Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo a místy slabé sněžení nebo déšť, zprvu i mrznoucí

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025

37
# 01.01.2025, 16:08

Lidi, je to parodie. V Polabí týden s mlhami, nízkou oblačností, mrazem, silnou námrazou i průmyslovým sněžením v některých místech (hodně lokálně), ale něco jako normální zima ta nepřijde ještě klidně několik let.

Inverze je asi jediná možnost, jak vidět trochu víc bílou zmrzlou krajinu, co připomíná zimu, ale nějaký standard, kdy nasněží a pak mrzne, to nehrozí.

VHK
32
# 01.01.2025, 16:19

Přesně,opravdu parodie na zimu,první to ukazuje krásnou epizodu a jak se to blíží tak všechno zase do tepla,pokud bude dva dny kolem 0 a v neděli to vystřelí na +10 tak fakt trapný...pořádně zimy se v téhle končinách asi už nedozijem...

541
# 01.01.2025, 16:32

Žádná parodie na zimu to není - 30.12. jsem přikládal obrázek, který uvedu znovu. Tam ty šance byly prakticky vyrovnané a pokud tomu aspoň někdo trošku rozumí tak vidí, že to je opravdu velký rozdíl / dopad na (střední) Evropu. To, že to modely X výstupů malovaly zimně, pak do tepla, pak zimně a nyní 05.01.-08.01. do tepla je prostě fakt a plně odpovídá tomu, co jsem psal v první větě. Ta nejistota tam byla / je a bude (zda-li po 08.01. přijde zimní (měla by) a hlavně delší epizoda).

Aktuálně prostě 05.01. "uteče, proteče" TN přes Britské ostrovy a JZ Evropu a přesně tímto směrem zamíří do střední Evropy (a přinese s sebou teplý JZ). Uvidíme, co další výstupy modelů a co další dny pak budou malovat.

ECMWF a výstup hladiny 500 hPa z 30.12.
TN z JZ do střední Evropy 05.01.
# 01.01.2025, 16:36

Některé příspěvky tady číst... To je na panáka, ne-li na dva.

andy206
Díky za snahu to některým vysvětlit, fakt moc díky. :)

37
# 01.01.2025, 16:40

andy206
Já žádné modely nesledoval posledních asi 10 dní. Parodie na zimu je to co vidím na vlastní oči. Za celou zimu zatím plošně nenasněžilo, 99% zimy se odehrává na horách. Jsem rád, že jsem neviděl ty zimní předpovědi, co se zmírnily, stačí co vidím teď.

Aidamko.
Přísloví o potrefených husách znáš? :D ne dělám si srandu, jen nechápu, že člověk sem něco napíše po několika dnech a hned se to někomu hrozně nelíbí. Prostě jsem jen napsal svůj názor.

Jinak musím uznat, že ta námraza byla pěkná, ale vždycky v minulosti nějak platilo, že zima je i se sněhem. Zřejmě už neplatí.

# 01.01.2025, 16:46

Aura_
No je fakt, že já se svými balasty na 50 řádků moc neznám přísloví. :D Ne sranda musí být, ať je to pohodinda.:D

Já nereagoval na tebe, ale spíše na obecný trend zde na diskusi, protože jako já chápu frustraci z toho, že zima nejde dle představ, ale psát to tady furt, tak to je jak na těch novinkách. Já tady od 23.12. říkám, že obecný trend je takový, že se ochladí. Upřímně jsem si to myslel, že tomu tak bude. Bohužel předpověď nakonec ukatuje, že se počasí bude hodně střídat, že to budou periody tepla se zimou, takže pár dní mráz pak teplo. Na druhou stranu je to pořád týden, takže bych nehodnotil dne před večerem. Prostě bych počkal.

Na tebe jsem nereagoval, spíše jsem reagoval na obecný trend.

Nicméně osobně uznávám, že to s čím jsem počítal mi nevyšlo tak, jak se původně očekával. Na druhou stranu o tom to, takže pohodinda je i tak, prostě pohoda i když to nevyšlo. Je to pohodinda.

37
# 01.01.2025, 16:54

Aidamko.
No však jo, já jsem ta potrefená husa. :D Hele upřímně mě to počasí už přestává bavit. Ono se to střídá pěkně, ale ty pravé zimní projevy jsou vlastně jen na horách.

