nižší tlak.. a tak různě furt dokola, jak píšete, nezastaví se to. a pokud pak, dle toho, co to ukazuje, se prosadí níže nad VB... tak holt "teplo" tady, a opět na pár dní..., problém je ten, že se to takhle začíná rýsovat dál a dál..mírný propad od severu apod. pak šup vlnka a další.. to rozhraní by mělo být níže, pod náma..
zimník1
Vy mne bavíte, jste jak ty procházející níže a výše, ochlazení, oteplení, a z toho pak ty Vaše komenty... bude teplo.... omlouvám se, ... bude teplo... nemá to smysl, zima nebude.... omlouvám se,bude mrznout.. bude teplo, zima nebude..., ale je s Váma aspoň legrace..., teď si píši další hlášku do archivu,..klasická zimní pohádka posledních let..
já spíše vidím problém v té TV, která se více méně vytvoří nad celým JV a nepustí dál tu níži, která pojede z Atlantiku na východ. ta se pak kvůli tomu zastaví a tu teplou masu vysune nad nás.
uvidíme jak to celé dopadne.. jako 8cm dobrý, ale na jeden den.. je dost k ničemu
No jak psal Blateňák, tak tohle téma začíná s příspěvky některých vypadá jak diskusní fórum na novinkách. Naštěstí je zde ještě poměrně dost po jádru jdoucích uživatelů.
Zimníku ty jedeš obraty teda neskutečný, na druhou stranu je to lepší než kdysi, takže fajn.
No k jádru věci. Z toho ochlazení se nám stal celkem solidní guláš, protože ačkoliv na povrchu je to všem hned jasné, tak ve finále není jasného stále nic. Ochlazení od zítřka pravděpodobně v neděli zatrhne advekční fronta, která přinese oteplení, ale také celkem hodně srážek, zpočátku sněhu, ale pak i mrznoucího deště. Oteplení po ní bude sice výrazné, ale na některých místech díky proudění se utvoří teplotní inverze, takže někde může být téměř 10°C, ale jinde klidně jen slabě nad 0°C. Jinak koukněte na tu Anglii, velmi atypická situace pro ně, která může přinést dost sněhu.
O změna do tepla hovoří jasně i CFS, který rozložení tlakových útvarů poměrně jasně pozměnil do nevhodné polohy pro střední Evropu. Sice TV nad Grónskem, ale nízký tlak nad západní Evropou, což znamená do střední Evropy buď velmi silnou inverzi, či když jsou tyto útvary více severněji, tak větší variabilitu i se srážkami.
Mimochodem ta blokace and Grónskem bude velmi zajímavá, protože se začne vepisovat i na tlaku na PV a jak včera rozebíral Judah Cohen, tak to velmi výrazně zvyšuje šanci na náhlé stratosférické oteplení. Ještě štěstí, že ta blokace tam bude setrvalá a poměrně silná. GFS kupříkladu jede pozvolné známky splitu, ale souhlasím, že je to ještě daleko. Nicméně je to lepší než nic. Nicméně ty náznaky v 10hPa jsou poměrně dost, ale dost výrazné.
No teď co dál. No obrovský problémem na modelech je absence arktické TN nad severovýchodem Evropy. Bez té jsme pěkně v kelu a popravdě až teď jsem si všiml, jak rychle se vysunula na modelech mimo obzor vidění. Patern na dny po 6.1. je poměrně nevýrazný. Nad Grónskem bude výrazná blokace, ale nad severní Evropou bude postupně usazovat kořeny prohlubující se TN nad Dánskem. A zde právě začíná variabilita. V této chvíli se modely neshodující na pozici a poloze této TN, přitom je vlastně nejklíčovější co se ochlazení a propadu nějaké hmoty týče. Koukněme se na to z patra.
Výstup GFS z 00Z ukazuje polohu nad severním mořem, tedy mezi Velkou Británií a Dánskem, což je poměrně nepříjemná poloha pro střední Evropou. Nicméně GFS v 06Z ukazuje již mnohem lepší polohu, kdy se datuje a modelu přímo nad Dánsko, což je poloha, která dává mnohem lepší prostor pro variabilitu proudění od severu. Nicméně nejideálnější by bylo, kdyby i tlaková výše nad JV ustoupila, protože i ta tam hází vidle.
