Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, hlavně na západě Moravy a východě Čech nízká oblačnost

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025

# 05.11.2024, 12:52

TomasMost
Kdyby v této době nastal Silvestr 78, tak by ráno myslím houkaly sirény po celé zemi, mimořádné zprávy celý den , výstrahy pro lidi aby nikam nevycházeli a nikam nejezdili, :D

# 05.11.2024, 13:30

zimník1
Si myslim že by ani nikam nevyjeli,tenkrát nevyjel ani pekař a autobusy do práce.

# 05.11.2024, 13:42

Yurri
Tak já si dělám rybníčky zároveň na chov ryb, i držení vody v krajině. Právě že malé rybníčky pomáhají více v krajině než přehrady. Jsou studené. Menší výpar vody, chladí své okolí a zadrží vodu. Přehrada se ohřeje, je velký výpar vody. Taková rozkoš pak i mraky okolo roztrhá než aby pomohla dešti.

421
# 05.11.2024, 17:07

Tak už vyšly dlouhodobé předpovědi na ECMWF, obrázky sem nedávám, abych to nezasvinil..:), nadprůměr všude až do března, La Nina, se zatím pohybuje na 0,5 což dříve byl ještě neutrál, teď se všude píše o mírné/ střední La Nina.. tož nevím, no..srážek to dává pomálu...toť vše.

# 05.11.2024, 17:32

[b]palma[/b
Na takovou předpověď nepotřebuju žádný model. Je to v podstatě trend posledních 15 let. Velice malá pravděpodobnost, že by to i tento rok takto nevyšlo.

171
# 05.11.2024, 17:54

palma
já bych o ty obrázky poprosil

421
# 05.11.2024, 18:49

Kokos342
Tak jo, jsem to šoupnul do dvou, abych nemusel dělat víc příspěvků jak jeden..:), první jsou teploty, vždy jako tři měsíce viz.popisek vždy vpravo na obrázku, čili listopad - prosinec - leden, pak prosinec - leden - únor.. atd.. Jako druhý soubor jsou srážky na tom samém principu..jedná se o pravděpodobnostní informace týkající se předpovězených sezónních anomálií teplot 2 m a v druhém případě anomálií srážek. Jedná se o tříměsíční období, které začíná zvoleným platným měsícem.

aktuální předpověď teplotní anomálie dle ECMWF
aktuální předpověď srážkové anomálie dle ECMWF
181
# 05.11.2024, 19:29

palma
Já pořád doufám že nějaká zima alepson bude.
Ale je už alespoň změna v modelech a nějaká nadeje na změnu, a jsou tam i srážky a ne ta nudná inverze.

# 05.11.2024, 19:58

Yurri
Proto malé rybníčky. Ty co dělám mají obsah okolo 60-100 kubíků. Dají se budovat bez povolení a nebo ohlášení. A letos v době sucha jsem sucho neměl. Dokonce tu rostli v červenci a srpnu houby a jinde ne. Právě že v tak malém výpar vody je neznatelný. Ale díky ochlazování okolí je silná rosa. Mokřady atd je také super. Velké vodní plochy právě nepomáhají jak by se čekalo. Lepší dělat polosuché poldry. Zachytí povodně ale nedrží vodu aby se ohřála.

# 05.11.2024, 20:44

ty mapy tak nějak odpovidaj současné realitě, posledních 15 měsíců teplotně nad, nejchladnější kolem 0,5 stupně nad, průměrný kolem 1,5 stupně a ty nej… škoda mluvit, to k průměru 81-2010, takže jsme na průměru kol 1,5 -2 stupně nad 81-2010, co lze čekat za zimu? já si tajně přeju, aby byl alespoň jeden měsíc zimní v kuse se sněhem v kulminaci kolem 100 cm v 1000 mnm to by byl pro mne úspěch, ale ty oblevy co choděj teď, nevim nevim, bohužel

# 05.11.2024, 20:51

teď dokáže ba týden přijit zima , pak týden teplýho deště a +8 stupnů to se bavíme o 1000 mnm, dříve to na Šumavě bylo o 200- 300 m niže,přesně to odpovídá těm 2 stupňům na průměru, to je ale víceméně konečna zimním rekreacím v čr, penziony na Šumavě už to sakra pocítili a mnohe jsou na prodej, výpadek zimy bude fatální..

126
# 05.11.2024, 21:49

charlie1
Mě spíš fascinuje, že lidi jsou stále ochotní jet sto kilometrů, aby se sklouzli na hnědobílým pásku uměláku uprostřed zelené louky. Srdcaři.

12
# 06.11.2024, 00:32

A třeba nebude tak zle. Lamentujme v únoru, je zatím začátek listopadu. Naděje umírá poslední :)

421
# 06.11.2024, 06:10

Dejvas
Ty lamentace se tu opakujou už hodně dlouho, pravidelně ještě před začátkem zimy, proto taky všude píšu, že jde o predikce dlouhodobé, ostatně i ČHMÚ to pěkně píše u své měsíční předpovědi a uvádí tam i procenta úspěšnosti, tuším, že to je nějakých 70%.. a to, opakuju, se jedná o měsíc dopředu. Takže v tom máte pravdu..

# 06.11.2024, 07:36

palma
tak jasně, je to takový tahání z klobouku co si budeme, ty dlouhodobky nesleduju, chladnej nebo teplej výkyv to stejně neumí, zimní “průměr” je ale podle mne v takový prdeli, jak to ukazuji mapy

12
# 06.11.2024, 08:55

palma
Já tomu rozumím a beru ty výpočty s rezervou, byť musím před komputery smeknout klobouk, často jim to vyjde. A snažím se mírnit skepsi natěšených zimomilů :)
Karty pro zimu asi nejsou rozdané ideálně, ale stát se může cokoli. A pokud nebude tříměsíční tuhá zima ruského střihu, můžeme třeba aspoň dostávat týdenní vpády chladu a sněhu.
Za tenhle podzim jsem vlastně rád - moc je mi líto lidí, kteří při povodních přišli k újmě, ale obecně vzato, příroda v září a začátkem října dostala vydatně napít (kdy pamatujete takovou houbovou sezónu?), teď okolo dušiček máme dušičkový počasí, takže vše jak má být.
Teď se dívám, že po polovině listopadu ECMWF i GFS ukazují shodně náznak změny - ústup mohutné TV a přiblížení se brázdy od jihu s nějakými srážkami a třeba i nějakou tu vločku.
Já jsem zatím optimista, snad ne zastydlý.

# 06.11.2024, 10:27

nový výstup mi dává 10 cm ve sněhu :snih:

# 06.11.2024, 11:18

Uz to zase vsichni zabalili, protoze jim nejaka AI vec rekla, ze nebude zima :D:D:D:D
Vzdycky nejaka zima byla a nejaka zima na 100% bude. Je furt listopad, porad vime na 100% hovno

118
# 06.11.2024, 11:48

Tak 14.11 náznak níže od jihu a sněžení.Schvalně jestli to výjde nebo to budou týdny posouvat. 😃

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.