Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Postupně přeháňky, hlavně na pomezí Moravy a Čech bouřky

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2023/2024

# 02.02.2024, 14:54

zimník1
Od svého dědy vím že v květnu může být 30 stupňů plus a nebo 3 plus a sněžit (ale to bylo ve 30letech min.st.) to už se asi těžko stane.

# 02.02.2024, 15:01

Podle sebe soudím ostatní, podle sebe mluvím za ostatní?
Teplofilové musejí ještě vydržet tento zimní měsíc, pak přestanou vřískat.:cool:

Bude celkem teplo se zimními vpády, normální. Pak snad už březen a celé jaro nebude tak chladné jak bývavalo a budou bouřky.

379
# 02.02.2024, 15:28

zimník1
Byla řeč o ranních, jarních mrazech.., že to pokojové sazenice venku nedají.. což nedají..
A ty do toho přídeš s tvrzením, že dají..
Ale máš na mysli pokročilý květen v Brně, když už tam mrazy nejsou.. což je ovšem jaksi jiná situace..nebo ne?😳😀
Celkem bizár..
Tak děkujeme za opravdu echt sdělení, že když nemrzne, nic nezmrzne a jako obvykle klíčenku...;-)

273
# 02.02.2024, 15:48

JohnBattler
Těžkej omyl jak tvrdíš že díky dalšímu nárůstu gl. teploty ještě o 1 až 2°C nebudeme řešit mrazíky, naopak teď jsou škody jarními mrazy na ovocných stromech v průměru kolem 10-15%, již v půlce století to bude 60%, všechno totiž půjde do vegetace moc brzo, takže ovoce KO, jedině že to lupneme dovnitř nebo něčím přikrejeme a to nemluvím o konci století a případném kolapsu AMOC viz diskuze o GO, tam by nepřežilo skoro nic, mrkni na mapu, byla by tady přechodně Kanada jen s mega výkyvy, tam nebudeme řešit trochu menší sklizně, ale něco úplně jiného, no však uvidíš.

6
# 02.02.2024, 16:35

lukáš friedrich
Na horách se snad situace vylepší, ti co mají jarní prázdniny koncem února by na tom mohli být lépe.
Co se týče nížin, tam je to jedno, nelze čekat nějaké sněhové závěje, možná by mohlo něco spadnout i v nížinách, ale to je ještě daleko předpovídat a jak říkám, je to vlastně jedno.
ECM weekly ukazuje podprůměr až do 10. března, tak uvidíme. Kdyby ještě něco takového vylepšilo zimu na horách bude to hodně fajn. Nyní je to opravdu bída.

# 02.02.2024, 16:36

swan1
Tak já pracuji jako geodet, takže postávání venku u stativu prostě v zimě příjemné není a těžko se u toho nějak zahřát. I když se navleču jak blázen tak po 3h venku už je mi prostě zima. Takže pro mojí profesi je prostě teplo v zimě výhodou. Dále mám blízko ke stavebnictví a to mi každý kdo tomu trochu rozumí potvrdí, že spousta věcí se pod 5°C dělat nedá (lepidla, malta, betony netuhnou atd.). Navíc díky teplé zimě ušetří naše na dovozu plynu závislá ekonomika miliardy což taky není zanedbatelné. Nemám problém si přiznat že jsem zhýčkaný (skoro) Pražák a zimu nemusím a takhle to mají další miliony lidí v ČR. Zimofilů ve výsledku moc není to jen tady jich je dost. Asi nikoho nebaví ráno škrábat auto nebo klouzat na zamrzlém chodníku. Jo na horách tam je sníh a led dobrá věc, ale tady dole v Praze? Fakt k ničemu pro 90% lidí.

Samozřejmě pro přírodu to ideální není tyhle teplé zimy, ale je na čase se s tím smířit a začít se přizpůsobovat. Tímto reaguji na Yurri. Jestliže to dopadne opravdu takhle jak píšete tak budeme tedy muset např. vyšlechtit nové odrůdy stromů, které budou lépe přizpůsobené novému klimatu. Pokud se to nepodaří tak bohužel některé ovoce u nás asi skončí. Kolaps AMOC bych zatím vůbec neřešil poslední roky je Severní Atlantik nadprůměrně teplý tak to nevypadá že by nějak chladnul...

