Aura_
Tady nějaká "vzpomínka".. https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-uda...
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025
Tak jen krátká průběžná informace ke kondici PV.. bohužel zatím velice dobrá, je tam sice ve výhledu opět anomálie, ale tlačí na vír poněkud nešťastně a ten by se měl středem posouvat nad Grónsko, plus tedy se již shoduje GFS a ECMWF v nadprůměrném větru a slušném prochlazení PV, a to tak, že posílení víru již zobrazuje i ECMWF, který dlouhou dobu držel slabý PV..čili možnost rozpadu je do začátku prosince predikována jako nula.. čili nula procent. ECMWF ho ukazuje v nadprůměru až do začátku ledna..
Baví mne to, dám sem jen krátkou informaci o kondici PV.. a je z toho pomalu, že to je mantra a pod, poukázal jsem pouze na rozpor, že měl být PV slabý až velmi slabý, situace je, že je silný, přemisťuje se a to s sebou nese jisté možnosti, nic víc, nic míň, pokud to vadí, nemusím sem dávat vůbec nic, a budou tu pak příspěvky, jak bude zítra..hlasujte..
palma
Ten PV mě baví, určitě to má celkově velký vliv na zimu u nás, možná klidně z 30-40%. Pokud je hodně silný nebo hodně slabý a dochází k rozpadu, pak to přímo charakterizuje některé zimy a roli to hraje určitě z více jak 50%. Pokud je cca průměrný, pak to hraje asi nejmenší roli a rozhodují jiné faktory.
zimník1
A jak moc mrazivý vzduch sem pošle, toť ta otázka, když bude PV silný, či v rozpadu.. a vznikne vůbec? Bude silná, nebo slabá? A když bude tím pádem, třeba silný jet stream, nebude se vlnit, co sem co pošle, a jak se to uskuteční? Fůra otázek, fůra odpovědí, a to jsem do toho zamontoval jen pár "věcí"..Nota bene, jak jsem psal teď jinde, na severu i východě jsou teploty o dost nad normálem, čili...? Jo a tím se v dlouhodobkách zabýváme... takže hurá na to, jak bude zítra?
Aidamko
Jo, jo, už to chápu dokonale..,
Aura_
Mně přijde z posledních zim jako téměř jistota, že pokud je PV kompaktní a při síle, bude víceméně teplá zima. Usuzuji i z toho, že relativně nejvíce chladu bývá před stabilizací PV v listopadu a potom zase začátkem jara, když se z něj udělá klasická "chobotnice" tvaru proudění.
Tomu by i odpovídalo, že šance na podprůměrný měsíc je hlavně v "přechodné" části roku (loňský duben, loňský konec listopadu a částečně letošní listopad).
Yurri
ludvicek
Leden bude vždy v průměru nejchladnější měsíc v roce, to máte prostě již dané astronomicky nejnižší silou Slunce, respektive tou určitou odezvou od zimního slunovratu, kdy je v průměru na severní polokouli nejvíce chladu v roce, právě v lednu. Stačí se podívat na loňskou zimu, právě leden byl nejchladnější a přinesl nejvýraznější sérii mrazů, i když to bylo docela dost na sucho a inverze. Na Ostravsku byl i Arktický den po několika letech v nížině. Byl to samozřejmě jen přechodný výkyv během celkově extrémně teplé zimy. Stejně tak jako byl výrazný výkyv koncem listopadu a začátkem prosince, nejen teplotně, ale i sněhově.
Jinak jsem ještě projel klimatický model CFS podrobněji na tropicaltidbits a je zajímavé, že i když předpovídá na prosinec vyšší tlak, než je průměr, poměrně hodně, stejně tam cpe nadprůměrné srážky až do Česka, jinak je dává hlavně na SZ část Evropy, ale zasahuje to i do ČR (západní poloviny). Teplotní odchylka je taky zajímavá. JV od ČR, Slovensko a dál na Balkán mají dokonce průměr, čili žádné teplo v prosinci a v okolí Turecka a Černého moře podprůměr. U nás jen slabý nadprůměr (nižší na východě) právě díky blízkému průměrnému Slovensku. Jestli bude víc inverze, pak by mohlo být v nížinách relativně chladno a mrazivo, ale nevím, jak to půjde dohromady s nadprůměrnými srážkami, nejspíš půjdou v kratších výraznějších epizodách a bude to dané teplotou moře/oceánu, spíše než převažujícím tlakem vzduchu.
A je zajímavé, jak model předpovídá pořád extrémně teplou zimu v Rusku, jako kdyby si tím byl jistý. Ona tam byla extrémně teplá například v sezóně 2019/20, takže to má nějaký reálný základ, ale následující zimu 2020/21 tam byla naopak zase velmi tuhá a větší mrazy, než je zvykem. Bude to dané zejména PV, protože v první zmíněné sezóně byl velmi silný a v druhé naopak slabý a došlo k rozpadům. Model zřejmě letos čeká velmi silný PV.
Aura_
Ano, leden bude vždy nejchladnější, ale relativně nejvíc se otepluje zima a léto. Což je vidět ze srovnání normálů a dat z posledních 10 let.
A vztaženo k dlouhodobým normálům, když bylo -10°C začátkem prosince 2023, je to relativně větší ochlazení než -10°C v půlce ledna.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.