Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Závěr pracovního týdne i víkend bude ve znamení babího léta

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025

24
# 15.08.2024, 22:47

palma
Mě by upřímně zajímala pravděpodobnost teplotně podprůměrné zimy bohaté na sníh. Myslím, že to už víceméně padá k 0% každým rokem blíže a blíže k této hodnotě a naopak teplotně nadprůměrná zima stoupá blíž a blíž ke 100% každým rokem. Statistika se mění a změna klimatu je neúprosná. Pokud bude zima zase nic moc, doporučuji všem z nížin občas někam vyjet, jinak se z toho člověk zblázní. I když pravda, občas je to i na horách bída, ale prostě když jsou situace, kdy rozhoduje nadmořská výška.

Na druhou stranu i během extrémně teplé zimy se může přechodně a krátkodobě vyskytnout výrazné sněžení, takže to není tak špatné.

# 15.08.2024, 23:08

Aura_
Podprůměrný teploty v zimě,to je S,SV proudění,a to je suchý.To SZ vlhký už není,co bývalo,kdy i v nižších polohách sněžilo.Navíc vidím,že těm dnešním dětem ani ta absence zimního počasí moc nevadí,stejně jsou zalezlí doma a komunikují přes net.Za mýho mládí byly všechny kopečky ve městě obsazený,dnes je tam pár děcek.

407
# 16.08.2024, 09:07

Aura_
Teplotně podprůměrná zima by teoreticky asi měla největší šanci teď, či v následujících letech, vzhledem k novému průměru teplot, co byl někdy před před rokem, dvěma, ustanoven.... Nicméně to vidím reálně pouze při uplném kolapsu PV a další souhře při vpádu vzduchu od severu.. jinak, dle mého, zimu zde už nic nezachrání, a sníh.. při nějaké takové situaci s mrazem a níží od Balkánu, asi?
TomasMost
Naposled, když tu byla trocha sněhu, jsem viděl pir dětí se koulovat na zdejším plácku, docela sranda, museli k sobě na snad pět metrů, jinak se nedokázali ani trefit..:), smutek no, mi jsme stavěli iglů a sněhuláky ze sněhu, jim už zbývá jen ten polystyren....

24
# 16.08.2024, 19:17

palma
První úkol bude nenechat se zblbnout jednou výraznější epizodou na přelomu listopadu a prosince a nevěštit z toho hned dobrou celou zimu. To je dost těžké. :D Hned co to začalo být v listopadu dost zimní, už jsem četl ty komenty, jak to vidí spousta lidí optimisticky, že by mohla být zima dost povedená, přirovnání k zimě 2005/06 atd.

TomasMost
Arktický vzduch od SV a TN od jihu a můžeš mít podprůměrné teploty i hodně sněhu. SZ proudění je víceméně jenom o horách a vrchovinách, občas to přinese slušnou zimu i do pahorkatin, do nížin pár cm a druhý den roztaje nebo vůbec nic. My se ale můžeme připravovat na teplé JZ/Z proudění střídané inverzním J/JV, které budou tvořit dohromady možná 70% celé zimy.

# 16.08.2024, 22:53

Aura_
Ale ty Jadranky nám žádný sníh nepřináší,to se týká JV poloviny území a tolik jich za tu zimu není aby byla teplotně podprůměrná a ještě zasněžená.Navíc většina srážek na tom samotném JV zpočátku spadne ve stavu smíšeném,později se studeným prouděním už srážky slábnou.Jednou jsem taky v předpovědi počasí slyšel hlášku “ máme tu studené severní proudění,ale až tak studený vzduch k nám neproudí,protože tam už žádný není”

407
# 19.08.2024, 16:38

Aura_
Tak zase vyšlo pokračování predikcí pro podzim a zimu.. La Nina na rozdíl od původní prognózy rychlého a strmého nástupu, se s tím má flákat a slézt tak na stupeň -1 max.. a pak se vracet k neutrálu, podle některých ansámblů by pak klidně příští rok zase mohla hupnout do el Nina.. ale to by jsme zase jen spekulovali.. takže tady zase ten rozbor..https://www.severe-weather.eu/long-range-2/autumn-...

Zima bude, ale jaká, tak si řekneme v zimě..:)

# 23.08.2024, 15:57

V poslední době jsem zpozoroval množící se varování ohledně velmi teplé vody v Arktidě, Severním ledovém oceánu a celkovém nadprůměru teplot.

Pokud by takový scénář následoval i během další měsíců až do zimy, tak by letos mohl nastat zimní klimatický vzorec zvaný WACE. Ve zkratce jde o situaci, kdy od léta nastává nad oblastí výše zmíněnou vhodná synoptika a cirkulace vzduchu, která udržuje teploty v této oblasti nadprůměrné. Taková situace přispívá k tání mořského ledu a účinkem je tak oslabování polárního víru a snadnější průnik studeného vzduchu do Evropy, Asie a Spojených států.

