Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Závěr pracovního týdne i víkend bude ve znamení babího léta

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025

24
# 27.08.2024, 14:10

Proč jsou čím dál teplejší zimy? Odpověď je vlastně jednoduchá. Protože převládá čím dál častěji teplé oceánské proudění na úkor studeného kontinentálního (vývoj v čase).

Na In-počasí o tom vyšel článek už v roce 2014: https://www.in-pocasi.cz/clanky/teorie/index-konti...

Kontinentalita na našem území od roku 1775
„Gorczynského index kontinentality můžeme spočítat pro nejdéle měřící stanici na našem území v Praze Klementinu (pravidelně měří od roku 1775). Výhodou tohoto indexu je, že není ovlivněn vzrůstající zástavbou v Praze (výraznějšího městského tepelného ostrova). Oteplování v centru Prahy je totiž vlivem lidské činnost přibližně stejné v zimě i v létě a výrazněji se tak neprojeví na roční amplitudě teploty vzduchu mezi nejchladnějším a nejteplejším měsícem. Při sestavení indexu si můžeme všimnout především klesajícího lineárního trendu. Zatímco na přelomu 18. a 19. století se průměrné hodnoty indexu pohybovaly kolem 31% až 33%, v 21. století klesají na 27%. Výrazněji se u nás projevuje maritimní podnebí, které přináší mírnější zimy."

A ono je to prostě vidět. Začne zima a furt fučí oceánské proudění od JZ až SZ, respektive tvoří většinu zimy prakticky již každou zimu a proto je každá zima teplá jako celek. Na tomhle trendu se nic zásadně nezmění, spíše bude dál a dál sílit.

index kontinentality, zdroj: inpocasi.cz
24
# 27.08.2024, 15:04

Zajímavá je předpověď modelů, podle nich by se na konci století měla severní část Evropy posunout výrazně k oceánskému klimatu a jižní Evropa ke kontinentálnímu, pro ČR je to nejisté.

V reálu to bude vypadat asi tak, že na jihu Evropy budou léta výrazně rozpálenější, ale v zimě se tolik neoteplí, zatímco na severu Evropy se výrazněji oteplí v zimě, ale v létě tolik ne.

Do roku 2050 se počítá spíše s posunem k oceánskému v ČR, jinými slovy oteplování v zimě by mělo probíhat rychleji, než v létě.

předpověď indexu kontinentality, zdroj: researchgate.com
407
# 29.08.2024, 20:34

Aura_
No, já už teda na ty dlouhodobé prognózy jak bude za sto let, nekoukám, teď před týdnem vyšel článek jak bude slabý polární vír, začne se ustanovovat později .. a předevčírem, včera a dnes si pak na http://weatheriscool.com/
přečtu následující: "SPV je v současné době silnější než všechny ostatní roky v záznamu ERA5 pro dnešní datum!!"
(začíná se formovat dříve, než se očekávalo..) takže zimu nechávám prozatím na pokoji a jdu se věnovat současným tropům..:D

13
# 29.08.2024, 20:49

Podla Dagmar Honsovove bude zima v roku 2103 zadna, pac v roku 2097 predpoveda konec sveta.

# 29.08.2024, 23:27

Tomino
Tak to je po roku 2012 druhé naprosto zásadní varování, tak snad to i tentokrát dobře dopadne. :)

24
# 30.08.2024, 01:18

palma
Samozřejmě, stačí sledovat trend a ten každý víme jaký je za posledních 10-15 let celkem výrazný směrem do teplých zim. Možná právě proto mi přijde fascinující představa výrazné a pořádné teplotně podprůměrné zimy v dnešní době. Jak by vypadala, probíhala atd. Byl by to prostě už úkaz... :D

A ono upřímně ta šance samozřejmě je, poslední taková zima byla 2016/17, což je hezky vidět z grafu, nejlepší série pořádných zim v poslední době nastala 2008/09 až 2012/13, kdy jich bylo 5 po sobě, ale pravda občas to ovlivní 1 výrazně studený měsíc jako únor 2012 nebo právě leden 2017 a celá zima třeba nebyla všude úplně nejlepší, ale statistika je statistika a ty zmíněné zimy bych bral všechny. :D Třeba v té 2011/2012 kromě super mrazivého února bylo hodně sněhu na horách, prostě na dnešní dobu celkově povedená zima.

