Diskuse o počasí Jaká bude zima 2023/2024
Nový rok jsme začli tmou a vydatným deštěm, inpočasí dává na dnešek 5 mm a už máme 10 a stále prší a pršet bude
jsem teda nikde neviděl, asi mám ještě zakalený zrak
Modely dávají úhrn za tento týden kolem 40 mm a možná v neděli už by se to mohlo držet, tam je změna do zimy myslím jasná, když to v příštím týdnu náhodou nedopadne úplně na ledové dny tak aspoň bude mrznout v noci, uvidíme na jak dlouho
Všechno nejlepší do Nového roku všem meteo nadšencům.
Výhledy docela přituhly Ecák narýsoval pěknou dálnici od SV do Střední Evropy a GFS není o moc pozadu. Je to ještě týden daleko, takže nebrat zatím s jistotou, ale nějaké ochlazení dorazí na 100% už v sobotu a pak je otázkou jak dlouhá a intenzivní ta chladná vlna bude.
V deset mě budí dcera, ať pro ní dojedu do vedlejší dědiny a venku bílo. Já už úplně zapomněl, jak to vypadá
Jinak stran zimy od příštího víkendu jsem klidný, hodně vás tu psalo, že vrchol zimy už máme za sebou a že teplo bude až do jara. Takže žádné mrazy a sníh už nečekám a těším se, že moc neprotopím
Dejvas
To tady psali maximálně takoví ti problémoví jedinci, které nebudu jmenovat. Každému soudnému človeku je jasné, že odepisovat zimu na konci prosince je nesmysl. Nejchladnější část zimy nás na 95% teprve čeká a skoro bych řekl, že ten příští týden může docela "stát za to". Dle ECMWF až 3-6 pod normálem.
SSW nám z modelů víceméně vymizelo, takže domnívám se že vrchol zimy tedy může být už dříve a nikoliv až druhá půlka ledna jak jsem odhadoval původně.
Vliv na proudění bude mít i to samotné oteplení ve stratosféře a posléze poloha PV, takže ačkoliv vortex nezkolabuje, tak je otřesen natolik, že modely propagují jeho polohu někam nad severní část Norska i po polovině ledna. Hlavně se zdá, že bude propagovat do nižších hladin troposféry, takže to chladnější počasí by mohlo vydržet klidně do konce ledna (ačkoliv nutno uznat, že vzhledem k absenci nějaké blokace od východu budou i nějaké kratší epizody teplejšího proudění). Nicméně je tam ještě dost nejistoty, jsou modely co dávají spíše trvalejší epizodu mrazů a naopak je pár modelů, co tam prosazují den, dva teplot lehce nad 0°C.
Dle mého nejchladnější epizoda zimy nastane spíše až kolem 20. ledna. Nicméně ještě můžeme být rádi, že teploty dle výhledu ČHMÚ budou ten další týden mezi -6°C až -2°C v maximech, Polsko čeká ke konci týden rozhraní, kdy jižně od rozhraní může být až +5°C, naopak na rozhraní ve Varšavě už -11°C a na SV Polska dokonce kolem -20°C.
ludvicek
Samosebou, že i eurozimařům to šampáňo vždy přeju. Já se teda včera rozjel pořádně, dopoledne byl bolehlav, ale stačí hodinka běhu a je to okey.
swan1
Jo, to je fakt. Taky teď na to koukám.
Aidamko1
No, s tou blokací od V..
Je sice pravda, že výrazné vysokotlaké pole je ve výhledech až za Uralem, v Asii, nicméně nad V Evropou vlastně blokace bude, TN..
Z Atlantiku by se měl tu a tam dostávat přetočený vzduch kolem blokační atlantické TV , který ovšem u Skandinávie bude míchán se severním prouděním a vzhledem k předpokládané poloze PV by to na nějaké výraznější oteplení v druhé půlce ledna pro střední Evropu nemělo stačit..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.