Diskuse o počasí Ochlazení od 6.1.2024
Janbester
Docela dost, 20-40 cm https://www.ventusky.com/?p=46.68;11.02;6&l=ne...
kuba
Srážky určitě nějaký budou, ale oproti pondělnímu výstupu modelů je to už úplně zanedbatelné množství, samozřejmě překvapit to může, uvidíme co ve čtvrtek a v pátek, jestli modely ještě přidají nějaký srážky. Ona by to mohla vytáhnout i slábnoucí níže, která by měla v pátek večer být nad Německem. Jinak můj nadhled je na to takový, že stejně v sobotu bude pršet (pod 500m určitě), takže stejně ty srážky budou dešťové. Až později v sobotu večer to přejde ve sněžení, ale variant je tam hodně no, se tam to sněžení může na jihu přetáčet až do pondělí, což by několik centimetrů dalo ve všech polohách.
kuba
To by naopak moc překvapující nebylo.
Ta TN bude mít k retrográdnímu přetáčení příhodná proudění kolem sebe, především od jihu z Afriky., tak jako žádná jiná zatím ve Středomoří za celý podzim a zimu...
Ta blokace studeného vzduchu od SV bude též příznivá pro její setrvání nad Alpami delší dobu...
Když se sejde správné načasování postupu TN s postupem rozhraní, zajímavé to bude..
Když....
v pondělí bude zajímavá cesta do a z práce... pocitovka -21 °C co se dívám... asi přidám vrstvu. Ten vítr bude dosti nepříjemný, spíš než na pobyt venku to bude tak na usrkávání čaje za oknem.. já si zase přeji sněhu co nejméně, ať pomrznou škůdci, jak už psal palma.. poprašek na trošku atmosféry bude stačit. Ještě, že jsem prozíravě před sezónou koupil ty palčáky.. budou se ještě hodit!
Icon i gfs to teď vysunuli více na sever. U iconu je vidět to stáčení na srážky od východu v neděli při mrazivych teplotách. Myslím si že to bude ještě zajímavé jak to dopadne. Pokud by napadl plošně snih, tak by při inverzi vydržel celý příští týden a i ty ranní teploty by byly kolem -15.
já si upřímně taky myslim, že bude prdítko ale nášup mrazů by moh bejt vskutku pořádnej, voda by mohla pěkně zamrznout vč. pohyblivých toků, jako předloňskej prosinec
Však jsme měli všichni dost na začátku prosince z Jadranky, jakápak hezká kalamita a zimní atmosféra to byla.
Víc než 18 cm tu v Polabí několik zim nečekám.
Ať už to dopadne jakkoliv, konečně to všechno pořádně zamrzne a bláto si odpočine. Příští týden ty holomrazy se sluníčkem by mohly býti hezké, sice jen za oknem, ale co no.
Třeba nějaký ten poprašek dá.
zimník1
Zajímá mě jestli model GEM dokázal přesně předpověďet alespoň počasí na týden do předu. ??
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.