No co tedy vidím dál jako pravděpodobnou variantu výhledu. Dle mého s tím ochlazením od 8. ledna následuje poměrně nejistota, ale z mé zkušenosti si troufám odhadnout, že v případě polohy TN nad Dánskem by se chladný vzduch (který teda by měla podpořit i tlaková níže nad dalekým severem Evropy), se měl dostat až do střední Evropy. Nicméně ta variabilita je poměrně výrazná, to hlavní pole je příznivé NAO v záporu je jistě podporovatelem, ale dál to už závisí na přízemním tlaku. Nicméně pokud se neobjeví lepší podporující faktor, tak to na trvalé mrazy vypadat nebude, ale hodně nám může pomoct ta tlaková níže nad severem Evropy. Být jen o kousek na východ, tak by ty mrazy měly velkou šanci, takže uvidíme. Nicméně mluvit o teple je i tak nesmysl, protože ve výstupech ho moc nevidím.
Stačí málo a byly by na modelu mrazy. To nemluvím o tom, jak to vidí celková detailní ansámblová předpověď. Ty podmodely tedy. Teplota ve 2m dle GFS z 00Z pro moji polohu.
Vím, že vkládání snímků do textu je dost asi nepříjemné, ale přinejhorším když si to pravým tlačítkem rozkliknete a otevřete ten obrázek v novém okně, tak je to v plné kráse.
Aidamko.
A já zase budu za rýpala.. kde je špagetový graf od ECMWF z 00 hod? Ale jo, je to letos prostě pořád na rozhraní, a s tím PV pořád si říkám, že většina jede podle starého mustru a nebere v potaz ten rozdíl teplot dole a nahoře, ani to sluneční maximum..atd.. podle nich nevýznamný faktor? Já jsem v tom fakt na vážkách...podle mne... nerozpadne a anomálie se zmírní.. tak a teď... ať se mýlím..
Podle mě oteplení potrvá od neděle do středy, pak se nejspíš ochladí pod nulu .
Zajímavé je co model CFS dává na leden po aktualizaci
Teď už dává pro celou ČR podprůměrný leden
V blízkosti JZ v Německu i mírně podprůměrný leden
Tak něco musí přijít delšího aby leden zůstal podprůměrný
radek4545
Porovnává to aktuálně se situací a novým průměrem, na další měsíce je to předpokládaný průměr, posílený o průměrné oteplení.. asi tak, plus kalkulace s předpokládaným rozestavěním TÚ apod, už jsme to tu rozebírali.. včera jsem koukal na střednědobou předpověď na ECMWF (42 dní) předevčírem to tam bylo v průměru až podprůměru, teď naopak do nadprůměru..je vidět, že nejen krátkodobé ale i střednědobé prognózy to mají složité, dlouhodobé jsou už jiná kategorie.. ale zase není nuda..
Aidamko.
No, salátek okoštován.. koukám ještě sem tam po webech.. a abych nebyl zase jen za rýpala a pesimistu... hezky to tam ukazuje blokaci i okolo toho 15.1... plus někdy okolo toho období se cpe MJO do indického oceánu a to že už silněji.. to by až tak špatné nebylo pro zimu.. ovšem zase moje ruční brzda...dost faktorů je i jinak..ale s tím bych nic "nepředpověděl".. čili.. tam někde okolo půlky ledna bych mohl predikovat nějakou vlnku, nicméně ne asi dlouhou.. co bude poté, to uvidíme za těch 14 dní....
p.s... pro ty co chtějí vědět, zda teplo či zima.. teplo vypadá jinak (když je i v noci plusová teplota někde alespoň okolo +3.. tak dobře, to už je tak nějak teplo a ne zima, i když v trenkách venku by většině zima byla..)
Je možné, že někteří uživatelé zimníka nemají úplně v lásce, ale ať už se to někomu líbí, nebo ne, má s tím teplem pravdu. Už je poměrně dost jisté, že v neděli přijde velice výrazné oteplení. Je možné, že se v půlce týdne opět ochladí a přijde zima, ale to je ještě zatím dost daleko..
Kolikrát mi přijde, že na Balkáně mají díky těm nížím celkově více sněhu a zajímavější zimy než u nás.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.