palma
Díky. Mám po covidu problémy se spánkem, v háji produkci melatoninu, takže usínání dříve jak ve dvě ráno neexistuje. Dneska jsem toho využil, tak jsem sjel modely a něco málo na Twitteru, takže jsem to nějak osobně sepsal co a jak z toho plyne + nějaký můj pohled. Dejme tomu, že se vracím tam, kde jsem nějaké dva roky zpět skončil.
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025
Aidamko.
Díky za perfektní povídání. A vlastně - díky za Vás všechny, kteří se snažíte tuto diskuzi vést konstruktivně, zajímavě, hledáte informace po webech apod.
Já po pár dnech také projel také různé weby a jak psal Aidamko., výhled by mohl být zajímavý. Kanadské oteplení v hladině 10 hPa, přesun / relokace PV atd. Právě ta (vhodná) relokace (ve všech výškách) by nám mohla i při průměrném či lehce napdrůměrném PV přinést zimní počasí do Evropy.
MJO by mělo na přelomu roku doputovat do fáze 7 (kéž by ano a kéž by se projevila). Fáze 7 má silnější statistickou vazbu na NAO- ve dnech 0-14. Co je ale trošku problém, dle mne už není NAO- tou zárukou, jak kdysi bývalo (moc a moc záleží na poloze TV resp. uzavření Atlantiku a otevření SZ, S). Může nastat situace, kdy efekt pro nás ve střední Evropy bude velmi malý ...
https://twitter.com/weatherwilly/status/1869092169...
NAM model - ten chudák maluje skoro každý den něco jiného jednou je tam silné narušení ve spodních vrstvách, za 2 dny naopak perfektní propojení 10 - 1.000 hPa a pozitivní trend.
Závěrem - není to tak dávno (7-10 dní ?), kdy v hladině 10 hPa maloval také zajímavou situaci s oteplením v oblasti Ruska. Vypadá to, že toto oteplení nebude mít na PV žádný větší vliv. Tak snad ono kanadské oteplení zůstane a nějakou změnu přinese, byť by to bylo zase s nějakým odstupem a nejspíš ne dříve než od 2.poloviny ledna dále. Do té doby to s počasím bude spíše loterie, dle mne do teplejšího módu. A nezávidím to modelům, které zákonitě co výstup, to někdy dost jiný výhled.
Aidamko.
Tak jsem kouknul na nové výstupy.. MJO už to cpe do hraničního postavení ( za cca 20 dní), ( okraj kruhu ), a jinak od cca 9.-10.1. to ukazuje pěknou dlouhou blokaci, nicméně pro střední Evropu, neustále, do konce ledna nadprůměr teplot.. je v tom všem ovšem opravdu "zmatek" pro moji oblast to vypadá do konce roku okolo +4 až +5 přes den, přes noc do -1 až -2.. asi nuda do konce tohoto roku..
Aidamko.
Parádní rozbor, pěkně srozumitelně podaný, dobrá práce 👍
Při současné kondici a poloze PV nám Atlantik nic výrazně studeného nepřinese, ani v chladnějších sektorech Rosbyho vln..
Maximálně na hory na pár dní..
Není odkud brát.
Aidamko.
palma
Jak píšete pánové, klídek až nuda..nezima..
Snad se to v tom lednu přenastaví příznivěji.
Aidamko.
Prispevek c. 666 ?
Jaky je droj tech obrazku ? To sem se da takto postnout primo z Twitteru ? Take si myslim ze rozpad vortexu a nejake vetsi ochlazeni jen tak nenastane. A tak prvni ledove dny v Praze jsou jeste docela daleko. Nicmene uz v techto a nejblizsich dnech je teplota v 10 hPa nad Sibiri -25 °C az -30 °C. To je pomerne dost. Nejnizsi teploty pod -80 °C jsou ted nekde u Islandu a stred chladneho vzduchu vubec neni nad polem. V 10 hPa je stred vortexu s minimalnim vetrem nekde nad Spicberky-severem Gronska, cca k 79-82 rovnobezce. Nad Sibiri, kde je nejtepleji, je silny zapadni vitr. Na ochlazeni to proste vubec nevypada.