Ten graf je ovšem smutný no :D protože z posledních 11 zim byla jenom 1 podprůměrná a to ta 2016/17, ovšem je tam ten nový průměr 1991-2020, kdyby se v tomto historickém srovnání použil starší průměr, celkově by bylo těch podprůměrných zim méně. Největší maso je stejně ta zima 1962/63 s průměrnou teplotou cca -7°C, co to tehdy bylo za anomálii, prostě síla. Samozřejmě byly i mrazivější zimy, ale tohle je téměř TOP, jedna z těch nej.

zimy od roku 1961 a trend oteplování, zdroj: ČHMÚ
# 01.09.2024, 05:43

kuba
Polární vortex je holt složitý mechanismus. Modely si celkem dobře umí pohrát a předpovědět dle nějakého mechanismu jak se bude polární vortex chovat v zimě, zda bude mít tendenci slábnout, posilovat či bude celkově buď silný, a nebo slabý.

Vloni modelům vyšla poměrně dobře ta varianta, že listopad a prosinec měl být s polárním vortexem někde v oblast Barentsova moře, což je poloha, která svědčí poměrně chladnější synoptice v Evropě. Bohužel pak nastala klasická cesta PV do trojúhelníku Grónsko - Kanada a Buffinův záliv, což je ve velké části případů pro Evropu katastrofa.

Letos je PV modelován poměrně slabě, ale spíše blízko průměrným hodnotám. Už nám šikula postupně vzniká a zesiluje. Zatím začíná poměrně svižně, ale měl by se postupně ukotvit na průměru co se zonálních větrů a teploty týče (samozřejmě pro tuto dobu).

Nebyl bych to samozřejmě já, kdybych si nezpestřil noc nějakou záhadou českého novinářského rybníčku. Zhruba v polovině července se v jednom tématu probírala zpráva z deníku.cz, kde se psalo, že na oslabení polárního vortexu má nejpříznivější vliv kombinace La Nina a západního QBO. Palma připojil asi to nejlepší, co připojit mohl. Studii, kde se píše o vlivu QBO na PV při El Nino a La Nina. Já jsem se ještě kouknul po dalších materiálech, abych si trochu ujasnil vliv jednak jak QBO w/e na El Nino, či na La Nina, ale taky i na neutrální stav ENSO, jelikož jsem toto nedávno zaregistroval na jedné platformě.

Příloha číslo 1.
https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.102...

Pokud bych měl tedy brát v úvahu následující studii a hezký graf k tomu, tak mohu rozlousknout tuto záhadu. Ve finále se totiž nejsilnější polární vortex objevuje právě ve fázi La Nina a QBO west (ta modrá tlustá čára). Naopak nejslabší je při La Nina a QBO east (tedy ta přerušovaná modrá čára). Tady je tedy celkem jasno. Samozřejmě nutno dodat, že do toho částečně vstupuje i další vliv v podobě WACE (obecně pokud severní oceán bude i nadále tak teplý, stejně jako Arktida, tak ten vliv může být menší než ve sledovaných letech).

Příloha číslo 2.
https://www.nature.com/articles/s43247-024-01422-7...

Nicméně najde se i příklad, kdy západní QBO nemusí znamenat automaticky teplo. Další poměrně podrobná studie naznačuje, že v případě ENSO neutrál (odchylka -0,5/+0,5°C) nastává poměrně zvláštní mechanismus, kdy díky silnější aleutské TV je i vyšší tlak nad oblastmi polárních končin, to tedy způsobuje slabší polární vortex a mnohem lepší podmínky na zimní projevy v Evropě a ve Spojených státech, Kanadě a Asii.

Letos to tedy zatím vypadá, že s La Ninou dorazí i západní fáze QBO (která již delší dobu je). Dle mého ale letos možná nastane zvrat jako na podzim 2020. Síla západních větrů je poměrně slabá a i doba této fáze je celkem dlouhá (od 11/23). Dle mého by tedy na podzim teoreticky mohlo nastat to stejné co v roce 2020, ale to je jen čirá hypotéza a spekulace, která nemusí vyjít. ;-)

Otázkou tedy je co bude dál. CanSIPS naznačuje, že minimálně prosinec bude v České republice celkem nejblíže nějaké "zimě". Maluje odchylku +/- na průměru nebo lehce pod (počítáno pro průměr 1981 - 2010). Ostatní modely jsou teplejší, ale zatím většinou v průměru od +0,4 po +1,5°C, což není zase tak zlé (bráno jako celek na zimní období. Naštěstí až na pár výjimek zmizela ta hrůzostrašná, pekelně vypadající synoptika alá jedeme si jihovýchodní express s šedou muldou od listopadu do února. :D

Příznivěji vypadají i výhledy na NAO, tak uvidíme. Již jsem měl tu čest shlédnout katastrofické Americké předpovědi na brutální zimu, největší blizardy a polární vortex nad Ohiem apod. No klasika přes kopírák to dělají každoročně a stejně bulvárně, bohužel se toho hodně lidí chytlo na FB, tak snad to někdo neimplementuje do Evropské podoby (ačkoliv TN.cz se silně snaží).

