Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025
Zatím bych si nekazil náladu nějakýma výpočtama modelů. Stejně to načervenale kreslilo (i po měsících) i vloni, přitom JV republiky na konci listopadu dostal tak 500% průměru.
Tak jako se úroda počítá až ve stodole, tak by měl bejt člověk v deprézi až podle skutečnýho vývoje.
Já jsem teď spokojenej, TV po většinu listopadu mi vyhovuje - jednak to dušičkový počasí patří k přírodě, druhak hezky v suchu dodělám věci kolem baráku a třeťak větší šance, že se to začátkem prosince zlomí a začne to být zajímavý ve chvíli, kdy je na to pravý čas.
Z některých composites se mi dokonce zdálo včera, že vortex by se rozdělil, jelikož v 10hPa se na ansamblech dost roztahovalo, ale už je to pryč. GFS první srážky a ochlazení maluje až 19.11. Do té doby inverzní a suchý mód. Navíc postem času jak se bude hmota konzervovat začnou klesat v nížinách maxima a bude to hodně inverzně šedivé a mlhavé.
Ale osobně mi to nevadí. Zase lepší než nějaké extrémy do kladu a pak rychlé ochlazení. Dušičkové počasí k listopadu patří.
Je zima jak krava ,na to kolik hlasej, to nebude ani ho....
kuba
Bylo by to pěkný kdyby to vyšlo, ale mezitím se to ještě 100x změní...
Kokos342
Jo, jo, lákavé výhledy.. minulý rok jsem tu psal, že jsem sledoval, jak hezky to umí na těch 380 hodin dopředu GFS nakreslit, a počítal jsem, kolikrát mu to vyjde.. z 20 ti pokusů dvakrát, čímž se dostáváme na nějaký měsíc, kdy to vyjde, nicméně, co kdyby se mu to povedlo napoprvé.. i to statistika umožňuje....( Jinak teď jsem koukal na tu výši, co tu má nad náma, případně nad Británií, strašit, a je tam s jednodenní přestávkou až do 20.11.) no tak si ji budeme asi užívat docela dlouho..
Proč myslíte, že jsem tak řešil srážky v 1. pol. října, měsíc a půl pomale beze srážek, tušil jsem to, připomíná mi to období od půlky července do povodní, kdy z toho bylo sucho, že mi žloutly menší keře a stromky.
Pochybuju že bude tak pěkně vlhká zima, jaká se z toho vyklubala loni, přes čtvrt metru sněhu fakt nebývá u mě často, proto je dost malá pravděpodobnost opakování takových 2 let za sebou, na jaře z toho bylo stejně povrchově hodně sucho a raději si připravuju strategii jak to zvládnout s půdou při zachování úrodnosti.
Yurri
Ze suchem bojuji po svém. Možná k neradosti okolí. Za tři roky jsem vybudoval 6 menších rybníčku. Většinou ve stínu a se studenou vodou kde protéká potok. Řekl bych že díky tomu je v létě větší velikost a více tu prší. Výhoda je také že bydlím v údolí dokola s horami. Tak nám vítr moc tu vlhkost neodfukuje.
palma
Ještě je klasicky nutné odlišit hlavní běh (operák), kontrolní běh a průměr všech ensembles. Takže třeba hlavní běh jde dolů pod normál, kontrolní nad normál atd. Samozřejmě, nejhladší průběh má průměr všech (bílá lajna AVG), akorát ten rozptyl tam...
ludvicek
Ono sem můžeme dávat denně třikrát výstup.. za tři dny zjistíme, že se shodují podle hodiny výstupu, třeba ty půlnoční, budou stabilně studenější, z rána třeba teplejší a z 18:00 něco mezi tím, nebo to bude obráceně.., koukám teď na ČHMÚ..má tam přímku, po tomhle ochlazení až do konce listopadu.. zůstane to tak? Pak by to na konci měsíce znamenalo +1,5 až +2 stupně ( ne v měsíčním průměru ale v teplotách na konci měsíce)..No a v podvečer vyjdou velké aktualizace na ECMWF už se těším..
No prý má být závěr měsíce v napdrůměru....
https://www.novinky.cz/clanek/pocasi-zaver-listopa...
ludvicek
Jenže Oper a Control mají největší váhu a obvykle jsou taky nejúspěšnější, průměr je dobré sledovat při rozptylu control a oper výstupu (ačkoliv lepší je si to porovnat s Ecmwf nebo jiným globálem). U zářijových podvodní to bylo hezky vidět. Pouze oper a control měly sumy jaké měly, průměr pro Brno byl asi 6x nižší a realita vyšla operu. Jinak to ochlazení dorazí, to je poměrně jisté. Buď v podobě profuku od severu nebo v podobě déletrvající inverze, což má za následek postupně klesající teploty v nížinách.
Operational run = high resolution model, no change to initial conditions
Control run = as operational model but a lower resolution model (i.e. less horizontal and vertical grid points)
Ensemble runs = the lower resolution model (same as control run) but with small changes to initial condtions
Takže nelze říci, že Control má "větší váhu".
TomasMost
Ten Silvestr byl krutej,když jsme šli na zábavu v košilích a pak ráno pro nás jel jezeďáckej autobus aby jsme nepomrzly.
Pavell88
Super počin, takovejch víc, kéž by jsme se vrátili na plochu jako ve středověku (o 2/3 více), ale od rybníčků bych si moc nesliboval, vlhkost nějakou uvolňují navíc, ale je to fakt marginálie, lepší budou asi mokřady a meandrující tůně, kde je více ekosystémových služeb, obecně to hodně kazí byznys s rybami, takže se musí složitě hledat kompromis a už to pak není ono, osobně to ani bez automatického zavlažování okolí do budoucna nevidím, v podstatě nemůžete nechat půdu na troud vyschnout, jinak nepoberou povodně, klidně bych pak využil kapacitu těchto rybníků (by mě rybáři dali), skončí to opět bojem o priority, byznys nebo záchrana životů a krajiny, já mám jasno, ale většina lidí nikoliv.
https://www.universitas.cz/tema/9380-zaplavy-a-suc...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.