Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Oteplení, zpočátku ojediněle i tvorba ledovky

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025

87
# 31.10.2024, 17:08

palma
kuba
těším se na pořádnou zimu s přívaly sněhu :love:
kéž by to tak bylo...

12
# 01.11.2024, 00:12

JUGOCV
:)

421
# 01.11.2024, 09:55

daz_4
Hmm, a hezky se to drží po docela dlouhou dobu ( už celý měsíc), už, rozdíl +15 stupňů, pěkný.. Teď se sice už propisuje ta anomálie v PV na konci předpovědi, ale je to v oblasti Harbin v Číně, takže kdyby byla i nějaká odezva, z největší pravděpodobností to chytne Kanada a to severní teritoria..dobrý odkaz od Vás..

# 01.11.2024, 11:13

palma
S polohou PV bych to tentokrát vidět spíše do Asie a spíše na sever s východ Evropy, ale foukne to i do Kanady určitě. My budeme taky na raně, ale kdoví zda to dopadne SW. Jinak nový CanSips čeká prosinec v průměru, takže asi jako v posledních letech šance budou největší v prosinci. Uvidíme no. Nicméně ty varianty do tepla jsou hodně o inverzí, to není moc výhra. Odpo na to kouknu, ale i ten prosinec ve výšce je odchylka do klasu vyšší a srážek spíše méně. No inverzní do chladu.

Zatím vše nasvědčuje velmi inverzní zimě. Tak snad se to zlomí.

Nový výstup modelů CanSips na prosinec, zdroj:tropicaltidbs.com
# 01.11.2024, 11:49

Lepší inverzní zima a 2 stupně než jaro v lednu a +15

12
# 01.11.2024, 12:10

daz_4
Proklikal jsem posledních x roků a zajímavé je, že vždy zima výrazný nadprůměr, ale v létě se to drží na průměru.

# 01.11.2024, 12:30

zimník1
souhlasím

87
# 01.11.2024, 13:41

Dejvas
já dělal u technických chvilku takže vím co to obnáší ;-)
nejhorší je břečka a nebo když do toho prší..

# 02.11.2024, 13:29

zajímalo by mě, kde se tu vezme zima když i v tom nejvzdálenějším výhledu je chladný vzduch daleko na severu, nevím teda jak to bylo minulý rok asi je ještě čas, ale moc se mi to nezdá..

421
# 02.11.2024, 16:52

Dávám sem několik postřehů z meteofór a webů ohledně některých faktorů letošní zimy, které ovlivňují další jevy způsobem, který je nový...

1. navzdory ochlazení středního a východního tropického Pacifiku, jsou velké oblasti severního Pacifiku anomálně teplé, některé oblasti s velkým rozdílem. Takže toto oteplování ve větším měřítku nad severním Pacifikem může zamaskovat ochlazující účinky La Niñy na něco, co se podobá více neutrální zpětné vazbě ENSO na atmosféru.

2. ENSO je v současné době neutrální, zatímco aktuální předpovědi hovoří o slabé La Niña, která se bude vyvíjet přes zimu, ale hned v únoru se vrátí na neutrální úroveň, což nese otázku, zda se vůbec cyklus La Nina v letošní zimě výrazněji projeví.

3. Po mírné a deštivé první polovině podzimu v Evropě se objevuje signál, že v listopadu a možná i v prosinci bude méně deštivo a možná i více sucho, než je průměr, a to díky většímu blokování vysokého tlaku, než se pak v lednu a únoru opět vrátí zonálnější a vlhčí proudění. Zdá se, že zima zůstane převážně mírná, ve Velké Británii a na většině území Evropy, s výjimkou severní Skandinávie.

