Diskuse o počasí Ochlazení od 6.1.2024
Příští týden nás čeká jednoznačný vrchol letošní zimy co se týče teplot. Tedy je tím myšleno prozatimní samozřejmě. Nejchladnější den letošní zimy je v tuto chvíli 4.12. s průměrnou teplotou cca -6°C a podobná nebo nižší hodnota zde bude dosažena v pondělí + úterý a možná ve středu. Takže začátek příštího týdne jednoznačně nejchladnější perioda prozatím této zimy. ECMWF nám dává krásně slunečno, tak to hned ty mrazy budou snesitelnější. Od středy dál co bude si zatím netroufnu odhadovat, ale vypadá to spíše na postupné oteplování. Ale ty vysoce nadprůměrné teploty poslední doby podle mě ještě nějakou dobu neuvidíme.
zimník1
snad no, tady máme trochu jiné zimní nároky, umyslně dávam Kvildu, protože to je meka běžeckého lyžování odkud se mimo jiné vyráží do kopců, u mne to bude samozřejmě mírnější ale zaplaťpanbuh za to, nemuselo by to být na sucho, dáli pánbůh tak by 10-15 čísel mohlo spadnout i u mne 875 mnm na té TN
Konečně s tím vylezli, když to taky vyjde... no dobrý...https://www.severe-weather.eu/global-weather/winte...
A mimochodem, pro kritiky dlouhodobých modelů.. vono to vychází.. podle toho co bylo dáno před více jak měsícem..
K 5.1. jsem chtěl zpracovat, po výstupu ECMWF, dlouhodobý náhled počasí, takže tady je to už v předstihu, a není co dodat..
p.s. omlouvám se, dal jsem to sem, místo do tématu jaká bude zima 2023-24..holt se stalo...
palma
Je to docela zajímavé, že zrovna letos s tím teplým Atlantikem v zádech bude možná po dlouhé době u mě jeden měsíc s průměrnou teplotou pod nulou. Naposledy to byl leden 2019 s průměrnou teplotou -0,7°C, od té doby všechny měsíce průměr nad nulou (těsně i únor 2021)...
Srážek o víkendu bude minimum, nejspíše v jižní polovině Česka něco málo spadne (pod 500m v dešti), ale maximálně pár mm, ta shoda modelů už je dost vysoká. Jen je škoda, že bude většinou zataženo a mráz, až od příštího týdne to vypadá, že by mělo být slunečno (a stále chladno), ale to je zatím velmi nejisté.
Já bych ještě neházel s tím sněžením o víkendu tak úplně flintu do žita..
Počasí se nevyvíjí vždy podle výpočtů na několik dní dopředu..
1. Středomořská TN bude vznikat teprve v pátek..
2. Stačí, aby se oproti predikcím prohloubila o něco více, nabrala trochu větší dynamiku směrem více k severu, což by rozhraní zdrželo, třeba jen o pár hodin, v postupu k JZ a vše může probíhat přece jen jinak..
3. U těchto situací si vždy vzpomenu, kolikrát už to modely netrefily ani na 24h dopředu...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.