Diskuse o počasí Jaká bude zima 2023/2024
zimník1
Coze?
Já nebydlím v horách, ale v podhůří, to neumíš číst? Jsem v pouhých 530mnm , střední polohy a jsem v lokalitě, která trpí teplými JZ profuky nejvíce z celé ČR..
Chápu pohled na zimu někoho ze SZ, vždyť to tam píšu, a i z těch nejnižších poloh Brna..tak určitě.
Moje jediná připomínka byla k tomu, že meteorologická zima nezačíná 7.12. ale 1.12...a tak to je.. A stejně tak je pravdou i to, že hodnocení letošní zimy v její polovině v jiných oblastech ČR, a to nejen v horách, bude rozhodně pozitivnější...
V tom, kdy začíná zima, bys asi měl souhlasit, protože to bys jinak o svůj letošní vrchol zimy jaksi přišel
Já už jsem tady svůj názor psal, tak se budu trochu opakovat. Člověk hodnotí zimu pocitově. Je jedno, jestli dopadne -1 nebo +2 co se týče teplot oproti normálu, ale vjemově zimu hodnotíme podle toho, jak moc se od prosince do března koukáme na bílo nebo na zelenohnědo. Takže chápu lidi ze SZ nebo z jižní Moravy, že mrazy je tolik nepotěšily, když tam nebyly doprovozené sněhem.
Ale celkově za sebe (zatím probíhající a ještě nekončící) zimu nehodnotím zle. Jednak od listopadu bylo hodně mokro, takže celá republika bez rozdílu je nasáklá vodou, to je skvělé hlavně co se týče blížícího se jara. I na horách se udělala solidní peřina sněhu. Je teda rozdíl mezi hřebenama a podhůřím, nicméně cca 160 cm v nejvyšších partiích Šumavy nebo Krkonoš není špatný počin, obzvlášť budu-li optimisticky čekat, že to tam ještě bude přibývat.
A výhledy taky nevypadají špatně. Ano, příští týden se rýsuje přechodné teplo od JZ, ale na únor se maluje zajímavé tlakové rozložení a já pevně věřím, že se ještě dočkají zimofilové i v těch vysloveně nezimních lokalitách.
A jak píše swan, letošní zimu je potřeba hodnotit celkově, v podstatě už od poslední dekády listopadu
No abych se tedy v rámci hodnocení února posunul trochu dále tak v týdnu od 5.2. by se mohla vyskytovat TV v prostoru VB a to jak víme nějakou moc velkou zimu nepřináší a často je to takový přetočený JZ, ale samozřejmě je to ještě daleko a uvidíme. Každopádně zatím to nevypadá na únor s nějakým vyloženě západním průvanem a ještě by se nějaké ty zimní projevy dostavit mohly a spíše bude asi převažovat vyšší tlak západně od nás.
Tak ano, mé vnímání zimy je subjektivní a závisí i na lokalitě. Nicméně i tak zde ten sníh zejména od středních poloh na poč. zimy napadl už v listopadu a první týden v prosinci jen držel díky teplotám mimo nížiny převážně pod nulou. Zde dole bylo spíš kolem nuly a pod - 5 st. v minimech to šlo jen jeden den. Nicméně bylo z toho cca 14 dní ideálních podmínek pro běžkování nad cca 500 m. n. m. a díky tomu to byl nejzimnější přelom listopadu od roku 2012.
Nicméně mám nějak vnitřně nastaveno že v této době jsou větší zimní epizody mimo hory ještě předčasné a tak mi to nepřineslo zdaleka takové uspokojení jako kdyby to přišlo třeba teď. Vše skončilo 10.12., odkdy kromě 22 a 23. 12. až do poč.ledna bylo i na horách prakticky jen nad nulou a vyjma poloh nad cca 1100-1200 m. n. m. srážky téměř výhradně jen v dešti. Díky tomu mají nejvyšší polohy Šumavy a Krkonoš nadrůměrné množství vody ve sněhu, ale celkově je to i na horách spíše velká bída a zejména to opravdu platí zde na SZ, kde je do 1000 m.n.m. jen poprašek či pár cm prašánku. Ale ona žádná velká sláva to není ani jinde. I ta Šumava v 1000 m. n. m. má do cca 20 cm a ostatní hory vyjma Krkonoš a Jizerek víceméně také, i když teď tam něco připadlo, pravda. Když si člověk uvědomí, jak velká je výměra území v ČR, kde smysluplné zásoby sněhu na horách leží, je to jak kapka v moři. Pro mě ani dostatek vody na jaře není podstatné, zda je 4 m sněhu na Blatném vrchu nebo Labské boudě, ale spíše kolik sněhu leží ve standardních horských polohách a hřebenech vrchovin mezi cca 700-1000 m. n. m. které mají značnou rozlohu v rámci ČR a jsou dostupné (skoro) v každém kraji. Popř. zda leží dlouhodobě sníh ve středních a vyšších polohách či podhůřích obecně.