4. Při srovnání s různými modely počasí, se zdá, že panuje poměrně jednomyslná shoda na tom, že začátek zimy 2024-2025 se může často objevovat pod vlivem vysokého tlaku, což vyplývá z anticyklonální předpovědi většiny modelů i pro pozdní podzim. To by znamenalo skutečný zlom oproti předchozím sezónám, které byly často ovlivněny častými systémy nízkého tlaku u Atlantiku. To však má trvat pouze do začátku Nového roku. Měsíc prosinec, většina modelů obecně ukazuje na anticyklónu blízko Britských ostrovů, což naznačuje sušší počasí než obvykle. Během měsíce ledna by vysoký tlak mohl mírně ustoupit. Únor by se nesl ve stejném duchu jako leden se zónovým / nestálým počasím, kterému by dominovala tlaková níže a obecně vyšší teploty.

Takže toť stručný výtah, aby diskuse nestála...:)

# 02.11.2024, 17:44

palma
dobrej rozbor, nicméně 3 měsíční anticyklone neveřím říjen-prosinec;-)

8
# 02.11.2024, 17:54

Takže se necháme překvapit. Čekám mírný nadprůměr s přáním podprůměru. ;-)

# 03.11.2024, 11:39

palma
No ono i tohle oteplení ve stratosféře je dejme tomu "odlišné". Včera večer jsem četl pár tweetů ohledně tohoto oteplení a víceméně sice oteplení nastává, ale tlakové anomálie nad Uralem a Karským mořem jsou v negativním stavu, takže pro přenos tepla z troposféry do stratosféry je to nepříznivé. Oteplení je způsobeno tichomořskou vlnou vzhledem k reakci QBO a La Nina. Takže musíme počkat na reakci hlavně do MJO, pak uvidíme co AO a NAO, ale ani tohle oteplení není nijak zatím podstatné.

421
# 03.11.2024, 11:44

Aidamko.
Tak, tak, já ho tam taky vložil proto, že je to první událost od nového ustanovení PV (vzniku), koukal jsem i na NOAA, tam jsou jednotlivé hladiny a ve 100hpa je to už oddělené, chybí propojení k zemi, plus to tam teď už propisuje další posílení a konec (potlačení) anomálie,, přesně. letos bude docela "zábava" sledovat, co vše je trochu jinak..:D..

181
# 03.11.2024, 12:31

Vortex by měl posilovat až na 42 m/s takže to na žádnou zimu moc nevypadá zatím. Vypadá to spíše na nekonečnou inverzi.

421
# 03.11.2024, 12:51

kuba
A ..narazil jste na "půvab" jednotlivých výstupů na nejzasším horizonru, teď tam skočil nový "obrázek".. a vyberte si podle nálady..:D

a už je to jiný..
421
# 03.11.2024, 20:24

Aidamko.
Ještě, jak jsem se probíral archivem, narazil jsem na spojitost mezi rozpadem jižního PV a ustanovením severního PV..tzv..mezihemisférická synchronizace.. což v letošním roce nic moc pro náš PV, vzhledem k tomu jak to proběhlo na jižním pólu.. jo, když nevím kam, lezu do archivu..:D , každopádně zajímavé na pročtení, když teda je na to čas..
https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.102...

p.s. teď v 23:20 jsem zaznamenal, že přistála nová predikce sněhových srážek.. mírné vylepšení v době nástupu zimy, za prd to stojí všechny další měsíce až do jara.. toť rychlé shrnutí..https://www.severe-weather.eu/long-range-2/winter-...

# 04.11.2024, 07:06

palma
Tak uvidíme jak bude sněžný konec listopadu. Další měsíce se můžou také hodně měnit. Tato zima si myslím bude hodně zajímavá.

126
# 04.11.2024, 07:40

palma
No, nemůžu si pomoct, ale zase se hledají již dříve diskutované aspoň nějaké argumenty, že ta zima možná, jednou, nějaká přijde, protože už to neukazuje až takovou bídu...:D
Viz https://www.severe-weather.eu/long-range-2/winter-....
"But if we look at the seasonal forecast change, we can see that the latest forecast actually shows more snowfall than the previous forecast. Compared to the forecast data from September, the October data shows more snowfall over central and western Europe."

Mapka ze stejného článku přitom ukazuje stále přes střední Evropu různé odstíny oranžové. Víc jak loni (krátkodobě 10 cm a -10°C) u nás nečekám.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.