Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, hlavně na západě Moravy během dne nízká oblačnost

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025

28
# 14.11.2024, 14:33

Něco se chystá. Především to, jak se propadne studený vzduch od severu by mělo v závislosti na okolních tlakových a teplotních poměrech vést k výraznějšímu prohloubení TN, což přinese zřejmě dosti výrazné a dynamické počasí se silným větrem, ale bude záviset na konkrétní poloze TN.

GFS si v tom prohloubení TN opravdu max. libuje a bude zajímavé, jak to bude v reálu. Takové výrazné prohloubení TN by přineslo v podstatě bouřlivé počasí do SZ - střední Evropy.

Založte někdo téma. :snih::)

# 14.11.2024, 14:53

Aura_
ještě je brzo
vy nedočkavci :D

28
# 14.11.2024, 15:04

TheRealStormCZE
Modely už jsou ve shodě, že se propadne větší masa studeného vzduchu, která sebou ještě nabere část teplejšího vzduchu nad Atlantikem v brázdě TN a následně se to celé rozvine do mohutnější tlakové níže a celkově se studený vzduch převalí přes celou střední Evropu a další části Evropy.

28
# 14.11.2024, 15:10

Ty vyhlídky už vypadají docela jako pěkné zimní nastavení. Hlavně když je ta TN takhle nad Pobaltím a zároveň vysoký tlak nad Islandem a Grónskem, tak se ten studený vzduch rozlije kolem toho „víru" nad větší území Evropy a teploty by byly již podprůměrné.

tlak vyhlídky 7-10 dní, zdroj: climatereanalyzer.org
odchylka teploty ve 2 m vyhlídky 7-10 dní, zdroj: climatereanalyzer.org
306
# 14.11.2024, 15:56

Aura_
Že by vrchol letošní zimy?

# 14.11.2024, 17:57

já to vidim na týden zimy a 14 dni extremního tepla a takhle celou zimu, už jsem to sem psal, tohle bude zřejmě model zimy “ Evropa”, viník je oteplujici se klima a hodne rozkolýsaný jetstream, na zimy pred 15-20 lety zapomeňte, to je dávno pryč…bohužel

28
# 14.11.2024, 18:15

Yurri
Tak to asi ne no. :D Vždyť je teprve listopad.

charlie1
Tak když bylo poslední dobou zvykem, že byly zimy teplé, tak nakonec dává smysl hledat například rozdíly mezi mírně - výrazně - extrémně teplou a pořád každá zima je něčím zajímavá. I během teplé zimy některé ty epizody stojí za to a některé ty zimy by šlo hodnotit celkem pozitivně jako třeba 2018/19 nebo 2020/21. Když už někde nebyl sníh, většinou jen v nížinách a stačilo být někde v pahorkatině.

Teď je stejně nejlepší období, že je to celé před námi a můžeme akorát sledovat, jak se to bude vyvíjet. Předpovědi na 2. půlku listopadu zatím připomínají loňský rok, tedy docela příznivý vývoj a bude záležet jak moc se tady ten chladnější vzduch usadí a jak se ještě předpovědi vyvinou na další dny.

# 14.11.2024, 18:21

Aura_
jasná věc souhlasim, blbé je, že se stále otepluje, rychlost oteplování a změn vzorců počasí je neuvěřitelná..

306
# 14.11.2024, 18:22

charlie1
Přesně tak, prostě jak jsem psal už loni, když sečtu chladné vpády, tak je z toho cca. měsíc zimy, zbytek podzim, ale jako pěstitel jsem za to docela rád, kdo by chtěl jako kdysi (což jsem tady zažil) zamrzlo od půlky listopadu do půlky března. Tohle je prostě nová norma, na historické průměry zapomeňte, pasé.

# 14.11.2024, 18:40

Vrchol loňské zimy byl hned na začátku prosince, 4.12. - 28,1 stupňů Volary,Luční potok,hned 1.12. zásyp Husinec,Frantoly a Bavorov 60 cm sněhu,max výška Blatný vrch na Šumavě 175 cm 24.12.

0
# 15.11.2024, 09:25

Dobrý den všem. Tyto diskuse sleduji už pěkných pár let a díky za ně. Náhodou jsem narazil na zajímavý článek v archívu časopisu Vesmír: https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/1997/... Je z r. 1997, myslím, že globální oteplování je větší, než s jakým autor počítal, ale něco to říká. Minimálně předposlední odstavec je zajímavý:
Dá se tedy s velkou pravděpodobností předpokládat, že právě končí přibližně 40letý cyklus oteplení (viz barevné grafy na str. 100), kdy zejména od poloviny 60. let je pozorovatelné rapidní zvýšení zimních teplot a kdy průměrné teploty neklesly pod bod mrazu. Tomuto oteplovacímu cyklu předcházelo přibližně 50leté, víceméně chladnější období v postupném oteplovacím procesu, jehož počátek se pohybuje kolem r. 1895. Z toho, co tedy víme, můžeme předpokládat, že nastupuje opět další, pravděpodobně 40leté období, kdy lze očekávat náhlé vpády drsných a studených zim. Zdá se, že zima 1995 – 1996 a nejspíše i ta letošní jsou toho prvními doklady.

