Teď na ČRo2 potvrdil meteorolog ČHMU, že teplotně je dnešek tak o cca 2 st teplejší než se očekávalo. Díky tomu lze čekat, že sněžení se bude vyskytovat zpočátku až od 400 m výše a teprve během noci hranice bude klesat. Komentáře z míst kam už fronta dorazila to bohužel jen potvrzují.
Leknín Tu celý den kolem +1, sníh ve městě skoro slezl, občas mrholilo nebo spadlo pár mokrých vloček. Tu na východ do rána toho moc nedojde, o něco více srážek asi během zítřka, snad se ochladí a bude se to držet. Ale I tak max 2 cm. Tak bych to zde viděl ...
swan1 Já jsem tu psal už dnes v noci, že ecák dává pro moji oblast prakticky všechny srážky v dešti nebo dešti se sněhem, a to až do zítřejšího odpoledne. K večeru pak dává rychlé ochlazení ruku v ruce s koncem srážek, takže divit se tomu dešti nebudu. Teplota zde vystoupila na +4°C, což je teda mazec. Aktuálně +3,3°C (podle ecáka mělo teď být +2°C a podle Aladina +2,3°C), takže to podhodnocení teplot o 1-2 stupně je evidentní a bude to pro očekávané sněžení zřejmě zcela fatální.
PS: Profi stanice Praha - Ruzyně měla v 16 hod. +2,3°C a podle Aladina měla mít +1,3°C, takže podhodnocení o 1°C to přesně potvrzuje.
Ondris Aladin to místy dneska ustřelil i o 2-3°C.. To se fakt nepovedlo... Tady dával v maximu +1°C.. Nakonec to vylétlo až k +4°C. Aktuálně tu je +2,3°C
swan1 Je to škoda no, tu už zůstala nesouvislá sněh. pokrývka, ale teplota klesá pomalu, už je na +0,9°C, důležité je, že se ochlazuje i nahoře dost rychle, takže sněžení očekávám hned na začátku toho pásma.
Tak ochlazení už se dostává i k nám do Polabí. Už je +2,2°C a klesá dál takže jen tak dál Nový aladin super ale ze zkušenosti vím, že dost nadhodnocuje. 5 cm si myslím že to tu dá.
Nadmořská výška a teplota bude dneska hrát hodně roli. Teď jsem byl ve Vodňanech kde začíná pršet a u nás teď čistě sněží ale je nad nulou Mi jsme cca o 100 m víš kolem 500 m nad mořem
V mé oblasti byly nakonec s teplotou nejblíže překvapivě modely GFS a Aladin, maximální teplota byla +1.4°C. Ostatní modely (ICON, Icon-de, Ecák..) dávaly +3°C. No modely teď nechme stranou a pojďme se zaměřit na níži, která každou hoďkou přijde.
U nas to teda Aladin trefil taky. Predpoved 0 a sedi. Aktualne mi jeden teplomer ukazuje desetinku plus a druhy desetinku minus. Takze Aladin za me palec nahoru.