Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo a místy slabé sněžení nebo déšť, zprvu i mrznoucí

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025

433
# 29.12.2024, 19:55

Aidamko

Jak jsem říkal, že mi něco vzadu v hlavě říká, že tento rok do počasí promlouvá docela silný, jiný faktor, a ze setrvačnosti (rutiny ve sledování faktorů ovlivňujících počasí) nám to vypadlo ze vzorců, sem něco dávám, dohledal jsem si to v archivu.. dobré počtení na celý večer.. ovšem vliv opravdu nezanedbatelný.. možná i pověstné vidle tento rok.. (aktuálně tyto dny je to stále na maximu a to že už docela dlouho, pár měsíců)..https://andymaypetrophysicist.com/2022/08/08/the-s...

22
# 29.12.2024, 19:55

Je to k vzteku když je člověk naladěný z modelů na zimu a pak se to jen tak změní z výstupu do výstupu. Nechápu to moc teda proč se to najednou takto změní, ale co už. Já stále v zimu věřím. Nebo aspoň to, že jeden den s pokrývkou uvidím.

# 29.12.2024, 20:09

Zase nastala nějaká ultra extrémní událost která přiměla všem modelům a jejich špagetám úplně překopat z jisté zimy do nudného nekonečného Atlantiku.
Tradice zase vítězí.

# 29.12.2024, 20:10

Pro mě leda další důkaz toho, že je nejlepší se věnovat vortexu. Tam je to jistější a zpětně to vychází lépe. No taky jsem šílenec, když řeším synoptiku na 10 dní. :D

# 29.12.2024, 20:12

No aby jsme tady v nížině nakonec neměli v konečném součtu víc ledových dní díky tomu teplejšímu proudění (inverze),než z toho poctivého studeného.Já pořád věřím,když ne teď,tak za dva týdny:)

# 29.12.2024, 20:23

TomasMost
a kolik už máme ledových dní? 9?

# 29.12.2024, 20:26

Jo tady čistá 0 a pokud vyjde výhled, tak ani ten Silvestr by nemusel klapnout a ve finále ani kolem toho 6.1. by nic být nemuselo. No to by byl zajímavý scénář vývoje. Nicméně ten Silvestr klapne. Na silvestra bude aktualizace Aeru, tak si o tom promluvíme.

# 29.12.2024, 20:29

Tak ona je ta změna docela logická, proč by se nad Atlantikem, který je teplý (a navíc je stále 2°C nad normálem), měla vyskytovat tlaková výše. Ten vzduch nad mořem má spoustu energie a chce stoupat vzhůru, TV se raději usadí nad nějakým kontinentem, kde jsou teď vlivem radiačního ochlazování příhodné podmínky.

# 29.12.2024, 20:42

Peter Sedlák 1
U mě na zahradě 6 ;-) vše inverze. Zajímavé,že na in - počasí výhled zase ochladil.

# 29.12.2024, 21:02

Frantis95
Měl si tento názor aji včera, když všechny modely ukazovaly zimu?:D

# 29.12.2024, 21:07

Frantis95

Rád bych tedy upozornil, že TV , která nás ovlivňovala od středy a stále ještě ovlivňuje a ještě pár dní bude, přišla hádejte odkud, no z Atlantiku...

Jinak, stejně tak jako měly modely ve shodě zimu a nyní mají ve shodě teplo, od neděle zatím těžko říct do kdy, tak tam zítra některý z nich nebo všechny mohou napálit opět chladnější verzi..
Co bude za týden je stále ještě hodně daleko na předčasné závěry...a o konci výhledu ani nemluvě..

# 29.12.2024, 21:14

Lidi co blaznite? vždyť je to za týden... většina z vás ví, že počasí se kolikrát nedá předpověďet 2 dny dopředu,a vy už tady div nebrečíte že vyhraje teplo. Ochlazení po čtvrtku je jisté,a jak bude dál,kdo ví.... zítra se tu zas budete radovat, že modely to vrátili zpátky. Nějak je a nějak bude😉 určitě se nějaký zimní pohádky dočkáme ❄️👍

# 29.12.2024, 21:15

Já už sepisují rozbor do Wordu, protože je tam za mě hodně proměnných co a jak to dokáží či nedokáží změnit, tak pokud to zase nebude moc velké, tak to semka pošlu. Jako ve výsledku ty výstupy pořád nejsou špatné, jen prostě člověk musí hledat souvislosti.

No nedodržíme ten novoroční termín, dodržím dnešní nebo zítřejší, uvidím jak moc se mi to bude chtít dávat semka dnes, nebo to dám až ráno. Ono už teď to má stránku plnou textu ve Wordu, takže kdoví no.

