Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025
Krásné zoookénko, sice je tu diskuze o zimě, ale hezky to zahřálo na duši. Díky všem za zvířecí vsuvku. Ještě dodám, že ti z nás, kteří mají venkovní verzi zvířátka, ani netuší, kolik nášupů si dají u sousedů
Holt máme okurkovku. Doposud podzim hodnotím naprosto předpisově - s úžasnou houbovou sezónou, pocitově chladnějším listopadem, kdy došlo k poctivému spadu listí, včetně první kratší sněhové epizody.
Pokud by to mělo dál pokračovat jak ze žurnálu, tak po kratší oblevě by cca za týden měla následovat další, ale už stabilnější zimní situace, s vánoční pauzou a po Silvestru už vážně a doopravdy.
Jenže zatím ať se koukám na výhledy, jak se koukám, není kde brát. Výhoda sledování modelů a GFS obzvlášť je, že se to mění a nic není definitivní. Tak nezbývá než doufat.
mí mravenci z jižní evropy jsou taky extrémně přežraní, to určitě něco svědčí 😱
a kočky? jen by žraly, že by explodovaly
TomasMost
Přesně, kór ty naši domácí mazani.. já koukám už někam k 15.12. a pořád mne neplní optimismus, je to, i při nějakém průplachu od severu, či východu prostě daleko teplejší, jak v minulých (více minulých) letech tak o +3 stupně stabilně, s tím se blbě dělá zima, no..ale psal jsem, že si dám týden pokoj od předpovědních sestav, tak jdu čumět na film.., třeba najdu nějaký destroy film s obří lavinou..
zimník1
Když to nechápete, osvětlím.. modely vycházejí z daných aktuálních parametrů, ty tu nebudu vyjmenovávat, to by byl seznam dlouhý jak zlaté stránky, a z aktuální situace k nějakému datu a hodině utvoří předpověď.. predikci, no a za šest, dvanáct, dvacet čtyři hodin, se některý parametr změní, tak to přepočítají a zase z toho něco vyjde.. tak to je, je to stejné, jako když jedete podle navigace a ta vám hlásí do Brna za dvě a půl hodiny.. pak se vám tam překlopí kamion a je to za tři a půl hodiny, v Brně se to ucpe a je to za pět hodin, protože šílený děda najel na dálnici v protisměru.. takže snad takto stačí, proč se to mění.. no a když pojedete do Francie, tak se na dobu dojezdu možná ani nekoukejte, tam vás na hranici zablokujou traktoristi a máte na 24 hodin vystaráno...
p.s. a v nejhorším případě Vás zavede navigace na cyklostezku..
Berme to jako výhled,který se postupně více či méně mění.Někdy se i na těch 12 dní dá počasí relativně přesně předpovědět,jindy je to zase těžké i na nejbližší dny.Mě třeba v jednom výhledu pro Most zaujala hodnota tlaku vzduchu na jeho konci,který se už blíží k rekordním hodnotám (pokud platí 1057 hPa pro ČR)
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.