Jinak také vkládám do února určité naděje, jako teplotně třeba průměrného/slabě nadprůměrného měsíce s lepší distribucí srážek v podobě sněhu. Kombnaci teplot z února 2012 popř. 2018 a srážek z roku 2009 opravdu nečekám.
K té Šumavě je potřeba říci i b), neniliš pravda??
V polohách 1000-1100m, což je rozlohou její podstatná část, je toho sněhu už cca 25/85 cm..
V polohách nad 1100mnm je pak aktuálně 90/170cm sněhu..
Šumava je obrovská, 1670 km2..
Zásoba vody v šumavském sněhu je aktuálně sice ne rekordní, ale více než solidní!
Ale hlavně, a to se týká všech našich hor..
Zásoby vody ve sněhu pro jarní tání se nepočítají v půlce ledna.Nybrž tak na přelomu února a března..kdy toho sněhu na našich horách obvykle bývá nejvíce...
swan1
Ano, Šumava je na tom nejlépe, současně myslím že zahrnuje dokonce většinu území v ČR nad 1000 m. n. m. Nicméně mám dojem, že to, co píšeš se týká hlavně centrální Šumavy, její okraje a výběžky směrem do podhůří také mají i přes 1000 m. n. m., ale tam toho sněhu tipuji tolik nebude (okolí Kašperských hor a Stach, Libín, okolí Hojsovy Stráže, oblast severně od Lipna apod.)
Jinak jsem zvědavý, jestli vyjde výstraha ohledně sněhu, tj. nad 7 cm zde. Já čekám sice kolem 7 mm srážek, možná i trochu více, ale z části v dešti nebo mrznoucím dešti.
Jinak aktuální GFS provádí jakýsi první pokus dostat sem ve svém hlavním výstupu (v nejdůležitejším z denních běhů modelu) o posledním lednovém víkendu a po něm zimu. Uvidíme, zatím je to spíše tak propobavení, nicméně pokles v ansámblech v samém závěru měsíce byl v některých modelech už dříve.
Když nebudu porovnávat zimu s jinými na sněhové projevy bohatšími oblastmi, tak zatím jsem vlastně s průběhem spokojený, hlavně tedy s tím, že se u nás dalo chvíli běžkovat, i když pro slabou vrstvu jen na starých běžkách tzv. šutrovkách a nyní s obezřetností i bruslit! A vidět předpovědní mapy, které nám dokážou, jako právě nyní GFS, vykouzlit skvostné zimní cirkulace, je velice povzbudivé.
Troll
Právě že jižní část Šumavy směrem k Lipnu má hodně..
Masiv Třístoličník - Trojmezná - Plechý má 100-150 cm(1100-1300mnm) , hraniční hřeben přes 1,5m..
Přičemž ta spodní polovina vrstvy je tvrdý beton .
Smrčina (Hochficht) jakbysmet..
I ten spíše vnitrozemní Boubín 80-90cm..
Prachaticko dostalo největší příděly sněhu začátkem prosince a ty horské polohy z toho těží doteď..
Mimo jiné včera dostala Šumava dost nového sněhu...a to i Prášilsko, Kvildy, Modrava.. Bučina u Kvildy má metr.
Jen severní část Šumavy má méně, na české straně 70-80cm.. Samozřejmě ze západní strany, na německém návětří je to jinde. .
Je to tam teď pěkné, v polohách nad 1000mnm téměř všude pohádka..
Byť je to jen pár výstupů GFS, právě tento model zajímavě začíná ("náhodně") přemalovávat konec ledna. V hladině 500 hPa někdy 25.1. začíná uzavírat Atlantik a ke konci výhledů maluje silnější Skandinávsko-Islandskou blokaci s dosahem k Britským ostrovům. Je to daleko, další výstupy to asi bude zase na střídačku, ale trošku by to poukazovalo na to, jak střednědobé modely viděly / vidí právě začátek února jako možnou změnu pro uzavření Atlantiku apod.
Zároveň včerejší a dnešní ECMWF výrazně "zkrátil" převládající NAO+ a nyní by kolem 26.1. mohlo být rychle pryč. Že by opravdu tam někde v dálce se nám rýsovala změna ... ? Že by teplejší výhled, který vypadal na delší období skončil výrazně dříve? https://charts.ecmwf.int/products/extended-regime-...
A pak NAM Index - jeho dnešní výstup konec ledna trochu přemaloval a nevidí jej nyní tak nadějně jako předchozí výstupy, ale zatím bych ještě nedělal závěry - https://stratobserve.com/anom_ts_diags a zvolit AM Index a poté tlačítko "Submit".
Andy jen dotaz, jak je to tedy s tou blokací, minule jste říkal, že pro zimu je lepší když je tam hráčem ATR, ale teď tedy tam má opravdu být blokace ( leda, že by to bylo při účasti ATR tak, že by to znamenalo větší stabilitu toho proudění?)..?
A pak ještě malý kousek do pranice, PV nám má docela posílit (dle ECMWF) a má poněkud vymizet propojení narušení s nižšími hladinami (podle GEOS) pouštěl jsem si i animace, je to tam hezky vidět..(zítra to bude vidět na 240 hodin daleko)
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.