VHK
32
# 29.12.2024, 21:15

Vypadá to opět nepekne,všechny modely opět do tepla,že jsem tomu vůbec věnoval pozornost...letos ani žádný zavam...se zimou se můžeme rozloučit,sníh bude cim dal víc vzácnější a to i ve vyšších polohach😒

# 29.12.2024, 21:17

Francois
Snad vytahnes letos svoji památeční hokejku z Motoru CB :led:

# 29.12.2024, 21:37

zimník1
Co si budem, stabilní TV nad Islandem a VB, jak ještě včera kreslily modely, není v posledních letech úplně častým jevem, takže ano, podezříval jsem to:D.

Francois
To ano, přišla z Atlantiku, ale z hlediska dlouhodobého setrvání je pro ni v zimě rozhodně výhodnější nějaký kontinent.

541
# 29.12.2024, 22:18

A za oceánem se nyní pomalu každý den předhánějí meteorologové s výstupy, co pro ně modely malují (ta konstalace, co se tam rýsuje, tam taková údajně nebyla pořádně dlouhé roky). Stále to vypadá, že tam s příchodem prvních dnů roku 2025 zavítá pořádně studená arktická hmota, která se možná rozteče hodně do stran (i na jih ke Floridě). Do toho by tam mohly být zajímavé konstalace pro sněhové fronty / bouře (Nor´eastery) a modely tam malují zajímavý přísun sněhu. A možná to tam nebude krátká perioda zimy ...

https://x.com/BenNollWeather/status/18733608233823...

https://x.com/jhomenuk/status/1873426101864894468

https://x.com/jhomenuk/status/1873126580274528634

a perfektní rozbor pro Sev. Ameriku pak zde - https://x.com/MikeTFox5/status/1873427753883578627...

PS. dnes před spaním se podívám na hvězdy a budu si tiše přát, ať nám modely vrátí zimu do malovánek a dodrží tak svůj slib :)

433
# 29.12.2024, 22:43

andy206
Jo, USA vypadají pěkně, je zajímavý, jak ta anomálie tepla, co tak dlouho je (a byla ) nad Kanadou je dole v USA vystřídaná (bude) takovou pěknou vlnou zimy..nízký tlak vystřídá vysoký a profučí to napříč Kanadou až do USA.. hezký pohled.. No a tady u nás můžu na ty hvězdy zapomenout.. neproniknutelný dekl a aktuálně -6.. takže docela zima už pár dní.. beru, aspoň něco, námraza parádní..:cool: No pořád čekám, jak jsem řekl, do Nového roku, už jen 3 dny..a snad se to vyvrbí..ale všechno je tak na hraně, že z toho něco "vydedukovat" je taky na hraně, pochvala každýmu, kdo se o to snaží..

# 29.12.2024, 22:44

Bylo jasné že vyhraje teplo
Zima už skončila
Už bude jen teplo
Musíme se stim smířit

# 29.12.2024, 22:48

Na takže ahoj všichni. Nevím jak to na webu bude vypadat, ale jelikož mi na druhém monitoru běží film o madame de barry, tak to možná bude poměrně zajímavý výkvět. Nicméně pojďme na to počasí raději.

Ten současný výhled se dá charakterizovat závěrečnou scénkou z filmu, kdy Madame de Barry honí po popravišti Kat Sanson a ona celá našťastná naříká Un moment, ještě chviličku, prosím ještě malou chvilku. Jo přesně tohle charakterizuje moji polovinu mysli, která té druhé říká, že aby ještě chvilku počkala na závěry. No tak raději pojďme od filmu k počasí.

No co se vlastně změnilo, že nám najednou modely tak zběhly k teplejší variantě. No letmý pohled na modely je poměrně jednoduchý. To mé povídaní o BLO. Modely jednak poněkud zmírnily arktickou TN nad severní Evropou a to nejpodstatnější je, že místo oblasti vysokého tlaku se samostatnou TV nad východem Atlantiku je aktuálně v kurzu nízký tlak. Když porovnám např. včerejší ansambl č.15 u GFS z 18Z, tak ten skvěle ukazuje původní synoptiku GFS. Arktická TN hezky nad severovýchodní Evropou, blokační spojnice Grónsko - VB - Skandinávie. Tohle byla původní synopse.

Nicméně když se podíváme na dnešní nejnovější výstupy. Tak máme pořád skvělou dráhu TN nad severovýchodní Evropou, parádní blokaci Grónsko - VB - Skandinávie, ale nad východním Atlantikem už dominuje TN. A tohle je ten hlavní důvod, proč je v modelech aktuálně takový guláš. Ta TN by jednak přinesla oteplení, patrně i výraznější inverzi a zejména by přinesla rychlé odsunutí arktického vzduchu. Proč tak najednou, proč se tak stalo. Ptám se já, ptáte se vy, ptá se každý. Otázka proč a jak se TN tak sněžně snaží dostat do Evropy severní místo jižní drahou je oprávněná. Zatímco v minulých dnech byly snahy o její průnik do středomoří, tak aktuální běhy počítají se severní dráhou postupu a to je pak poměrně velký risk.

