Aidamko.
Tak jsem si ještě početl zde: https://www.climate.gov/news-features/blogs/polar-...
plus je tam docela pěkná diskuse, poukazují i na to, že od současného narušení bylo větší očekávání, než mělo být, neb to narušení je atypické a není vedeno odspoda, alébrž od shora, nebude mít sílu prorazit dolů k zemi.. plus se rozebírá působení enormních hladin ozónu na vír během roku...slunečního cyklu atd..
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025
Zatím se bohužel mé obavy, které jsem tu sepsal 6.10., celkem naplňují. Ne že by to bylo v posledních letech nějak těžké, tohle předpovědět Výhledy nejsou nic moc, vortex silný a vypadá to, že se bude krásně propisovat i do nižších vrstev. Pokud by MJO zamířilo v lednu do Indického oceánu, jak některé předpovědi straší, tak nevím nevím. To v kombinaci s La Niňou nevěstí moc dobrou synoptiku pro zimní počasí.
Vypada to, ze na zimni pocasi muzeme pomalu zapomenout v tehlech sirkach. Tohle ma k normalu hodne daleko. Zima zustane pouze v nasich vzpominkach. Dekujeme, Nashledanou.
Já jsem sem v minulých dnech psal, že mám tuto zimu za ztracenou a to je fakt. Nepíšu to proto, abych zde trolil nebo provokoval. Nicméně do konce roku, co se nížin týče je vymalováno, a co bude v lednu a únoru to ví jen Bůh, ale myslím si své. Jsem ročník 84 a zažil jsem zimy spatne i dobré. Nikdo tady v nížině asi neočekává, že bude sníh od prosince do března, (i když i to se ojediněle stalo) ovšem mivalo to počasí nějaký ráz, mělo to charakter sněhu, mrazů stridanych oblevami a něco se dělo. Oproti tomu co se děje v těchto zimach. Naprosto nic. Šeď, věčná tma, rozdili teplot den noc minimální. A když se toto změní tak jen tím, že se rozjede atlantik a je větrno teplo s přeprškama. Mladší ročníky, kteří nezažili tu zimu v tom pravém smyslu si na toto asi lépe zvyknou, ale pro mě jsou to čtyři měsíce naprosté nudy. Takže asi tak.
vALSORAJ
No nevím teda děláte jako by vám bylo minimálně 60-70let
Jsem ročník 1982 a že bych si pamatovala jake bylo počasí před 20 lety to tedy nevím a upřímně ani mě to nějak nezajímalo,obzvlášť když mi bylo náct
K Vánocům patří teplé počasí asi stejně jako na jaře tři zmrzli muži.
Odepisovat zimu když si sotva začala nemá přece žádnou vypovídající hodnotu,uvidíme jak vše dopadne,třeba překvapí a sněhu se dočkáte i u vás v nížinách.
U nás sníh je už zhruba 10 dní,na vánoce sice nejspíš nebude ale nijak mi to nevadíaspoň nemusíme tolik topit a česnek v zemi ještě nemám jelikož mě zradilo zdraví tak to alespoň doženu
Stěžovat si na zimu, že je taková nijaká, nemá cenu, nostalgie je docela fajn vlastnost, při povídání a dopisování, doby se holt mění, já si dokonce pamatuju i tu zimu 1970... to mi bylo jen 6 let, ale pamatuju si to díky tomu, že mne rodiče do školy vybavili vysokejma botama ( k poměru mé tehdejší výšce), a já v tom vletěl do toho sněhu, a měl jsem ty boty v tu ránu plný sněhu, pak mi v těch botách roztál, a když teď zavřu oči, cítím jak mi chladnou nohy...
