radek4545
Jo, tento názor zde scházel, je za námi první zimní měsíc, a zima skončila...
andy206
Ještě jeden poznatek dávám do placu, proč je letos docela silný PV oproti původním předpokladům?.. No v prostoru pod ním, při zemi je podstatně tepleji, než se čekalo, rozdíl se pohybuje mezi +7 až +15 oproti normálu.. proto ta síla...takže jsem zvědav, kdy se rozpadne, zpomalí apod, mám dojem, že s tím ty predikce až tak nepracují..
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025
Jinak jen pro ukázku toho, jak se umí lišit výstupy, když se oddělá pseudo-tlaková níže (né že by nebyla nějak relevantní, ale osobně mi nedávají moc smysl i když chápu pointu modelů proč je tam střílejí) z Atlantiku a posílí blokační synopse a hlavně posílil blokační parametry. Tohle je prostě ta klasika, kdy se nám to bude ještě dva dny měnit a na nový rok bude poměrně jasno co a jak. Velmi podobná situace se rozvijí nenápadně i u ICON 18Z, ale ten vidí jen na 120h. Neříkám tím výsledky, ale reflektuji aktuální výstupy.
Výstup aktuální, tedy 18Z.
Výstup předchozí, tedy 12Z.
To je změna co? Jak nečekaná změna. A takhle se to bude měnit ještě 156x.
Za ochlazením si stojím pevně od 21.12. a stojím i nadále. Nemusí to klapnout, ale stojím si za tím a stát budu.
charlie1
Já si za to stojím a klidně ať mě pak taky honí kat po popravišti.
Aidamko.
chtěl jsem sem vložit odkaz ale nešlo mi, zároveň se to seklo tak jsem to vymazal aby to nevypadalo, že mám 3 promile ..
tak aspoň tady:
https://fb.watch/wNB58ea6JP/
budem se modlit za srážky, holomrazy nechcu
Aidamko.
Opět se ukazuje rozdíl v přístupu k předpovědím, meteorologii jako takové..
Je tu velká skupina, která sleduje jen sloupečky v grafech pro své konkrétní místo a nad každou aktualizací se vynášejí na týden dopředu soudy a buď se jásá nebo brečí.., případně se už v prosinci zima vyhlásí za skončenou..
Pak je tu menší skupina, která jde hlouběji, pídí se především po výstupech modelů, všech jejich ENS, synoptických tendencích a předpokladech dalšího vývoje ..
Prostě po všech souvislostech dění v atmosféře, jejichž výsledkem jsou mimo jiné i ty sloupcové grafy zde na In-počasí.
Teplo i chlad budou velice blízko střední Evropy, nejistoty stále jsou, nicméně šance na výraznější i delší zimní epizodu je velká..
U nastávající situace se mi líbí přístup ČHMÚ, jak v komentářích na fb tak u své týdenní prognózy..
Zůstali i přes výkyvy hlavních modelů velmi konzistentní..
Je to hodně komplikovaná situace a vůbec meteorologům nezávidím vydávání předpovědí na další dny. GFS se vrátil v hlavním běhu k zimě, ale rozhraní má často blízko našeho území. Ansámbly jsou opravdu hodně rozházené a kontrolní běh počítá po ochlazení koncem týdne zase s oteplením po kterém by přišlo ještě věští ochlazení. Minimálně s přechodným oteplením počítá i ECMWF a ICON. Souhlasím s Aidamkem, že cca kolem Nového roku už by mohlo být do značné míry jasno. Ono odhadnout co ty poměrně divoké níže nad teplým Atlantikem udělají je opravdu složité.
Aidamko.
opět v pohodě..
Jenom výňatek: závěry: "Studovali jsme zde účinky slunečních (Ap/EEP a SSN/sluneční záření) a pozemských faktorů (ENSO, vulkanická aktivita a QBO) na severní polární vír. Zjistili jsme, že polární vír je významně ovlivněn energetickým srážením elektronů, protože zvýšené EEP je spojeno se silnějším polárním vírem, chladnější polární spodní stratosférou a teplejší polární horní stratosférou. Podobné EEP odpovědi byly zjištěny i v dřívějších studiích (Rozanov et al., 2005; Baumgaertner et al., 2011; Seppälä et al., 2013; Arsenovic et al., 2016). Zde jsme však prokázali, že EEP efekt na polární vír dominuje nad všemi ostatními studovanými efekty ve všech zimních měsících, s výjimkou prosince, kdy je variabilita související s QBO srovnatelná s EEP efektem.
Blbé je to, že je to další faktor pro silný PV.. bohužel, už se z toho opupínkuju, ..
p.s. Jo přečetl jsem si to po sobě.. a doplňuji, že na aktuální počasí a těch dalších cca 14 dní, to dopad mít nebude..
Tak jsem si u této nejisté situace vzpomněl na hodiny filozofie na střední a výrok páně Sokrata: "Vím, že nic nevím."
Jinak já v tom vnitřním nastavení půjdu proti většinovému proudu - já jsem silný optimista, že to dopadne dobře a po Novém roce zvítězí zima. Neberu to, že to jednou za 3 dny vyleze na +3 a lehce potaje. Jako celek bude zima se sněhem a mrazy a bude to fajn.
No koukám, že tady máme zase ve všem jasno, samozřejmě jak jinak, protože tady je obvykle jasno vždycky a hned. Chápu, že někteří jsou tady poměrně solidní pesimisti a skeptici, protože v minulých letech to nevycházelo tak, jak původně mělo, ale ve včerejším zamyšlení jsem to popisoval poměrně jasně, že ty teplejší výstupy a výhledy vlastně nemusí mít žádnou váhu a opodstatnění, protože jsou stavěny na něčem, co nemá až tak pevné základy. Nový GFS i nadále prosazuje zimu, navíc s poměrně výraznou TN, ale na bližší určení polohy je daleko. V bězích se navíc utvrzuje, že patrně včerejší Atlantická spojka nebude tak silná, takže by ty TN měly jít více jižní drahou. Nicméně jak říkám, tak na závěry počkat do toho nového roku. Je nicméně zajímavé, že na chladnější závěry se má čekat do té doby, ale s teplejšími závěry jako by se tu pytel roztrhl. Zajímavé..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.