Nicméně já se pokusím trochu spekulovat. Mezi běhy GFS totiž v posledních bezích je nejistota velmi výrazná. Zatímco běh 06Z maloval TN nad Atlantikem výrazně severnější drahou, tak výstup 12Z nám vykazuje dráhu mnohem jižnější, výrazněji se na tom podílí i fakt, že GFS ve výstupu 06Z si vzal dvě tlakové níže, najednou má jen jednu (i to mluví trošku za důvěryhodnost, takže asi tak) a to je taky důvod, proč např. ve výstupu 12Z pozorujeme zasažení arktickým vzduchem (pod -12°C v T850) plošně nad Českou republikou. taky fakt mnohem větší ucelenosti samotné arktické TN se podílí na mnohem silnější vlně mrazů než na rozblemcaném guláši ve výstupu 06Z. Prosím rozkliknout pravým na novém okně, jo je to v malování, ale doopravdy nevím jak to lépe udělat.

No od guláše raději zpět k nějakému diskutování. Koukal jsem na ECMWF a ten když porovnám výstupy 00Z a 12Z, tak jsou zde známky jakého si přiblížení výstupu GFS z 06Z, ale s tím rozdílem, že je zde velmi výrazné západní proudění. Na twitteru jsem četl zajímavou debatu dvou nizozemců, kteří se bavili o ECMWF AIFS, což je model ECMWF, který je vypočten umělou inteligencí. Tito pánové ho využívají dlouhodobě a pochvalují si jeho velmi výraznou přesnost. Víceméně tento model založen na výpočtech umělé inteligence (kdy si zasazuje vzorečky ze stejných situací a na návaznosti na pravděpodobnosti umí velmi přesně vypočítat realitu) slibuje delší období s mrazy na základě blokačních parametrů nad Grónskem a zejména Skandinávií, kdy ECMWF HRES, což je ten standartní Ecák, vykazuje naprosto minimální blokační parametry, tak model na výpočtech umělé inteligence slibuje daleko vyšší blokační parametry. Jde o to, že s blokací nad Skandinávií máme pak větší záruku, že spojnice Grónsko - VB - Skandinávie zajistí blokaci Atlantiku. Jak píše Andy, tak pokud by tlaková níže hodně ustoupila k severu, tak by následně byla blokace v blokaci a mohli bychom se jít leda tak ochladit do mražáků v supermarketech, protože by to velmi rychle uvolnilo dálnici Atlantik - západní Evropa - střední Evropa, což by přineslo jednak teplo a patrně velké riziko inverzí. Nicméně AIFS tohle nepřipouští, blokaci naopak maluje pevnou a stabilní a trvalou, takže možnost se právě blýsknout u nějak nastala. Tohle si nechám uložené.
null

No otázkou je tedy co zvítězí. Vím, že mě teď hodně lidí ukamenuje, ale dovolím si využít jedná mrazivé situace. V únoru 2021 šlo o hodně podobnou situaci, víceméně vše bylo téměř do puntíku stejné, ale byla tam navíc podpora PV a nešlo o arctic break, ale spíše o arktickou frontu s výrazným advekčním rozhraním. Modely tehdy hodně bojovaly s blokací nad severním Atlantikem. V jednu dobu to vypadalo na naprosto katastrofální jižní proudění a všechny tři hlavní modely slibovaly teploty kolem 10°C. Nicméně pouhé 4 dny před situací se vše změnilo. Modely tehdy podcenily blokační parametry, takže ochlazení se ze severu střední Evropy posunulo až jižně od hranic České republiky. A v tomhle je to kouzlo. 2.2.2021 tu velká část diskutujících nadšeně skákala z výstupu ECMWF, který sliboval až 7°C, GFS sliboval taky teplo a ICON taky, ale nakonec bylo v ty dny hluboko pod 0°C. Jen to není nic proti vám, ale jen poukazuji na poměrně velkou nejistotu v takových situacích, kdy je to rozhraní takhle ostré a navíc se rozhoduje na základě síly dvou tlakových útvarů a jedné blokační struktury.

No takže za mě takhle. Je to hnusně dlouhé, víceméně nudné a nic nepřinášející, ale takhle je to za mě na úvahu dobré. PV semka bych ještě vypsal, mám na to půlstránku ve wordu (i když to většinou stejně celé ručně změním tady), ale to už by bylo moc dlouhé i pro mě.

Jinak řekl bych, že jasněji bude někdy na nový rok a dál. Zatím to nemá smysl, protože modely stejně vědí prd a většina z těch tlakových níží se bude teprve tou dobou tvořit. Jasně, že většina lidí zde bude mít názor pro to nebo ono, ale zatím je fakt brzy. Nesmíme podlehnout blbé náladě, přeci jen je ještě moc brzy. Trochu optimismu neuškodí. :cool:
Tohle je snad moje nejdelší povídání a přitom je vlastně o ničem. Hahahaha.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.