Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025
zimník1
Je to divné, ale je to to, co zde píšu a nechápu. Proč předpověď, kterou předpovídá gfs vychází, samozřejmě zhruba, ale vychází předpověď i na 10 dní dopředu, když gfs dává teplo, ale pokud gfs dává zimu, tak to většinou nevychází a změní to na teplo. Co to je? Znamená to, že zimu je těžší předpovědět než teplo? Není to jen případ gfs, ale všech modelů. Pozoruji to už několik let. V případě předpovědi, která předpovídá teplo, to vyjde, ale pokud tam skočí S,SV proudění, tak se to většinou změní na Z, JZ nebo je z toho pouze S proudění na dva dny. Pokud máme zimu a v modelech se v dlouhodobé předpovědi ukaže teplo, tak se to už do zimy moc němění a vyjde to. Ale pokud máme teplo a náhodou tam skočí zima, tak další výhledy opět vrátí a potvrdí teplo. Nechápu. Nebo je to globální oteplování už tak daleko, že zimu to sem nepustí? Nevím. Byl bych rád, kdyby mi to někdo vysvětlil. Tohle pozoruji posledních asi 10 let.
Aidamko.
Jak souvisí ta synopse s mrazivým/teplým počasím? Proč tam teda dávají modely teplo, když je synopse na zimní počasí? Omlouvám se, že jsem laik. Nerozumím tomu, spíš mám takové přesvědčení, že synopse nesynopse, počasí je nevyspitatelné.
V předpovědi počasí hraje zásadní roli efekt motýlích křídel a proto veškeré dlouhodobé předpovědi jsou nesmysl, ať už se usuzuje podle modelů nebo podle toho, že je někdo odborník a vyzná se v rozložení tlakových útvarů a synopse. Prostě nemáme na to předpovídat počasí. Na druhou stranu je tu ten fenomén, že pokud tam je teplo, tak teplo bude, do zimy se to nezmění a když tak na dva dny
Aidamko.
Já už ne. Když 12 let nebyla zima, tak se opravdu něco děje.
Mám pocit, že nikdy v historii se nestalo, aby bylo po sobě 10 teplých zim. Sice jsem ještě neměl čas to podrobně projít ten archiv teplot od roku 1775, ale mám pocit, že se to hodně střídalo a jedna zima byla teplá, druhá studená, nebo bylo víc studených a víc teplých a zimy byly různé. Pokud se podíváme na předchozích 11 let tak je to strašná nuda a skora furt stejný. Většinu zimy Z proudění. Každý rok stejný. teploty stále nad nulou. Ochlazení na pár dní. Byly zimy, kdy v Praze byly arktické dny. Obavám se, že arktické dny v Praze nebo v Brně už n ikdy nebudou. Dnes je to prostě nemyslitelné.
CHMI na FB píše:
Krátce po Novém roce, už ve čtvrtek 2.ledna, nás čeká výrazné ochlazení a s nemalou pravděpodobností nebude jen přechodné.
👀Charakter počasí se výrazně změní a od inverze se přesuneme k čerstvějšímu severozápadnímu proudění. Teploty přes den budou postupně jen kolem nuly nebo i pod nulou v závislosti na tom, jak chladný vzduch se k nám dostane.
🧐Jeden z paradoxů tohoto ochlazení bude i to, že sice se nad naším územím bude nacházet ve vyšších hladinách mnohem chladnější vzduchová hmota, na některých místech ale i tak nemusí být tak chladno, jako třeba v mrznoucích mlhách posledních dní. Třeba na severu Čech teploty nepřesáhly odpoledne leckde ani -2 stupně.
👉Ve čtvrtek se připravte nejen na ochlazení, ale i na dost větrný den.
❄️Změna počasí to bude ale velká, vrátí se opět sníh a potenciál bude i pro výraznější sněhové situace (i v nížinách) hlavně v případě, kdy by přes naše území během víkendu přecházely jednotlivé frontální vlny. Právě přes víkend se může přechodně mírně oteplit, ale to zatím není příliš pravděpodobná varianta.
👉Celkové nastavení synoptické situace ale nahrává variantě delšímu období nízkých teplot, které by mohlo trvat minimálně ještě na začátku dalšího týdne od 6.1. Sever Atlantiku by měla blokovat rozsáhlá oblast vysokého tlaku a po její přední straně k nám bude proudit arktický vzduch. Není vyloučeno, že velmi chladné počasí vydrží i déle.
👇Níže přikládáme graf ansámblových běhů (čárkované křivky) pro teplotu ve výšce kolem 1450 m. Rozptyl těchto členů odpovídá nejistotě v předpovědi, která ale není moc vysoká. Zřetelně vidíme čtvrteční ochlazení. Několik členů pak vidí přechodné oteplení další víkend, ale drtivá většina výrazné ochlazení až do počátku dalšího týdne. Tak jako tak, čeká nás zajímavá zimní epizoda.
stále věřím zimě
Aidamko.
No on i chmi ted píše,že by to mohla být pěkná zimní situace a možná i delší..ale dle mě změna začne silvestr-Nový rok-škoda,že ne jako 78-79,to bych chtěla jednou zažít! Ve čtvrtek na některých místech asi trochu více foukne,následně se ochladí a pak bude časté střídání tepla a mrazů..
Já bych zatím ještě závěry (změny) nedělal. Ano, poslední 2-3 dny nazpět to vypadalo na zimní, mrazivou pohádku. Nyní poslední výstupy to hodně mění a přemalovávají z modré do červené. ALE - mrkněte na hladinu 850 hPa (teploty) od 03.01. dále. To, co GFS maluje nad Evropou je doslova boj mezi teplem a zimou. A hlavní část probíhá prakticky nad námi.
Mrkněte a posouvejte si dny - https://www.tropicaltidbits.com/analysis/models/?m...
Když se podíváte na polohy TV a TN tak poslední GFS výstup sice maluje velké zavření Grónska TV, ale bohužel její poloha není pro nás tak ideální (postupně by ustupovala z Atlantiku na sever). Zimní výstupy malovaly tuto TV výrazně blíže Evropě, zavřený by byl Atlantik a Britské ostrovy. Díky tomu by studený vzduch mohl putovat (rozlel se) ze severu do větší části Evropy.
Bohužel aktuální výstupy malují, že po jižní straně této ustupující TV by do Evropy proudily TN, které by byly spojeny s (možná o dost) teplejším JZ. On tento teplý JZ je spojen na jedné straně s TN od (pod) Britských ostrovů, na východní straně se ale pak tvoří TV a tento koridor pak dokáže přinést hodně teplý vzduch do Evropy.
Jinak velká část Kanady má aktuálně tepl. odchylku ve 2 m +15 až +20 C. A to je sakra dost. Být to u nás, radši ani nemyslet ...
A k tomu GFS - nehejtujme ho. Dle mne je to vždy první z modelů, který predikuje možné změny v horizontu 7-14 dní, kdy jiné modely toto ještě nemalují. Ano, často je to úlet, ze dne na den (z výstupu do výstupu) to pak mění, ale holt to tak je. Ten model to nedělá schválně ani chybně. Prostě ty data, která v dané době má, tak spočítá a namodeluje to, co aktuálně vidí.
PS. držme palce zimě, snad se do modelů vrátí
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.