Příloha 1.
Příloha 2.
673
# 01.09.2024, 08:31

...v zimě bude zima....

407
# 01.09.2024, 08:41

Aidamko_
Díky za další poznatky o nadcházející sezóně PV a s tím později i zimy... koukal jsem samozřejmě i na další články a poznámky, připojuji nejdříve nové věci k La Nina.. tam už píší i na NASA, že přecenily La Nina v rychlosti a síle nástupu, ten má být nově pozvolný a poměrně slabý, maximum zatím odhadují do -1 a do -0,5 ( tedy vlastně neutrální fáze ) někam až do poloviny zimy...(uvidíme co ukáže nový měsíční výstup ECMWF k tomu 5.9.2024, co má vyjít) ohledně QBO, na to jsem koukal dost dlouho a do fáze západní ( tedy prvotní západní, pod názvem západní sestupná fáze) to houplo teprve v březnu, takže tam by mělo dojít ještě k zesílení západního směru, nicméně když jsem koukal na staré záznamy, tak se neodvažuju tak uplně tvrdit, že to nastane, neb některé roky to bylo takové nějaké "lechtání", čili jak píšete, prostě slabý západní směr... překlopit do východního bych to viděl tedy až někdy po jaře.. uvidíme.. Poslední co mám, je soukromá zpráva z Ruska od toho mého kamaráda z Yamalu... podle místních, je tam v současnosti náznak rychlejšího nástupu zimy, jak v minulých letech, čekají lepší zimu, což by zase něco mohlo udělat, pokud by tam napadal včas sníh a třeba na větších plochách, myslím tedy celé Sibiře apod..ne jen na Yamalu..:D, to by nestačilo..Je problém, vzhledem k situaci, vůbec od něj dostat občas nějakou zprávu, naštěstí se zatím nikomu nepovedlo mu doručit povolávací rozkaz...:)

407
# 01.09.2024, 19:02

Aidamko_
Takže, konečně jsem našel, co jsem ztratil...:D, kdysi jsem před asi čtyřmi lety četl obsáhlou studii ohledně vrcholících slunečních cyklů, počtů slunečních skvrn a s tím spojené produkce NO a ozónu v horních vrstvách atmosféry a jejich vlivem na sílu PV, který se pak chová trochu jinak, než by se od něj očekávalo... no našel jsem to, je to hodně komplexní, je tam i mnoho odkazů, které jsem zatím ani nezkoumal, poučný je úvod a pak na konci zhodnocení, mezi tím je to tak odborné, že je to nadlouho, prakticky na studium..:D, ale je tam jasně řečeno co vše je kdy v korelaci a co kdy a jak působí i proti sobě, což je docela dobré, asi si udělám tabulku, kam to dám.. tedy co je pro a proti silnému víru a kdy se to projevuje a jaké podmínky to způsobují...takže, tady to je..https://www.swsc-journal.org/articles/swsc/full_ht...

Je to opravdu odborné, kdo tomu nehoví, ať to ani neotvírá...:), et. resumé je, že vrcholící sluneční cyklus ovlivňuje znatelně sílu PV v součinnosti s dalšími čtyřmi členy.. můj závěr podle toho je, že vír může překvapit větší silou...asi se na tohle zapomnělo, ale třeba jsem to špatně pochopil a sestavil si špatný model..

# 01.09.2024, 19:34

palma
Já zase v jedné studii z roku 2018 četl, že ten vliv solárního cyklu prakticky není žádný, že naopak může podporovat větší proměnlivost síly polárního vortexu (jinými slovy, že by měl být více nestabilní a náchylný na oslabení). Je fakt, že např. zimy kolem roku 2009-2013 patřily k těm, kdy polární vortex byl celkem slabý a tehdy bylo poměrně výrazné období slunečního maxima (u zimy 2012/2013 si dovolím tvrdit, že tam bude určitě dozajisté vliv i WACE klimatického vzorce, protože Arktida byla velmi slabě zaledněná a celkově tam byl snažší průnik studené hmoty do Evropy, takže tam by určitě bylo zajímavé vyšťourat studii i na toto).

https://journals.ametsoc.org/view/journals/atsc/64...
Nicméně ohledně vlivu slunečního maxima, tak další studie hovoří toto.
Thus, we find, as pointed out by Labitzke (1982) and NH97, that the exceptional years when SSWs occur in the westerly phase of the QBO are years of a solar cycle maximum.