Takže prostě, lze si to pamatovat, ale nejde to aplikovat do dnešní doby.. Obecně vidím, že stále je na dalekém severu podstatně tepleji než před deseti až patnácti lety, rozdíl opravdu pořád +10 (plus mínus stupeň) plus teplé oceány, tedy vyšší výpar, více NO, tedy méně radiačního ochlazení.. ( já tu u nás vyhlížím každý večer, zda uvidím hvězdy, vidím prd) takže se nedivím tomu minimálnímu rozdílu teplot v noci a přes den.. plus je tedy i menší rozdíl teplot v tom polárním víru ( u země a nahoře) plus možná jsou i menší rozdíly teplot.. a možná i tlaku mezi výší a níží tamtéž, pročež se ta narušení PV, která nosila zimu, možná nekonají, či konají ve slabší formě.. ale to už je na jiných, aby to zjistily, a zjistit tohle se dá až po desetiletích výzkumů.. tak holt jsem spokojen aspoň s tím, co je teď,, i v tom se dá projít "zimním" lesem...A navíc, zima je tu, jako období, přesně dva týdny, že jo..
palma
Já prožil dětství převážně v nultých letech v Praze a to už bylo zpravidla jako teď. Tedy nad nulou a s deštěm/dešťosněhem. Ale na druhou stranu co si pamatuju, tak se většinou alespoň párkrát se za zimu dalo bruslit na rybnících, alespoň na těch výše položených na západě Prahy a ten sníh byl také několikrát za zimu. Ale nostalgií po tomto netrpím. Ideální zimu považuji takovou jako mají v Bordeaux. Tedy kolem 10 °C přes den, kolem 3°C v noci a slunce o takových 5° až 7° výš nad obzorem a v prosinci o 3/4 hodiny víc světla. 🙂
Nechci odsuzovat celou zimu, protože může přijít v lednu nebo únoru pořádná i do nížin a nejde to prostě celé odepsat, ale ty vyhlídky jsou ovšem hrůza.
Prostě to nastavení synoptiky a tlakových útvarů požene dál to západní proudění a bude z toho pěkná zima zase akorát tak na horách, když se ve výšce mírně ochladí, pak to možná vystřídá přechodně TV a takhle dokolečka. V podstatě je to nekonečný západní přenos od začátku do konce, i ty přechodné TV putují od západu na východ přes střední Evropu a větší zimu to nepřinese.. Aby byla zima v nížinách, muselo by se to celé zásadně a trvaleji překopat, ale prostě ty předpovědi jsou furt stejné. Jinak za hlavní důvod mírné zimy vidím hlavně nízký tlak na severu/SZ Evropy a vysoký na jihu/JZ Evropy - v jakémsi pásu. Tohle ve výsledku znamená silný západní přenos a tedy mírnou zimu. Přiložím mapky a je to očividné...
Na.Guru
V nultých letech? Chápu správně 2001-2010? Tyhle roky byly v Praze zimy celkově dost povedené. V letech 2001-2010 se právě často vyskytovala zimní synoptika a zimy byly celkově odlišné, než jsou běžně dnes. Výjimkou byla jen ta 2006/07 za Kyrilla a pak ještě ta další 2007/08.
Pokud chcete říct, že zimy 2001-2010 byly stejné jako jsou běžně dnes, tak se vážně nedá souhlasit. Je to úplně chybné tvrzení. I v těch nižších částech Prahy často byla pěkná zima s dostatkem sněhu, rozhodně ne jen na okrajích ve výše položených oblastech. Tam ho je v průměru víc, ale tehdy byl sníh všude a ne málo.
Jinak tady přidávám ještě zajímavou mapku. Srovnání průměrné teploty v letech 2015-2024 během zimy s průměrem 2011-2020. Je to vlastně porovnání dvou desetiletých průměru s tím, že je tam posun cca 4 roky.
No a samozřejmě je tam znát oteplení, jinými slovy trend oteplování zimy pokračuje a to poměrně výrazně, protože se ty období vzájemně překrývají, tak by člověk nečekal téměř žádnou změnu, ale přitom se výrazně otepluje.
Vypadá to, že nějaký výkyv do mrazivějších zim jen tak nepřijde a oteplování jde prostě jasně jedním směrem a budou zimy pořád teplejší a teplejší, nejen zimy.