TommyAst
Zdroje jsou z Twitteru. Pokud k tomu dám i svůj komentář, tak to importuji přímo do toho textu. Samozřejmě bych mohl dávat jen odkazy, ale nedalo by to pak smysl. Co můžu udělat příště je pod to vložit samostatně i odkaz.
Příspěvek 666. No tak 666 je pekelné číslo, tak jsem si trochu zažertoval.
Francois
Díky.
Malá odbočka - aktuální plocha zalednění Arktidy je nejnižší za dobu pozorování. Díky teplotám (resp. jejich převažujících plusových odchylkách) je letošní přírustek ledu pomalejší než v jiných letech. Ohlédnutí za listopadem je zde: https://nsidc.org/sea-ice-today/analyses/sluggish-...
a aktuální (denní update) je pak zde:
https://nsidc.org/sea-ice-today/sea-ice-tools/char...
Na opačné strane pak Antaktida se pomalu vrací ke své průměrné hodnotě ploše zalednění, která by v tomto období měla být.
Závěrem důležité - plocha zalednění není jediný, klíčový ukazatel. Dále je to tloušťka ledu, stáří ledu atd.
Poslední výstupy GFS malují velice optimální situaci. TV ve výšce nad Kanadou a PV nad Ruskem. Ve finále velmi dobrá konstelace tlakových útvarů. Důsledek toho se podepíše na protaženém PV, který je sice silný, ale čím je protaženější a tlakem obepnutý, tak tím větší je pravděpodobnost splitu tedy rozdělení.
Krásně se nám to propíše, tak uvidíme co dál.
Mě z hlediska dlouhodobého vývoje zaujala predikovaná výrazná teplotní odchylka nad celou východní a střední částí Kanady. Mám teď na mysli průměr ansámblové předpovědi numerických modelů. Zhruba od 27. 12. má mít celá střední a východní Kanada z hlediska t850 hPa odchylku více než 12°C a tato odchylka se má udržovat po delší dobu. To by bylo, aby to nějak neovlivnilo počasí v Evropě, minimálně by to mohlo zbrzdit Atlantik, protože ho nebude pohánět studený vzduch nad Kanadou - žádný tam nebude.
Aidamko.
Ano, na nabourání, relokaci a případně i rozdělení vortexu to vliv rozhodně mít může. Ale co opačný úhel pohledu - pokud by se takto vortex relokoval a uchoval svou sílu / pozici a tlaky by "ustál" a oteplení by odeznělo, pak by to pro nás mohlo být špatné v tom, že pokud by se toto chování propsalo ve výškách směrem dolů (plus právě tato ovalita a poloha PV), pak by to pro nás mohl být teplý JZ expres ... každopádně ten vývoj bude zajímavý a zajímavý bude také začátek nového roku, pokud modelům ty prognózy vyjdou ...
Jinak co jsem projížděl mraky twitter účtů, skoro všichni vyhlížejí (a začínají srovnávat a analyzovat výstupy modelů) právě přelom a začátek nového roku jako na možnou změnu nejenom pro Sev. Ameriku, ale možná i pro Evropu ...
Frantis95 - ano, tam bude někdy od 25.12. možná až do 04.01. opravdu velmi teplo a řadu dní i na velké ploše. Ty sytě rudé barvičky nejsou vůbec hezké a mít tepl. odchylku +15 C a více v hladině 850 hPa bych opravdu nechtěl. A dopad na počasí pro nás v Evropě? No, na přelomu roku se tato silná TV bude pomalu přesouvat z Kanady více na východ nad Grónsko a Atlantik a uvidíme, kam doputuje, jak bude silná a kompaktní ... jen tak pro zajímavost - na 31.12. to maluje tlak hodnotu 1.073 hPa nad Grónskem. A na první dny nového roku je tam opravdu dost TV ...
