Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Klidnější počasí, místy méně oblačnosti, hlavně na horách možnost sněhových přeháněk

Diskuse o počasí První chladná epizoda nadcházející zimy 2023/24

126
# 16.10.2023, 09:38

Na.Guru
Co jsem se díval do různých modelů, tyhle 3 dny by měl být poslední mráz zase na delší dobu, od čtvrtka se zvedají minima někam do rozmezí 5 - 11°C. Ale vzhledem k poloze toho očekávaného rozhraní nic není definitivní.

58
# 16.10.2023, 11:44

Možná byl můj příspěvek příliš zavádějící.. jenom jsem chtěl zdůraznit, že bychom se měli opravdu zamýšlet nad tím v jakém stavu předáváme planetu další generaci.. neměli bychom myslet jen na sebe.. ono se to lehce píše, hůř koná.. nevím no. Já nad tím často uvažuju, co třeba neteř, jak si bude žít a tak..

# 16.10.2023, 12:32

Tak nový GFS zase posunuje studený vzduch do celé ČR a přidává i vysoké sněhové úhrny, kdy na severu čech může padnout až 15 cm sněhu. Noo tak uvidíme :snih:

# 16.10.2023, 12:34

teď výhled na sobotu ukazuje ráno vydatný déšť (celkem 10mm) při teplotách na nule. jakpak tuhletu pohádku pojmenujem? :D já bych se ani upřímně nedivil, jestli to vyjde, aby to byl tady vrchol zimy. fakt bych se toho nebál :D

# 16.10.2023, 12:41

TheRealStormCZE
Hale ať to dopadne jakkoliv, takové situace miluju a nevím proč, ale přál bych si, aby to opravdu vyšlo tak, že bude v severní části ČR sněžit a teplota na nule a na jižní Moravě klidně 17° C,
Ten kontrast bych chtěl vidět a rozhodně bych se vydal autem na projížďku, abych v jeden den zažil zimu a na druhé teploty skoro na tričko?

58
# 16.10.2023, 12:42

roska01
Do celé ČR.. to je trošku závádějící popis. Nemyslíte? Vidím v mapě tak leda do Čech... převážná část Moravy by za této situace byla v teplém průvanu..;-)

173
# 16.10.2023, 12:44

Nový GFS ochladil o 18 stupňů a maluje pouze +1 odpoledne v sobotu, tak to je bomba. Fakt to jsou změny, ale snad do středy bude jasno. Popravdě i nový ICON ten chlad posunul více k jihu.

Nicméně do středy jasno nebude, snad ve čtvrtek. Upřímně toto se často nevidí. Jako zatím je můj typ maxima v republice +20 stupňů v sobotu odpoledne. V Brně bych to viděl tak průměrem na +10.

# 16.10.2023, 12:44

kapr84
Tak se podívejte znova, kromě jižní Moravy jsou předpovídané teploty do 1°C na celém území

58
# 16.10.2023, 12:46

roska01
Vidím tam dost blízko ČR i přes +10.. zase berete jeden jediný výstup modelu, navíc z 06h jako relevantní, ale chápu.. tohoto výstupu by se chytl každý neznala situace... Nicméně bude tady blízkost rozhraní a modely s tím budou zápasit..

# 16.10.2023, 13:05

kapr84
Ale o to vůbec nejde, samozřejmě že vím, že se to bude ještě měnit, ale místo odsouvaní teď všechny modely co mají novější aktualizace posouvají rozhraní k jihu

290
# 16.10.2023, 13:51

Doufám, že alespoň trochu zaprší, srážkový deficit je zde pořád velký. SF byla srážkově úplně o ničem:zz:

126
# 16.10.2023, 14:42

U nás Ecák setrvale drží teplejší podmínky, pátek momentálně +17...

# 16.10.2023, 15:05

ludvicek
Jestli to nebude tím, že ještě není aktualizovaný, ale akorát naskakují aktualizace, takže za pár minut uvidíme co na to nový Ecák

1345
# 16.10.2023, 15:05

No nevím nevím, zajímavé to bude ještě dost.
Na jih ty hluboké tlakové níže přinesou pěknou neplechu. Jak to bude s námi je zatím velký oříšek no. :D
Jinak tady dnes minimum 1.1°C, na první mráz si musím ještě počkat. Konečně začal pravý podzim, na který jsem se těšil, nevím proč by mělo být opět 20°C přes den v polovině října, ale dejme tomu. Ale sníh ať si nechá říjen na zimu. :)

# 16.10.2023, 15:26

V sobotu to bude podle mě opravdu těsné: ECMWF drží stabilně ČR v teplém vzduchu a skoro vůbec sem ten chlad nepouští. Nová aktualizace bude večer, takže uvidíme. GFS je momentálně nejchladnější a ICON takový střed. Prostě si tímhle silným teplotním rozhraním si modely ještě neví rady a hází ho 100-200-300 km sem a tam.

Každopádně celá tahle chladná epizoda je nakonec o dost mírnější než se čekalo a vlastně teplota ve výšce 850 hPa je pod nulou jenom na 3 dny.. a ve středu zase prudké oteplení.. Nicméně dle modelů to na nějaké velké oteplení dole u země nevypadá takže z toho kouká jasná inverze a dekl NO asi hlavně ve čtvrtek. No a pak ta sobota ta jak dopadne to rozhranní si musíme ještě počkat. Každopádně celé ochlazení se momentálně např. dle ECMWF smrsklo prakticky na 3 dny s teplotou ve výšce pod nulou, což není nic extra.

173
# 16.10.2023, 16:06

Jo souhlasím s tím, co píše JohnBattler. Z ochlazení bude spíše taková kratší epizodka, která nám připomene, že je pomalu konec října, ale posléze modely docela dávají pěkný jihozápadní a jižní profuk. Upřímně tohle vypadá jako dost potencionálně inverzní anticyklonální situace. Nicméně GFS tam maluje posléze nějakou TN nad Francií, která by mohla přeci jen trochu to inverzní proudění zkrotit. Zase vzhledem k nestálosti předpovědí se moc nedá zatím jasněji říct, zda inverze vyhrají. Ecák si drží do příští středy jakžtakž průměrné teploty, ale taky celkem dost oblačnosti

Nicméně teď to počasí začne být více šedivější než bylo dosud. Každé proudění z JZ a hlavně z jihu či jihovýchodu již bude přinášet často inverzní podobu počasí. Jinak zajímavé věci se dějí kolem PV. Dle dalších výstupů pak bude možná více jasnější následující dění.

414
# 16.10.2023, 16:33

Tak první slušný mrazík a na zahradě všechno kaput..:D
Rajčata, papriky i bramborové natě..
Přišel čas..
GFS je v tom aktuálně sám s tím zásypem a průnikem chladu do ČR..
Tak ve středu - ve čtvrtek se to vyvrbí..

# 16.10.2023, 17:26

roska01
Komentujte situaci objektivně. Chápu, že jste hysterický že u vás doma uvidíte možná sněhové vločky, ale podle té mapky východ ČR bude v teplém sektoru, takže uvádějte věci na pravou míru. Kde končí v ČR hranice určitě poznáte. Nemyslím to ve zlem:cool:

# 16.10.2023, 17:41

Jinak na konec měsíce to opět vypadá že se přiblížíme letním teplotám a rekordum:D možná nastávající ochlazení bude vrcholem zimy 2023-2024

126
# 16.10.2023, 17:46

roska01
Starou aktualizaci bych sem samozřejmě nedával.:cool:

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.