379
# 02.02.2024, 16:58

JohnBattler
To není otázka zimofilie nebo teplofilie..
Každej normální stavař ví, že na zimu je fajn mít domluvené vnitřky..
Zdění, venkovní omítání, krovy, střechy, základy atd, atd nejsou jaksi vhodným zimním sportem v mírném pásu..
Ani asfaltování silnic..:D
V zimě v našem podnebném pásu má být aspoň nějaká zima, protože to sem historicky po tisíce let patří...je to prospěšné úplně pro všechny, pro lidi i pro přírodu, si o tom něco třeba přečtěte, proč..
Zhýčkanost , pohodlí a sobectví některých jedinců je fakt do nebe volající, ale hlavně úplně vedlejší..
Komu se tu nelíbí může žít jinde..
Určitě lepší někam přesídlit za teplem, než tu svůj život z poloviny proskuhrat, že je ,,špatné,, počasí..




# 02.02.2024, 17:01

JohnBattler Tak já patřím k těm 10% lidí pro které zima k něčemu je. Např. 1. V prosinci tady napadlo cca 23cm sněhu a dalo se jezdit na běžkách. 2. Druhou lednovou dekádu tu byly celodenní mrazy a dalo se bruslit a hrát hokej na zamrzlich rybnících. Chápu že vám jako geodetovi se nemusí zima líbit ale zima není jen o škrábání aut a klouzání na chodnících, musíme na ni hledat i výhody např ty které jsem vám tady vypsal;-)

# 02.02.2024, 17:08

Zima zatím naprosto nemastná neslaná, zataželo, vlhko, vlezlo. Ty týdenní holomrazy bez sněhu byla katastrofa. Výhledy do půlky února katastrofa. Aspoň, že už se lehce prodlužují dny. Těším se na jaro :love:

169
# 02.02.2024, 17:39

Tak tohle by už asi bylo určitě na úplný rozpad vortexu, rychlost -20 m/s. Kdyby se vortex rozpadl v půlce února,tak by se ještě zima mohla vyřádit v březnu a začátkem dubna a pak už by nemuseli v dubnu a v květnu hrozit studené vpády a mrazíky.Uvidime,je to ještě daleko.

# 02.02.2024, 17:40

swan1
To já zas tak moc neskuhrám díky těm mírným zimám je u nás dní které jsou mi vyloženě nepříjemné tak dejme tomu 60-90 za rok. A se změnou klimatu jich bude ještě méně, takže jsem docela spokojen s klimatem ČR, tedy hlavně s tím co tu panuje posledních 15 let. Nejsem typ co by miloval letní vedra okolo 35-40°C. Ideální rozpětí teplot pro život je dle mého názoru 10-27°C a takových dní naše kotlina nabízí dost. Ale počasí se našimi přáními neřídí takže to si tu jen tak tlacháme co má kdo rád. Za mě s výhledy spokojenost a věřím že ještě nějaký sníh si zimofilové užijí.

lukáš friedrich
No říkám na stránkách o počasí bude těch co mají rádi zimu asi dost, ale v celkové populaci a speciálně v Praze jich je podle mě docela dost málo. Vidím to všude okolo sebe jak si lidé na zimu stěžují. Ale zase spousta z nich pak jede lyžovat a na horách by sníh chtěli. Jenže ono to jaksi nejde, že bude v Praze 10°C a na horách sníh. :D
Já jsem v tomto alespoň konzistentní a nelyžuju když už na tu zimu nadávám. :cool:

# 02.02.2024, 17:45

swan1
Já raději bludišťáky. Klíčenky neberu ;-) já zase říkám, že není pravidlo, že pokojové sazenice rajčat když se dají ven tak zákonitě zdechnou. Něco zdechne, něco se chytne. Konec šmitec