Tento klimatický vzorec není nijak neznámý. Ví se o něm poměrně dlouho. Jde vlastně o vzorec v doslovném překladu označen jako "Teplá Arktida, studená Eurasie". Tento vzorec je velice komplexní a poskytuje poměrně dobré útočiště pro případnou modelaci pro Evropskou zimu.

https://link.springer.com/article/10.1007/s00382-0...

V uplynulých dnech jsem si dal tu práci zanalyzovat dopady tohoto jevu při klimatických vzorcích, které potkají zemi letos v zimě (WACE, západní QBO, La Nina a negativní PDO).

Kombinace WACE s ENSO je poměrně dost složitá, jelikož WACE je přímým vzorcem pro Evropské počasí, naopak El Nino nebo La Nina spíše nepřímo ovlivňují proudění a cirkulaci nad Evropou. Kombinatorika s WACE je obvykle velmi zajímá modelová hra, pár modelových zim jsem si našel a trochu se podělím co jsem nalezl.

V prvé řadě je nutno říct, že ačkoliv vliv WACE je poměrné zřetelný a jasný, tak jeho případné kombinace s dalšími klimatickými vzorci jsou velmi nejasné. Např. vliv WACE na NAO je poměrně složitý mechanismus, který je na jednu stranu podporován faktem, že vyšší gradient tlakového pole mezi Arktidou a Atlantikem přispívá k zápornému NAO, tak problematické to může být v případě, kdy je vlivem meandrace jet streamu delší časové období, kdy se vyskytuje jak kladná tak záporná fáze tohoto jevu.

Pokud bych si měl vybrat z podmínek na letošní zimu (WACE, západní QBO a La Nina) tak zde nastává poměrně zajímavý klíčový obraz, který ukazuje jak neuvěřitelně náročná dokáže být modelace na zimu.

Ačkoliv se podobných zim vyskytlo několik, tak každá měla zásadně jiné projevy ať už ohledně vlivu na cirkulaci, tak zejména na vlivu síly jednotlivých vzorců.

V prvé řadě je celkem jasné, že každá zima je specifická a neopakuje se. To samé platí i o projevech těchto čtyř vzorců. WACE je poměrně jasný vzorec, který ovšem bývá velmi často buď posilován nebo zeslabován nějakým dalším vzorcem (velmi často bývá překážkou QBO, které vykazuje známky západních větrů, to poté variabilně buď posiluje nebo znemožňuje vliv na oslabení PV). Takový scénář nastal v zimě 2013/2014, kdy se vyskytlo neutrální až slabě negativní ENSO (neutrální ENSO je buď maximální +0,5°C nebo minimální -0,5°C odchylka). Zima byla povedená v Kanadě a USA. Poměrně zajímavý vzorec, který ukazuje, jak náročné je modelování skrz takové tři klimatické vzorce, kdy síla každé proměnné vykazuje jinému vzorci slabší nebo naopak silnější projevy.

Právě ohledně vlivu QBO je největší diskuse a nejistota. Ukazuje se, že v posledních několika případech právě na tomhle ztroskotala jakákoliv šance na výraznější zimní projevy. Při západním QBO praktická šance na dobrou zimu při shodných podmínkách vyobrazených na začátku klesá poměrně dost. Nutno ale dodat, že v tomhle je logika. QBO posiluje západní větry, PV je tak posilován a jakékoliv oslabování je prakticky nemožné do doby, než se najde adekvátní síla odporu a tudíž spouštěč k oslabení.

Podporu má určitě fakt, že všechny zimy vykazující WACE, La Ninu a QBO east určitým způsobem dokázaly aspoň na určité období přinést velmi mrazivé teploty a „bohatou“ sněhovou nadílku. Západní QBO tak v letošním roce bude určitě velkým strašákem. Nutno dodat, že při každém typu La Nina se projevy odlišují. Tedy jiné jsou při La Nina east a La Nina central.

Mimochodem celkem povedený scénář WACE, QBO east a La Nina se vyvedl v zimě 2020/2021. Ačkoliv se čekalo spíše západní QBO, tak nakonec se v listopadu přeplo na východní. Možná to částečně zachránilo výhledy tak slabou zimu, která byla nakonec poměrně úspěšná.

Očekávám, že tady budou asi dost velké neshody v názorech, protože je to vzorec, který je ještě poměrně neobjasněný (ačkoliv jako samotný vzorec je jeho chování známo).

# 23.08.2024, 19:01

Aidamko_
díky za tento příspěvek. Letos jak je a bude QBO západní tak to bude házet vidle. ten WACE je zajímavý jev, který by nám prosperoval, ale ostatní prvky tentokrát moc nesedí.
Hlavně je i šance že la nina nebude a zůstane to v chladném normálu.
Já si myslím že zima bude více větrná. Ale ještě máme před sebou podzim.

