Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo a místy slabé sněžení nebo déšť, zprvu i mrznoucí

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025

# 31.12.2024, 14:19

Francois
ale má zápor nafurt už od očekávaného ochlazení za pár dní?
Já spíše myslím toho 6.1. kdy pár GFS špaget s operem má výhru severu a spousta sněhu už od toho data. A nebo ecák se skoro všemi špagetami + icon kteří namastili atlantik. Jestli přijde zima po tom teple co mají tak bude beze sněhu.

# 31.12.2024, 14:22

A ještě špagety.
Ecák jasný teplo takže deště a pak jestli vůbec sníh.
GFS 50/50.

# 31.12.2024, 14:23

TommyAst
Na většině stanic se uvádí i teplota půdy.

ČHMÚ Kopisty
# 31.12.2024, 14:47

Peter Sedlák 1
Tady se spíš už ale řeší co bude po 6.1.,
A tam má GFS drtivou většinu špaget v záporu..
Toho 5.-6.1. , tam i GFS má v oper běhu teplou výduť, i když s o dost kratším trváním, než ostatní ..
Aspoň tedy sem pro JZ..

GFS 06Z, Wetterzentrale
# 31.12.2024, 14:59

Tak GFS uz pridal na cca 40 centimetru :D

# 31.12.2024, 15:19

kozacik
Já bych to viděl na 1,4 metru za 12 hodin .A aji v Brně.

# 31.12.2024, 15:45

ACEOF ACES
No moc to nevyšlo, ale nebýt inverze, tak by to vyšlo, ale jinak neříkám, že bych se nezúčastnil, ale od Vás doopravdy nemám zájem se účastnit. Mně stačí, že jsem celkem dobře na základě modelů odhadl ochlazení na leden.

541
# 31.12.2024, 18:40

Aidamko - "...Já ty nahoře zase nějak uspím nějakým rozborem...."

Pls, šlo by to zase udělat? :) ať ta teplá vlnka 05.01.-08.01. zmizí a nebo výrazně zeslábne, zkrátí se.

Přeji Vám poklidné poslední hodiny roku 2024 a do roku 2025 hlavně pevné zdraví, klid a pohodu. A ohledně počasí co nejvíce zajímavých (ale bezpečných) situací a co nejvíce těchto zajímavých, konstruktivních, inspirativních diskuzí / analýz, které jsou v tomto vláknu poslední dny. Díky moc také redakci za pravidelné a zajímavé články.

# 31.12.2024, 18:41

Peter Sedlák 1
No to oteplení +/- 6.1. je jasné, co bude dál je zajímavé. Současný GFS dává poměrně nevýraznou blokaci, až téměř žádnou, ale to mluvím o OPER. Jinak ve finále to spíše vypadá na teploty kolem 0°C, takže tak akorát. Bude to pohodinda.

andy206
Zítra bude, takže dopo si máknu a po kocovince to semka prdnu. Když bude dobře, tak před 10 to tu bude, takže před výstupy 06Z.

# 31.12.2024, 21:08

Výhled pěkně jde opět do tepla. Srážky v podstatě zrušeny.

12
# 31.12.2024, 21:29

Výhled do tepla jen podtrhuje neschopnost studených hmot protlačit se více na jih. Každým rokem se vyskytnou potenciálně zajímavé situace pro zimu, které ovšem často krachují. Kdyby aspoň severní hory dostaly zásyp a u nás spadlo trochu vláhy, tak to bude klasické rozuzlení očekávané změny v charakteru počasí. Bývaly ale doby, kdy jsme po přechodu SF od SZ zpravidla zaznamenávali četné sněhové přeháňky, nyní je většinou jejich intenzita jen slabá a pás TV je vždy rychle připraven převzít nadvládu nad velkou částí Evropy.

15
# 31.12.2024, 23:01

A ráno to ukáže zimu a bude se jásat. A odpoledne teplo a bude se nadávat, že zimy už nejsou, co bývaly... :) Chlapci (a děvčata), neřešte sedum hektarů, co vám ukazujou modely a radujte se z osmi, co budete mít příští tejden :snih:

VHK
32
# 01.01.2025, 00:54

Dejvas
No zatím bych moc nejasal,gfs ukazuje ke konci příštího týdne jihozápadní expres (no vlastne vetsina modelu to tak ma)a víme jak to většinou konci...uvidíme jestli to zítra potvrdí...

1008
# 01.01.2025, 01:23

VHK
Řešit konec příštího týdne.. Někteří se prostě nepoučí. Navíc to byl takřka nejteplejší běh ze všech, průměr nízko. A plus výstup z 18z to tam opět nemá.
Řešit konec příštího týdne se prostě nesmysl

15
# 01.01.2025, 01:29

VHK
Mně to dneska ukazovalo 70 čísel, pak4 cm... Teplo, zima... Právě proto, že to je tak rozházený, to ukazuje, kolik možností to nabízí. Je zbytečný teď řešit, co bude a to mě právě nechává v klidu, protože kdoví, co bude. Já si počkám, ale přesto, jsem optimista 🙂

# 01.01.2025, 01:50

A je zajímavé, že ten konec dalšího týdne má GFS v chladném proudění. Tak tedy doopravdy nevím, kde je to teplé proudění.

18Z
1008
# 01.01.2025, 02:00

Aidamko.
Asi myšleno tohle. Ale několik ale: 1) výstup 12z, 2) poprvé to tam dal, 3) zdaleka nejteplejší, 4) je to strašně daleko.
Dál asi bez komentáře. Tímhle ta diskuse začíná připomínat Novinky nebo iDnes:(

15
# 01.01.2025, 02:26

A není to krásný? Pokud by byla ve výhledu stabilní JZ nuda, bylo by to tu chcíplý. Ale těch x čísel, co napadnou nebo nenapadnou, to tu rozproudily tak, že přibylo snad deset stránek commentů. A protože jak na Nový rok, tak po celý rok, přeju všem stran zdrženlivosti co nejméně té pohlavní a co nejvíce té meteorologické.

# 01.01.2025, 09:17

Synoptika pro zimní projevy nad Evropou, jako víno..
Ten tlak studeného vzduchu od S k jihu je na velké ploše a je velký..I ta TV nad Grónskem a Islandem se formuje..plus TN nad Skandinávií.
Má to ale jeden háček , tu energii teplého jižního Atlantiku, který pumpuje tlakové níže směrem k severu , SV, to překonává jen těžko, a jen částečně..
Ty teplé výdutě neberou konce a tak z toho celého zatím bude zřejmě opět jen chladnější Rosbyho vlna, kterou záhy vystřídá teplá bublina, která se dostane severněji, než bychom si přáli.. Navzdory zimním snahám GFS , Andyho zaříkávání nebo palmovo bubnování:D
Zdá se, že teplo jen na dva dny a pak znovu ochlazování..
Co bude pak dál v průběhu druhé lednové dekády je zatím v křišťálové kouli..

# 01.01.2025, 09:48

Francois
Třeba ta studena masa ze severu bude mít nakonec větší sílu a přetlačí ten jih

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.