Diskuse o počasí Jaká bude zima 2023/2024
Jediné štěstí tady je.. a to, že příroda se neřídí podle zimníka1. To by byl teprve chaos! Třeba jako v noci světlo a přes den tma..
K nějakému výraznějšímu ochlazení po tom teplejším období co nás čeká určitě dojde.. přibývá tam chladných ens.. ještě je do jara času dost a stát se může cokoliv..
ludvicek
Omg .
Samozřejmě že to pokojovky nedají, zhebnou všechny při přízemním mrazu, ani foliovník jim nepomůže..
Pokud je mráz slabší, ve foliovniku pomůže svíčka, dvě., vyzkoušeno..
Tady u mě v mrazovce mám jedno železné pravidlo, před 20.5. ani papriky ani rajčata, dýně, ven nedám..
Brambory sázím nejdříve přelom duben/květen a je to jistota...
kapr84
ludvicek
Jo pěstitelské OT, já tam do půlky května nic moc nemám, jen cibuloviny a těm je mrazík ukradenej a kořenovku si přikreju netkankou, kamoš má 2 PK skleníky a ten má saláty a ředkvičky atd. hodně brzy, ale taky v červenci končí sezónu, pač tam má strašnej hic, i když má stále otevřený dveře, stíní mu tam vinná réva. Naši otužují rajčata pravidelně, pač jsou důchodci a pak ty sazenice zvládnou fakt hodně, já tam ty svoje dýně a papriky když na to přijde lupnu až v červnu a jsem úplně v klidu, nějakej mobilní foliák bych asi užil a uvnitř pařeniště, to by mohlo fungovat hodně dlouho do zimy.
Já mám vyzkoušeno že papriky tu sázím na záhon v půlce května, když je vysadim dříve může přijít nějaký mrazíky, a když později nestihnou dozrát
lukáš friedrich
Já je měl loni poprvé a první červenaly venku na začátku července, dal jsem je v listopadu před mrazíky do kalfasu dovnitř kde bylo +5 a sklízel naposledy 20.12, ještě teď je tam mám a žijí, letos lupnu 2 super rané odrůdy na podzim do growboxu domů a kašlu na zimu, však je to trvalka, venku nechám zelené v pařeništi a přejdu na celoroční sklizeň.
zimník1
Neotužované to nedají ani náhodou!
Můžeš mi tu tvrdit co chceš..
Mám své zkušenosti..
Sazeničky z +20°C dáš ven, přijde -2 přízemní
mráz, což se v první půli května stává běžně a 95% je kaput..
Ale kdo ví, možná máš v Brně ,, hodný a hřejivý,, mráz ?
Víc to s tebou nehodlám rozebírat..
Začíná vypadat čím dal pravděpodobněji, že se začátkem 2. dekády února přijde nějaké to ochlazení a spadneme z velmi vysokého nadprůměru někam do normálu. Takže nížiny asi cca 0-5°C a na horách návrat zimy. Za 2 dny budeme moudřejší, ale těch indicií už mám docela dost pro to tomu věřit. Takže zima ještě v druhé únorové dekádě ukáže drápky a pak od té 3. bych už opravdu v nížinách nic moc nečekal, tam už jdou průměry nemilosrdně nahoru. Každopádně jsem rád, že je jaro za dveřmi a den už je o více jak hodinu delší. To nejhorší temné období roku už tedy máme skoro za sebou a vzhůru ke světlejším zítřkům.
JohnBattler
Není světlejšího dne, než když v zimě slunce zaleje zasněženou krajinu..
Na teplo koncem února a v březnu, těžko říct, z jakého důvodu se na to někdo může těšit..
Většinou to pak vyústí ve velmi nepříjemně studený duben i první polovinu května..a problémy v zahradnictví, zemědělství i chaos co se týče fauny i flóry v přírodě...
swan1
Lidi co pracují venku jako já nebo např. na stavbách tak věřte mi že jim hodně záleží na tom jaké bude počasí v příštích týdnech. A je to velký rozdíl dělat v 10°C a nebo když je 0. Takže čím více teplých dní tím lépe. Na jaře už je to jedno že v noci mrzne, protože přes den už to k těm 10 či výše vyleze velmi snadno. Takže může být v dubnu/květnu slabý ranní mrazík, ale z uživatelského hlediska mě to je úplně jedno, protože přes den už bude na práci přijatelná teplota řekněme na 90% v dubnu a na 95% v květnu.
Prostě teploty pod 0 jsou fuj a zátěž pro organismus a to mi nikdo nevymluví a nejraději bych žil někde kde to pod tuto hranici vůbec nejde.
A nemyslím si že zákonitě musí přijít po teplém únoru/březnu studený duben/květen. Takto to nefunguje. I když je pravda že v posledních letech se to stává často a ty škody např. na ovoci opravdu jsou nepříjemné.. ale to neznamená že to tak bude navždy. Ještě +1-2°C v globální teplotě a věřím, že nějaké mrazíky už nás trápit nebudou.
Já jsem příští týden chtěl jet na běžky do Jablonce nad Nisou ale jak vidím tak to asi nemá cenu, ani teď tam není sníh a natož příští týden ☹️, naštěstí to můžu odložit na 2.unorovou dekádu, to už tam snad něco bude.
JohnBattler
Lidi co pracují venku jako já nebo např. na stavbách tak věřte mi že jim hodně záleží na tom jaké bude počasí v příštích týdnech.
Prostě teploty pod 0 jsou fuj a zátěž pro organismus a to mi nikdo nevymluví a nejraději bych žil někde kde to pod tuto hranici vůbec nejde.
To jste mě rozesmál..
Já pracuji téměř celý život venku, v některých obdobích života jenom venku (třeba v lese, celoročně , na Šumavě nad 1000mnm..50-100cm sněhu no problém)) a v jiných částečně venku ..
Kdo je z cukru, asi by měl v mírném pásu dělat něco jiného, než celoročně venkovní práce a nebo, jak správně píšete, přestěhovat se do teplých krajin..
Každého volba .
Tady jde o úplně jiné věci, než něčí pohodlí nebo nepohodlí v práci..
Jde o přírodu, zemědělce, úrodu , atd ...
A čím je mírnější zima, je to v drtivé většině sevřeností a sílou polárního víru, který se pak rozpadne až na samém konci zimy nebo až v březnu a pak tu velmi často máme studené jaro. Takhle to funguje...
Tak si užívejte těch+10 v únoru, já vám to pak připomenu v dubnu, až tu budete skuhrat, že studené, silné SZ proudění, sněhové přeháňky a teploty 0/+5° vám nevoní
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.