Ještě přidám srovnání 5-letých průměrů 2020-2024 vs. 2014-2019, které se nepřekrývají. Zimy v posledních 5 letech byly teplejší. A teď si vemte, že už od roku 2014 byla skoro každá zima teplá, dnes to platí stejně, ale jsou ještě teplejší.
Aura_
Je pravda, že zimy 2001-2010 byly ve většině dost povedené. Co se změnilo po roce 2010 do teď, je že teplé západní proudění je stabilní a má tendenci vydržet celou zimu. Je to nuda. Sv, S proudění se sem nemůže snadno dostat a když se dostane, tak přechodně a za pár dní je vytlačeno opět silným západním prouděním. To se v letech 2001-2010 moc nedělo, západní proudění nemělo takovou výdrž. Je pravda, že za posledních 10 let se nevyskytla vůbec žádná delší zima. Řekl bych, že víc jak 10 let. Poslední dlouhá zíma byla 2012-2013 od té doby nic. Když si vzpomenu na zimy 2001- 2013, tak možná jich byla většina, polovina určitě, které byly dlouhé s pořádnou nadílkoiu sněhu a mrazy. Od roku 2013 do teď nebyla ani jedna takového charakteru. (Ikdyž možná zima 2017-2018 nebo 2020-2021, ale spíš bych tyto zimy hodnotil stále jako krátké a teplé, rozhodně bych je neoznačil za dlouhé zimy. Nevím, co se děje. Pak jsem si všim, že se něco děje s únory. V únoru bývala zima, teď se z února stává duben. Těch teplých únorů je několik.
brezen31
Je to něco jako klimatický zlom. Ono těch příkladů je více.
Za zimní klimatický zlom považuji zimu 2013/14, která byla teplá a suchá. Od této zimy už jsou skoro všechny teplé, jediná chladná byla 2016/17, protože byl velmi chladný leden. Další klimatický zlom nastal třeba v létě, když přišla ukrutná vedra a sucha rok 2015, 2018 atd. a dnes již platí, že pokud není srážek aspoň průměr nebo nadprůměr, výrazné a extrémní sucho je vždy, protože převažují vysoké teploty. Buď je srážek hodně a dostatek a nebo je výrazné a extrémní sucho a jiná varianta už není možná vzhledem k těm vedrům a tropům.
Otepluje se všude a v globálu, proto potenciál do nějaké větší zimy značně kleslá a prostě vyhrává jakási akumulace totálního tepla, navíc podpořená synoptickou situací. Pak prostě bude každá zima teplá a nic jiného. Když máte výrazně posílený zdroj tepla a teplo a naopak výrazně oslabený zdroj chladu a chlad, logicky teplo začne silně vyhrávat a převažovat. Ta logika je jednoduchá a netřeba hledat žádné složitosti.
Synoptická situace s tím silně souvisí. Máme pořád západní proudění, protože se ty tlakové útvary vlivem větší akumulace tepla na planetě prostě takto uspořádají a jde to tomu na ruku. Dříve když bylo v globálu chladněji, prostě častěji byla tlaková výše na severu a byla možnost tuhé zimy, dnes tato možnost v podstatě vyprchala nebo se zúžila na přechodnou epizodu. Vše řídí prostě to celkové teplo a celková akumulace tepla a změna teploty na planetě a proto se mění i tlakové útvary a jednoznačně je to propojené navzájem.
Aidamko.
No, pravda je, že i graf rychlosti větru v PV dělá hezký hrb, jak má svištět dolů, to MJO nevím, když se to pohybuje ve středovém kruhu, nejsou prý projevy až tak patrné, to by to muselo hodně zesílit, až to vleze do toho Indického oceánu, nicméně je to tam predikováno až za nějakých 20 dní, to se to může poopravit.. Ten tlak na PV tam koukám má být i ze dvou směrů, pěkně ho to bude "valchovat"
Aidamko.