126
# 15.11.2024, 09:27

Dusbus
:D

Ta poslední věta mě úplně rozsekala.

A teď si představte, že bychom nebyli v té ochlazovací fázi...

0
# 15.11.2024, 10:43

ludvicek
No jasně. :) Spíš mě zaujaly ty časové periody. Tady (snad loni?) se rozebíraly periody slunečního svitu, tohle je nějaký ucelenější pohled, ale určitě je to věštba, takže to nemusí vůbec nic znamenat. Poslal jsem to spíš pro zajímavost / doplnění.

# 15.11.2024, 11:22

[b]Dusbus[/b
Jestli letošní zima bude podobná té 1995-1996, tak sem už nikdy nic nenapíšu :D

290
# 15.11.2024, 11:41

Zimu čekám extrémně teplou, opět se vyskytnou nějaké značné teplotní rekordy, 95% srážek tady v nížině spadne v dešti a když už napadne nějaký ten sníh tak zase rychle roztaje.
Je možné, že se vyskytne nějaká velice zajímá TN ale tipuju, že je její dráha bude východně od ČR.:)

28
# 15.11.2024, 12:21

Dusbus
Čistý amatérismus na základě jedné - dvou zim předpovídat celé chladnější období.

TomasMost
Loňská zima byla opravdu velmi netypická a hlavně extrémně teplá (na 2. místě) i srážkově rekordní (1. místo). Letos bych čekal sněhové nebo teplotní maximum trochu normálnější a ne hned zkraje zimního období.

Loňská zima byla vůbec velice extrémní, že si lze těžko představit zase něco stejného/podobného. Pokud bude následující zima opět jedna z nejteplejších, pak samozřejmě budu překvapený, ale vážně čekám, že bude zima o něco chladnější i srážkově méně bohatá ve srovnání s loňskou.

422
# 16.11.2024, 07:55

Dávám jem po ránu jeden print, před pár dny jsem psal, že PV, díky posilování, zašíná uzavírat ten opravdu studený vzduch docela daleko od nás, tak už ho uzavírá i ve spodnějších patrech, nejen uplně nahoře, je to hezky vidě, bude se to různě měnit a pohybovat..nadruhou stranu, bude tam ten studený vzduch hezky uskladněn, pro případné pozdější využití a prochladí to tam pěkně...

opravdu chladno je hodně na severu
# 16.11.2024, 09:31

palma
Kdysi jsem jel v zimě do Prahy a pod převisem nad silnicí vedle letiště byla po celé délce navátá neskutečná vrstva sněhu,vy jako zdejší,nevzpomenete si,která zima to byla? Dík

28
# 16.11.2024, 09:53

palma
Za mě docela dobrá zpráva. Zrovna nedávno jsem si říkal, kdy nastane opět nějaká zima s potenciálem přinést silné větrné epizody nebo přímo extrémní vítr. Z pozorování to nastane zhruba tak jednou za 5 let. Naposledy to byla Sabine 2020 a předtím Herwarth 2017, který byl ovšem ještě v říjnu. Tohle uzamčení a posílení PV by bylo zajímavé dle mě a posledních pár let ty zimy nebyly až tak větrné. Naposledy poměrně větrná zima byla 2021/22. Myslím, že větrná zima by měla potenciál i k vyšší sněhové pokrývce na horách, protože to proudění často sklouzává od JZ/Z k SZ.

422
# 16.11.2024, 10:03

TomasMost
No, mohlo jít o únor 2013.. ale to je už 11 let, to byly starší holce nějaký 4 roky a mám nafoceno přesně 24.2, že bylo okolo 30 cm v Chýni u prahy, co jsme bydleli..pak leden 2011, byl taky docela pěknej..z pozdější doby pak únor 2019 začátek měsíce, leden a únor 2021..to bylo nějakých 15 - 18 cm, a jestli foukalo, tak to pak u letiště dělá hezký převisy...no a minulej rok v Prosinci.. samozřejmě 15 cm bylo a to padalo skoro za bezvětří, tak moc nepředpokládám, že by to něco dělalo..

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.