V nížinách nic takového a inverze bez sněhu mi nepřijde jako pořádná zima. Jako fakt pěkné, úplně zmrzlá krajina hodně bílá, ale když není ten sníh, není to ono.

Přijde mi, že v dnešní době už neexistuje nějaký garant nebo pravděpodobnost, že se člověk dočká a proto mě to celkově přestává bavit.

# 01.01.2025, 16:56

Aura_
Zase neboj, vykompenzuje se nám to v létě. To bude lambáda s bouřkami a teplem. Já už tu zimu beru tak, že je to mé oblíbené období díky předpovědi. Raději mám léto s bouřkami a tropy, ale zase tam chybí ty různé sezónní faktory. Nicméně poslední roky přinesly velmi výživná léta, takže vždy po zimě to bylo lala. Prostě pohodinda celoročně. :slunce:

Jako je fakt, že jsem si vyřešil nějaké své osobní problémy, takže jsem velice uvolněný, což taky znamená, že mám furt dobrou náladu a jsem plný optimismu a dobré nálady, tak mě to možná tak nebere, když to neklapne. Je to prostě lambáda.

37
# 01.01.2025, 17:03

Aidamko.
Mě z 50% je počasí ukradené a z 50% mě štve, že není jako dřív, pokud jde o zimy. Poslední roky jsem to často sledoval a přijde mi vlastně zajímavé, že i když člověk na předpovědi nekouká a neví, jak bude, tak téměř jistě pořádná zima nepřijde. Inverze mě překvapila, protože přinesla fakt největší námrazu za několik let, i v nadmořské výšce 250-270 m n.m. až 3-4 cm navíc hodně hrubozrnná a obalené ze všech stran, nejen proti větru. V létě je to jiná kanonáda. Bouřek se člověk dočká nakonec vždy a změna klimatu to nenarušuje, možná posiluje.

37
# 01.01.2025, 17:10

Třeba v nížině mi přijde jako nejtěžší ta kombinace, aby napadlo trochu víc sněhu a zároveň mrzlo. Aby mrzlo nebo napadnul mokrý sníh, který brzy roztaje, to není tak těžké, ale ta kombinace... Pravděpodobnost 1 ku 100.

Klidně bych si vsadil, že do konce zimy prostě nenapadne 10+ čísel a zároveň 7+ ledových dní. Téměř jistě vyhraju. Bude možná pár cm, holomráz, ale tohle prostě ne.

Klima se oteplí o 2-3°C a pravděpodobnost tohohle klesne skoro na 0%.

# 01.01.2025, 17:11

Aura_
No já to beru s pohodou, prostě nějak je, bylo a bude. Já ty dobré zimy pamatuji jako malý parchant, takže spíše nostalgicky vzpomínám na zimní pohodindu za mlada, ale je to lala se sněhem kolikrát i teďka. Tady pořádná námraza byla ty 4 roky zpátky, ale na tuhle co byla u vás to nebylo ani z daleka, nicméně i tak je to pohodinda. Uvidíme co další dny, myslím, že to bude fajn a se zimou to bude maňana. :slunce:

Pravděpodobnost toho kouzla zimy je jak píšeš je malá, ale radost i z toho mála byla a bude. Je to prostě lala.

541
# 01.01.2025, 17:15

Aura_
Víš, kamaráde, zmiňuješ spoustu bodů na které nebude lehké rychle a stručně odpovědět. Já za sebe jsem rád, že počasí přes vánoční svátky bylo jaké bylo. Po většinu dne vše přimrzlé, na řadě míst sice mlhavé, ale třeba u nás po celou dobu slunečné. Ale stokrát lepší tež profučený, otevřený a deštivý, blátivý JZ. Na rybníku se udělal 5 cm ledový základ, který bude potřeba jen dotáhnout do konce :) (jen ta teplá epizoda to může hodně posr.. teda pokazit).

Zimy jako dřív už moc bývat nebudou, to víme všichni. Viz predikce na tuto zimu, které nic moc zimního nevěštily. A kdyby si ty modely poslední dny sledoval, a nebo alespoň diskuze tady, tak by jsi viděl, čím vším "jsme si prošli" a co nás (nejistota) ještě čeká.