Tohle by se Vám mohlo docela zamlouvat pěkný rozbor z listopadu a docela bych řekl, že mu to zatím vychází, sic to není moc povzbudivé, ale něco by mohlo zimního být...http://www.markvoganweather.com/2024/11/24/europe-...
rozebráno v rámci všech hlavních hráčů.. plus nezaujaté zhodnocení..
Jelikož si Aidamko dobrovolně koleduje, že poslední den vyučování zaspí, tak aby mu to prošlo, tak u toho i přemýšlel a něco mu z té hlavičky vypadlo.
Hned ze začátku se zastavím u mého oblíbeného polárního vortexu, jelikož modely nadělují v horizontu 14 dní samé zajímavé věci. Hned ze začátku na modelech musím poukázat na možnost kanadského oteplení (obvykle častější ve fázích, kdy je PV roztažen, popř. se objevuje na začátku zimy). Zatím je ta šance poměrně vysoká, ale hodně velkým hráčem bude blokace nad Uralem. Zatím se nezdá, že by měla být nějak trvalá. Letos je dokonce co já pamatuji velice, ale velice nevýrazná, takže těžko říct. Výhledově zatím znaky trvalejší blokace Uralu nevidím, ale nezoufal bych, že taková situace nenastane např. v lednu.
Nicméně zpět k oteplení. Proč o něm píšu. Existuje jistá možnost, že díky roztaženému PV by stratosférické oteplení mohlo usnadnit cestu k blokaci atlantiku, takže pokud nám GFS a GEFS budou i nadále slibovat co druhý výstup šanci na toto oteplení, tak dle mého je reálná šance na nějakou změnu kolem poloviny ledna. Záležet bude co udělá toto "teoretické" oteplení se sílou polárního vortexu. Letos je polární vortex mimořádný ve stratosféře svojí velice silnou strukturou. Ono tato situace je poměrně stabilní, ale pak může nastat nějaký event SSV a PV se začne natahovat a natahovat až někde prdne a pak to jde poměrně rychle. Zatím v modelech nevidím moc velkou naději na velké oslabení až rozpad. Není tam až tak velký tlak aby se tak stalo, ale vidím tam možnost rozdělení PV v případě výraznějšího oteplení podél Arktidy, což nám GFS týden zpět věstil ale sešlo z toho. U Kanadského oteplení navíc funguje krásná magická formule, že čím více je protaženo podél PV k východu, tak tím větší naděje je na propagaci do nižších hladin, což by vedlo k blokaci nad Grónskem.
Co mě k mé předpovědi dohání je taky poloha PV. Postupně se z území Kanady stáhne někam do oblasti Barentsova moře a k Sibiři. Tahle poloha je poměrně dobrá pro jakékoliv zimní vpády do Evropy. Zjednodušeně se poloha projevuje na propsání TV nad Skandinávií, což pak umí hezky zablokovat Atlantik. Problém ale může nastat v případě kdy je PV velmi silný, pak může nastat naopak situace, kdy je v oblasti Barentsova moře tlaková níže, což pak umí hezky rozjet svižný atlantický proud do Evropy. Osobně se tady na tomto fóru touto spojitostí zabýváme již nějakou dobu, oficiální korelace jsem zatím nedohledal, ačkoliv poslední roky je ta korelace víceméně vždy na těchto dvou variantách (nutno podotknout, že vloni tato situace nastala pouze od půlky listopadu do prosince, posléze byl PV veden u Kanady a nad Grónskem). Prozatím vidím spíše variantu číslo dva, ale uvidíme co další výhledy.
Dále bych chtěl rozebrat MJO, jelikož v posledních dnech jsem to sledoval podrobně. Zdá se, že se ze zaseklé fáze 4/5 přesouváme někam k fázi 7/8, takže patrně změna poměrně podstatné. Palma zde velice správně poznamenal fakt, že tato fáze bude blízko kruhu. Dnešní předpovědi ji lehce naopak oddalují, nicméně palma popsal správně fakt, že u kruhu jsou projevy minimální oproti projevům dále od kruhu.