Tedy v doslovné překladu se autoři studie dobrali k výsledku, že při západním QBO a slunečním maximu dochází častěji než jindy při QBO west k SSW, cože je teoreticky stav, který může za těchto podmínek nastat letos v zimě. Avšak autoři v téhle pasáži nespecifikují, zda se jedná o situaci na konci zimy, či na počátku nebo uprostřed. Spíše bych dle názvu studie tipoval konec zimního období (leden-únor).

Nicméně tohle je tak náročné, že se asi budeme muset doslova nořit do všech studií, ale proč ne. Aspoň bude nějaká fajn debata a věcná diskuse co a jak. Ostatně jako každý rok se na toto těším.

122
# 02.09.2024, 07:35

Aidamko_
Když tady tak čtu o modelování počasí nadcházející zimy, vzpomněl jsem si na jednoho docenta, kterého jsme kdysi měli na matematiku a ten začal přednášku otázkou: Jak matematik vaří kávu?

Správná odpověď (kdo chtěl zkoušku za 1) byla: Matematik, když vaří kávu, tak nejprve vezme konvici a vylije z ní (starou) vodu tj. konvice je prázdná.

V praxi to znamená, že zapomeneme všechny předchozí výpočty a podíváme se na úlohu přes čistý nepopsaný papír.

Já mám někdy dojem, že se moc upínáme na předchozí data z časů sice nedávných ale o to více odlišných. Mohl by někdo jen tak vzít současný stav a experimentálně to namodelovat bez znalosti toho, co bylo pár let zpátky. Samozřejmě bych to neoznačil za oficiální analýzu, ale mohlo by to být zajímavé.

407
# 02.09.2024, 10:26

Tak tady právě vyšlo na SW jako první náhled...https://www.severe-weather.eu/long-range-2/winter-...

No a jak to tak bývá, tato první předpověď ohledně sněhových přídělů je pro střední Evropu pesimistická až značně pesimistická, uvidíme hold časem, jak se to ve finále vyvrbí...

# 02.09.2024, 11:50

ludvicek
Asi chápu pointu toho Vašeho příspěvku. My tady zatím diskutujeme spíše než o průběhu letošní zimy o historických vzorcích v zimách minulých. Nicméně určitě zajímavý nápad, třeba jednoho dne se něčeho takového dočkáme, ale mám takovou obavu, jak by to bylo úspěšné. Nicméně dobrý point. :)

palma
Jenom doplním, že se jedná o modelaci ze začátku srpna, takže určitě zajímavé bude sledovat co ta zářijová.

407
# 05.09.2024, 16:12

Jen pár rychlých informací,... Vyšly v 15:00 na ECMWF dlouhodobé tříměsíční předpovědi.. nic potěšujícího, teplo, snad z vyjímkou listopadu, plus zmenšující se srážky, prakticky to samé ukazuje dlouhodobý výhled CFS,, no a teda pořád se omílá La Nina a její nástup.. skoro nic tam není, neb se skoro ve všech regionech (až na1.2) pohybuje v neutrálu do +-0,5.( a má pohybovat zatím dle předpovědi i nadále, s tím, že maximum je tam pro nějaký ten běh do -1) . napsal jsem tam i to +, protože i tam v některém regionu doposud je.. čili zatím spíš nic než něco..I když ten neutrál je možná lepší než co jiného..:), PV je v současné chvíli mírně slabší ( což znamená, že místo +5m/s má +2m/s.. což teda je rozdíl jak sviňa..:D.. ( je tedy v pásmu průměrné síly, netřeba to dramatizovat..).. Během pár dní pak má být nějaký první průnik studenějšího vzduchu na východní pobřeží USA.. doufám, že to neznačí, že tam v zimě budou mít opravdu zimu a tady bude zase velké H.. Ale což, nastává podzim, tak si ho užijme!..

# 06.09.2024, 21:22

palma
Tady bude to velké H

3
# 06.09.2024, 21:38

Zima nám už začíná příští týden, nějak očekávám první sníh na Sněžce.

# 06.09.2024, 21:54

Asteor
Východ bude nadprůměrny stále, západ chladnější. Na vločky to myslím zatím nebude ani na Sněžce.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.