Jinak rozhodně bych zimu ještě nezatracoval. Pořád jsou šance na zimní a možné delší počasí po 09.01. (jen to nesmím(-e) zakřiknout), pak se tu bavíme i o vývoji PV, kdy by SSW vhodně načasované a s vhodnou polohou (propsáním dolů) by klidně po 2 týdny v únoru mohlo zimní idylku také přinést.

Takže se závěrem zopakuji - ne, žádná parodie to není.

37
# 01.01.2025, 17:16

Aidamko.
Nečekal jsem, že uvidím největší námrazu za několik let. :D Ale v minulosti byla určitě mnohokrát ještě větší a navíc i se sněhem, myslím třeba v lednu 2017 nebo jindy, akorát jsem byl často v Praze a tam inverze zasahuje většinou jen okrajově a ne moc. V Polabí je často středobod inverze a někdy se to drží dlouho.

# 01.01.2025, 17:22

andy206
Přesně. Musíme vydržet a ono to nějak dopadne, ať už zimě nebo teple, tak pohodinda bude i tak. Ta diskuse kolem toho je fajn, takže i kdyby to nevyšlo, tak stejně nebude třeba smutnit. Hlavní je zachovat chladnou hlavu a s opatrností porovnávat proměnné na modelech a nic hned nepovažovat za nemožné. Jinak narovinu, tak osobně si myslím, že tahle zima je ještě lambáda, protože jsem zažil mnohem horší zimy a nebylo jich zrovna málo. Takže za mě letos je to maňana.

# 01.01.2025, 17:27

Aidamko.
Co říkáš na ty zasněžený Husovice a Obrany. Vcera průmyslové sněžení z nízké oblačnosti. Je tam tak 1 cm lokálně. Jinak aji ve středu města je pocukrovaný

37
# 01.01.2025, 17:28

andy206
Kdybych to vzal čistě statisticky, v kolika procentech případů bylo sněhu tady v nížině za celý prosinec jako letos, tedy vlastně žádný, tak možná v 3% případů za posledních 100 let. Tak proč ne parodie? Tohle je vlastně extrém. V prosinci normálně napadne sníh i v nížinách. Mluvím prostě za svojí oblast a vidím, že jinde, podle mě jenom na horách to je slušné. Jinde už moc ne.

Samo o sobě je extrémně vzácné a netypické, aby za celý prosinec nenapadnul sníh, proto mám myslím fakt důvod a právo to nazvat parodií na zimu.

# 01.01.2025, 17:31

zimník1
Říkám, že to super. I tady je to zasněžené, takže se to dá. Mnohem lépe je na tom ale Lesná a okolí. Kamoš posílal odpoledne fotky, no mají to tam na pohodindu. Lesná mimochodem doopravdy není typické místo na průmyslové sněžení, je to velmi atypická situace aktuálně. Takže paráda, maňana prostě.

37
# 01.01.2025, 17:33

Aidamko.
V Kralupech nad Vltavou napadlo z průmyslového sněžení 3 cm, ale přijde mi to trochu pakárna. :D Je to taková mini oblast a vesnice kolem o několik km dál už žádný sníh nemají. :D

V lese bylo možné zažít iluzi sněhu, když začala ze stromů padat námraza, vytvořilo to souvislou vrstvu jako sníh zhruba 1-2 cm

Dnešek je smutný den, vše zmizelo po týdnu.

# 01.01.2025, 17:35

Aidamko.
Mazec. O té Lesné jsem nevěděl. A ani by mě nenapadlo že takhle nahoře se může vyskytnout takhle silné průmyslové sněžení. Vždycky je to nejvíc Husovice kolem Zbrojovky, Židenice a tahle oblast. Včera ve městě jsem viděl auta na kterých byla přesně taková peřina jak má těch fotkách. Říkám si odkud se to vzalo. Tak už to vím.;-)

# 01.01.2025, 17:39

zimník1
No mlha byla právě nejvýraznější v těchto částech Brna, takže Černá pole, Lesná, dokonce i tady to dopadlo a něco trochu napadalo, což se nestalo doopravdy dlouhou dobu, takže je to maňana. Navíc i dneska v noci je šance, tak uvidíme. Jo Židenice jely vždy. Tam pamatuji kolikrát i na 3-4cm a když člověk odjel směrem na Merhautku nebylo nikde nic. Je to kouzelné, zimní lambáda.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.