Zdá se, že tomu všemu bude následovat propagace tropické konvekce z pacifiku do atlantiku, což se pravděpodobně propíše směrem nahoru. BLO nám připíše k AAM+, což právě povede k jednak propojení obou vrstev PV, ale také k oteplovacím vlnám z troposféry směrem nahoru, ale tyto vlny budou spíše slabší, ne moc vypovídající silou se projeví. S tím bude i rozdílná síla PV. Ve zkratce. Silnější PV je ve stratosféře, naopak v troposféře, resp. tropopauze je PV naopak průměrný.
Ve finále zde začne vznikat potencionální tlak, takže možný spouštěč?
PS. omlouvám se za délku tohoto elaborátu, ale kratší formou to fakt neumím.
Aidamko.
Tak jste si s tím pěkně máknul, tohle sesadit dohromady, aby to dalo logickou posloupnost, včetně těch variant... paráda.. Osobně se přiznám, že koukám většinou na pár parametrů PV a až je tam něco zajímavého rýpu se v tom podrobněji.. no zajímavé to je už nějaký týden dozadu, takže souhlas s tím, co píšete... je bohužel, asi dáno, že nic než chování PV nějakou větší zimní epizodu nedotlačí, teď vyšel na SW článek o očekávaných silných zimních dopadech v nadcházejícím období v USA a Kanadě, ve své podstatě to koresponduje s tím, že unás se něco může objevit tak asi po polovině ledna nejdříve, bez záruky, samozřejmě, o zimě v Evropě se tam nepíše, tak sem ani nedávám odkaz.. je ovšem na pováženou, že HAARPalarmisté se nepozastavují nad tím, proč ty anténky šoupou furt ty mrazy do USA, asi jsou ti místní vědci, co to tam udržují, pěkní masochisti..., no alobalovou čepičku na hlavu a žádná elektromagnetická vlna nemá šanci, jen bacha na to mikrovlnné záření, to potom z té čepičky i jiskry mohou létat...
Aidamko.
palma
Tak já jsem PV poslední dobou už neřešil, jelikož mi to dříve přišlo těžké na pochopení, nicméně s odstupem to už docela chápu.
Především zajímavý poznatek je, že AO index je nastavený na hladinu 1000 mb = 1000 hPa, takže zobrazuje vlastně jenom přízemní hladinu, nikoliv stav vysoko v atmosféře. Tam jsou nyní hodnoty blízko normálu a má to tak zůstat. Ve výšce je ovšem PV velmi silný a téměř na rekordních hodnotách, což se dá dobře dohledat na weather is cool, kde jsou vždy shrnuty ty základní informace.
„Polar vortex status
The SPV is currently stronger than ERA5 average
and is forecasted to remain stronger than average (according to GEFS-mean)
26 of 31 members have stronger vortex than average at the last forecast step (2025-01-02 00:00:00)
The SSW probability in GEFS is: 0%
The zonal mean zonal wind at 10 hPa 60N is today (GFS analysis): 51.0 m/s
Weakest zonal wind at 10 hPa 60N in ERA5 record for todays date is: -26.3 m/s 1998
Strongest zonal wind at 10 hPa 60N in ERA5 record for todays date is: 55.3 m/s 2015“
Následně má slábnout, ale zůstat stále spíše silnější, než průměr. Spolu s NAO, která je aktuálně výrazněji v plusu a má tam zůstat to na nějakou šanci na chladnější období moc nevypadá, zkrátka moc daleko. Jestli nastane větší zima, nejspíše až za delší dobu. Je to ve hvězdách.
Pokud jde o tyhle předpovědi PV nebo NAO index a zonální vítr, často se to mění a je tam vždy docela velká nejistota v předpovědi, ale současné nastavení je spolehlivě do tepla a nezmění se to jen tak rychle.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.