379
# 02.02.2024, 17:52

zimník1
Pokud přijde mráz, zdechnou.. Tak to je
A o tom tu byla řeč..
Ne o tom, že když nemrzne, nebo když se v Brně lidi v květnu koupou, tak tam nic nezmrzne..:D
Z toho se nevykecáš..
Neotužované pokojovky prostě nemůžeš dát ven, dokud hrozí mrazíky, protože mráz prostě nedají.
Jedna klíčenka je málo, aspoň tři ti pošlu..
A bedlivě sleduj výhledy od 8.2. ..
Vypadá to pěkně..
Ten věčný Atlantik už se ti z toho, už pokolikáté tuto zimu, zase někam vytrácí..:cool:

6
# 02.02.2024, 18:06

kuba
Ano, spekuluje se o tom. GFS tam úplně řádí se změnou zonálního proudění ve strato, otázka pochopitelně je, jestli se uděje a jestli to půjde i do tropo.
Každopádně změna na obzoru....
Edit: Plus oteplení v Arktidě......

# 02.02.2024, 21:02

Kde vidíte tu změnu do zimy? :D je tam změna aktuálně to jo, ale na pozdní dubnové teploty :D

379
# 02.02.2024, 21:22

JohnBattler
Vy skuhráte ať už při větru, nebo při dešťové pliskanici, při sněhu, při mrazu, při šedivé inverzní dece.., což je potenciálně od listopadu, do dubna..tedy půl roku..:D
Tady jsme v mírném pásu, čtyři roční období, s dvěma obdobími, která jsou přechodem z léta do zimy a ze zimy do léta..
A obě ty přechodová období mají své úlety jak do zimy tak do léta..Je to normální a zaplaťpánbůh za to, že je to tak pestré..
Vašich ideálních, celoročních cca 18/25°C máte třeba na Kanárech..Ale tam zase často fouká, tedy zase špatně..:D
V únoru zima ještě udeří a při jen troše příznivých okolností se to protáhne do března..a tak to má být..
Duben/květen už by mohl být pak pozvolné jaro bez extrémů..
Ale k takovému jaru je opravdu nutné, aby se ledový vzduch ze severu rozlil do mírného pásu během zimy a časného jara.
Ne až na jaře..
Pokud se to nepodaří, připomenu se vám v dubnu, při sněhových plískanicích..;-)



386
# 02.02.2024, 21:25

kuba
No, oproti GFS, který hlásí pravděpodobnost SSW 42%, NASA GEOS nehlásí nic.. sám jsem zvědav co bude..ECMWF ve střednědobkách stahuje ochlazení a NAO má být pouze v neutrálu,MJO ve středu kruhu, bez výkyvu kamkoli..to sou točky tohle..A koukám GFS opravdu až do 17.2. taky změnil náhled...no, těším se na ráno a výstup z 00 hod, prý je to ten nejnejrelevantnější..;-)

# 02.02.2024, 22:02

swan1
Něco na tom bude a ja se pokusím méně skuhrat. Asi taková ta česká natura si stezovat se u mě projevuje.. a přitom české klima je v zásadě velmi mírné a pro život příjemné.

Díval jsem se do archivu Praha Klementinum a některé zimy za 2.Sv války to bylo z dnešního pohledu něco neskutečného třeba zima 39/40 a 41/42 a v centru Prahy souvislé řady arktickych dní. Novodobé zimy jsou oproti tomu cajicek...

Jinak vyhledy hlavních výstupů GFS a ECMWF se nám večer docela sjednotily a na 240h mají velmi podobnou synoptiku, která by zatím nic zimního do SE nepřinesla... snad se alespoň vyprahly Pyrenejsky poloostrov dočká té avizované zálivky.

# 02.02.2024, 22:08

JohnBattler
Někdo tady psal, že kolem 8.2 se rýsuje návrat do zimy. Ale nevím už kdo. Nebo asi možná jo :D

6
# 02.02.2024, 23:09

zimník1
Změnu myslím pro horské oblasti. Jak bude v Brně nebo v Praze moc momentálně nesleduji ......

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.