Ale moje přání.
Zima letos musí SZ hodně sněhu a jadrany a pak sněhové přeháňky bouřky z Německa. musí vyjít pls.

# 23.08.2024, 23:28

Peter Sedlák 1
Tenhle klimatický vzorec je pravidelný. Vyskytuje se prakticky kdykoliv je Arktida velmi teplá, protože to zvyšuje pravděpodobnost rozlévání studené arktické hmoty do nižších zeměpisných pásem. Akorát pole působnosti se může měnit. Ostatně jak jsem procházel ty případy, tak velmi často to zůstalo pouze u severní Evropy nebo dálném východě, ale někdy to zasáhlo téměř celý starý kontinent. Je to hodně proměnlivé podle toho jak moc meandruje jet stream a jak na to působí i další vlivy.

Letošní zima je zatím nejistá, poslední dva roky tady byla tradice v chladnějším prosinci a zbytek zimy teplo, tak uvidíme co letos. Pár podkladů jsem viděl a hodně se to mění, z inverzní TV nad střední Evropou až po silnou blokaci Atlantiku.

# 25.08.2024, 21:48

Zdravím vás. Podle me to zůstane podobné z předchozích dvou zim .Prosinec zahraje prim, leden a únor opět teploty kolem 10 nad nulou. Prostě opět šílený. Toť můj názor

407
# 26.08.2024, 18:25

Aidamko_
Ještě jsem tedy zachytil před pár lety informaci, že v souladu s principy GO se dolní vrstva atmosféry otepluje, ale stratosféra se naopak ochlazuje, a to že skoro ve stejném poměru, tedy třeba právě v oblíbených 30 - 50 km by to činilo k dnešním dnům v průměru -1,5 až -2 stupně, to nám do toho taky bude vstupovat...Jinak teda průběžně tak 2x za týden koukám na predikci +42 dní na PV ( ještě tedy není ustanoven) a už tam tu rychlost pomaličku upravují směr nahoru, takže budu moooožná, tradičně za pesimistu, nicméně je brzo, a bude to zajímavé, se těším, teď je to takové prostě makové...:)

321
# 26.08.2024, 18:37

palma
Stratosfera, tam v ramci potencialni teploty Theta je inverze (potencialni teplota Theta s vyskou stoupa, samotna teplota vsak muze s vyskou klesat, jen ne moc rychle). A kdyz se troposfera otepluje, tak stratosfera (horni vrstvy) se naopak adiabaticky ochlazuji. A to same plati pro mezosferu. V mezosfere teplota s vyskou klesa, ale Theta s vyskou stoupa. V lete se dolni atmosfera otepluje, mezosfera adiabaticky ochlazuje. A mezosfera se prubezne adiabaticky ochlazuje v prubehu globalniho oteplovani. Nocni svitici oblaka v horni mezosfere se tvori pri teplotach az pod -120 (jinde v atmosfere tak nizke teploty nejsou). A vlivem globalniho oteplovani by mela byt nocni svitici oblaka pozorovana casteji.

Tady je jeden starsi projekt, teploty v 15 standardnich hladinach z Prazskych sondazi 1973-2018 resp. 1999-2018 (vytvoreno 2019):
https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-10-5264-Praha_Li...

Nad 10 hPa samozrejme nemame zadna poradna data, z mezosfery temer nic. Ale nocni svitici oblaka jsou pozorovana:
https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-4-7368-Nocni_svi...

407
# 26.08.2024, 19:34

TommyAst
Díky za další vysvětlení, to počasí je pěkně provázaný "organismus"...:)

# 26.08.2024, 20:17

Opravdu budeme už diskutovat o zimě?V létě?No tak možná konec října a začátek listopadu,dřív je to nesmysl,ještě není ani začátek podzimu:!!:

# 26.08.2024, 22:15

Janca21
Kdo chce ať o zimě diskutuje, kdo nechce ať ještě nediskutuje a najde si vlákno které mu v aktuální dobu vyhovuje. Jak jednoduché ;-)

8
# 27.08.2024, 11:40

palma
Nadpis, který si nezadá svou bulvárností s tn.cz :) A v článku se člověk akorát dočte: Podle Národního úřadu pro oceán a atmosféru USA (NOAA) byly globální teploty povrchu moří letos v červenci mírně nižší než v červenci 2023, díky čemuž skončilo 15 měsíců dlouhé období rekordně vysokých průměrných teplot oceánů.

Po zhlédnutí reálných dat bych tak spíš od článku očekával, že bude mít nadpis: Severní Atlantik je stále extrémně teplý -> https://climatereanalyzer.org/clim/sst_daily/

180
# 27.08.2024, 12:34

palma
Mluví se tam o slabém polárním víru na začátku zimy ale to tady bylo už i minule roky že se rozpadne už na konci roku a nakonec nebylo vůbec nic, necháme se překvapit.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.