Diskuse o počasí Sněžení od 27. 11. 2023
Projel jsem blesku rychle tohle téma a těch několik set příspěvků. Nejzajímavější na celé situaci bylo, jak nadmořská výška hraje fakt roli, 20 metrů sem tam, 50, 100 a rozdíly jsou čím dál větší. Prostě když je teplota kolem 0°C i pár desetinek hraje velkou roli. To je pak znát, jak je kolikrát mnohem lepší zima třeba ve výšce 350 nebo 450 m než někde 150 nebo 200. Opravdu rozdíl.
Vzpomněl jsem si, jak v Madridu byl extrémní příval sněhu v lednu v roce 2021, ale Madrid leží 600 m nad mořem, Kdyby ležel třeba jenom 200 m, tak by tam sníh možná vůbec nikdy nebyl vzhledem k jižnější poloze.
wyc
Jak zafungují hory, je často velký oříšek..
Někdy vše zabijou, jindy iniciují vznik srážek a posílají je dál do vnitrozemí..
Jde o drobné detaily v rychlosti a směru přízemního proudění..
Jinak, ta okluze v modelech byla, ale její projevy měly být slabší..S LukasZH i Peter Sedlák jsme tu o ní psali už předevčírem, že by nějaké projevy být mohly..
Stalo se a na SZ, S to dost předčilo očekávání..
Tak od včerejšího večera do dnešního rána připadly 3cm prachového sněhu, mno když jsem viděl jak včera sypalo,tak jsem čekal víc. Celkově sníh kolem 8-9cm. Někde i víc někde i míň. Teď ráno se úplně vyjasnilo a teplota klesla až k -7,3°C - možná i více, čidlo od meteostanice mám volně před zdí baráku..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.