Jo ty Vaše rozbory jsou super, ale na můj vkus je to až moc podrobné téměř na úrovni profesionální meteorologie nebo někde mezi amatérský pohled a pohled znalce. (To není kritika, naopak.)
Já prostě jen preferuji takové ty obecné shrnutí a hodnoty, pokud jde o PV a tyhle věci.
Aura_
V pohodě, chápu tvoji pointu. Důvod těchto rozborů je poměrně jednoduchý. Vím, že jsou hodně dlouhé a pro velkou část diskutujících jsou i poměrně náročné na pochopení, ale přeci jen když si to člověk pročte, tak začne trochu více chápat tu spojitost mezi souvislostmi v dané problematice. Já se to snažím doplnit i obrázky aby bylo jasně zřetelné co, jak a proč.
Myslím si, že v tomhle se ta diskuse o zimě hodně posunula. Víceméně do roku 2019 ty zimní témata byla úplně jiného rázu než jsou teď. V současné době jsme to posunuli hodně dopředu a je vidět, že hodně diskutujících si z toho vzalo dost informací a poznatků.
Osobně mě to hodně baví, ačkoliv je to docela náročné. Člověk si projde materiály, popř. příspěvky na twitteru, ale tam jsou víceméně jen ukázky modelových výstupů, takže člověk si sám musí odvodit co a jak by z toho mohlo být. Pak asi nejnáročnější pro mě osobně je formulace vět. Neumím tak dobře formulovat myšlenku do jednoduchých souvětí, takže často jsou to souvětí o 3 až 4 větách, což je docela krkolomné pro čtení. Nicméně když to vše klapne, tak za 2 hodinky to mám hotové.
Nicméně mě to hodně baví a musím uznat, že mě to posunulo hodně dopředu v chápání souvislostí v zimních meteorologických pojmech. Nicméně ještě se mám co učit, hodně co učit.
Aidamko.
Ja mam take takove rozbory rad. Protoze jsem meteorologii vystudoval, tak mi tyhle veci davaji smysl. Vim, ze ne vsichni rozumi pojmum stratosfericke otepleni, ThetaE, geopotencial a podobne.
A samozrejme napsat delsi text je narocny. Ja pro svoje statisticke analyzy, vypisy extremu a pod. pouzivam sofistikovanejsi nastroje na upravu textu. Ale stejne mi nejake vetsi tema 2-3 hodiny zabere a ted uz to moc nedelam. Jsem take rad, ze se nam tu podelis s rozborem.
TommyAst
No já kdysi začal s tímto formátem na meteofóru, kdy mě někteří uživatelé na zdejší diskusi velmi solidně vytáčeli. Nicméně nějakým záhadným způsobem se tam pak nahrnuli a víceméně od té doby je to fórum polomrtvé. V té doby taky vznikla legendární hláška, že je lepší napsat pár řádků s mapkami modelů, než kydat tuny balastu na 50 řádků.
Výhodou in počasí je bezesporu ta technická úroveň. Na meteofóru nejdou vkládat do textu obrázky, takže na první pohled je ten rozdíl výrazný. V současné době se mi to tedy lépe prosazuje zde, ačkoliv bylo alternativ několik. Uvažoval jsem nad nějakou stránkou na Fb, ale jednak bych na to neměl čas a vzhledem k tomu, že nechci cpát počasí na sociální sítě, tak z toho sešlo.
Víceméně teď se pokusím přispívat semka dejme tomu tu stejnou kvalitu se kterou jsem zde pár let zpátky přišel,tak snad to bude i nadále pokračovat. Když se člověk ohlédne na začátek, tak ten pokrok je ohromný.
Můžete se blýsknout.
Jaké bude počasí v Jihomoravském kraji na Silvestra v poledne?
Tj.:
31.12.2024 ČR kraj JM 10:00 až 14:00
teplota: ???
srážky: ???
vítr: ???
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.